Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Οι Al Tanoura μάγεψαν το κοινό της Πρέβεζας.



Μια ξεχωριστή βραδυά είχε την ευκαιρία να βιώσει το κοινό της Πρέβεζας απολαμβάνοντας τον χορό των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων από το συγκρότημα AI Tanoura.


To συγκρότημα βρέθηκε στην Πρέβεζα με την συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου και την Αιγυπτιακή Πρεσβεία δίνοντας παράσταση ελεύθερη για το κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Β' Λυκείου Πρέβεζας.

Ο ήχος των λαϊκών μουσικών οργάνων της Αιγύπτου έδωσε τον ρυθμό και οι χορευτές που ανέβηκαν στην σκηνή στροβιλίστηκαν για ώρα βρίσκοντας έτσι τον δικό τους δρόμο προς τον ουρανό.. 

Το συγκρότημα των Al Tanoura ιδρύθηκε στο Κάιρο, το 1988 και δίνει παραστάσεις στο Κάιρο, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, δύο φορές την εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα υψηλού επιπέδου σχήμα το οποίο έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όλον τον κόσμο και όπως υπογράμμισε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης η παρουσία του στην Πρέβεζα ήρθε να εμπλουτίσει τις πολιτιστικές μας εμπειρίες αλλά και να ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, τις οποίες συνδέουν δεσμοί χιλιάδων χρόνων. «Η Ελλάδα και η Αίγυπτος από ανέκαθεν είχαν μια σχέση φιλίας και συνεργασίας και η παρουσία σας εδώ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε σαν λαοί, δείχνει ότι θα πρέπει αυτή η σχέση να συνεχιστεί» είπε ο δήμαρχος Πρέβεζας σημειώνοντας πως τέτοιες εκδηλώσεις σίγουρα συμβάλουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Στις διαχρονικές καλές σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας αναφέρθηκε και ο μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου και διευθυντής του Μορφωτικού κέντρου της Αιγύπτου Χισάν Ντάργουις κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο και τους αρχαίους έλληνες φιλόσοφους οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν αρχές , αξίες και ιδέες σε ολόκληρο τον κόσμο.,. Όπως τόνισε ο κ.Ντάργουις οι χορευτές δεν είναι εκπαιδευμένοι, αλλά έχουν κληρονομήσει την τέχνη αυτή έμφυτα από τους προγόνους τους και επισήμανε ότι αυτός ο χορός δείχνει την επιδεξιότητα του χορευτή καθώς και τις φυσικές του ικανότητες.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα μουσικό ιντερλούδιο και αμέσως μετά ακολούθησαν ο χορός Tannoura Σούφι και ο χορός Tannoura , όπου μουσικοί και χορευτές έμοιαζαν να πετούν στην σκηνή αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. 

Το συγκρότημα μαζί με τον μορφωτικό ακόλουθο επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη ενώ ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Κοσμάς Κορωναίος προανήγγειλε περαιτέρω συνεργασία με την Αιγυπτιακή Πρεσβεία.

www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου