Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Το Κράτος βάζει και άλλα εμπόδια στους ΟΤΑ. Η γραφειοκρατία «βραχνάς» για δημοτικά έργα από ΕΣΠΑ. «Φρενάρει» όμως και ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν.











Μπορεί η Ελλάδα να χρειάζεται άμεσα επενδύσεις, νέα έργα και γενικότερα αναπτυξιακή προοπτική, όμως παρά την θέληση Δήμων, Περιφερειών ακόμη και ιδιωτών να κάνουν επενδύσεις, η ελληνική γραφειοκρατία βάζει εμπόδια στα σχέδια τους! 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη χώρα μας, για να υλοποιηθεί από κάποιον Δήμο ένα έργο από το ΕΣΠΑ χρειάζονται 34 αποφάσεις, κάτι που όπως εξηγούν Αυτοδιοικητικοί δεν ισχύει για άλλες χώρες της Ε.Ε.! 
Και δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα, αλλά για το ΕΣΠΑ, το μοναδικό πλέον χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν οι ΟΤΑ στη διάθεσή τους, για να κάνουν κάποιο έργο. 
Να σημειωθεί, ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κανονικά το Κράτος δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται σχεδόν καθόλου, αφού η συμμετοχή του περιορίζεται μόλις στο 5% και το άλλο 95% είναι Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση! Ακόμη όμως και στην απορρόφηση των ξένων κονδυλίων, υπάρχουν γραφειοκρατικά κωλύματα. 

Ζητούν μείωση. 
Ειδικά σε ό, τι αφορά τους Δήμους, η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού για να εντάξουν οι δήμαρχοι κάποιο έργο θα χρειαστούν 34 αποφάσεις από τις αρμόδιες Αρχές! 
Όπως έγραψε η ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην τελευταία συνάντηση των δημάρχων με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με τους αιρετούς να ζητούν το αυτονόητο, να μειωθεί δηλαδή η γραφειοκρατία, καθώς έτσι θα μπορούσαν να ενταχθούν ακόμη περισσότερα έργα και το κυριότερο, πολύ πιο γρήγορα. 
Οι δήμαρχοι συμφώνησαν με τον υπουργό στη σύσταση μιας κοινής Επιτροπής με το υπουργείο, που θα εξετάσει όλα τα προβλήματα. Η πρώτη συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, με πολλούς Αυτοδιοικητικούς να διερωτώνται, πάντως, εάν πράγματι μπορεί να αλλάξει κάτι άμεσα. 

Οι 34 αποφάσεις
Ανάμεσα στις 34 αποφάσεις και δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι εφτά αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και Οικονομικής Επιτροπής και ισάριθμες εγκρίσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις αποφάσεις που χρειάζονται: Σύνταξη μελέτης διαδικασίες ωρίμανσης μελέτης, αντιμετώπιση θεμάτων απαλλοτριώσεων ή πράξεων εφαρμογής εντός Σχεδίου Πόλης, έγκριση, παραλαβή μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο, έγκριση της απόφασης του Δ.Σ. από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για ένταξή του έργου στο εκάστοτε πρόγραμμα, υποβολή πλήρους Τεχνικού Δελτίου Έργου ηλεκτρονικά αλλά και σε φάκελο με συνοδευτικά έγγραφα - τεύχη, προέγκριση ένταξης από τη Διαχειριστική Αρχή, υπογραφή Συμφώνου Αποδοχής Όρων κ.α.!

Πολύ πιο δύσκολα.
Και αν τα παραπάνω απαιτούνται για έναν Δήμο, που ως οργανισμός με πολλούς υπαλλήλους σε όλες τις υπηρεσίες, μπορεί να εξασφαλίσει με κάποια σχετική άνεση τα απαραίτητα χαρτιά, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τους ιδιώτες που θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποια επένδυση, όχι απαραίτητα εντάσσοντάς την στο ΕΣΠΑ. 
Δυστυχώς, ακόμη και για να ιδρύσουν μια απλή επιχείρηση, είναι αναγκασμένοι από μόνοι τους να τρέχουν από γραφείο σε γραφείο για κάθε είδους χαρτί, με τις διαδικασίες να είναι χρονοβόρες και στο τέλος, όπως μαρτυρούν και οι ίδιοι «φτάνει κάποιος να διερωτάται, εάν πραγματικά αξίζει να κάνει την επένδυση»! 

Είναι δεδομένο, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η νοσηρή κατάσταση, που «πάει πίσω» την Ελλάδα. Μπορεί πράγματι, η κρίση να βάζει δυσκολίες, αλλά δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να βάζει περισσότερες και μάλιστα, όταν διακυβεύεται η ανάπτυξή του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου