Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αμερικανικό πρακτορείο ξεναγεί τουρίστες για να γνωρίσουν τη φτωχοποίηση των Ελλήνων. Ξεναγοί οικονομολόγοι.

Αμερικανικό πρακτορείο ξεναγεί τουρίστες για να γνωρίσουν τη φτωχοποίηση των Ελλήνων

Ταξιδιωτικό γραφείο της Νέας Υόρκης, διοργανώνει για τους πελάτες του περιηγήσεις στην Αθήνα με θέμα την οικονομική κρίση, τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και τις λαϊκές αντιδράσεις των τελευταίων ετών.

Η περιήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ειδικός οικονομολόγος αναλύει στους ξένους τις πτυχές της κρίσης, πραγματοποιείται σε τοποθεσίες - ορόσημα για την κρίση όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Τράπεζα της Ελλάδος, τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος.
Η βόλτα διαρκεί περίπου τρεις ώρες και πραγματοποιείται με μέγιστη συμμετοχή έξι ατόμων. Το κόστος ανέρχεται στα 70 ευρώ κατ' άτομο και στα 305 ευρώ για ομαδικές ξεναγήσεις, ενώ παρέχονται και ατομικές περιηγήσεις με εξειδικευμένες οικονομοτεχνικές πληροφορίες.


Αμερικανικό πρακτορείο ξεναγεί τουρίστες για να γνωρίσουν τη φτωχοποίηση των Ελλήνων


Την ιδέα είχε το αμερικανικό Context Travel, το οποίο δραστηριοποιείται σε 14 χώρες και οργανώνει θεματικούς περιπάτους σε 23 πόλεις του κόσμου. Για την Αθήνα το γραφείο παρέχει συνολικά επτά διαδρομές, μία εκ των οποίων είναι η «Περιήγηση στην ελληνική οικονομική κρίση». Η πρώτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ προγραμματίζονται άλλες τρεις για τον Μάρτιο.
«Το πελατολόγιό μας αποτελείται από σκεπτόμενους και καλλιεργημένους ανθρώπους», λέει στο «Εθνος» ο συνιδιοκτήτης του γραφείου Πολ Μπένετ. «Γνωρίζουν πως πίσω από την ιστορία που διαβάζουν στα πρωτοσέλιδα και πίσω από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες των εφημερίδων κρύβεται κάτι περισσότερο. Αλλωστε, η ιδέα του τουρ ξεκίνησε από εκείνους. Το ενδιαφέρον γι' αυτήν την περιήγηση είναι πολύ μεγάλο», συνεχίζει.
«Ακούω διαρκώς αρκετούς εξ αυτών που επισκέπτονται την Αθήνα να θέλουν να μάθουν περισσότερα για την οικονομική κρίση, ενώ προσπαθούν να κατανοήσουν το πώς αυτή έχει επηρεάσει τους πολίτες. Πολλοί από τους πελάτες μας είναι εξειδικευμένοι στα οικονομικά - είναι τραπεζίτες, δικηγόροι, άνθρωποι που διαβάζουν τη "Wall Street Journal" ή τους "Financial Times".
Εκτός από την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη ή την Αρχαία Αγορά συνοδεία αρχαιολόγου, θέλουν να συναντηθούν και με έναν ντόπιο οικονομολόγο για να μάθουν ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης, αν η στάση της Ευρώπης βελτίωσε ή επιδείνωσε την κατάσταση, ποιες είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις, ποια είναι η άποψη του λαού», προσθέτει. «Οι διαδρομές μας εστιάζουν πάντα στην ιστορία και στον πολιτισμό και ορισμένες φορές σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Για παράδειγμα, αντίστοιχες περιηγήσεις είναι αυτή για τη μετανάστευση στο Παρίσι, για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη λιμνοθάλασσα στη Βενετία, για τις πόλεις του μέλλοντος στη Σανγκάη».
Οπως εξηγούν οι υπεύθυνοι του οργανισμού, η ξενάγηση ξεκινά από το «επίκεντρο της ελληνικής κρίσης», την πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή.
«Στο σημείο αυτό κάνουμε μια γενική ανασκόπηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα και του τρόπου με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε την κρίση από το 2009. Επίσης, εξηγούμε ότι βρισκόμαστε στο σημείο όπου έλαβε χώρα το κίνημα των Αγανακτισμένων, με μερικές από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Με φόντο την πλατεία συζητούμε τις συνέπειες της κρίσης στην καθημερινή ζωή και στους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την εμπειρία που δεν τα βρίσκει κανείς στους τίτλους των εφημερίδων», σημειώνουν.
Επόμενος σταθμός της περιήγησης , σύμφωνα με το Εθνος, είναι η Παλιά Βουλή στην οδό Σταδίου. Εκεί γίνεται αναφορά στην οικονομική ιστορία του ελληνικού κράτους και στις τρεις πτωχεύσεις που αυτό έχει υποστεί από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.
«Στη συνέχεια περνάμε από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του χρέους, και από το Χρηματιστήριο Αθηνών στην οδό Σοφοκλέους, αφού σύμφωνα με κάποιους οικονομικούς αναλυτές τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας ανάγονται στην εποχή του 1997-1999, στη λεγόμενη φούσκα του Χρηματιστηρίου.
Κάνουμε, επίσης, λόγο για το ρόλο των Ολυμπιακών Αγώνων, που επικρίθηκαν ως οι ακριβότεροι της ιστορίας», λένε από το Context Travel, επισημαίνοντας ότι η περιήγησή τους περιλαμβάνει ποικίλες πτυχές της οικονομικής κρίσης, όπως «την άνοδο της ακροδεξιάς που έχει ως είδωλο τον Χίτλερ» και «τη βαθιά φτώχεια που χτυπά τις οικογένειες της μεσαίας τάξης».
Φιλοσοφία του Context Travel είναι να επιλέγει οδηγούς που είναι εξειδικευμένοι στο θέμα του εκάστοτε περιπάτου. Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες ή και σεφ -για τις γαστρονομικές περιηγήσεις- επιστρατεύονται ανά τον κόσμο ως συνεργάτες του γραφείου. Στην περίπτωση της «περιήγησης στην ελληνική κρίση», όπως εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Μπένετ, οι οδηγοί είναι δύο. Ενας εξ αυτών, ο κ. Αντώνης Παππάς, οικονομολόγος, έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή σπουδάζοντας οικονομικά, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ίδιος ασχολείται επισταμένως με την οικονομική κρίση και έχει εργαστεί ως οικονομικός σύμβουλος εταιρειών, ενώ αγαπά ιδιαίτερα την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου