Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Το σημείωμα που έγραψε αγρότης σε αυτούς που του κλέβουν τα πράσα

Ένας αγρότης από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων είδε και απόειδε με αυτούς που του κλέβουν τις καλλιέργειες και τους έγραψε ένα σημείωμα που σίγουρα θα το θυμούνται για πολύ καιρό.

Ο άνθρωπος καλλιεργεί πράσα και διάφορα εποχικά λαχανικά, προκειμένου να βγάλει μεροκάματο στη λαϊκή, έχει παρατηρήσει όμως πως του κλέβουν τα πράσα.

Γι’ αυτόν τον λόγο έγραψε ένα σημείωμα στο οποίο προσκαλούσε αυτούς που του τα κλέβουν να πάνε και από το σπίτι του, να τους δώσει κρέας για να τα συνοδεύσουν στο μαγείρεμα.

«Όποιος ή όποια παίρνει πράσα να έρχεται και από το σπίτι να τους δίνω και το κρέας για μαγείρεμα» έγραψε χαρακτηριστικά ο αγρότης.

Άραγε οι κλέφτες θα τολμήσουν να τον επισκεφθούν;

https://xiromeropress.gr

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ο Τελευταίος Γανωματής | Μια Τέχνη που Σβήνει

Ο Γανωματής: Μια τέχνη που σιγοσβήνει

Στο οδοιπορικό μας στην ηπειρωτική Ελλάδα, συναντήσαμε τον Γιάννη, έναν από τους τελευταίους γανωτές. Με αφετηρία την Ξάνθη, ο Γιάννης ταξιδεύει ακούραστα, κουβαλώντας την τέχνη του από χωριό σε χωριό.

Η δουλειά του; Να επικαλύπτει τα χάλκινα σκεύη με κασσίτερο, χαρίζοντάς τους λάμψη και μακροζωία. Μια τέχνη που χάνεται στο πέρασμα του χρόνου, θύμα της σύγχρονης εποχής και των ανοξείδωτων σκευών.
Ο Γιάννης, όμως, αντιστέκεται. Συνεχίζει να γανώνει ταψιά, καζάνια και κατσαρόλες, διατηρώντας ζωντανή μια παράδοση αιώνων. Μας μιλάει με νοσταλγία για τα παλιά, τότε που η δουλειά του γανωματή ήταν απαραίτητη σε κάθε νοικοκυριό.

"Τα χάλκινα σκεύη θέλουν φροντίδα", μας λέει. "Χωρίς το γάνωμα, οξειδώνονται και γίνονται επικίνδυνα για την υγεία".

Παρά την παρακμή του επαγγέλματός του, ο Γιάννης δεν το βάζει κάτω. "Όσο υπάρχουν χάλκινα σκεύη, θα υπάρχει και η ανάγκη για γανωτές", δηλώνει με σιγουριά.

Και πράγματι, η τέχνη του Γιάννη εξακολουθεί να βρίσκει ανταπόκριση. Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τον γανωματή, όχι μόνο για να επιδιορθώσουν τα παλιά τους σκεύη, αλλά και για να τα διατηρήσουν ως κειμήλια, ως κομμάτια μιας άλλης εποχής.

Η νοσταλγία για το παρελθόν, η εκτίμηση για την παραδοσιακή τέχνη και η επιθυμία για αυθεντικότητα, δίνουν στον Γιάννη και στους ελάχιστους εναπομείναντες γανωτές την ελπίδα ότι η τέχνη τους δεν θα σβήσει εντελώς. Ίσως, τελικά, ο γανωματής να μην είναι απλώς ένας τεχνίτης, αλλά και ένας φύλακας της παράδοσης.

Παραγωγή: Greek Village Life



Άφησε την τελευταία του πνοή στο λιοστάσι

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 48χρονης άνδρας αλβανικής καταγωγής, στην περιοχή του Σπαρτύλα στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκτελούσε εργασίες σε ελαιόδεντρο όταν το κοντάρι που χρησιμοποίησε άγγιξε καλώδια υψηλής τάσης με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά παρά τις προσπάθειες τους δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τον άτυχο άνδρα, αναφέρει το corfutvnews.gr.

Προανάκριση διενεργείται από το Α.Τ. Βόρειας Κέρκυρας.

https://agronewsbomb.gr/

Άφησε την τελευταία του πνοή στο λιοστάσι

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 48χρονης άνδρας αλβανικής καταγωγής, στην περιοχή του Σπαρτύλα στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκτελούσε εργασίες σε ελαιόδεντρο όταν το κοντάρι που χρησιμοποίησε άγγιξε καλώδια υψηλής τάσης με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά παρά τις προσπάθειες τους δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τον άτυχο άνδρα, αναφέρει το corfutvnews.gr.

Προανάκριση διενεργείται από το Α.Τ. Βόρειας Κέρκυρας.

https://agronewsbomb.gr/

Αναβίωση του εθίμου "τα πολυσπόρια" με τους Πρεβεζάνους ετεροδημότες από την Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης

 

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών (Ακαδημίας 67).

Η Εταιρεία μας είχε απευθύνει πρόσκληση προς τους Πρεβεζάνους ετεροδημότες της Αθήνας να παρευρεθούν στον Ιερό Ναό και να συνεορτάσουν όλοι μαζί την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”, για την συνέχιση του εθίμου με τα “Πολυσπόρια”, στην οποία συμμετείχαν οι Πρεβεζάνοι ετεροδημότες της Αθήνας.

Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, πάρα πολλοί Πρεβεζάνοι ετεροδημότες, αρκετοί επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων στους οποίους προσφέρθηκαν κεράσματα και τα παραδοσιακά “Πολυσπόρια”.

Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν:

  • Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μάκης Κιάμος.

  • Ο Διευθυντής του γραφείου του Βουλευτή και πρώην Υφυπουργού κ. Άγγελου Συρίγου, Αντιστράτηγος ε.α. κ. Γεώργιος Νίτσας.

  • Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Χρήστος Τεντόμας.

  • Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ζηρού, κ. Λευτέρης Μήτσιος.

  • Το μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χριστόφορος Ευθυμίου.

  • Η Διευθύντρια του γραφείου νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, κα. Δημηλένα Λαδογιάννη.

  • Ο πρώην πολιτευτής του κόμματος της Ν.Δ. στον Ν. Πρεβέζης, κ. Μιλτιάδης Μπάλκος.

  • Το μέλος της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Πρέβεζας, αρμόδιος τομεάρχης ετεροδημοτών κ. Αναστάσιος Μπάλκος.

  • Η Πρόεδρος των Απόδημων Θεσπρωτικού “Τα Λέλοβα” κα. Κατερίνα Δράκου.

  • Ο εκπρόσωπος του Γιώργου Καραμπελιά και του κινήματος “Άρδην” κ. Νικόλαος Ντάσιος.

  • Το μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων κ. Κωνσταντίνος Λιακάκης, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας.

  • Τα μέλη του Ομίλου UNESCO Πρέβεζας κ.κ. Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Αγάθη Δήμου και Κώστας Χήκας.

  • Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Φιλιατρινών, Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Στάθης Χαρτάλος.

  • Ο Αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ και πρώην Γενικός Γραμματέας κ. Ιωάννης Γκογκοζώτος.

  • Η κ. Ανδρέα Μπότσαρη, της οικογένειας του Ήρωα του 1821, Μάρκου Μπότσαρη.

  • Ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής “Τιμή στο 1821” κ. Όθων Ιακωβίδης.

  • Η κα. Ιωάννα Δικαίου, της οικογενείας του Ήρωα Γρηγορίου Δικαίου ή Παπαφλέσσα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης, κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας, ευχαρίστησε τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ηλία Δροσινό, προϊστάμενο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών, καθώς και όλους/όλες που παρευρέθηκαν στην Θεία Λειτουργία και στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, γιατί κατάφερε να συγκεντρώσει τους Πρεβεζάνους ετεροδημότες της Αθήνας και να συνεχίσει ένα παραδοσιακό έθιμο της ημέρας που τηρείται ακόμη στην Πρέβεζα και τα χωριά της.


Παλαιοκάτουνο Τζουμέρκων Άρτας. Απολαύστε τα video





ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα παρακάτω στοιχεία τα έχουμε συλλέξει από το διαδίκτυο( site, blog, You tube, facebook, βικιπαίδεια). Εάν σε μερικά από αυτά κάποιος έχει πνευματικά δικαιώματα και δεν επιθυμεί να δημοσιευτούν ας μας τηλεφωνήσει στο 6977266641

Χριστόφορος Ευθυμίου

Απολαύστε τα video


























Παλαιοκάτουνο Άρτας   
 Η περιοχή του Παλαιοκάτουνου είναι ιστορική με ρίζες πολύ πίσω στον χρόνο. Η παλαιότερη αναφορά του ονόματος Παλαιοκάτουνο προέρχεται απο τα επίσημα έγγραφα του Αλή Πασά έτους 1803, με τα οποία περιγράφονταν αναλυτικά οι ιδιοκτησίες που ανήκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου. Σε αυτά αναφέρονται πολλές περιοχές του χωριού με την σημερινή τους ονομασία. Επιπλέον οι περισσότερες ονομασίες τοποθεσιών και συνοικισμών ανάγουν στην περίοδο 14ου-15ου αιώνα όπου η ευρύτερη περιοχή κυριαρχούνταν απο διάφορους λαούς σλαβικής κυρίως προέλευσης. Απο εκεί προέκυψαν και τα κυριότερα τοπονύμια της περιοχής Ζάλος, Αραδιτσικό, Τριάνοβος, Παλιομίγερη, Αβαρίτσα, Δραμάλα, Τρόκια κ.λ.π.

























Το κάψιμο του Παλαιοκάτουνου από τα Γερμανικά Στρατεύματα τον Οκτώβρη 1943

Σύμφωνα με το αρχείο του ΓΕΣ/ΔΙΣ σε αναφορά του επίλαρχου Αγόρου, την περίοδο 17-31 Οκτωβρίου 1943, Γερμανικά τμήματα της Ταξιαρχίας από την Άρτα  κινούνται προς Βουργαρέλι.

Σκοπός τους είναι να καταστείλουν το αντάρτικο στην περιοχή των Τζουμέρκων, αφού το Γενικό Αρχηγείο και η πλέον αξιόμαχη μονάδα του βρίσκεται στην περιοχή.     

Στις 22 Οκτωβρίου τμήμα των Γερμανικών στρατευμάτων μπήκε στο Παλαιοκάτουνο από την Γέφυρα Κοντοδήμα.

Από στόμα σε στόμα οι κάτοικοι του χωριού έμαθαν τα νέα και έφυγαν αφήνοντας τις πόρτες των σπιτιών τους ανοιχτές.  Κατευθύνθηκαν άλλοι προς το Καθαραβούνι και άλλοι προς τις σπηλιές στα Τζουμέρκα.  Οι Γερμανοί άρχισαν να βάζουν φωτιά στα κατώγια που ήταν αποθηκευμένες ξερές τροφές για τα ζώα και άναβαν εύκολα. Σαν λαμπάδα καίγονταν τα σπίτια το ένα μετά το άλλο και οι χωριανοί ανήμποροι τα έβλεπαν να καίγονται.


























Στο σπίτι του Δημήτρη Σταύρου αφού έβαλαν φωτιά έφυγαν και εκείνος κατέβηκε γρήγορα από την κρυψώνα του και σπάζοντας τα βαρέλια από το πάνω  πάτωμα κατάφερε να σβήσει την φωτιά.

Αφού έκαψαν τα περισσότερα σπίτια και το σχολείο άφησαν απείραχτη την εκκλησία και συνέχισαν προς το Παλαιοχώρι, αφού πήραν μαζί τους τα άλογα από το χωριό.

Την ίδια μέρα ή την επόμενη  Γερμανοί στρατιώτες πέρασαν στην Αβαρίτσα και ανέβηκαν μέχρι το Γιαννίτσι χωρίς  να προβούν σε καμία καταστροφή. Οι χωριανοί είχαν κρυφτεί στα ρέματα και στο Πρωτοχώραφο. Μόνο μια κοπέλα βρήκαν στο πέρασμα τους και την πήραν μαζί τους αλλά τελικά την άφησαν ελεύθερη πριν φύγουν από την Αβαρίτσα.

Στις επόμενες μέρες και μέχρι του τέλους του μήνα μάχες λαμβάνουν  χώρα στο Βουργαρέλι, στο Αθαμάνιο και τα Θεοδώριανα μέχρι την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων προς τα Τρίκαλα.