Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Εγγύηση της φτώχειας υπόσχεται η δικοματική κυβέρνηση...


Τη χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2015 ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας σε φιέστα που διοργανώθηκε στη Βουλή.
Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ως στόχο τη διαχείριση των πιο ακραίων φαινομένων φτώχειας για να μην πάρουν ανεξέλεγκτες για το σύστημα διαστάσεις.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο περιοχές της χώρας από τις αρχές του 2014, όπως ορίζει ο νόμος 4093/2012. Το κόστος του πιλοτικού προγράμματος είναι 20 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τους υπουργούς θα καλυφθεί από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Η εξειδίκευση των περιοχών, των κριτηρίων και των φορέων θα γίνει σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα το επόμενο διάστημα.
Η «κοινωνική» πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στη λογική των στοχευμένων παρεμβάσεων. Δηλαδή αφαιρούνται κάθε είδους κοινωνικές παροχές από το σύνολο του ελληνικού λαού και δίνονται κάποια ψίχουλα στους πλέον εξαθλιωμένους.
Επιβεβαιώνοντας αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο «για θεμελιακή αλλαγή του κοινωνικού κράτους και της μορφής του, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα». Συμπλήρωσε πως για την κυβέρνηση αποτελεί στόχο «ο ορθολογικός σχεδιασμός ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας που, με περιορισμένους πόρους, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, πρέπει να διασφαλίσει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «η κοινωνική πολιτική με δανεικά που στέλνει το λογαριασμό στις επόμενες γενιές, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αναδιανεμητική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου