Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Έχουν ήδη δεχθεί πλήγματα από καταργήσεις υπηρεσιών κ.α. Εθνική ανάγκη να μην ερημώσουν οι ακριτικές περιοχές της Ηπείρου. Διαμαρτυρία της Αδελφότητας Κερασοβιτών Πωγωνίου.


Μεγαλύτερη όσο ποτέ είναι η ανάγκη να μην ερημώσουν εντελώς οι ακριτικές και ορεινές περιοχές της Ηπείρου, που έχουν ήδη υποστεί πολλά και σημαντικά πλήγματα, με τις καταργήσεις υπηρεσιών, στρατιωτικών και αστυνομικών μονάδων. 

Περιοχές και χωριά σε Πωγώνι, Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, καθώς και σε άλλους Νομούς της Ηπείρου βιώνουν έντονα τις επιπτώσεις της ερήμωσης. Η εγκληματικότητα έχει «χτυπήσει. κόκκινο» και οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι -ηλικιωμένοι ως επί το πλείστον- ζουν με τον φόβο, ακόμη και μέσα στα ίδια τα σπίτια τους. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα περιστατικά, όπου άγνωστοι έχουν εισβάλλει μέσα σε αυτά για να πάρουν από μετρητά και άλλα τιμαλφή, μέχρι και. τρόφιμα!

Η στοιχειώδης ασφάλεια. 
Χαρακτηριστική της κατάστασης στην οποία έχουν φθάσει οι κάτοικοι πολλών μικρών και ορεινών ακριτικών χωριών είναι η επιστολή της Αδελφότητας Κερασοβιτών Πωγωνίου προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, τους δημοτικούς συμβούλους Πωγωνίου και την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων. 
Όπως αναφέρεται (την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος Αριστοτέλης Τζαβέλλας και ο Γ.Γ. Γιώργος Λιάγκος) δεν υπάρχει ακόμα και η στοιχειώδης ασφάλεια, τόσο στο χωριό, στο Κεράσοβο όσο και στα υπόλοιπα παραμεθόρια χωριά της ευαίσθητης ακριτικής επαρχίας Πωγωνίου. Η Αδελφότητα επικαλείται μια σειρά από συγκεκριμένα περιστατικά με ληστείες και διαρρήξεις, γεγονότα που φανερώνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και στην εθνική αποσταθεροποίηση της περιοχής.

«Κλείνουν τα μάτια.»!
Ακόμη, καταγγέλλει το γεγονός, ότι οι αρμόδιες αρχές «κλείνουν τα μάτια», «κωφεύουν» και «προσπερνούν» το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας. «Περιορίζονται σε κούφια δυστυχώς λόγια για την ανάπτυξη της επαρχίας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αδιαφορώντας παντελώς για την τύχη των λιγοστών -πλέον- κατοίκων της παραμεθόριας επαρχίας μας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων. 
Να σημειωθεί, ότι το Σώμα Συνοριακής Φύλαξης ενσωματώθηκε στην Αστυνομία και κατέληξε στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα οι περιπολίες στο Πωγώνι να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Παράλληλα, με τις συνεχείς μειώσεις της στρατιωτικής θητείας και των επανδρωμένων παραμεθόριων φυλακίων, η διαθέσιμη στρατιωτική δύναμη στο Πωγώνι μειώθηκε κατά πολύ. «Έτσι τα σύνορά μας έγιναν κυριολεκτικά «ξέφραγο αμπέλι», ανοίγοντας το δρόμο για τη διακίνηση όχι μόνο λαθρομεταναστών αλλά και κάθε είδους κακοποιών που επιδίδονται ανενόχλητοι σε «πλιάτσικο», χωρίς να λογαριάσουμε το λαθρεμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών» σημειώνεται.

Η ανάγκη. 
Σε έντονο ύφος η Αδελφότητα σημειώνει ότι «είναι εθνική ανάγκη επιτέλους η ελληνική πολιτεία να ασχοληθεί με τα προβλήματα του Πωγωνίου και ιδιαίτερα με εκείνο της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας, επανδρώνοντας άμεσα και κατά απόλυτη προτεραιότητα τα στρατιωτικά φυλάκια και τα αστυνομικά τμήματα για να προστατευτεί η ζωή, η τιμή και η περιουσία των κατοίκων του, οι οποίοι εκτός του ότι φυλούν κυριολεκτικά Θερμοπύλες κατέβαλαν και καταβάλουν ως νομοταγείς πολίτες κάθε είδους φόρους και χαράτσια». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου