Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Οι 24+1 πιο σημαντικές αθλητικές στιγμές του 2013, σύμφωνα με το www.Sport24.gr


Το Sport24.gr παρουσιάζει τις 24+1 στιγμές που θα μείνουν στη μνήμη όλων από το έτος που φεύγει. Στιγμές μοναδικές, από την Ελλάδα και τον κόσμο, με απόλυτους πρωταγωνιστές τους ανθρώπους του αθλητισμού. Στιγμές χαράς, στιγμές λύπης, στιγμές που συγκλόνισαν και στιγμές που καθήλωσαν.


Το χρυσό καρέ του Μέσι
7 Ιανουαρίου. Ο Λιονέλ Μέσι κέρδισε για 4η συνεχόμενη φορά στην καριέρα του τη Χρυσή Μπάλα κι έγινε ο απόλυτος ρέκορντμαν του θεσμού, ξεπερνώντας τους Γιόχαν Κρόιφ, Μισέλ Πλατινί και Μάρκο Φαν Μπάστεν. Το τρόπαιο διεκδίκησαν και οι Αντρές Ινιέστα και Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και ο Αργεντίνος ψηφίστηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής για το 2012.

Η ομολογία του Λανς Άρμστρονγκ
15 Ιανουαρίου. Ο Λανς Άρμστρονγκ αποφάσισε να ομολογήσει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρι. Ο Τεξανός ποδηλάτης αποκάλυψε την αλήθεια, που του κόστισε όλους του τους τίτλους κι έσβησε τ' όνομά του από την ιστορία του αθλήματος που τον έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος "Livestrong", του οποίου ήταν ο εμπνευστής.

Το έγκλημα του Όσκαρ Πιστόριους
14 Φεβρουαρίου. Σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό, με τον σπουδαίο Παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους να πυροβολεί και να σκοτώνει τη σύντροφό του, το μοντέλο Ρίβα Στίνκαμπ, η οποία θέλησε να του κάνει έκπληξη για του Αγίου Βαλεντίνου. Ο Νοτιοαφρικανός, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αναμένεται να δικαστεί το Μάρτιο του 2014.

Το 4ο αστέρι του Ολυμπιακού
10 Μαρτίου. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-0 την ΑΕΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και εξασφάλισε και μαθηματικά το 40ό πρωτάθλημα της ιστορίας του, πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε. Οι "ερυθρόλευκοι" πανηγύρισαν το 4ο αστέρι στη φανέλα τους στις 21 Απριλίου, διοργανώνοντας φιέστα μετά το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με τον Πανιώνιο.

Η τραγωδία της Βοστώνης
15 Απριλίου. Δύο βόμβες εξερράγησαν λίγα μέτρα μακριά από τον τερματισμό του Μαραθωνίου της Βοστώνης, μπροστά από τη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης, την ώρα που τερμάτιζαν δεκάδες δρομείς. Ο μοιραίος απολογισμός ήταν τρεις νεκροί, αλλά και εκατοντάδες τραυματίες. Ως ύποπτοι θεωρήθηκαν δύο αδέρφια από την Τσετσενία, με τον έναν να σκοτώνεται από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

Η ΑΕΚ στη Γ' Εθνική
21 Απριλίου. Ήττα με 0-1 από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και η ΑΕΚ αποχαιρετά για πρώτη φορά στην ιστορία της την Α' Εθνική. Λίγο καιρό αργότερα, με την έλευση του Δημήτρη Μελισσανίδη, αποφασίζεται να γίνει νέα αρχή, με την Ένωση να δηλώνει συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, με στόχο να επιστρέψει στα "σαλόνια" σε δύο χρόνια.

Τίτλοι τέλους για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον
8 Μαΐου. Η επίσημη ιστοσελίδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε το τέλος της προπονητικής καριέρας του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Σκωτσέζος τεχνικός έκατσε στον πάγκο των "κόκκινων διαβόλων" για 27 χρόνια, κατακτώντας 38 τίτλους, εκ των οποίων 2 Champions League και 13 πρωταθλήματα της Premier League. Δίκαια χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Νταμπλούχος ο Ολυμπιακός
11 Μαΐου. Ερυθρόλευκο και το Κύπελλο, σε έναν τελικό-ντροπή με τον Αστέρα Τρίπολης. Απαράδεκτα διαιτητικά λάθη, με το ΟΑΚΑ να μετατρέπεται σε ρινγκ στα τελευταία λεπτά και αρκετούς από τους φίλους του Ολυμπιακού να αποχωρούν πριν την απονομή. Με 1-1 ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια του αγώνα, με 3-1 επικράτησαν οι Πειραιώτες στην παράταση.

Θρυλικό repeat. Ξανά πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός.
12 Μαΐου. Πέρσι ήταν -19. Φέτος -17. Αυτός ο Ολυμπιακός όμως δεν κατάλαβε τίποτα. Όταν πάτησε το... τούρμπο επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88 στο Λονδίνο κι έκανε το repeat γράφοντας ιστορία στην Ευρωλίγκα. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο, κάτι που μόνο η Μακάμπι Τελ Αβίβ (2003, 2004) και η Γιουγκοπλάστικα (1989, 1990, 1991) είχαν πετύχει στο παρελθόν.

Και το Europa η Τσέλσι
15 Μαΐου. Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Champions League, η Τσέλσι πήρε έναν ακόμα ευρωπαϊκό τίτλο. Ήρωας στο Άμστερνταμ ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, που "σκότωσε" την Μπενφίκα με κεφαλιά στο 93ο λεπτό, γράφοντας το τελικό 2-1, που χάρισε στους Λονδρέζους και το Europa League. Για τους Πορτογάλους, ήταν ο 7ος συνεχόμενος χαμένος τελικός.

Το καμάρι της Βαυαρίας
25 Μαΐου. Ό,τι στερήθηκε το 2012 από τον Ντρογκμπά και την παρέα του, το κέρδισε η Μπάγερν Μονάχου ένα χρόνο αργότερα στο "Γουέμπλεϊ". Με τον Άριεν Ρόμπεν να σκοράρει στο 89ο λεπτό, οι Βαυαροί νίκησαν την Ντόρτμουντ με 2-1 στον γερμανικό εμφύλιο και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης μετά από 12 χρόνια, φτάνοντας τη Λίβερπουλ στην 3η θέση με 5 τρόπαια.

Rally Acropolis: The end
2 Ιουνίου. Ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού Ράλλυ Ακρόπολις, που συμπεριλήφθηκε για τελευταία χρονιά στο καλεντάρι του WRC, όπως ανακοινώθηκε λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου. Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν για μία ακόμη χρονιά τον σπουδαίο αγώνα, που από το 2014 θα διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Πράσινο sweep στο ΣΕΦ
12 Ιουνίου. Το τελευταίο 1'27'' στο ΣΕΦ δεν παίχτηκε ποτέ. Η είσοδος των οπαδών του Ολυμπιακού στο παρκέ, οι φωτοβολίδες, οι κροτίδες, ο τραυματισμός του Βασίλη Ξανθόπουλου και μελών στο τιμ του Παναθηναϊκού, έστεψαν τους "πράσινους" πρωταθλητές Ελλάδος με 3-0 στη σειρά των τελικών, με το σκορ την ώρα της διακοπής να είναι 76-72 υπέρ τους. Η φιέστα έγινε λίγες μέρες αργότερα στο ΟΑΚΑ.

Το τρίποντο τίτλου του Άλεν
19 Ιουνίου. Ο Ρέι Άλεν πέτυχε ένα από τα μεγαλύτερα τρίποντα στην ιστορία του NBA, έστειλε τον 6ο τελικό μεταξύ των Χιτ και των Σπερς στην παράταση, όπου η ομάδα του Μαϊάμι επικράτησε με 103-100 και ισοφάρισε τη σειρά των τελικών σε 3-3. Δυο μέρες αργότερα, η παρέα του ΛεΜπρόν Τζέιμς νίκησε και πάλι, για να φορέσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Στο Νο15 του ντραφτ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
28 Ιουνίου. Ψηλότερα από κάθε άλλον Έλληνα, στο νούμερο 15 του ντραφτ, επιλέχθηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος ζει πλέον το όνειρο του NBA. Ο 19χρονος φόργουορντ εντυπωσιάζει ήδη στους πρώτους του αγώνες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τους Αμερικανούς να τον έχουν βαφτίσει "The Greek freak" και να περιμένουν ακόμα περισσότερα πράγματα από εκείνον.

God Save Andy Murray
7 Ιουλίου. 77 χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να επιστρέψει στις 7/7 ένας Βρετανός στο θρόνο του Γουίμπλεντον. Ο Άντι Μάρεϊ νίκησε με 6-4, 7-5, 6-4 τον Νόβακ Τζόκοβιτς κι έγινε ο ήρωας των συμπατριωτών του, βάζοντας τέλος στην πολυετή αναμονή τους. Ο τίτλος του Σκωτσέζου ήταν ο δεύτερος της καριέρας του σε τουρνουά Γκραν Σλαμ μετά το US Open του 2012.

Ο παγκόσμιος Σπύρος Γιαννιώτης
22 Ιουλίου. Δώδεκα μήνες μετά την απώλεια του Ολυμπιακού μεταλλίου στο Λονδίνο, ο Σπύρος Γιαννιώτης επέστρεψε δριμύτερος. Ο Κερκυραίος πολυπρωταθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 10χλμ. ανοιχτής θαλάσσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Και όχι μόνο. Τρεις μέρες αργότερα και το αργυρό μετάλλιο στο ομαδικό. Και φυσικά ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής της χρονιάς.

Επέστρεψε η τσαρίνα
13 Αυγούστου. Η Έλενα Ισινμπάεβα είναι και πάλι εδώ. Η Ρωσίδα επικοντίστρια-θρύλος κατέκτησε μέσα στο "σπίτι" της τον παγκόσμιο τίτλο μετά από 6 χρόνια, ενώ βρέθηκε μία ανάσα από το πανηγυρίσει ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ. Πήρε την πρώτη θέση με καλύτερο άλμα στα 4.89, ενώ εν συνεχεία δοκίμασε ανεπιτυχώς τρεις φορές στα 5.07, ένα εκατοστό πάνω από το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει η ίδια από το 2009.

Η μεταγραφή-ρεκόρ του Γκάρεθ Μπέιλ
1 Σεπτεμβρίου. Ένα από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά σήριαλ όλων των εποχών ολοκληρώθηκε τελικά, με τον διακαή πόθο της Ρεάλ Μαδρίτης, Γκάρεθ Μπέιλ, να μετακομίζει από την Τότεναμ στην πρωτεύουσα της Ισπανίας αντί του ποσού ρεκόρ των 100.000.000 ευρώ και να αποτελεί φυσικά την πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το κάζο της Σλοβενίας
16 Σεπτεμβρίου. Η ήττα από την Κροατία έβαλε την ταφόπλακα στην κάκιστη παρουσία της Εθνικής του Αντρέα Τρινκέρι στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Με 4 ήττες σε 8 αγώνες, η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να περάσει στην 8άδα της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2001, με συνέπεια να μην πάρει το εισιτήριο ούτε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014.

Τετράστερος Φέτελ
27 Οκτωβρίου. Ο Φέτελ αναδείχθηκε με στιλ ο νεότερος τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής κι έγινε μέλος του κλαμπ στο οποίο ανήκουν ήδη οι Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, Αλέν Προστ και Μίχαελ Σουμάχερ. Με τη νίκη του στην Ινδία, ο Γερμανός πιλότος της Red Bull σφράγισε τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο του στη Formula 1, ενώ συνέχισε να διαλύει ρεκόρ μέχρι το φινάλε της σεζόν.

Ο θρίαμβος του... άγνωστου Κιπκογκέι
10 Νοεμβρίου. Το όνομα του Γέγκο Χίλαρι Κιπκογκέι γράφτηκε στη λίστα των νικητών του Κλασικού Μαραθωνίου. Ο Κενυάτης αθλητής, από τα μεγάλα αουτσάιντερ του αγώνα, τερμάτισε πρώτος με χρόνο δύο ώρες, 13 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα. Το νταμπλ για την Κένυα έγινε στις γυναίκες από τη Νάνσι Τζόαν Ρότιτς. Κοσμοπλυμμήρα και στους λαϊκούς δρόμους των 5 και 10 χιλιομέτρων, με περισσότερους από 30.000 δρομείς να παίρνουν εκκίνηση.

Το χρυσό παιδί του MotoGP
10 Νοεμβρίου. Όλοι περίμεναν πως ο Μαρκ Μάρκεθ θα τα πάει καλά στην πρώτη του χρονιά στο MotoGP. Όχι όμως τόσο καλά. Ο ρούκι της Repsol Honda αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στη Βαλένθια μπροστά σε 104.000 θεατές. Ο 20χρονος αναβάτης, σαν τον Βαλεντίνο Ρόσι, έχει κατακτήσει πλέον το πρωτάθλημα και στις τρεις κατηγορίες και αφήνει υποσχέσεις για μία λαμπρή καριέρα.

Η Εθνική πάει Βραζιλία
19 Νοεμβρίου. Ο Κώστας Μήτρογλου "πυροβόλησε" τους Ρουμάνους μετά από μαγική μπαλιά του Γιώργου Καραγκούνη, η Εθνική πήρε το 1-1 στο Βουκουρέστι και σε συνδυασμό με το 3-1 του "Καραϊσκάκης", πανηγύρισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά την πρόκρισή της στο Μουντιάλ του 2014 μέσω των μπαράζ. Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ιαπωνία θα είναι οι αντίπαλοι της Εθνικής στη Βραζιλία.

Σοκ με Σουμάχερ
29 Δεκεμβρίου. Η χρονιά έκλεισε με ένα αναπάντεχο γεγονός, όταν ο Μίχαελ Σουμάχερ τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, ενώ έκανε σκι σε γαλλικό θέρετρο. Στις 31 Δεκεμβρίου, ο παλαίμαχος Γερμανός πιλότος της Formula 1 εξακολουθούσε να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, όπου βρισκόταν σε κώμα και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηριζόταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Ας ελπίσουμε το 2014 να τον βρει απολύτως υγιή...

Επιμέλεια: Στέλιος Χαρτζουλάκης
www.Sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου