Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων όπως... ορεινή Ιταλία!














Κατέθεσε έξι προτάσεις στο Πρόγραμμα «Ελλάδα - Ιταλία 2007 - 2013»


Παράδοση, πολιτισμός, τουρισμός, φυσική κληρονομιά, τέχνη, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα είναι μερικοί από τους οι τομείς στους οποίους δίνεται έμφαση με τις έξι δράσεις που προτείνει προς ένταξη στο Πρόγραμμα «Ελλάδα - Ιταλία 2007 - 2013» ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων. Μπορεί τα οικονομικά των δήμων να βρίσκονται υπό κατάρρευση, ωστόσο ο εν λόγω δήμος της Ηπείρου επιδιώκει να εκμεταλλευτεί όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που «τρέχουν», προκειμένου να αναδείξει τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της περιοχής, να ενημερώσει κατοίκους και επισκέπτες για τη σημασία των ορεινών περιοχών και την ύπαρξη διαδρομών εναλλακτικών μορφών τουρισμού, να προστατέψει το περιβάλλον και να ενισχύσει τη συνεργασία του με ορεινούς Δήμους της Ιταλίας.Οι προτάσεις έχουν ως εξής:



1. «CULSINET», με προϋπολογισμό 467.600,00?.

Το έργο στοχεύει στην προώθηση και βιώσιμη αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των συμμετεχουσών περιοχών, μέσα από μία διαδικασία διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής και προσέγγισης, ενώ εστιάζει τόσο στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά της διασυνοριακής περιοχής, όσο και στους πλούσιους φυσικούς πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο βιώσιμο και επωφελή για την τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, προβλέπει την ανάλυση καλών πρακτικών στον τομέα της διαχείρισης του πολιτιστικού προϊόντος, τη διαμόρφωση μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού με έμφαση στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, καθώς και την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού.
Στο πλαίσιο των πιλοτικών δράσεων θα υλοποιηθεί από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, η ανάπλαση πλατείας Πλαισίων, Καλεντζίου

2. «I.CO.N.», με προϋπολογισμό 94.180,00?.
Το έργο στοχεύει στη δημιουργία διασυνοριακού δικτύου ορεινών περιοχών για τη δημιουργία κοινού πλαισίου εφαρμογής σχεδίου ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των δυο περιοχών. Το σχέδιο ανάπτυξης θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων αυτού, την αξιοποίηση παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων και την παραγωγή τοπικών προϊόντων.Το έργο θα εστιάσει επίσης στη δημιουργία πλαισίου, το οποίο θα διευκολύνει τους εταίρους να διαχειριστούν και να συντονίζουν τις δραστηριότητές τους. Το δίκτυο θα λειτουργήσει ως μέσο διατήρησης της απαραίτητης ισορροπίας μεταξύ αντικρουόμενων δραστηριοτήτων, ειδικότερα μεταξύ δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης.

3. «Na.C.He.», με προϋπολογισμό 120.470,00?
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία και ανάπτυξη διασυνοριακού δικτύου φυσικών οικοσυστημάτων και πολιτιστικής κληρονομιάς σε ορεινές περιοχές για την ορθή αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των περιοχών μελέτης και την ενίσχυση της διασυνοριακής αειφόρου ανάπτυξης.
Έμφαση δίνεται στις πρακτικές βιώσιμου τουρισμού, είτε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, που προστατεύονται από καθεστώτα όπως το δίκτυο «NATURA 2000», είτε σε περιοχές με πολιτιστικό ενδιαφέρον με παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κτίρια ή μνημεία.

4. «INNO - ICT», με προϋπολογισμό 60.000,00?
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων επιχειρηματικής ευφυΐας που θα ενισχύσουν τη διασυνοριακή επιχειρηματική συνεργασία και την υποστήριξη των διασυνοριακών επιχειρήσεων στη λήψη αποφάσεων. Έτσι, το προτεινόμενο έργο αναμένεται να προωθήσει και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, την κοινωνικό - οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στη διασυνοριακή περιοχή.Ακόμη, θα αναδείξει ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής.

5. «THE STORY», με προϋπολογισμό 150.000,00?
Το προτεινόμενο έργο στοχεύει στη συλλογή, ψηφιοποίηση και την ενσωμάτωση ιστορικών αντικειμένων και περιεχομένων που σχετίζεται με το θέατρο στη διασυνοριακή περιοχή, όπως τα θεατρικά έργα και οι πολιτιστικές δραστηριότητες, και - με βάση σε αυτά - στην ανάπτυξη μιας σημαντικής και αξιόπιστης βάσης δεδομένων σχετικά με την εξέλιξη του θεάτρου στη διασυνοριακή περιοχή και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για την περαιτέρω προώθηση της ενσωματωμένης πολιτιστικής κληρονομιάς.

6. «SEA» με προϋπολογισμό 174.400,00?
Ο στόχος αυτού του έργου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο για την προώθηση των εικαστικών τεχνών στη διασυνοριακή περιοχή Απουλίας και Ελλάδας. Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ενός κέντρου τέχνης (Απουλίας-Ιονίου) που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το διεθνές σύστημα τέχνης και πολιτισμού.
Το Κέντρο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, ώστε η αγορά Σύγχρονης Τέχνης να αυξηθεί σε όρους εμπορικών συναλλαγών, τιμών και ποιότητας των αγαθών που συναλλάσσονται. Μέσα από τη βελτίωση της αγοράς ειδών σύγχρονης τέχνης προκύπτει και ένας ακόμη ζωτικός στόχος: η ανάπτυξη του εξειδικευμένου τουρισμού που επιλέγει ως προορισμό την Απουλία και την Ελλάδα για την προστιθέμενη αξία που παράγει στη σύγχρονη πολιτιστική προσφορά.

Δε θα λειτουργήσει ΙΕΚ στην Πράμαντα
«Θύμα» των περικοπών που επιβάλλει η οικονομική κρίση, έπεσε και το ΙΕΚ εναλλακτικού τουρισμού - ξεναγών βουνού στην Πράμαντα.Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είχε προτείνει την ίδρυση και λειτουργία τμήματος Ι.Ε.Κ. Εναλλακτικού Τουρισμού στην Πράμαντα, κάτι που είχε αποδεχθεί ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης.Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, σε έγγραφο που απέστειλε στο Δήμο, λόγω της περιορισμένης κρατικής ενίσχυσης, δεν κρίνεται την παρούσα στιγμή δυνατή η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, παρόλο που, όπως αναφέρει, επιδίωξή του είναι η κατάρτιση σε ειδικότητες που θα συμβάλλουν στη τουριστική ανάπτυξη περιοχών όπως αυτή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και δέσμευσή του παραμένει η προώθηση του σχετικού αιτήματος προς τα αρμόδια υπουργεία, μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου