Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Επιστολή Τ.Ε.Ε. παράρτημα Ηπείρου, προς Υπουργό Περιβ/ντος. ''Η Ήπειρος δεν πρέπει να χάσει το .τρένο του φυσικού αερίου''. «Χρυσή» ευκαιρία η έλευση από τη γειτονιά μας του αγωγού TAP.


Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καλύψει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της με φυσικό αέριο έχει δημιουργηθεί ξανά για την  Ήπειρο μετά την επιλογή από τους Αζέρους κατασκευής του αγωγού TAP, που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη, διερχόμενος από Ελλάδα και Αλβανία.

Ο αγωγός θα περάσει από τη «γειτονιά» μας, δηλαδή την Δυτική Μακεδονία, γεγονός που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί, με την κατάλληλη υποδομή να διοχετεύσει φυσικό αέριο και στην περιοχή μας, βοηθώντας στην απεξάρτησή της απ' το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, την ενεργειακή αναβάθμιση και κατ' επέκταση στην ανάπτυξή της. Βέβαια, για να μην χαθεί κι αυτό το «τρένο» για μια περιφέρεια που είναι από τις λιγότερο αναπτυγμένες της Ευρώπης, θα πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι τοπικοί φορείς και να πιέσουν ώστε το αέριο να φτάσει και στην Ήπειρο.

Πρωτοβουλία του ΤΕΕ
Η πρώτη πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση εκδηλώνεται απ' το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου. Η Διοικούσα Επιτροπή του σε συνεδρίασή της συζήτησε διεξοδικά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί η «χρυσή» αυτή ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Ήπειρο. Κι αυτό ακριβώς ζητά με χθεσινή επιστολή της  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, η οποία κοινοποιήθηκε και σε όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς.

Πολύ σημαντικό έργο
Ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, το έργο του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά για ολόκληρη τη χώρα, τονίστηκε στη συνεδρίαση του ΤΕΕ Ηπείρου, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι «η χρήση του αερίου έχει ήδη σημαντικά θετικές επιδράσεις στη δομή του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας καθώς μειώνεται η εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Επίσης, η διεύρυνση της χρήσης του, στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα, έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα και συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων και ειδικοτήτων στην αγορά εργασίας».

«Όχι μόνο διέλευση.»
Όσον αφορά την επιστολή του προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, το ΤΕΕ  επισημαίνει πως ο αγωγός TAP που θα διέλθει από την Ελλάδα, για να παίξει ουσιαστικό ρόλο εξασφάλισης φυσικού αερίου σε όλη την χώρα, συντελώντας στην ανάπτυξη και την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, πρέπει να συνδυαστεί με ένα πλέγμα έργων και να μην παραμείνει μόνο ένας αγωγός διέλευσης. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα κάλυψης σημαντικού μέρους των ενεργειακών αναγκών της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας με φυσικό αέριο, αποτελώντας τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξή της και σήμερα και στο μέλλον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Να γίνουν μελέτες
Προχωρώντας λίγο πιο πέρα, το ΤΕΕ Ηπείρου καταθέτει και μία σειρά από προτάσεις προκειμένου το φυσικό αέριο να φτάσει όσο το δυνατό γρηγορότερα στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα, προτείνει να υποστηριχθεί η διαδικασία με ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική προσέγγιση που θα αναλύει και θα τεκμηριώνει όλες τις ενεργειακές  καταναλώσεις της Ηπείρου, τα οικονομικά οφέλη της περιοχής από την υποκατάσταση υγρών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τους  δείκτες οικονομικότητας εναλλακτικών λύσεων και δυνατοτήτων χρήσεων και τη δυνατότητα σύνδεσης της Ηπείρου με το εθνικό και διευρωπαϊκό δίκτυο, εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές λύσεις όδευσης του Αγωγού που θα διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα. Παράλληλα, ζητάει το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί κατά προτεραιότητα στον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και οικονομικό προγραμματισμό, με αξιοποίηση της ήδη θεσμοθετημένης ΕΠΑ Ηπείρου.

Σε προτεραιότητα
Το ΤΕΕ καταλήγει στην επιστολή του καλώντας τον κ. Μανιάτη να αναλάβει πρωτοβουλία τουλάχιστον για την προετοιμασία και ωρίμανση του έργου έλευσης φυσικού αερίου στην Ήπειρο, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει με έμφαση ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια και να ιεραρχήσουν σε υψηλή προτεραιότητα τις δράσεις τους για να υλοποιηθεί το καθοριστικής σημασίας έργο, ώστε να μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία από τις λιγοστές που έχει η περιοχή μας».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου