Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Atenistas: Οι Ρομπέν της Αθήνας δίνουν ζωή στις γειτονιές. Eίναι Αθηναίοι στην ...πράξη.

Atenistas: Οι Ρομπέν της Αθήνας δίνουν ζωή στις γειτονιές

Ενεργοί πολίτες κάθε ηλικίας ενώνουν τις δυνάμεις τους στην ομάδα των Atenistas. Με πινέλα, φτυάρια και σκούπες παρεμβαίνουν στο αστικό τοπίο, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης

Με την πρόσφατη εικαστική τους παρέμβαση να δώσουν λίγο χρώμα στα σκαλοπάτια της Μαρασλή προκάλεσαν την αντίδραση λιγοστών κατοίκων του Κολωνακίου. Ωστόσο, η εμπνευσμένη ομάδα των Atenistas όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά κάποια από τα μέλη της δίνουν στο «Εθνος της Κυριακής» τη δική τους απάντηση σ' αυτό το μεμονωμένο περιστατικό: «Εμείς κάνουμε τις δράσεις μας. Σύνθημά μας είναι ''Αθηναίοι... στην πράξη'', δίνοντας έμφαση στην πράξη γιατί από λόγια έχουμε χορτάσει!».


Αγαπάνε την Αθήνα και φροντίζουν γι' αυτήν. Δεν είναι ούτε αργόσχολοι ούτε άνθρωποι που έχουν λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα. Η 49χρονη ψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών Ελσα Κοππάση, ο 45χρονος πολεοδόμος Κώστας Λιμνιάτης, ο 32χρονος ελαιοχρωματιστής Γιώργος Λαδιάς και ο 26χρονος ζωγράφος Φίκος, όλοι τους μέλη των Atenistas, πιστεύουν πως οι ωραίοι άνθρωποι μπορούν να έχουν και δικαιούνται μια ωραία πόλη. Με ποιο τρόπο; Οπως λένε οι ίδιοι, αναλαμβάνοντας δράση. «Είμαστε εδώ μόνο για να κάνουμε! Επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο».



Σηκώνουν τα μανίκια ψηλά και αναμορφώνουν τον τόπο που ζουν. Καθαρίζουν, φυτεύουν, βάφουν, μεταμορφώνουν ξεχασμένα οικόπεδα, αναβαθμίζουν σχολεία, δημιουργούν πάρκα, ανακατασκευάζουν πεζοδρόμια, συγκεντρώνουν κούτες με τρόφιμα, έχουν «υιοθετήσει» 15 οικογένειες, παρέχοντάς τους τρόφιμα κάθε μήνα, διευκολύνουν την πρόσβαση των αναπήρων στις διαβάσεις και η λίστα των δράσεών τους δεν έχει τελειωμό...


Μέσα σε μια μέρα ένα άδειο οικόπεδο στα Σεπόλια έγινε πάρκο! Εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής φύτευαν, έβαφαν και έστηναν παιχνίδια μέχρι ο χώρος να αποκτήσει την τελική του μορφή.

Μέσα σε μια μέρα ένα άδειο οικόπεδο στα Σεπόλια έγινε πάρκο! Εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής φύτευαν, έβαφαν και έστηναν παιχνίδια μέχρι ο χώρος να αποκτήσει την τελική του μορφή.


Αν και «τέκνο της κρίσης», η δραστήρια ομάδα έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες δράσεις από τον Σεπτέμβριο του 2010 που ιδρύθηκε σε διάφορες περιοχές, όπως Πετράλωνα, Κυψέλη, Πατήσια, Αγ. Παντελεήμονα, Λιοσίων, Κολωνό, πλατεία Βάθη, Μεταξουργείο, Φυλής κ.ά, με σκοπό να δώσει στην πρωτεύουσα το χρώμα που της λείπει και να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.


Οχι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα μικρά παιδιά συμμετέχουν στις δράσεις της δημιουργικής ομάδας, βάζοντας τη δική τους... πινελιά στις εικαστικές παρεμβάσεις.

Πάνω από 72.000 μέλη! 

Οχι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα μικρά παιδιά συμμετέχουν στις δράσεις της δημιουργικής ομάδας, βάζοντας τη δική τους... πινελιά στις εικαστικές παρεμβάσεις.


Τον «σκληρό» πυρήνα της ομάδας απαρτίζουν περισσότεροι από 200 ακτιβιστές, αλλά η κοινότητά τους αριθμεί 72.000 μέλη! Ανθρωποι όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων, από γιατρούς, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, ψυχολόγους, πολεοδόμους μέχρι ζωγράφους, ελαιοχρωματιστές και ηλεκτρολόγους. Εθελοντές που κάνουν τη διαφορά, ενώνουν τις δυνάμεις τους και κάνουν μικρά θαύματα. Σκέφτονται διαφορετικά και δρουν ξεχωριστά. Ακόμα και χωρίς πόρους, αλλά με καλή διάθεση και θετική οπτική καταφέρνουν να κάνουν τα αδύνατα... δυνατά! «Δεν είμαστε επαγγελματίες γκρινιάρηδες, ώστε να μη βλέπουμε πόσα καλά έχει να μας δώσει αυτή η πόλη. Θέλουμε να τα αναδείξουμε και η ευθύνη είναι όλων μας», αναφέρουν η Ελσα, ο Κώστας, ο Γιώργος, από τα πρώτα μέλη των Atenistas και ο Φίκος που μετράει μόλις δυο μήνες στη δημιουργική ομάδα. Συναντηθήκαμε σε ένα από τα τρία πάρκα που κατασκεύασαν πριν από έναν μήνα στα Πετράλωνα. Για την ακρίβεια, τρία εγκαταλελειμμένα οικόπεδα τα οποία μεταμόρφωσαν οι ακτιβιστές σε πάρκα!


Οι Atenistas γέμισαν με χρώμα τους τοίχους δύο δημοτικών σχολείων στο Πολύγωνο.

Οι Atenistas γέμισαν με χρώμα τους τοίχους δύο δημοτικών σχολείων στο Πολύγωνο.


«Δουλέψαμε 100 άτομα, 10 ολόκληρες ώρες για να διαμορφώσουμε αυτό τον χώρο. Πέντε ημέρες ο Φίκος έφτιαχνε την τοιχογραφία. Χρειάστηκαν περίπου 15 κυβικά χώμα για να ρίξουμε στο οικόπεδο. Η δουλειά όμως που έγινε είναι εξαιρετική. Η ιδέα ήταν θεματική. Επειδή είμαστε στον Κολωνό, οι αρχιτέκτονες σκέφτηκαν να κάνουν ένα σχέδιο που να μοιάζει σαν το κοίλο ενός θεάτρου, μια και από δω είναι ο τόπος καταγωγής του Σοφοκλή. Κόστισε πάρα πολλά χρήματα, γύρω στα 4.000 ευρώ.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι στους Atenistas για τις δράσεις μας δεν παίρνουμε χρήματα, ούτε ένα ευρώ! Ερχόμαστε σε επαφή με διάφορους φορείς ή ανθρώπους από την κοινότητά μας στο Facebook ή την ιστοσελίδα μας και αυτοί μας διαθέτουν τα πράγματα, ενώ κάποιες φορές βάζουμε και χρήματα από την τσέπη μας. Αυτό που μας συγκινεί στους Atenistas είναι ότι άνθρωποι τόσο διαφορετικοί όχι μόνο καταφέρνουν να συνυπάρχουν, αλλά τους ενώνουν και πολλά πράγματα. Οταν εκπέσει ο άνθρωπος, η αγωνία του είναι να ενωθεί, να ενωθεί με τον άλλον. Αυτό κάνει την ψυχή μας να χαίρεται. Οπως είχε γράψει και ο Σοφοκλής, ''μία λέξη μάς απελευθερώνει από τους πόνους της ζωής και αυτή η λέξη είναι η αγάπη''. Αυτό προσδιορίζει την ύπαρξη των Atenistas», υπογραμμίζουν και τα τέσσερα μέλη.



Με τσουγκράνες και φτυάρια, τα μέλη της ομάδας καθαρίζουν χώρους που έχουν μετατραπεί σε... χωματερές.

Με τσουγκράνες και φτυάρια, τα μέλη της ομάδας καθαρίζουν χώρους που έχουν μετατραπεί σε... χωματερές.


Και είναι η αγάπη τους για τον συνάνθρωπο και για την πόλη που μεγάλωσαν και ζουν τόσο βαθιά και ριζωμένη μέσα τους που το αποδεικνύουν έμπρακτα κάθε μέρα. Γι' αυτούς η Αθήνα όχι μόνο δεν είναι μια «τελειωμένη ιστορία», αλλά ένα αχανές πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές της. Γιατί, όπως μας εξηγούν, «όταν απουσιάζει η ζωή, όταν παραιτείται η δημιουργικότητα και η πίστη, βρίσκουν χώρο και απλώνονται τα αντίθετά τους. Η πόλη θα διαμορφωθεί εντέλει από τις επιλογές όσων τη ζουν», καταλήγουν.

Τάσος Χαλκιόπουλος



Ο Τ. Χαλκιόπουλος σε μία από τις δράσεις των ακτιβιστών σε καταυλισμό.
Ο Τ. Χαλκιόπουλος σε μία από τις δράσεις των ακτιβιστών σε καταυλισμό.

Ο Atenista που άνοιξε τον δρόμο
Ενα ηλεκτρονικό μήνυμα μεταξύ δύο φίλων, του Τάσου Χαλκιόπουλου και του Δημήτρη Ρηγόπουλου, στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει η δράση των Atenistas. Ο Τάσος, γραφίστας στο επάγγελμα, διατηρούσε ένα μπλoγκ όπου ανέβαζε φωτογραφίες από διάφορα σημεία της Αθήνας, ενώ ο Δημήτρης ως δημοσιογράφος, σήμερα έχει αποχωρήσει από την ομάδα, γνώριζε καλά τα προβλήματα στο λεκανοπέδιο. Κάπως έτσι, η ολιγομελής, αρχικά, ομάδα τον Σεπτέμβριο του 2010 έγινε πραγματικότητα.



Yποδοχή με ενθουσιασμό

Οι Αθηναίοι τούς υποδέχτηκαν πολύ γρήγορα με ενθουσιασμό και γρήγορα αφομοιώθηκαν στην κοινότητά τους, αλλάζοντας την όψη σε πολλές γειτονιές και βελτιώνοντας συγχρόνως την ποιότητα ζωής τους. «Αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς στην αρχή δεν έχει καμία σχέση με όσα ακολούθησαν», σημειώνει ο Τάσος. «Στόχος μας είναι να ενεργοποιηθούν οι Αθηναίοι, ξεχωριστά ο καθένας, και να νοιαστεί για τον τόπο που ζει. Δεν μπορεί ένας δημόσιος χώρος να βρίσκεται σε δυσχρηστία, βρώμικος και απαξιωμένος. Περισσότερο αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε. Είναι πολιτική δράση αυτό που κάνουμε, αλλά δεν είναι κομματικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου