Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

«Η κρίση χρέους δεν έχει ακόμα φτάσει στο ζενίθ της»

                              
«Η κρίση χρέους δεν έχει ακόμα φτάσει στο ζενίθ της», ενώ «θα ήταν καλύτερα να την παρομοιάσει κανείς με αυτήν της Λατινικής Αμερικής του 1980», η οποία οδήγησε αρκετά χρόνια μετά σε μαζικές χρεοκοπίες, είπε μεταξύ άλλων στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο οικονομολόγος-αναλυτής Βασίλης Βιλιάρδος.


Ακόμη μία κεντρική τράπεζα, αυτή της Αυστρίας (πηγή), προειδοποιεί για την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς επίσης για συνθήκες που μοιάζουν με τη Μεγάλη Ύφεση του 1930 - απαιτώντας από την ΕΚΤ να προσφέρει αναπτυξιακά κίνητρα, για την αύξηση των επενδύσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας.


Στην περίπτωση ενός χρηματιστηριακού κραχ, οι ζημίες των κεντρικών τραπεζών θα είναι τεράστιες - οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιός θα τις διασώσει. Ποιός θα πληρώσει λοιπόν, με δεδομένο το ελάχιστο ποσόν των ιδίων κεφαλαίων τους - όπως αυτά της ΕΚΤ, τα οποία είναι μόλις 7,5 δις ?.

Θα μπορούσε αλήθεια η ΕΚΤ να χρεοκοπήσει; Τι θα συνέβαινε τότε με τους μετόχους της, τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης; Μήπως αυτή είναι η αιτία που προσπαθούν οι κεντρικές τράπεζες, με «νύχια και με δόντια», να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές των μετοχών;

Σε κάθε περίπτωση, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε πλημμυρίσει το σύστημα με τόσα χρήματα, όπως επίσης ποτέ μέχρι σήμερα δεν διαπιστώθηκαν τόσες αγωνιώδεις προσπάθειες για να διατηρηθεί ένα αποδεδειγμένα χρεοκοπημένο και πλήρως αποτυχημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα τεχνητά στη ζωή - εις βάρος των λαών που το συντηρούν ανόητα, μεταξύ άλλων με την υπερβολική φορολόγηση τους.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουμε λάθος, πως το τελικό κραχ δεν θα έχει καμία σχέση με την κατάρρευση του 1987 - ενώ ενδεχομένως ακόμη και η Μεγάλη Ύφεση (depression) του 1930 ή η Μαύρη Παρασκευή του 1929 θα φαίνονται λιγότερο επώδυνες, από αυτά που θα συμβούν κάποια στιγμή, στο προσεχές μέλλον.

Παράλληλα, διαδόσεις, οι οποίες προωθούνται είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, προειδοποιούν για μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες της Βουλγαρίας - με αποτέλεσμα να προκαλείται πανικός στους καταθέτες, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι μετά τη χρεοκοπία της Corpbank .

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναφέρεται σε «ύπουλες επιθέσεις» εναντίον του τραπεζικού συστήματος συνολικά - χωρίς όμως να καθησυχάζει τους καταθέτες, οι οποίοι δημιούργησαν ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της «First Investment Bank». Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη της Βουλγαρίας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλήψεις ξεπέρασαν τα 400 εκ. ? μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Παρά την ύπαρξη του ευρωπαϊκού εγγυητικού μηχανισμού, η κάθε χώρα-μέλος οφείλει να εγγυάται πρώτη τις καταθέσεις των Πολιτών της - όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, το βουλγαρικό εγγυητικό σύστημα διαθέτει το ποσόν των 940 εκ. ?, όταν το γερμανικό έχει μόλις 840 εκ. ? (τέλη του 2012). Εάν όμως επικρατήσει πανικός, τα 940 εκ. ? δεν πρόκειται να βοηθήσουν καθόλου - αφού, όπως αναφέραμε παραπάνω, οι αναλήψεις μέσα σε λίγες ώρες, μόνο από μία τράπεζα, ξεπέρασαν τα 400 εκ. ?.

Περαιτέρω, αν και δεν γίνονται επίσημες αναφορές για ευνόητους λόγους, οι επιθέσεις εναντίον των τραπεζών συνδέονται πιθανότατα με τη σχεδιαζόμενο αγωγό South Stream - ο οποίος με τέσσερις παράλληλους «σωλήνες», θα περάσει από το βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Μέσω της Βουλγαρίας δε θα κατευθυνθεί στην Αυστρία και την Ιταλία, εφοδιάζοντας την ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο.\



Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2013, στη Νότια Ρωσία και στη Σερβία -υλοποιώντας καθυστερημένα τη συμφωνία μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της εταιρείας ενέργειας της Βουλγαρίας, η οποία υπογράφηκε το 2009.



Η Κομισιόν, εντελώς ξαφνικά και μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, απαίτησε πρόσφατα από τη Βουλγαρία να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού .

Η αιτία, στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση ήταν το ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν επιτρέπεται ένας προμηθευτής ενέργειας να συμμετέχει ταυτόχρονα και στους αγωγούς μεταφοράς της - η Gazprom εν προκειμένω. Επί πλέον, η διαδικασία αδειοδότησης σταματάει, μετά την διεθνώς μη αναγνωρισμένη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Η Βουλγαρία βέβαια, η εξάρτηση της οποίας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι σχεδόν ολοκληρωτική, θεωρεί πως η κατασκευή του αγωγού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ίδια, με στόχο την εξασφάλιση των ενεργειακών της αναγκών.

Την ίδια στιγμή οι Η.Π.Α., οι οποίες διαθέτουν πλέον μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικής ενέργειας, θεωρούν πως ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η οικονομική τους κατάρρευση είναι η αύξηση των εξαγωγών ενέργειας - όπου ο μεγαλύτερος καταναλωτής είναι προφανώς η Ευρώπη. Εναλλακτικά βέβαια ο πόλεμος - τον οποίο όμως θέλουν προφανώς να αποφύγουν.

Δείτε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου