Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Όλγα Νάσση. Η Ηπειρώτισσα Ελληνοϊταλίδα υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ: ''Η "άλλη Ευρώπη" θα αποτελέσει έκπληξη για την Ιταλία...''

Όλγα Νάσση: Η "άλλη Ευρώπη" θα αποτελέσει έκπληξη για την Ιταλία


«Η Σικελία και η Ιταλία έχουν ανάγκη έναν ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζει στην «Αυγή» η Όλγα Νάσση, η Ελληνο-ιταλίδα υποψήφια του «Ψηφοδελτίου Τσίπρα», που γεννήθηκε και έχει ζήσει σχεδόν όλη τη ζωή της στην Ιταλία, έχει σπουδάσει πολιτιστική ανθρωπολογία και ασχολείται με τα πολιτιστικά και μεσογειακά θέματα στην Αριστερά Οικολογία Ελευθερία της Μεσίνα της Σικελίας.

* Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο της «Άλλης Ευρώπης» για την περιφέρεια της Σικελίας και της Σαρδηνίας;
Η συμμετοχή μου προέκυψε από τη μάχη που έδωσα και μέσα στο κόμμα μου, την Αριστερά Οικολογία Ελευθερία υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι αυτονόητο, γιατί στην Ελλάδα ανήκω στο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων από το 2009. Δεν είναι μόνο η ελληνική ταυτότητα του Αλ. Τσίπρα που κάνει πολλούς από εμάς τους Ελληνο-ιταλούς αριστερούς υπερήφανους στην Ιταλία. Φθάνει μόνο να επισκεφθεί κανείς τη μνημονιακή Ελλάδα για να καταλάβει τις συνέπειες της καταστροφικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Όταν επισκέπτομαι τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, με πληγώνει η καταστροφή που προκάλεσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η τρόικα.
Έζησα τον μεγάλο ενθουσιασμό από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και ελπίζω «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» να επιφυλάξει ανάλογη έκπληξη και στην ιταλική Αριστερά. Η Σικελία και η Ελλάδα έχουν κοινά δομικά προβλήματα. Η Αριστερά έχει τις ίδιες αγροτικές ρίζες και στα δύο μέρη. Κάτι που το κατάλαβα και από τον παππού μου, τον Κώστα Νάσση, που ήταν με τον Γαβριηλίδη στυλοβάτης και βουλευτής του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας. Δυστυχώς, στην Ιταλία η Αριστερά φαίνεται να έχει χάσει τις ρίζες της και να είναι αποπροσανατολισμένη. Για τον λόγο αυτό το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενότητα της Αριστεράς είναι πολύ σημαντικό και για την Ιταλία και τη Σικελία.
Την υποψηφιότητά μου τη στήριξαν άτομα της ευρύτερης Αριστεράς, προσωπικότητες και διανοούμενοι της κοινωνίας της Μεσίνα και όχι μόνο και γενικότερα η κοινωνία των πολιτών, εκτιμώντας πως μπορώ να αποτελέσω «πρέσβη» της ενωτικής διαδικασίας της Αριστεράς στη Σικελία, ξεπερνώντας τα στενά όρια της κομματικής μου ένταξης.




* Πώς είναι η κατάσταση στη Σικελία;
Η Σικελία κινδυνεύει από τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τις περικοπές. Ναρκοθετούν όλα τα συστήματα κοινωνικής προστασίας. Οι γυναίκες κατανοούμε την κρίση με μεγαλύτερη ευκολία, γιατί βιώνουμε αμέσως και πιο έντονα το κλείσιμο στους μικρούς δήμους των δημόσιων νηπιαγωγείων, την κατάργηση των σχολικών εστιατορίων, δεν μπορούν να εγγυηθούν τις μεταφορές στα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τα παιδιά. Στα πρότυπα της Ελλάδας προωθούν τη μεθοδική διάλυση του συστήματος υγείας. Χτυπούν πρώτα τη Σικελία και μετά την υπόλοιπη Ιταλία.

* Στη Μεσίνα βιώνεται μια ιδιαίτερη κατάσταση με τη νέα δημοτική κινηματική αρχή του Ακορίντι, που ήρθε και στην εκδήλωση στο Παλέρμο για να γνωρίσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ...
Ο Ακορίντι κατάφερε να ενώσει στη Μεσίνα τη λαϊκή Αριστερά και την κινηματική και ακτιβιστική Αριστερά, να κερδίσει τις εκλογές και να ανοίξει μια νέα προοπτική για την πόλη. Απέδειξε αυτό που απέδειξε στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ενότητα της Αριστεράς αποτελεί κάτι μεγαλύτερο από τα κατακερματισμένα τμήματά της. Με τον Ακορίντι κέρδισε η Αριστερά των δικαιωμάτων και της συμμετοχής, η Αριστερά που είναι εναντίον των προνομίων και της διαφθοράς, δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για τον τρόπο που διακυβέρνησε την πόλη και τα ελλείμματα που άφησε.
Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα μου, την Αριστερά Οικολογία Ελευθερία, και το θεωρώ απαραίτητο. Κατανοώ όμως ότι δεν μπορεί να απαντήσει από μόνο του σε αυτή τη μεγάλη επίθεση που δεχόμαστε. Με την «Άλλη Ευρώπη» δίνουμε μεγαλύτερη και πιο συνολική απάντηση στην κρίση. Η ιταλική Αριστερά πρέπει να βγει από τα στενά της πλαίσια και να σταματήσει να αποτελεί μειοψηφική μαρτυρία. Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου