Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ! Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι Ηπειρώτες του εξωτερικού!!

- «Κόκκινη γραμμή» η εξίσωσή της με τις ανιστόρητες απαιτήσεις της Αλβανίας για τους «Τσάμηδες»

- Ουδέποτε Ελληνική Κυβέρνηση από το 1914 μέχρι σήμερα «διέγραψε» έστω και για ιστορικούς λόγους το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας…

Ανησυχία και προβληματισμός διακατέχει τους απανταχού Ηπειρώτες και κυρίως τους Βορειοηπειρώτες,  για την επικείμενη συμφωνία «πακέτο» που προωθείται προς υπογραφή μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, με την οποία θα κλείσουν- υποτίθεται- όλες οι μέχρι σήμερα διαφορές που υπάρχουν.  

«Κόκκινη γραμμή» είναι η αποδοχή εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του αλβανικού ισχυρισμού ότι ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» υποκρύπτει αλυτρωτισμό και ως εκ τούτου πρέπει να καταργηθεί, ώστε με τη σειρά της η Αλβανία να αποποιηθεί την αναφορά σε «Τσαμερία» την λεγόμενη «Τσαμουριά»! 
Ο κ. Κοτζιάς, όχι μόνο δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά το απέδωσε σε… ψυχώσεις εκείνων που εξακολουθούν να μιλάνε για «Βόρειο Ήπειρο»!
Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη…
Οι τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για το «Σκοπιανό», όπου η Ελληνική Κυβέρνηση των Τσίπρα- Καμμένου- Κοτζιά, παρέδωσε Μακεδονική «γλώσσα και εθνότητα» στους Σκοπιανούς, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας ότι η συμφωνία με την Αλβανία θα έχει καλύτερο περιεχόμενο. 
Η εκτίμηση αυτή έχει σημάνει πλέον συναγερμό στους  απανταχού Βορειοπειρώτες και Ηπειρώτες οι οποίοι άρχισαν να ξεσηκώνονται, προκειμένου να μην απεμποληθεί κι αυτός ο ιστορικός όρος, ο μόνος  που έχει απομείνει για να θυμίζει στις σύγχρονες γενιές την ύπαρξη του Ελληνισμού εντός της Αλβανικής Επικράτειας, αναγνωρισμένου μάλιστα με διεθνείς συνθήκες. 
Ήδη οι πρώτες συζητήσεις για συντονισμό των αντιδράσεων έχουν γίνει ανάμεσα σε Βορειοηπειρώτες που ζουν σε πόλεις της Αμερικής, του Καναδά, αλλά και στη Γερμανία. Μάλιστα ο «Πρωινός Λόγος» σε καθημερινή βάση γίνεται αποδέκτης τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων από ομογενείς του εξωτερικού, οι οποίοι ζητούν περισσότερες πληροφορίες και κυρίως αν επιβεβαιώνονται τα σχετικά δημοσιεύματα και αναφορές. 
 Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κινητικότητα αρχίζει να παρουσιάζεται σε Ν. Υόρκη, Βοστώνη, Φιλαδέλφεια, Σικάγο, Σεντ Λούις, Φλόριδα, Τορόντο, καθώς επίσης και σε Ηπειρωτικές αποδημικές οργανώσεις της Γερμανίας που συχνά ενδιαφέρονται για τα εθνικά και ειδικότερα για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Παράλληλα, σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις καλεί όλους τους Βορειοηπειρώτες και τους Έλληνες πατριώτες, το «Κίνημα για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου».
 Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «η συμφωνία της Ελλάδος με τα Σκόπια δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ανάλογη συμφωνία με την Αλβανία». 
Κατοχυρωμένος όρος!
Η πρόθεση ή καλύτερα η προθυμία που δείχνει το δίδυμο Τσίπρα- Κοτζιά (με την ανοχή ή συμφωνία του σιωπούντος εκκωφαντικά κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου)   να υπογράψει ό, τι  ζητά η Αλβανική πλευρά, είναι ανεξήγητη. Όπως τονίζουν Βορειοηπειρώτες, είναι αδιανόητο ελληνική κυβέρνηση να  θέτει τον όρο «Βόρειος Ήπειρος» στην ίδια κατηγορία με τις ανιστόρητες, ανθελληνικές και αλυτρωτικές απαιτήσεις των «Τσάμηδων». 
Θυμίζουν μάλιστα ότι για την αυτονομία της «Βορείου Ηπείρου», έχουν υπογραφεί διεθνείς συμφωνίες, τις οποίες αν και έχει συνυπογράψει η Αλβανία δεν τις τήρησε.  Με την πάροδο του χρόνου οι Ελληνικές απαιτήσεις για την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών ατόνησαν,  ποτέ όμως ελληνική κυβέρνηση  δεν είχε διανοηθεί- έστω και σε τυπικό επίπεδο-  να παραγνωρίσει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που καθόριζε την αυτονομία ως κρατικής οντότητας της Βόρειας Ηπείρου.
 Για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ελληνική κυβέρνηση θέτει σε ίδια μοίρα με την Βόρεια Ήπειρο τις ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων αλβανικών κυβερνήσεων σε μία περιοχή της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία. 
Μη συγκρίσιμο ζήτημα…
Η διαφορά «Βορείου Ηπείρου» με το «Τσάμικο» είναι τεράστια και μη συγκρίσιμη,  ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο: Στην Αλβανία υπάρχει αναγνωρισμένη Εθνική Ελληνική Μειονότητα που είναι η μεγαλύτερη της χώρας, έστω και αν ένας πολύ μεγάλο τμήμα μελών της έχει μεταναστεύσει στην Ελλάδα. Αυτό το τμήμα εξακολουθεί να είναι Αλβανοί πολίτες, να διατηρεί την επαφή με τα σπίτια και τις περιουσίες του και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιστρέψει στη γενέθλια γη του.  
Στη διάρκεια των 100 και πλέον χρόνων από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, που παραχώρησε αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο, η Ελληνική Μειονότητα έχει υποστεί ανηλέητους διωγμούς, που έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας, με πρόσφατα παραδείγματα την αρπαγή των περιουσιών της. 
Διαφορετική είναι η ιστορία με τους «Τσάμηδες», που έχουν εκδιωχθεί το 1945 από τη Θεσπρωτία, λόγω της συνεργασίας τους  με τις δυνάμεις κατοχής και των εγκλημάτων που διέπραξαν εναντίον του ελληνικού πληθυσμού. Κατέφυγαν στην Αλβανία με τις οικογένειές τους για να μην αντιμετωπίσουν την ελληνική Δικαιοσύνη και μετά το 1990, όταν έπεσε το καθεστώς Χότζα- Αλία, έχουν οργανωθεί και διεκδικούν  περιουσίες. 
Τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα με την άνοδο στην εξουσία του Έντι Ράμα, το «Τσάμικο» έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας, το θέτουν σε κάθε συνάντηση, άσχετα αν και πάλι ο μοιραίος, όπως όλα δείχνουν για τα εθνικά μας θέματα, υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, δήλωσε ότι δεν του τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα. 
Περί «Μεγάλης Αλβανίας»…
Όπως Βορειοηπειρώτες, επισημαίνουν, ενώ η Ελλάδα, που θα είχε κάθε λόγο να επικαλείται τη συμφωνία για τη Βόρειο Ήπειρο και να απαιτεί τήρηση τουλάχιστον των διεθνών συμφωνιών για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τους το εύρος, κρατά χαμηλούς τόνους, η Αλβανία από «αμυνόμενη»,  έγινε τελικά «επιτιθέμενη», Πότε οι Τσάμηδες, πότε οι πολιτικοί της όπως ο Ράμα, αλλά και ο προκάτοχός του Σαλί Μπερίσα δεν χάνουν ευκαιρία να μιλάνε για Μεγάλη Αλβανία, στα δε σχολικά βιβλία υπάρχουν  εκτενείς αναφορές για «αλβανικά εδάφη» που φτάνουν μέχρι την Πρέβεζα και την Καστοριά (!), για «γενοκτονία των Τσάμηδων» και άλλα παρόμοια. Τους τελευταίους μήνες έχουν συνεδριάσει τουλάχιστον δύο φορές οι μεικτές επιτροπές, αλλά δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Τελικά από ό,τι φαίνεται αντί να πειστούν και να πιεστούν οι Αλβανοί για εξάλειψη αυτών των ανιστόρητων αναφορών, θα … υποχωρήσει και πάλι η Ελλάδα για να εξαλείψει τον όρο Βόρειος Ήπειρος!
Τα άλλα σημεία της συμφωνίας
Ο κ. Κοτζιάς έχει δηλώσει ότι με την «άρση του εμπολέμου», θα απελευθερωθούν περιουσίες Αλβανών πολιτών που είχαν «παγώσει» και είχαν τεθεί  σε καθεστώς μεσεγγύησης από το ελληνικό κράτος από το 1940, και οι οποίες βρίσκονται κυρίως στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Θεσσαλίας. Απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτές να αφορούν τους «Τσάμηδες», αλλά ποιος μπορεί όμως να τον εμπιστευτεί με τις εξελίξεις που σημειώνονται και τις αποκλίσεις που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ λόγων και πράξεων; 
Θαλάσσιες ζώνες 
Η Κυβέρνηση Τσίπρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα κάνει υποχώρηση σε σχέση με τη συμφωνία που είχε συναφθεί επί Κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή- Σ. Μπερίσα και στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Συγκεκριμένα μια θαλάσσια έκταση που αποδιδόταν στην Ελλάδα να αποδοθεί με τη νέα συμφωνία στην Αλβανία, υποκύπτοντας στην άρνηση του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου