Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η λογική του «κόψε τον λαιμό σου» κυριαρχεί στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Παράγινε το κακό με την Εφορία, που δεν φτάνει ότι φορολογούν ό,τι βρουν άκριτα και χωρίς μέτρο βουλιάζοντας στην ύφεση τη χώρα μέρα με τη μέρα, αλλά τελευταία έρχονται στο προσκήνιο ιστορίες απίστευτης κρατικής παράνοιας.

Πήρε προ ημερών φορολογούμενος σημείωμα για χρέη με ημερομηνία εξόφλησης ή ρύθμισης (με προκαταβολή βεβαίως) την επομένη ακριβώς από την αποστολή του από το υπουργείο Οικονομικών. Σου δίνω μια μέρα να πληρώσεις δηλαδή, αλλιώς κόψε τον λαιμό σου.


Το ίδιο συμβαίνει και με τα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας για τον φόρο εισοδήματος. Δεν παίζει ρόλο αν δεν σου ήρθε με το ταχυδρομείο, έπρεπε να το δεις στο site του υπουργείου Οικονομικών, αλλιώς αρχίζει και μετράει το πρόστιμο. Η επίσημη εκδοχή των φορολογικών αρχών είναι ότι δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις των ΕΛ.ΤΑ. Αλλά ποιος ευθύνεται, καλέ μου υπουργέ, η γιαγιά που δεν είδε στο Ιντερνετ τον φόρο που χρωστάει; Ελεος με τη βλακεία πια ορισμένων τύπων εκεί μέσα.

Η λογική τού «κόψε τον λαιμό σου», όμως, που ακολουθεί το Δημόσιο πολλές φορές, δυστυχώς, λειτουργεί και στην κυριολεξία. Οπως στην περίπτωση Ασλάνη, αλλά και χιλιάδων άλλων ανώνυμων Ελλήνων που αυτοκτονούν γιατί χρωστάνε στο Δημόσιο.

Αλήθεια, τι νόημα έχει να οδηγείς τον άλλον στον τάφο αν δεν έχει να σου δώσει. Πώς μας πρήζουν κάθε μέρα οι καλοί μας κυβερνώντες με μαθήματα και παραινέσεις προς τις τράπεζες να μη φέρονται με σκληρότητα σε όσους χρωστούν, να μην τους παίρνουν τα σπίτια κ.λπ. και αυτοί τους στριμώχνουν με τη φυλάκιση και συχνά τους οδηγούν σε αυτοκτονία; Αλλο κάποιος που έχει και χρωστάει. Αυτός να πληρώσει, αλλιώς ας πάει φυλακή. Αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν όλοι, ούτε ήταν έγκλημα που ο άμοιρος Ασλάνης ήταν μόδιστρος και πήγαινε στη Μύκονο. 
Συμπερασματικά, στην υπόθεση της φορολογίας επικρατεί ένα χάος, έστω και λόγω συνθηκών. Κάτι σαν την Αίγυπτο και τη Συρία που δεν ξέρουν ποιος σκοτώνει ποιον και γιατί. Ούτε στην κυβέρνηση ξέρουν ποιον πυροβολούν δικαίως γιατί κλέβει και ποιος απλώς έχει καταστραφεί από την κρίση και αντί να του δίνουν σανίδα σωτηρίας τον πνίγουν.

Θέλει προσοχή γιατί αυτός ο χειμώνας θα είναι γεμάτος από τέτοιου είδους δράματα.

Αναστάσης Ι. Καραμήτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου