Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Μόνιμη επιτήρηση και κούρεμα θα προτείνει η Μέρκελ για την Ελλάδα, στη σύνοδο κορυφής.





Υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς «μόνιμης επιτήρησης» και κούρεμα που θα μειώσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ είναι οι δύο βασικοί στόχοι με τους οποίους προσέρχεται η Γερμανία στη διπλή Σύνοδο Κορυφής - μία Σύνοδο, που εξακολουθεί να απειλείται από τις ανοιχτές διαφωνίες μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί και τον πάγιο πλέον, εγκλωβισμό της Γερμανίδας καγκελαρίου στη λογική των εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης έδωσαν χθες το πιο σαφές έως τώρα στίγμα προθέσεων για τη θέση που θα τηρήσει η κυρία Ανγκελα Μέρκελ στις Συνόδους της Κυριακής και της Τετάρτης, δηλώνοντας στο Reuters ότι χρειάζεται πλέον μόνιμη επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η χώρα μας και πως το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί κοντά στο 120% του ΑΕΠ.
Το ποσοστό αυτό, όμως, δεν δίνει αυτομάτως και το ύψος του haircut που θα επιδιώξει να προωθήσει το Βερολίνο, καθώς παραμένει ακόμη ασαφές πόσους και ποιους κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα περιλαμβάνει το σχέδιο τη στιγμή που διεθνείς φορείς όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εξαιρούνται - με βάση τουλάχιστον τη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων (PSI) της 21ης Ιουλίου - από όποιο «κούρεμα».

ΤΟ PSI.
Κατά τις ίδιες πηγές, πάντως, το θέμα του PSI πρέπει να έχει επιλυθεί έως την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα γίνει όπως όλα δείχνουν και το δεύτερο. σκέλος της Συνόδου Κορυφής, ενώ οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του«κουρέματος» θα ληφθούν μόλις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν στα χέρια τους την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πάντοτε κατά το Reuters, οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, επίσης, πως εξετάζονται διάφορες επιλογές για την ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF, του βασικού σημείου τριβής μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, ενώ τόνισαν πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε πολλούς τομείς από τον περασμένο Ιούλιο.

Η ανοιχτή ρήξη Γερμανίας - Γαλλίας για την ενίσχυση του EFSF, αλλά και τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της κυρίας Μέρκελ, ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην πρωτοφανή απόφαση για διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής σε δύο σκέλη. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου κ. Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε χθες ότι η Σύνοδος θα πρέπει να γίνει σε δύο στάδια επειδή η κυρία Μέρκελ πρέπει προηγουμένως να λάβει την έγκριση της επιτροπής της Βουλής για την ενίσχυση του EFSF.

«Δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις μέχρι την Κυριακή επειδή χωρίς συζήτηση και έγκριση από την επιτροπή προϋπολογισμού, η καγκελάριος θα έπρεπε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες χωρίς εντολή από το Κοινοβούλιο για αυτά τα θέματα», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με πηγές του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της κυρίας Μέρκελ, η γερμανική Βουλή μάλλον θα συζητήσει το θέμα της μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF την Τρίτη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ.
Σε μία ακόμη ένδειξη της παγκόσμιας αγωνίας που προκαλεί η αναβλητικότητα της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης, υπήρξε και νέα παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα. Προχθές τη νύχτα ο κ. Ομπάμα είχε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με την κυρία Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον εκφράζοντας και πάλι την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο των ηγετών της G20 στις Κάννες στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί «κατανοούν απόλυτα το επείγον των θεμάτων στην ευρωζώνη και δουλεύουν επισταμένως για τη διαμόρφωση μίας συνολικής λύσης που θα απαντά στις προκλήσεις και η οποία θα είναι πολιτικά βιώσιμη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας προχθές το βράδυ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, ανέφερε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο επιθυμούν άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον ιδιωτικό τομέα για τη συμμετοχή του στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες και το Σάββατο, ενώ πυρετώδεις παραμένουν οι διαβουλεύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, βασικός στόχος όπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση είναι να υπάρξει την Κυριακή ένα πρώτο βήμα με συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών προκειμένου να αντέξουν ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς και για την εκκίνηση της θεσμικής μεταρρύθμισης που θα οδηγήσει την ευρωζώνη στη νέα «οικονομική διακυβέρνηση». Εν συνεχεία, την Τετάρτη θα πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό PSI και την αναμόρφωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.


Κέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου