Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Αυθαίρετη η κοπή δένδρων στην Πρέβεζα.


Φωτογραφία με το πεύκο που κόπηκε στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου Πρέβεζας

Φαίνεται οτι ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαΐλης ζήλεψε την δόξα του πρώην δήμαρχου Αθηνών κ Νικήτα  Κακλαμάνη και αποφάσισε να γίνει και αυτός Ομέρ Πριόνης και να μην αφήσει δένδρο όρθιο στην Πρεβεζα. Θα περίμενα περισσότερη ευαισθησία από  τον κ .Δημαρχο ο όποιος κατάγεται από το κατάφυτο  Κοτσανόπουλο.
Σε αγαστή σύμπνοια με τους υπευθύνους εκκλησιαστικούς παράγοντες της Μητρόπολης Πρέβεζας  έκοψαν το μεγάλο  πεύκο που  δρόσισε την πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου.. η οποία σύμφωνα με τους χάρτες της πολεοδομίας  δεν ανήκει όλη στην εκκλησία.

 Οι δικαιολογίες πολλές : Δήθεν οτι ηταν επικίνδυνο, ότι ηταν γέρικο, και ότι στην Ανάσταση κινδύνευε να πάρει  φωτιά απο τα βαρελότα!
 O πεύκος όπως αποδεδείχθηκε μετά την κοπή του ηταν υγιέστατος. Σειρά άραγε εχει και ο Πλάτανος απέναντι από το Τζαμί ώστε να γίνει η γειτονιά κρανίου τόπος;  Ολο και κάποια δικαιολογία θα βρουν...
Δυστυχώς  οι διοικούντες την τοπική εκκλησία δεν έχουν καθόλου περιβαλλοντικη ευαισθησία, αλλά ούτε αισθητική. Το απέδειξαν κόβοντας τις λεύκες στη Μαργαρώνα  μπροστά στο εκκλησάκι.. Το απέδειξαν γκρεμίζοντας τις πανέμορφες βασιλικού τύπου  παλιές εκκλησιές μεταξυ των όποιων και τον Άγιο Κωνσταντίνο, και δημιουργώντας αρχιτεκτονικά τέρατα. Σήμερα ολοκλήρωσαν την καταστροφή .                                                                                                                                       

Όσο για τον υπεύθυνο περιβάλλοντος του δήμου  κ. Ροπόκη  ας μην κάνει τον ανήξερο  όπως φαίνεται να δηλώνει στο ρεπορτάζ του atpreveza.gr .Ως δήμαρχος πρασίνου; έπρεπε  η κοπή του δενδρου να φέρνει την υπογραφή του. Επίσης   έχουμε  καταγγελίες στο blog του   ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας   και άλλες αυθαίρετες κοπές δένδρων,  όπως στο Αλωνάκι.
  Ο τρόπος που γίνεται η κοπή των δένδρων παραβιάζει την κειμένη νομοθεσία  την οποία  παραθέτω, και επισύρει και  επιβολή προστίμων:


Αυθαίρετη κοπή δέντρων- Περιβαλλοντική νομοθεσία


Πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες που αφορούν το Περιβάλλον 
Το δικαίωμα του κοινού για την πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον (και οτιδήποτε μπορεί να το επηρεάσει πχ. ένα έργο) και τις οποίες μπορεί να ζητήσει απο οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, θεσπίστηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 
Κ.Υ. 11764/653/17.3.2006 - ΦΕΚ Β΄ 327 (η οποία ενσωματώνει την αντίστοιχη Ευρωπαική Οδηγία).
Αυτό σημαίνει οτι, όταν απευθυνομαστε σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή και ζητάμε τέτοιου είδους πληροφορίες, επικαλούμαστε αυτή την κοινή υπουργική απόφαση.

Κοπή δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του δήμου
Σύμφωνα με την Πολεοδομία Αθηνών, δεύθυνση Κεντρικού Τομέα, για την κοπή δέντρου σε κοινόχρηστους χώρους σε περιοχή εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου, απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν υπάρχει τέτοια έγκριση, τότε αρμόδιο είναι το τμήμα αυθαιρέτων (ΤΕΚ), το οποίο κατόπιν αυτοψίας επιβάλλει πρόστιμο (βλέπε έγγραφο 25ης Μαίου 10).
Αυτό σημαίνει οτι, ζητάμε απο το δήμο την έγκριση της ΕΠΑΕ και εφόσον δεν υπάρχει, απευθυνόμαστε στην ΕΠΑΕ της αρμόδιας πολεοδομίας για να βεβαιωθούμε οτι δεν έχει δοθεί άδεια, οπότε ζητάμε απο το τμήμα αυθαιρέτων να γίνει αυτοψία και να επιβληθούν πρόστιμα.
Ως  πολίτης με οικολογική ευαισθησία και ως μέλος του ΣYΡΙΖΑ,  της δημοτικής παράταξης Δημόσιος Χώρος Πρεβεζα  Λούρος Ζάλλογο , της περιβαλλοντικής εταιρείας  θέλω να καταγγείλω αυτές τις πρακτικές και καλώ  τις συλλογικότητες της Πρέβεζας να πάρουν θέση για το γεγονός.
Μας παίρνουν την υγεία ,την εκπαίδευση τις δουλειές μας , ας μην μας πάρουν και τον αέρα που αναπνέουμε

Νίκος Λιβιεράτος                        
Ιατρός καρδιολόγος        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου