Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Πληγή για τον Αμβρακικό, η ...''επιχείρηση'' εξαφάνισης της καρέτα-καρέτα. Οι χελώνες δεν ανταγωνίζονται τους αλιείς.


Πληγή για τον Αμβρακικό, πέραν της ρύπανσης και της παράνομης αλιείας αποτελούν και επιτήδειοι οι οποίοι για γνωστούς λόγους επιτίθενται σε ένα υπό εξαφάνιση είδος θαλάσσιας ζωής, τη χελώνα καρέτα καρέτα.
Τα περιστατικά με νεκρές χελώνες που εντοπίζονται παράκτια του Αμβρακικού κόλπου έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, χωρίς δυστυχώς οι αρμόδιοι Φορείς να καταφέρουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον αν όχι να εξαλείψουν, να περιορίσουν το πρόβλημα.

Αφορμή για το ρεπορτάζ στάθηκε το περιστατικό που συνέβη πριν λίγες μέρες, όταν στον Αμβρακικό και συγκεκριμένα στην παραλία της Βόνιτσας, άνδρες του Λιμενικού Σώματος περισυνέλεξαν μία τραυματισμένη χελώνα καρέτα καρέτα.

Η χελώνα, που έχει μήκος 90cm εκατοστά και πλάτος 70cm φέρει βαρύ τραύμα στο κεφάλι, πιθανόν από καμάκι.

Από το Λιμεναρχείο την παρέλαβε η εκπρόσωπος του "ΑΡΧΕΛΩΝ" στην Πρέβεζα Πέλα Καλογήρου, προκειμένου να την περιθάλψει εφόσον είναι εφικτό, και στη συνέχεια να την αποστείλει στην Εταιρεία Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» στην Αθήνα.



Όπως τόνισε η Πέλα Καλογήρου πρόκειται για την τρίτη χελώνα που εντοπίζεται "σφυροκοπημένη" στο κεφάλι τους τελευταίους δύο μήνες, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ηθελημένες ενέργειες ασυνείδητων που είχαν σκοπό να αποφέρουν το θάνατο στο θαλάσσιο ζώο.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στην Κορωνησία στις 12 Μαΐου όπου εντοπίστηκε χτυπημένη στο κεφάλι θηλυκή θαλάσσια χελώνα, η οποία τελικά δεν κατάφερε να μείνει στη ζωή.


Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στις 23 Ιουνίου στην Πάργα όπου επίσης εντοπίστηκε θαλάσσια χελώνα χτυπημένη στο κεφάλι με αιχμηρό αντικείμενο.

Την περασμένη Κυριακή ήταν το τρίτο περιστατικό μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών. Σύμφωνα με στοιχεία, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας κατά τον μήνα Ιούνιο, περισυνέλλεξε τέσσερις θαλάσσιες χελώνες νεκρές από τις ακτές του Αμβρακικού.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα και εθελοντές του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, τοποθέτησαν δορυφορικούς πομπούς σε έξι καρέτα-καρέτα κατά την παραμονή τους στον Αμβρακικό Κόλπο.

Οι πομποί, επιτρέπουν την παρακολούθηση των κινήσεων των χελωνών για περίπου ένα έτος. Κάθε φορά που μια χελώνα, βγαίνει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει, ο πομπός που είναι προσκολλημένος στο καβούκι της, στέλνει σήμα στους δορυφόρους με πληροφορίες, όπως την τοποθεσία, το βάθος βουτιών και άλλα σημαντικά στοιχεία για τη ζωή της.

Ο Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Δημ. Μπαρέλος μιλώντας στην Τ.Φ. για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το παγκοσμίως απειλούμενο είδος της Καρέτα Καρέτα επισήμανε το πρόγραμμα με τους πομπούς που τοποθετήθηκαν πάνω στις θαλάσσιες χελώνες αλλά και για ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των αλιέων, καθώς συνήθως οι χελώνες παγιδεύονται στα αλιευτικά τους εργαλεία.

«Αυτό που τονίζουμε μιλώντας με τους αλιείς είναι πως όταν βρίσκουν μία παγιδευμένη ή τραυματισμένη χελώνα, να μας ενημερώνουν ώστε να τις απελευθερώσουμε. Να επισημάνω ότι στήσαμε και έναν Σταθμό πρώτων βοηθειών για τις χελώνες στο κτίριο της Σαλαώρας προκειμένου να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες στις τραυματισμένες που περισυλλέγουμε».

Τα όπλα που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τον κ. Μπαρέλο, για τον τραυματισμό των χελωνών είναι συνήθως καμάκια, μπαλτάδες και τσεκούρια, ενώ όπως επισήμανε, βάσει των στοιχείων δεν έχει γίνει ακόμη καμία σύλληψη καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συλληφθεί κάποιος που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια επ' αυτοφώρω.

«Ο Αμβρακικός είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές τροφοληψίας για το είδος της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο. Δεν αναπαράγεται στην περιοχή μας όπως στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου αλλά ο Αμβρακικός είναι μία πολύ σημαντική τοποθεσία για τις Καρέτα Καρέτα και αυτό προσπαθούμε να δούμε και μέσα από το πρόγραμμα παρακολούθησης. 

Μπορεί η Ζάκυνθος να είναι Εθνικό Πάρκο λόγω της Καρέτα Καρέτα αλλά εάν τυχόν εκλείψουν οι περιοχές τροφοληψίας όπως ο Αμβρακικός τότε οι επιπτώσεις για το είδος θα είναι πολύ σοβαρές» ανέφερε.

Το μόνο μέτρο με το οποίο μπορούν να καταπολεμηθούν οι τραυματισμοί είναι η ενημέρωση και η κατανόηση των ψαράδων πως η Χελώνα δεν είναι εχθρός, τόνισε ο Διευθυντής του Φορέα και επισήμανε πως το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των μεδουσών στα παράλια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι αλιείς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μείωση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας, καθώς είναι ο μόνος φυσικός εχθρός της μέδουσας.

«Προσπαθούμε ακόμη να δείξουμε στους αλιείς πως οι χελώνες δεν είναι ανταγωνιστικό είδος καθώς δεν τρέφονται με εμπορικά είδη ψαριών» υποστήριξε ο κ. Μπαρέλος και σημείωσε πως καθ' όλη την διάρκεια της περυσινής χρονιάς σημειώθηκαν συνολικά 24 περιστατικά τραυματισμού Καρέτα Καρέτα ενώ τη φετινή χρονιά τα περιστατικά μέχρι και τον Ιούλιο είναι 12.

Αξίζει να επισημάνουμε πως αν και η ποινή που προβλέπεται για κάποιον ο οποίος τραυματίζει ένα υπό εξαφάνιση είδος είναι αρκετά χρόνια φυλάκισης, δυστυχώς οι περισσότεροι 'γλυτώνουν' με κάποιους μήνες αναστολή.

Άρης Τσελίκος


www.topikifoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου