Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Σε πλήρη κατάρρευση ο τομέας των οπωροκηπευτικών με ευθύνη του υπουργείου δηλώνουν οι Ομάδες Παραγωγών.

Σε πλήρη κατάρρευση ο τομέας των οπωροκηπευτικών με ευθύνη του υπουργείου δηλώνουν οι Ομάδες Παραγωγών









Συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών της Νότιας Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών αλλά και τις εκκρεμότητες του νόμου 4015 περί συνεταιρισμών σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στις Ομάδες Παραγωγών. Μάλιστα κατά την διάρκεια της κουβέντας λήφθηκε η απόφαση να συνταχθεί ένα κείμενο με τα συμπεράσματα και από ανάλογες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να σταλεί σε όλους τους πολιτικούς φορείς ακόμα και στον Πρωθυπουργό.«Τα ερωτήματα τα οποία συζητάμε σήμερα έχουν τεθεί εγγράφως και επανειλημμένα επί τουλάχιστον 10 μήνες. Το συμπέρασμα είναι ότι για κάποιους λόγους - που θα πρέπει πολιτικά και διοικητικά να εξηγηθούν - αυτή τη στιγμή με ευθύνη του Υπουργείου οδηγείται σε πλήρη διάλυση ο τομέας των οπωροκηπευτικών στην χώρα αφού όχι μόνο δεν αξιοποιούμε τις ελάχιστες ευκαιρίες αλλά τον οδηγούν εσκεμμένα από ότι φαίνεται από τις πράξεις και παραλήψεις τους, σε πλήρη καταστροφή», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σπύρος Καχριμάνης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Αργολικής Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών «Ήλιος».

Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στην σημερινή συνάντηση εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στην κουβέντα και κάποιος εκπρόσωπος του ΥπΑΑΤ παρά το γεγονός ότι είχαν απευθύνει κάλεσμα και το ξενοδοχείο ήταν σε μικρή απόσταση από την Αχαρνών 2 (συγκεκριμένα στην Πλατεία Καραϊσκάκη).

Τα κρίσιμα θέματα


Επίσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι έξω από κάθε λογική το γεγονός ότι συμπεριέλαβαν στον νόμο 4015 τις Ανώνυμες Εταιρείες. «Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ο νόμος περί συνεταιρισμών δεν μπορεί να προβλέπει τον θεσμό των κεφαλαιουχικών εταιρειών. Όποιος θέλει να κάνει Ανώνυμη Εταιρεία πρέπει να το κάνει με τον Νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών», ανέφεραν οι ομιλητές. Παράλληλα τόνισαν ότι ένα δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι το γεγονός ότι στον νόμο αυτό συμπεριέλαβαν μέτρα για τις Ομάδες Παραγωγών ενώ υπάρχει και Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία. Τρίτο και πιο κρίσιμο - σύμφωνα με όσα μας τόνισε και ο κ. Καχριμάνης - είναι ότι για τις «Οργανώσεις Παραγωγών παρανόμως το Υπουργείο δεν εφαρμόζει την Κοινοτική νομοθεσία και έχουμε όλα αυτά τα εκτρώματα στην αγορά όπου παρατηρούμε να "φεύγουν" προϊόντα χωρίς να είναι συσκευασμένα, τη γνωστή ψαλίδα μεταξύ παραγωγού - καταναλωτή κ.λπ».

Αδιαφορία


«Υπάρχει αδιαφορία από πλευράς πολιτείας και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση του τομέα με τα επακόλουθα που όλοι μπορούμε να φανταστούμε τόσο για το εισόδημα της χώρας αλλά και για το καλάθι της νοικοκυράς καθώς θα εντείνονται οι εισαγωγές ομοειδών προϊόντων. Χαρακτηριστικά, θα σας αναφέρω το παράδειγμα που αναφέραμε και στην κουβέντα με τους εκπροσώπους των Ομάδων Παραγωγών σήμερα. Στην περιοχή των Τρικάλων όπου παράγονται τα περισσότερα λουκάνικα στην χώρα και απαιτείται περίπου 1.500 τόνοι από πράσα αυτά γίνονται εισαγωγή από το Βέλγιο», προσθέτει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σπύρος Καχριμάνης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Αργολικής Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών «Ήλιος».

Να γίνει σύσκεψη με το ΥπΑΑΤ


Επίσης, οι εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ανοίξει άμεσα μια νομική και πολιτική συζήτηση. «Όσες ηγεσίες έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από το ΥπΑΑΤ έχουν αφήσει την. πινελιά τους στο νόμο 4015 αλλά τελικά οδηγηθήκαμε σε αυτό το έκτρωμα χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο νόμος καθορίζει την λειτουργία ενός θεσμού που καλώς η κακώς θα πρέπει να υπάρχει στην χώρα μας», ανέφεραν. 
Επίσης ο Πρόεδρος της Αργολικής Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών «Ήλιος» μας ανέφερε: «Οι Ομάδες Παραγωγών είναι 150. Θα μπορούσε να καλέσει ο εκάστοτε Υπουργός μια σύσκεψη δύο ημερών. Αυτό όμως δεν συμβαίνει δύο χρόνια τώρα. Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία πλήρους αποδόμησης και θεωρούμε ότι η χώρα καταστρέφεται στον τομέα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου