Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

35 χρόνια δίπλα στους μικρομεσαίους Ηπειρώτες ...Τράπεζα Ηπείρου (πρώην «Στόχος») και τοπική οικονομία... ταυτίζονται!

Μία συνοπτική εικόνα της Συνεταιριστικής Τράπεζας που ξεκίνησαν 30 Γιαννιώτες και που σήμερα αριθμεί πάνω από 11.000 μέλη!

Αλήθεια, ποια είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η δική μας Τράπεζα, που ζητά αυτές τις μέρες να μην μείνει κανείς αμέτοχος στην αύξηση κεφαλαίου της, γεγονός που άμεσα αφορά το μέλλον των επιχειρήσεών μας, της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας μας;
Πότε και από ποιους ιδρύθηκε, ποιοι ήταν και είναι οι στόχοι και ποια η μέχρι τώρα πορεία της στα τοπικά οικονομικά δρώμενα;
Σ' όλα αυτά απάντηση δίνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ - αναδρομή που ακολουθεί, του τακτικού  συνεργάτη  μας Χρήστου Τσέτση. Να τι αναφέρει:

Από το 1978...
Πριν από 35 χρόνια, το 1978, τριάντα οραματιστές συμπατριώτες μας, δημιούργησαν έναν μικρό Πιστωτικό Συνεταιρισμό για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Εμπνευστής ο γνωστός αείμνηστος επιχειρηματίας Ιωάννης Δούμας.
Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Καταστατικού, ο Συνεταιρισμός φέρει το όνομα «Αναπτυξιακός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Ν. Ιωαννίνων Συν.Π.Ε.» και διακριτικό τίτλο, ο οποίος θα γράφεται σε κάθε επίσημο έγγραφό του, «Ο ΣΤΟΧΟΣ». «Νουνός» του «ΣΤΟΧΟΥ» ο Κων. Δελάρης, πρώτος Δ/ντής του Συν/σμού. 

Τα ιδρυτικά μέλη
Αγγελίδης Χαρίλαος, Γκάσιου Μαρία, Δούμας Ιωάννης, Ευαγγέλου Άγγελος, Λούλης Θεμιστοκλής, Καμπέρης Ιωάννης, Ζούκης Ιωάννης, Στεργιάδης Στέφανος, Τσουκανέλης Παναγιώτης, Τσακτσίρας Κων/νος, Τενεχτσή Σοφία, Σπύρου Ματθαίος, Κατσαδήμας Σπύρος, Μάτσας Ιωσήφ, Μαρνέλης Λέων, Παπαδόπουλος Βασίλειος, Οικονομίδης Κων/νος, Κόρακας - Παπαναστασίου Παναγιώτης, Παπαϊωάννου Χρήστος, Κόκκινος Δημήτριος, Μάϊπας Δημήτριος, Παπαγεωργίου Κων/νος, Πάλλας Ματθαίος, Βαδαλούκας Ιωάννης, Γκάσιος Κων/νος, Καζαντζής Αριστοτέλης, Μπαράτσας Παναγιώτης, Φλώρος Παναγιώτης, Μπέτζος Ιωάννης και Φυραρίδης Γεώργιος. 

Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο
Σύμφωνα με το άρθρο 76 του Καταστατικού (Μεταβατική διάταξη), το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο - μέχρις ότου εκλεγεί το πρώτο τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο - αποτελέστηκε από τα εξής μέλη:
Ιωάννης Δούμας, πρόεδρος
Ιωάννης Ζούκης, αντιπρόεδρος
Παναγιώτης Τσουκανέλης, Γενικός Γραμματέας
Ιωάννης Καμπέρης, ταμίας
Μαρία Γκάσιου, μέλος
Χαρίλαος Αγγελίδης, μέλος
Άγγελος Ευαγγέλου, μέλος
Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα, μετά την έγκριση του Καταστατικού από τη Γενική Συνέλευση των ιδρυτικών μελών του Συνεταιρισμού και ανέλαβε:
. Να το υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές για την έγκρισή του και
. Να συγκαλέσει, μετά από την έγκρισή του τρεις μήνες, τη Γενική Συνέλευση των μελών για την εκλογή πρώτου Τακτικού Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου. 

Το πρώτο Δ.Σ. του «Στόχου»
Στο πρώτο τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πιστωτικού Συνεταιρισμού εξελέγησαν οι εξής:
Χαρίλαος Αγγελίδης
Ιωάννης Δούμας
Μιχάηλ Κραψίτης
Νατάσα Μπέγκα
Κων/νος Πέτσιος
Κων/νος Παπαγεωργίου
Πρόεδρος εξελέγη ο Ιωάννης Δούμας.
Ύστερα από 15 χρόνια - το 1993 - με μια γενναία αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, ο μικρός Πιστωτικός Συνεταιρισμός, έγινε η πρώτη Συνεταιριστική Τράπεζα στην Ελλάδα, μαζί με την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας.

Και η ανοδική πορεία της Τράπεζας συνεχίζεται:
Ύστερα από 14 χρόνια - το 2007 και μετά διετία - το 2009 - ολοκλήρωσε δύο ακόμη αυξήσεις. Έτσι, τα επόμενα τρία χρόνια (2009, 2010 και 2011) η Τράπεζα Ηπείρου υλοποίησε τους στόχους της, καλύπτοντας όλους τους νομούς της Ηπείρου.
Το 2013, ύστερα από 35 χρόνια, έχει γίνει πια ένα αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Μια Τράπεζα που με επιμονή στη νομιμότητα και την διαφάνεια, τη χρηστή και συνετή διοίκηση και τη μεθοδική σκληρή δουλειά, λειτούργησε και λειτουργεί με σταθερές αξίες και ανοδική πορεία.
Ο μικρός Πιστωτικός Συνεταιρισμός, έγινε μια Περιφερειακή Τράπεζα που έχει σήμερα 11.000 μέλη, 25 εκατομμύρια ευρώ κεφάλαιο, 230 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις και 200 εκατομμύρια ευρώ χορηγήσεις και όλα τα χρόνια εμφανίζει κερδοφορία!
Αυτή την Τράπεζα, την Τράπεζα της «ξεχασμένης» απ' όλους Ηπείρου, που στηρίζει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του τόπου μας με υπευθυνότητα, εμπιστεύονται και στηρίζουν οι απανταχού Ηπειρώτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου