Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Νέους ανθρώπους εμπιστεύεται ο Βενιζέλος.


Πολλές φορές μέχρι σήμερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει και θα ανανεωθεί. Η αλήθεια είναι ότι το μήνυμα αυτό δύσκολα περνάει στην κοινωνία.
Ο ίδιος, πάντως, έχει δηλώσει ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι τριαντάρης. Και φαίνεται να το πιστεύει, γι' αυτό κάποια στελέχη στην Ιπποκράτους προετοιμάζουν ήδη μεγάλες αλλαγές αμέσως μετά τις εκλογές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Στο πλαίσιο της ανανέωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τη συνδρομή τόσο στενών του συνεργατών όσο και μεγαλοστελεχών του Κινήματος, έχει δώσει βαρύτητα στην προβολή μιας νέας γενιάς στελεχών, υποψηφίων βουλευτών κυρίως, με την πρόθεση να δείξουν στην κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ πράγματι ανανεώνεται. Ανομολόγητη αιτία, βέβαια, αυτής της επιλογής είναι ότι τα νέα πρόσωπα δεν προκαλούν τόσο πολλές αρνητικές αντιδράσεις στον απλό κόσμο.

Η νέα αυτή επικοινωνιακή ομάδα αποτελείται από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τη Νάντια Γιαννακοπούλου, τον Άγγελο Τόλκα, τον Λάμπρο Παλάτζα, τον Κώστα Τριαντάφυλλο, την Αλεξάνδρα Σαγρή, την Αγνή Σμπόνια. 

Βεβαίως, εντός Κινήματος αλλά και στον χώρο των ΜΜΕ ακούγεται η κατηγορία ότι πολλοί από τους ανωτέρω (κυρίως οι μη εκλεγμένοι) δεν έχουν ούτε τις ικανότητες ούτε το επικοινωνιακό βάρος να εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, στην Ιπποκράτους επιμένουν. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, παρατηρούν ότι κάποια από τα μέλη του κόμματος που είτε επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ είτε κάθισαν στο σπίτι τους στις προηγούμενες εκλογές, επαναδραστηριοποιούνται εν όψει εκλογών. Όμως τα περισσότερα στελέχη δεν βλέπουν να αποκτά δυναμική το κίνημα, πολλοί πιστεύουν ότι η κοινωνία θα τους οδηγήσει σε ακόμη μικρότερα ποσοστά, ενώ νιώθουν ότι οι διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η επιστολή 127 στελεχών που προέρχονται από τη νεολαία (νυν ή πρώην μέλη της), τα οποία με πολιτικό σκεπτικό στηρίζουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ.


Πάντως, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ετοιμάζει ειδική εκδήλωση για τους επιστήμονες, με έμφαση στους νέους, την Τρίτη, πιθανότατα στο ξενοδοχείο «Caravel», για την οποία βασικό ρόλο στην κινητοποίηση έχει αναλάβει η νεολαία του Κινήματος με τον Παύλο Χρηστίδη και οι νέοι επιστήμονες με τον Νίκο Μήλλη. Σημειώνουμε ότι τα δύο αυτά στελέχη έχουν αναλάβει μεγάλο βάρος οργανωτικής δουλειάς, γεγονός που ίσως δείχνει κάτι για το μέλλον. Παράλληλα εκκρεμεί στο πρόγραμμα μία ειδική εκδήλωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Υποψήφιος στη Θεσπρωτία ο Κώστας Πανταζής

Μια έκπληξη επιφύλαξε στις αρχές της εβδομάδας, κατά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, στο πλαίσιο της ανανέωσης που προωθεί στην πράξη. Αποφάσισε να είναι υποψήφιος στη Θεσπρωτία ο Κώστας Πανταζής! Απ' όσα θυμόμαστε, είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ εκτίθεται σε ψηφοδέλτιο, και μάλιστα με το ρίσκο της μονοεδρικής. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αρχικά στον Κώστα Πανταζή, ως γραμματέα της νεολαίας και πρόσωπο του Κινήματος στα ΜΜΕ, προτάθηκε (τιμητική) θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θυμίζουμε ότι στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ έχουν «καημό», σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα, να δουν γραμματέα της νεολαίας τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος. Ωστόσο, στην πορεία των ημερών ο βασικός υποψήφιος του Κινήματος στη Θεσπρωτία αποφάσισε να μην κατέβει στις εκλογές και η Ιπποκράτους πίεσε εκ νέου τον γραμματέα της Νεολαίας να είναι υποψήφιος στον τόπο καταγωγής του.

Ο Κώστας Πανταζής, αφού είχε αποδείξει τον τελευταίο καιρό ότι, παρά τις επιμέρους διαφωνίες του, δεν δίσταζε να ριχτεί στη μάχη, αποδέχτηκε την πρόκληση. Έχει μάλιστα ήδη οργανώσει, εντός διημέρου από την απόφαση, μηχανισμό και γραφεία τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσπρωτία, με μείγμα έμπειρων αλλά και νέων, ορεξάτων, στελεχών. Έτσι η Θεσπρωτία απέκτησε μάλλον το πιο νεανικό ψηφοδέλτιο του Κινήματος, καθώς και τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο καταλαμβάνει ένα πολλά υποσχόμενο νεαρό στέλεχος του Κινήματος, η Δήμητρα Κολιογιάννη. Πάντως, η μάχη για τη μονοεδρική της Θεσπρωτίας μοιάζει χαμένη «από τα αποδυτήρια» για το ΠΑΣΟΚ, ενώ αν ο γραμματέας καταφέρει να ανεβάσει ουσιαστικά τα ποσοστά του Κινήματος, θα πρόκειται για επιτυχία, δεδομένων των απωλειών που είχε το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή.


127 πράσινα στελέχη συνιστούν ΣΥΡΙΖΑ!

Το κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέραμε παραπάνω υπογράφουν 127 στελέχη της νεότερης γενιάς, τα οποία σταθερά στον προσανατολισμό τους για προοδευτική διακυβέρνηση, ανασυγκρότηση ενός αριστερού - σοσιαλιστικού χώρου και για αντινεοφιλελεύθερη πολιτική επιλέγουν να αφήσουν πίσω τους οριστικά το ΠΑΣΟΚ και συνιστούν. ΣΥΡΙΖΑ! Βάση του προβληματισμού τους όμως, όπως αναφέρεται στο κείμενο, αλλά προκύπτει και από τις επαφές μας, δεν είναι τόσο η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν είναι πεπεισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξελιχθεί σε κόμμα και έχει ανοιχτή την αγκαλιά του σε κεντροαριστερά ή σοσιαλιστικά στελέχη. Περισσότερο προβάλλουν την αγωνία τους για προοδευτική διακυβέρνηση, την απογοήτευσή τους για τη δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ, ενώ φαίνεται να επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδική επιλογή στη συγκεκριμένη συγκυρία. Είναι όμως ξεκάθαρη η θέλησή τους για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με τη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανοιχτού νέου αριστερού πόλου στη χώρα.

Σημειώνουμε ότι σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ η είδηση του κειμένου έπαιξε με τίτλους που αναφέρονταν στην προσχώρηση του συστήματος «Άκη» στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμετώπιση αυτή είναι παραπλανητική και λανθασμένη. Η πλειονότητα των στελεχών έχουν δομήσει μια συναντίληψη ομάδας το τελευταίο εξάμηνο, με συνεχή κείμενα νεαρών στελεχών (τα οποία έχουμε παρουσιάσει), που ξεκίνησαν από τρία, μόνο, ηγετικά στελέχη, αυξήθηκαν στην πορεία και πολλαπλασιάστηκαν μετά την εκλογή Βενιζέλου. Οι περισσότεροι έχουν ψυχικά ή και τυπικά αποχωρήσει ήδη από το ΠΑΣΟΚ, απλώς τώρα επιβεβαίωσαν γραπτά ότι στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι από αυτούς είχαν ήδη προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν την έκδοση του κειμένου, ενώ δύο εξ αυτών (Δημήτρης Καπέλας και Αναστασία Μαργαρίτη) ήταν ήδη υποψήφιοι με το Ενωτικό Κοινωνικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν μιλάμε για κείμενο προσχώρησης, αλλά για κείμενο υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προβληματισμού για το μέλλον της σοσιαλιστικής Αριστεράς. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι σχεδόν οι μισοί από τους υπογράφοντες προέρχονται από το Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών και το νεοπαγές Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα. 



www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου