Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Πόσο κοντά είμαστε σε μια στάση πληρωμών.


  

  Μπορεί να θεωρείται ακραίο το σενάριο αυτό. Όμως δεν είναι μακρινό. Κι αυτό γιατί όσο κρατάει η πολιτική αστάθεια, όσο όλα γυρίζουν γύρω από το μέλλον της κυβέρνησης και το θολό τοπίο γύρω από το τι θα ακολουθήσει αν πέσει τίποτα δεν κινείται. Το κράτος επι της ουσίας έχει παραλύσει.
'Ηδη η κυβέρνηση έχει σταματήσει όλες σχεδόν τις πληρωμές. Το μόνο που πληρώνει ακόμα είναι μισθοί και συντάξεις.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η 6η δόση μέχρι και αυτή την ώρα είναι στον αέρα, αυτό μεταφράζεται σε 8 δις τα οποία αιωρούνται πάνω από τα ταμεία του κράτους αλλά στην ουσία είναι ανύπαρκτα!

Επίσης, ένα πολύ βασικό θέμα σε εκκρεμότητα είναι ο προϋπολογισμός του 2012. Είμαστε στις αρχές Νοεμβρίου και υποτίθεται ότι σε λίγες ημέρες πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή. Και ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους.

Οι εκκρεμότητες είναι ατελείωτες: Εφεδρεία, συγχώνευση οργανισμών, αποκρατικοποιήσεις. Όλα αυτά έχουν παγώσει.

Την αγορά πλέον δεν μπορεί κανείς να την κοιτάξει. Η λέξη ρευστότητα έχει εκλείψει προ πολλού. Όσο για επενδύσεις; Θα ήταν τουλάχιστον τρελός όποιος την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ακόμα και αν του χάριζαν κάτι να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα. Αλλά και ο πολύς κ. Ράϊχενμπαχ μοιάζει να παρατηρεί με αμηχανία όσα συμβαίνουν.

Τι υπάρχει στα ταμεία

Δεν είναι μυστικό ότι στα ταμεία του κράτους τα χρήματα φτάνουν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Αν η δόση των 8 δις ευρώ έρθει στην ώρα της τότε η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, αν όχι κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα ακολουθήσει.

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου