Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Δεν νοείται φρέσκο γάλα 11 ημερών...

Ποιος νοήμων και εχέφρων άνθρωπος σήμερα θα μπορούσε να δεχθεί και να αποδεχθεί ότι μια πλήρως χρεωκοπημένη χώρα πραγματοποίησε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αυτό που τώρα λείπει είναι η επιβολή πλαφόν στις εκπτώσεις των λογοτεχνικών βιβλίων, η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ράφια των super market και η επιμήκυνση στην διάρκεια του φρέσκου γάλακτος;

Αν πράγματι εκεί είναι τώρα το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας θα πρέπει να ήμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι αφού οι θυσίες του λαού για τέσσερα ολόκληρα χρόνια θα πιάνουν τόπο και θα φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Φάγαμε δηλαδή το γομάρι και κολλήσαμε στην ουρά; Είναι επίσης οξύμωρο σχήμα πολιτικά πρόσωπα κατώτερα των περιστάσεων που έχουν ψηφίσει τα αψήφιστα στηρίζοντας την πολιτική της βιώσιμης διαχείρισης του δυσβάστακτου δημόσιου χρέους να εμφανίζονται δημόσια άλλοι λαϊκίζοντας απέναντι στην συμπαθή και παραμελημένη επαγγελματική τάξη των κτηνοτρόφων και άλλοι πιάνοντας στασίδι για μελλοντικές εσωκομματικές εξελίξεις με αφορμή τον χρόνο διάρκειας του φρέσκου γάλακτος να απειλούν να ρίξουν την Κυβέρνηση σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία και λίγο πριν την αποχώρηση της Τρόϊκα από την χώρα.

Το γάλα αποτελεί την βάση της διατροφικής αλυσίδας του λαού μας και είναι αυτό που κράτησε ζωντανό και ακμαίο το Έθνος μας σε δύσκολες πολεμικές και εμφύλιες μεταπολεμικές περιόδους.Είτε αυτούσιο ως θρεπτική τροφή κυρίως για μικρά παιδιά, είτε ως επεξεργασμένο υποπροϊόν (φέτα,τυριά, βούτυρο κλπ) και κάτω από συγκεκριμένη πολιτική για τον κτηνοτροφικό κλάδο θα μπορούσε το γάλα να διασφαλίσει την τροφή της Ελληνικής οικογένειας, να επιφέρει σημαντικές προστιθέμενες αξίες για την παραπαίουσα οικονομία και να αναγορευθεί σε εθνικό προϊόν.
Το γάλα όμως αποτελεί το τελικό προϊόν μιας επαγγελματικής δραστηριότητας που το παράγει κάτω από αντίξοες συνθήκες και σήμερα ψυχορραγεί χωρίς προστασία και συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης,αλλά και το αρχικό προϊόν για μια βιομηχανία εκμετάλλευσης που ξεκινάει από την εισκόμηση μέχρι την επεξεργασία ή την πώληση σε τιμές καταναλωτή.Και η αλλοπρόσαλλη τακτική του μεσάζοντα, του χονδρεμπόρου, του μεταποιητή αλλά και του γνωστού καρτέλ που ανεξέλεγκτα και με γνώμονα το κέρδος συνθλίβει επίσης τον κτηνοτρόφο αφού αναγκάζεται να βλέπει το γάλα που αυτός παρήγαγε σε τριπλάσιες σχεδόν τιμές στο ράφι του καταναλωτή.




Η απόλυτη αλήθεια λοιπόν με την προβλεπόμενη στο πολυνομοσχέδιο ρύθμιση για την διαδικασία της υψηλής παστερίωσης και της πρόβλεψης και για γάλα 10 η 11 ημερών είναι ότι θα επηρεασθεί η τιμή και του πραγματικά φρέσκου γάλακτος προς τα κάτω, με περιορισμό των κερδών των συνήθως υπόπτων δηλ. των εμπόρων, των μεσαζόντων και των μεταποιητών οι οποίοι ως πραγματικά θιγόμενοι ουδόλως διαμαρτύρονται αλλά καλύπτονται πίσω από την ευαίσθητη κοινωνική τάξη των κτηνοτρόφων την οποία οι ίδιοι ξεζουμίζουν χωρίς ηθικούς φραγμούς και όρια.Υπάρχει όμως και η μεγάλη κοινωνική τάξη των καταναλωτών που συνολικά υποφέρουν από την κρίση και που έστω και μια μικρή πτώση στις τιμές φρέσκου γάλακτος η των υποπροϊόντων αυτού θα είναι ανάσα ζωής και οφείλουμε να βάλουμε στο κάδρο και αυτήν την διάσταση.
Η εκτίμηση είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανησυχία για την διάθεση των παραγόμενων ποσοτήτων γάλακτος αφού η ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν είναι σε υψηλά επίπεδα και βαίνει αυξανόμενη.Είναι όμως σίγουρο ότι σε συνθήκες πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς θα γεμίσουν τας ράφια των super market με αμφίβολης ποιότητας και υγιεινής γάλατα από μακρινές χώρες (Ινδία, Κίνα, Πακιστάν κλπ) αλλά πάντα με δυνατότητες επιλογής από τον καταναλωτή.Όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.Το μόνο που πιθανά θα συμβεί είναι η πτώση των τιμών του γάλακτος συνολικά και αυτό εμμέσως θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις ήδη χαμηλές τιμές του παραγωγού κτηνοτρόφου.

Η κυβέρνηση οφείλει να απεμπλέξει το πρόβλημα της παστερίωσης του γάλακτος από την ψήφιση οποιονδήποτε διατάξεων που έχουν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα και να δρομολογήσει έναν διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή και την διάθεση γάλακτος και μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να παρθούν οι αποφάσεις που θα εξυπηρετούν τον κτηνοτρόφο και τον καταναλωτή κυρίως και μια πιο συντονισμένη πολιτική διαχείριση του εθνικού προϊόντος που λέγεται γάλα.Το φρέσκο γάλα με τα θρεπτικά συστατικά του δεν μπορεί να βράζεται σε θερμοκρασίες πάνω από 80 βαθμούς και σε καμία περίπτωση δεν νοείται για διάρκεια μεγαλύτερη των 5 ημερών..

























Του Δημήτρη Χαμπίπη

1 σχόλιο:

  1. Για πρώτη φορα εδωσα τα παιδια μου τέτοιο γάλα σήμερα και το έχω μετανιώσει. Το γαλα δεν μύριζε καθόλου καλα και δεν ειχε τιν γεύση που έπρεπε να ειχε.πρέπει να ντρέπονται τα τομαρια. Ακομα και στο γάλα. Αλλα δεν φταίει κανείς εμείς φταίμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή