Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

«Κάτω τα χέρια από την Κυανή Ακτή». Έργο τσιμέντου, προχειρότητα, παρατυπίες, ανυπαρξία ταυτότητας... Ανοιχτή Συνέλευση πολιτών Πρέβεζας για τη διάσωση Κυανής Ακτής – Κάστρου Παντοκράτορα

«Κάτω τα χέρια από την Κυανή Ακτή» - Έργο τσιμέντου, προχειρότητα, παρατυπίες, ανυπαρξία ταυτότητας... (photo+video)

Αποφασισμένοι να προασπίσουν το φυσικό κάλλος της Κυανής Ακτής και του Παντοκράτορα και να διασώσουν τα δύο «στολίδια» της Πρέβεζας, είναι όσοι συμμετέχουν στην Ανοιχτή Συνέλευση πολιτών Πρέβεζας για τη διάσωση Κυανής Ακτής – Κάστρου Παντοκράτορα, κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή εκδήλωση-ενημέρωση που οργανώθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Θωμάς Μποντίνας» στην Πρέβεζα. Έγινε επίσης κάλεσμα στους παρευρισκόμενους να βρεθούν στις 6 Μαϊου στις 10 το πρωί στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας, όπου θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.
Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Πάνος Μουρεζίνης, ο οποίος ήταν καυστικότατος για τους τοπικούς άρχοντες της πόλης μας, αναφέροντας πως υπέγραψαν το έργο με αποστεωμένες τις ψυχές τους και έχουν εγκληματίσει πολλές φορές κατά της ομορφιάς της Πρέβεζας. «Αγαπήστε και ερωτευτείτε με πάθος αυτόν τον τόπο», είπε ο κ. Μουρεζίνης.

IMG 1842

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προβολή δύο βίντεο. Το ένα περιείχε πλάνα που τράβηξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την περιοχή της Κυανής Ακτής και του Παντοκράτορα, αλλά και του λιμανιού της Πρέβεζας τη δεκαετία του '70, ενώ προβλήθηκε και το ντοκυμαντέρ του Γιώργου Καβάγια: «Πρέβεζα – Κυανή ακτή 1978».
Στη συνέχεια η Λίλα Κουτσοτόλη και η Βενετία Γιγή, παρουσίασαν αναλυτικά το ιστορικό του έργου και τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή των Πρεβεζάνων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν το έργο.

IMG 1832

Ακολούθησε συζήτηση, ερωτήσεις και τοποθετήσεις.
Δήλωση συμπαράστασης και τοποθετήσεις έκαναν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Πρέβεζας, Δημήτρης Βασιλείου και Γιάννης Θάνης (διαβάστε ΕΔΩ).

 IMG 1821

Δύο-τρία ενδιαφέροντα στοιχεία:

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ:
Τι εγκρίθηκε;
√ 13 φοίνικες και ενδημικά
√ Παρκινγκ 50 θ. αυτοκινήτων
√ Ξύλινα υπαίθρια καθιστικά
√ Πεζόδρομοι 300μ. μήκους

Τι υλοποιείται;
√ 85 φοίνικες
√ Παρκινγκ 71 θ. αυτ/ων και 97 μοτοποδηλάτων.
√ Βάση από σκυρόδεμα και επένδυση από ξύλο.
√ Πεζόδρομοι 1310μ. μήκους

 IMG 1822

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ:
Τι εγκρίθηκε;
√ Πεζόδρομοι 1352 μ. μήκος και 4350 τμ έκταση
√ Αποδυτήρια: δύο ξύλινες κατασκευές

Τι υλοποιείται;
√ Πεζόδρομοι 2150 μ. μήκος και 11501 τμ έκταση
√ Δύο συγκροτήματα αποδυτηρίων 24 και 8 θέσεων από σκυρόδεμα
√ Ποδηλατόδρομος μέσα στο άλσος
√ Ηλεκτροφωτισμός ανά 20μ με υπόγειο δίκτυο βάθους 60εκ.

 IMG 1834

Παρατηρείται λοιπόν επιβάρυνση ενός ευαίσθητου και πολύτιμου χώρου πρασίνου με τσιμέντο. Τηρείται όμως η μελέτη, βάσει της οποίας δόθηκαν αδειοδοτήσεις; Τηρούνται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας;
Στα έγγραφα που έστειλε η Επιτροπή των πολιτών της Πρέβεζας, που ασχολούνται με το θέμα, στις αρμόδιες υπηρεσίες, το μεν Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, απάντησε:«... εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις να εφαρμοστούν τα αναφερόμενα στο νόμο περί περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων», ενώ απαιτείται και Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, την ώρα που εντύπωση προκαλεί η απάντηση της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας, που τονίζει μεταξύ άλλων: «... η δημιουργία μπετονένιων κτιρίων ντους-αποδυτηρίων δεν εκτελείται σύμφωνα με την υποβληθείσα τεχνική έκθεση, η οποία προέβλεπε την κατασκευή τους από ξύλο».
Πρόκειται -σύμφωνα με τους πολίτες- για ένα έργο τσιμέντου, με προχειρότητες και παρατυπίες, που δεν έχει καμία ταυτότητα.
Εκτιμάται μάλιστα στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ, ότι εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, σε διάστημα 10 ετών θα ανακύψουν ιδιαίτερα εμφανή προβλήματα οικολογικής απορρύθμισης του οικοσυστήματος της περιοχής με επίκεντρο τον Αμβρακικό Κόλπο. Με λίγα λόγια... ανυπολόγιστη καταστροφή.

Δείτε το video



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου