Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ελλήνων Δρώμενα: "Γειά σας Χαλιγιάννηδες''. Μια εκπομπή αφιερωμένη στην μουσική οικογένεια, των Χαλιγιάννηδων από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου της Ηπείρου. Απολαύστε το video!


Απολαύστε το video







 Tαξιδεύουμε στους δρόμους και στους τόπους όπου γεννιέται η μουσική. Στον Παρακάλαμο της Ηπείρου, για να συναντήσoυμε μια μεγάλη μουσική οικογένεια, την ξακουστή οικογένεια των «Χαλιγιάννηδων».

Εκεί, συντελείται ένα μουσικό θαύμα. Είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε και συντηρήθηκε μια μουσική παράδοση, η οποία έχει κατακτήσει την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα χάριν στη μουσική παιδεία και αγωγή αρκετών οικογενειών του χωριού αυτού. Μία από τις κύριες μεγάλες μουσικές οικογένειες του Παρακάλαμου είναι οι Χαλιγιάννηδες. Πέντε γενιές τουλάχιστον από την οικογένεια αυτή είναι αφιερωμένες στην μουσική! Μικροί και μεγάλοι, με τα μουσικά όργανα στα χέρια τους, έχουν διασκεδάσει πόλεις και χωριά της Ηπείρου, δοξάζοντας την μουσική ταυτότητα της περιοχής τους, μαζί με το όνομά τους, που έγινε ξακουστό σε όλη την Ελλάδα.





Ο φακός της εκπομπής ερευνά διεισδυτικά στους χώρους όπου δημιουργείται αυτή η μουσική συντέλεια, για να αναδείξει τις διαστάσεις αυτού του σημαντικού μουσικού γεγονότος. Εισβάλει σε κάθε μία από τις πολλές οικογένειες των Χαλιγιάννηδων, για να καταγράψει από τους ίδιους, τόσο τις ιστορικές αναφορές για την εξέλιξη της τέχνης τους, όσο και τις μοναδικές εκτελέσεις τους στους ονομαστούς δρόμους του «Χαλιγιαννέϊκου» και του «Παρακαλαμιώτικου» παιξίματος. Εκείνων των στοιχείων και των ηχοχρωμάτων που τους κάνει να ξεχωρίζουν και να διαφοροποιούνται από πολλούς άλλους. 






Η εκπομπή ερευνά ακόμη την κοινωνική διάσταση της προσφοράς των Χαλιγιάννηδων στις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής, αφού χάριν στη δημιουργία τους, συντηρούνται και αναγεννιούνται μουσικές εκφράσεις οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της δημιουργικής προβολής μας στο μέλλον.
Η κάμερα της εκπομπής αποτυπώνει συνδυαστικές εικόνες του τόπου που καθρεφτίζει την μουσική και των ανθρώπων που την γεννούν, συμπληρώνοντας έτσι μία σύνθεση ολοκληρωμένη για την «μουσική γεωγραφία» της Ηπείρου".


Αλβανός ΥΠΕΞ.. Ανένδοτη η Κυβέρνηση στο θέμα της Χιμάρας


Αισιόδοξος για την εύρεση κοινής γλώσσας με την Ελλάδα όσον αφορά στη ρύθμιση των διμερών εκκρεμοτήτων, εμφανίστηκε σε εφ'όλης της ύλης συνέντευξή του για τα ελληνοαλβανικά, σε τηλεοπτικό σταθμό των Τιράνων, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Κατά τον κ. Μπουσάτι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται εντατικά και αφορούν όλο το φάσμα των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως είπε «συμφωνήσαμε με την ελληνική πλευρά να συζητήσουμε βάσει ενός πακέτου που κατατάσσει τα προβλήματα σύμφωνα με την αρχή ότι δε θα θεωρηθεί λύση σε κανένα επί μέρους θέμα σε περίπτωση που δε συμφωνήσουμε για το σύνολο του πακέτου των προβλημάτων».
Ο κ. Μπουσάτι εκτίμησε ότι η Αλβανία θα πετύχει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ, το 2018 κιόλας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διαδικασία αυτή.
Αναφερόμενος στους πέντε όρους προς την Αλβανία, που -όπως είπε- ανακοίνωσε ο ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς στην Αθήνα, ο κ. Μπουσάτι είπε ότι δεν πρόκειται για όρους, αλλά για θέματα που αφορούν στις δύο χώρες και πως υπάρχει πλέον ένας διμερής μηχανισμός που ρυθμίζει την επίλυσή τους.
«Δεν κάνουμε πίσω στο θέμα της Χιμάρας»
Για το θέμα της Χιμάρας υποστήριξε ότι η αλβανική κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω στην εφαρμογή του σχεδίου ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης διότι, όπως είπε, πρόκειται για ισότιμη εφαρμογή του νόμου προς όλους τους πολίτες στη χώρα.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των Χιμαριωτών είπε ότι «όπου υπάρχουν περιουσιακά ζητήματα, το αλβανικό κράτος σέβεται τους κανόνες του απαλλοτρίωσης και όποιος πολίτης έχει ενστάσεις μπορεί να αποταθεί στα δικαστήρια για καλύτερη μεταχείριση».
Μιλώντας για τη συμφωνία του 2009 που αφορά στην ανέγερση δύο ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων όπου θα στεγαστούν τα οστά των Ελλήνων πεσόντων του έπους του '40, ο κ. Μπουσάτι είπε ότι η κυβέρνηση Ράμα αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή, αλλά, όπως πρόσθεσε, η αλβανική πλευρά επιμένει στη διευκρίνιση και διασφάλιση κάποιων «διαδικαστικών στοιχείων που θα εγγυηθούν την εφαρμογή της».
Ο κ. Μπουσάτι, αναφερόμενος στον ισχυρισμό των Τιράνων για τη διατήρηση σε ισχύ του εμπόλεμου νόμου με την Αλβανία από ελληνικής πλευράς, την οποία χαρακτήρισε απαράδεχτη πρακτική, είπε ότι «χωρίς να θέλω να αποτελέσει είδηση, μπορώ να πω με πλήρη πεποίθηση ότι βρισκόμαστε πολλές φορές περισσότερο κοντά στη επίλυση του ζητήματος απ'ότι πριν από δύο χρόνια».
Αναφερόμενος, τέλος στο θέμα της ΑΟΖ είπε ότι τρεις γνωματεύσεις κατέληξαν στο πόρισμα περί της ορθότητας της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας και υποστήριξε ότι η Συμφωνία του 2009 παραβίαζε τα συμφέροντα της Αλβανίας.
Παραδέχθηκε επ' αυτού ότι υπάρχουν διμερείς διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων που, όπως τόνισε, μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα Συμφωνία ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης και επαναφοράς της προηγούμενης.-

Το λειρί του κόκορα. - Η επιστροφή του «Ασώτου»... Μοναδική εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου «Στο φως του φεγγαριού», του λαογράφου Μητς Μήτση, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 στις 19.30' στο ''Διπλόχορδο'', Αγίας Λαύρας 13 και Γαλατσίου, Άνω Πατήσια




Ανακοίνωση του Μητς Μήτση

Φίλες μου και φίλοι, 

τη βραδιά-γιορτή με βλίτα που είχα ανακοινώσει ότι θα γινόταν σε αναθύμηση γενεθλίων μου και αρραβώνων με την αείμνηστη σύζυγό μου Βίκυ και την εικοσάχρονη απουσία της απ’ τη ζωή, το διάστημα όμως που μεσολάβησε από την ημέρα της δημοσίευσης μέχρι τώρα συνέβηκαν ορισμένα σημαντικά γεγονότα.

Ένα από αυτά είναι ότι μετά από 60 χρόνια επέστρεψα στην περιοχή που με καλοδέχτηκε στα πρώτα μου βήματα, γι’ αυτό και άλλαξα την ονομασία της και από «βραδιά-γιορτή με βλίτα» την ονόμασα «- Η επιστροφή του «ΑΣΩΤΟΥ» …..
Άλλο ένα γεγονός είναι ότι τυπώθηκε και το νέο μου βιβλίο «Στο φως του φεγγαριού» κι έτσι θα γίνει την ίδια βραδιά η παρουσίασή του, όπου από την διάθεση του τα χρήματα θα δοθούν για την αποπεράτωση των εργασιών εγκατάστασης του Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχω δωρίσει προς ανάμνηση της, αείμνηστης συζύγου μου Βίκυς στον ιστορικό Δήμο Ζίτσας.
Ακόμα ένα σημαντικό γεγονός είναι και η δωρεά αγροτεμαχίου στην ΑΜΚΕΠ του χωριού που κατάγομε προς τιμή των γονέων μου, για τις απαραίτητες κτηριακές εγκαταστάσεις, ανάπτυξης ήπιου τουρισμού.
Γι’ αυτό προσκαλώ τους πολυπληθείς γνωστούς-γνωστές- φίλες-φίλους, ακόμα και εχθρούς, να προσέλθετε για να στηρίξετε έμπρακτα, όχι τον Μητς Μήτση, αλλά αυτό που διακηρύττετε είτε σαν πρόεδροι ή συμμετέχετε στα Δ. Σ ή και απλά μέλη ενός φορέα.


Λόγω του ότι τότε, το κατάστημα δε μπορεί να προμηθευτεί βλίτα διότι δεν υπάρχουν και επειδή από το άνθος τους ονομάζονται και λειρί του κόκορα, θα προσφερθεί σε όλους κόκορας μακαρονάδα και ένα βιβλίο μου με αντίτιμο μόνο (5) πέντε ευρώ.
Απευθύνομε και καλώ να παραβρεθείτε μόνο όσοι πραγματικά πρεσβεύεται αυτά που διακηρύττεται για την παράδοση, τον πολιτισμό μας.

Συμπατριώτισσες, φίλες, γνωστές, 

γνωστοί, φίλοι και συμπατριώτες, 
η βραδιά-γιορτή Η επιστροφή του «ΑΣΩΤΟΥ» ….. θα γίνει τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 το βράδυ 7.30 στο διπλόχορδο, Λεωφόρος Γαλατσίου και Αγίας Λαύρας 13, 
η τιμή εισόδου θα είναι (5) ευρώ όπως προανάφερα και θα προσφερθεί 
κόκορας μακαρονάδα κι ένα βιβλίο μου.

Όποιο άτομο θελήσει να γευτεί επί πλέον από κόκορα μακαρονάδα, ενδεικτικά ορισμένες τιμές.

Μπριζόλα χοιρινή 8.00 ευρώ 

Μπιφτέκι - « 
Χωριάτικη 6.50 «
φλογέρες 6.00 «
Κρασί χύμα 850 γραμ. 7.00 

Το ανεκτίμητο και πολυαγαπημένο μου κεράκι, όπου 46 χρόνια ομορφαίνει το μπαλκόνι μου, το οποίο είναι φυτεμένο από το χεράκι της αείμνηστης συζύγου μου που και αυτό με τη δημοσίευσή του συνέβαλε στο να γίνει η εκδήλωση.



Tο γνωστό αυθεντικό παραδοσιακό σχήμα «Λαλητάδες» για άλλη μια φορά θα μας διασκεδάσουν όπως πάντα με γνήσια παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.
χορός ελεύθερος

κλαρίνο: Δημήτρης Ρίζος 

βιολί: Βαγγέλης Κουμτζής 
λαούτο: Δημήτρης Ρίζος του Κλέοντος 
ντέφι: τραγούδι: Ματίνα Τζίκα
τραγούδι: Δημήτρης Τσίπρας


πληροφορίες

Μητς Μήτσης 69 77 60 78 51


για τραπέζι Δ. Νικολόπουλος 

210 2283 863

Το trailer του ''Tραγουδάμε για την Ήπειρο''. Ηπειρώτικη εκδήλωση και πανηγύρι, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20.00', στον Προαύλιο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου, Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 186 & Ηπείρου, πλατεία Βελουχιώτη.


Το trailer του ''Tραγουδάμε για την Ήπειρο''. Ηπειρώτικη εκδήλωση και πανηγύρι, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20.00', στον Προαύλιο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου, Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 186 & Ηπείρου, πλατεία Βελουχιώτη.


Η Αδελφότητα των Απανταχού Κραψιτών Αθηνών (Κράψη, Ανατολική, Δρίσκος) του νομού Ιωαννίνων, με έδρα την οδό Ηπείρου 41 στον Άγιο Δημήτριο, συνδιοργανώνει εκδήλωση με την Πανηπερωτική Συνομοσπονδία Αθηνών, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 στις 20:00 με θέμα: «Τραγουδάμε για την Ήπειρο»  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Προαύλιο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου (Λ. Αγίου Δημητρίου 186 & Ηπείρου) και θα πλαισιωθεί μουσικά από κορυφαίους στο είδος τους Δεξιοτέχνες μουσικούς όπως οι κκ Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς (παππούς & Εγγονός), τον τραγουδιστή Αντώνη Κυρίτση με το γιό του Θωμά, τον Θοδωρή Γεωργόπουλο με το κλαρίνο του καθώς και τους Μιχάλη Ζάμπα στο λαούτο και το τραγούδι και Στάθη Πολύζο στο τραγούδι.  Η Αδελφότητα των Κραψιτών της Αθήνας και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος θα φιλοξενήσουν, όπως κάθε φορά, όλους τους Ηπειρώτες, τις Ηπειρώτισσες τους Δημότες του Αγίου Δημητρίου και των όμορων Δήμων, τους Ηπειρώτες φίλους και όσους αγαπούν το Ηπειρώτικο Παραδοσιακό Τραγούδι σε μια βραδιά πλημμυρισμένη από Ηπειρώτικα ηχοχρώματα και εδέσματα .  Το καλωσόρισμα της βραδιάς και η παρουσίαση της εκδήλωσης, θα γίνει από την Ηπειρώτισσα ηθοποιό Βάνα Μπάρμπα.  Να μην λείψει κανείς

Βγήκε το ΦΕΚ: «Χαράτσι» στις πλαστικές σακούλες από 1η Ιανουαρίου!


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2812 Β) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (180036/952/2017) με την οποία καθορίζονται νέοι κανόνες σχετικά με τη διάθεση πλαστικών σακουλών από τα καταστήματα λιανικής προς τον καταναλωτή, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις αποτελούν περιεχόμενο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2015/720/ΕΕ και σκοπό έχουν την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει, με ενημερωτική εγκύκλιό προς τα μέλη της, ότι συμμετείχε στον σχετικό κοινωνικό διάλογο, όπου εξέφρασε την θέση ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στις υποχρεώσεις του νόμου οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν λιγότερες από δυο ταμειακές μηχανές, μία θέση η οποία δυστυχώς δεν έγινε τελικά δεκτή.

Σημειώνεται ότι η απόφαση εφαρμόζεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 μικρά (μm).
Για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μεγαλύτερο των 70 μικρών (μm), εφαρμόζονται μόνο οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 (περ. α; γ', δ και ε), 4, 6 και 10 της ως άνω KYA.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις της απόφασης, ισχύουν πλέον τα ακόλουθα:
Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 δεν θα διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, αντιθέτως αυτές θα χρεώνονται στον καταναλωτή, ενώ μία ακόμη πινακίδα θα προστεθεί στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο, όπου θα αναγράφεται το κείμενο: «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή ουσιαστικά της τιμής της σακούλας) με σκοπό τη μείωση χρήση τους».
Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους που υπόκεινται οι σακούλες καθορίζεται με κριτήριο τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα ανάλογα με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της ανάκτησης ή διάθεσης των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, τις δυνατότητες ανακύκλωσης και βιοδιάσπασής τους, την ανθεκτικότητα τους ή τη συγκεκριμένη χρήση για την οποία προορίζονται.
Συγκεκριμένα καθορίζεται ότι :
α) Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών.
β) Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.
Επομένως σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, κάθε έμπορος, ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους.
Το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση.
Να τονιστεί ότι τα ανωτέρω ποσά του τέλους πρέπει να αναγράφονται με τρόπο διακριτό στα παραστατικά πώλησης προ ΦΠΑ.Τα περιβαλλοντικά τέλη αποτελούν έσοδο του Δημοσίου, το οποίο εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια αποδίδεται υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για την χρηματοδότηση δράσεων προώθησης, δωρεάν διάθεσης στον καταναλωτή και εν γένει πριμοδότησης των φιλικών στο περιβάλλον σακουλών και των βιοδιασπόμενων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.
Περαιτέρω, στις υποχρεώσεις της επιχείρησης περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών με την προβλεπόμενη σήμανση, όπως ορίζει η παράγραφος 1β και 1γ του άρθρου 5 της ως άνω ΚΥΑ.
Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ προς τα μέλη της:
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του νέου πλαισίου από τους συναδέλφους, δεδομένου ότι οι κυρώσεις είναι σημαντικές και δεν επιτρέπεται -ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- να επιβάλλονται λόγω λάθους. Συγκεκριμένα, για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.
Η αρμόδια υπηρεσία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τον ΕΟΑΝ θα προχωρήσει στη δημιουργία ανάλογης ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους, στο περιβάλλον TAXISnet της ΑΑΔΕ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.
Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους, η παράβαση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του υπόχρεου από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εποπτεύει τον ΕΟΑΝ, μετά από εισήγηση του ΕΟΑΝ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
Τέλος, σημειώνεται ότι, η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών που προβλέπεται στην υποπαράγραφο 1.1 του άρθρου 3, δεν αποκλείει τη δωρεάν διάθεση επαναχρησιμοποιήσιμων σακουλών μεταφοράς (πάχους 70 μm και άνω) στο πλαίσιο δράσεων συλλογής προς ανακύκλωση των λεπτών σακουλών μεταφοράς».

Με επιτυχία οι αγώνες του "4ου 'Αγγελου Φέτση" της Πάργας, τη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017



Ανακοίνωση του Ναυτικού Ομίλου Πάργας
«4oς ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΕΤΣΗΣ 2017». Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017.

Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες Aquathlon και ορεινού τρεξίματος “Tο μονοπάτι του Ελαιώνα” στη μνήμη του Ολυμπιονίκη Άγγελου Φέτση, μια ιστορική προσωπικότητα για την πόλη της Πάργας.
Ο Ναυτικός Όμιλος Πάργας και η Εταιρεία Διοργάνωσης Αθλητικών Events “My Adventure” υποδέχθηκαν δρομείς και κολυμβητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που τίμησαν με την παρουσία τους τη Διοργάνωση.
Με ιδανικές καιρικές συνθήκες και τη θάλασσα σύμμαχο, οι αθλητές ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα αγωνίσματά τους φτάνοντας στην αψίδα του τερματισμού στην προβλήτα της Πάργας.
Στον αγώνα ορεινού τρεξίματος “Το Μονοπάτι του Ελαιώνα,11.500μ” 1ος τερμάτισε ο Άρης Τσίπης INOV-8 σε χρόνο 51:55, 2ος ο Δημήτριος Γιωργοπέτρης του Α.Ο Πρεβέζης σε χρόνο 53:09, ενώ στην 3η θέση τερμάτισε ο Αθανάσιος Κουρής ODLO-LA SPORTIVA σε χρόνο 54:40.
Στις Γυναίκες την 1η θέση κατέλαβε η Δήμητρα Τσαλοκώστα με χρόνο 1:04:35, την 2η θέση η Ιωάννα Μπαράτσα-Kourkourikis Training Group με χρόνο 1:07:26 και την 3η θέση κατέλαβε η Θεοδώρα Αναστασιάδου-3Π με χρόνο 1:11:29.



Στο Aquathlon (600m κολύμβηση και 5.300m τρέξιμο) την 1η θέση κατέλαβε ο Dane Poore από το ΗΒ με χρόνο 29:18, τη 2η θέση ο Δημήτριος Λέκκος –Krommidas Coaching με χρόνο 29:27, ενώ στην 3η θέση τερμάτισε ο Άγγελος Μπερής του Ν.Ο.Ι με χρόνο 31:29.
Στις Γυναίκες 1η τερμάτισε η Μαρία Ντανίκα-Derekas Endurance Coaching με χρόνο 38:12, με 2η την Αμαλία Κοσμά-AS Albatros Ioanninon με χρόνο 38:43 και 3η την Ανδριάνα Παππά-Krommidas Coaching με χρόνο 38:49.
Η Διοργάνωση φέτος εγκαινίασε και το Aquathlon Relay (600m κολύμβηση και 5.300m τρέξιμο) με τις εξής διακρίσεις: Στην 1η θέση τερμάτισε η ομάδα Εβελίνα Μπομπουγιάννη-Γιώργος Γραμμενιάτης σε 29:14, στην 2η θέση τερμάτισαν οι Γρηγόριος Σπυριούνης–Κωνσταντίνος Χουβαρδάς σε 30:03 και στην 3η θέση οι Αχιλλέας Δημάκος-Άρης Τσίπης σε χρόνο 30:49.
Παράλληλα διεξήχθη και ο παιδικός αγώνας 1000μ με πολλά χαμόγελα από τους μελλοντικούς δρομείς που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό τρέχοντας με όλες τις δυνάμεις τους.
Η Διοργάνωση έκλεισε με τις απονομές στους νικητές των Γενικών Κατηγοριών καθώς και των Ηλικιακών Κατηγοριών, με την υπόσχεση να επανέλθουν την επόμενη χρονιά στη μαγευτική Πάργα.

Το Αστυνομικό Τμήμα, ο Λιμενικός Σταθμός, το Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Πάργας συνέβαλαν καθοριστικά στην ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή των αγώνων.
Ο Αθλητικός Σύλλογος ΕΡΜΗΣ της Πάργας, η Β τάξη του Δέσκειου Λυκείου, η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Πάργας, καθώς και φίλοι, πολίτες και συγγενείς βοήθησαν σημαντικά και αγκάλιασαν με ενθουσιασμό τη διοργάνωση .
Οι μεγάλοι χορηγοί Φυσικό Μεταλλικό Νερό “ΖΑΓΟΡΙ”, Parga Beach Resort, Lichnos Beach Hotel & Suits, Hotel Villa Rossa και Fifth Element Adventure Store ήταν για ακόμη μία χρονιά στο πλευρό της Διοργάνωσης




Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα:
Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ιωαννίνων για τις πρώτες βοήθειες
Το Κέντρο Υγείας Πάργας για την ιατρική περίθαλψη
Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας «Φονταράς Αθανάσιος» για τις υπηρεσίες αποκατάστασης στους αθλητές 
Τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Λουκούμη και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πάργας κ. Τάσο Παπανικολάου για τη στήριξή τους
Τους Αθανάσιο Βέκιο και Φώτη Κόκορη, Ναυαγοσώστες
Το εστιατόριο “BALTAZAR” για το pasta party
Τον Σύλλογο Εστίασης Πάργας, το Μini Market Giochalas, την Κάβα Ποτών “ΛΕΝΗΣ” και το “Maestro Bakery” για το πλούσιο γεύμα αποκατάστασης των αθλητών
Το κατάστημα υποδημάτων «Βασίλης Κόκκορης» για τα τεχνικά μπλουζάκια “Saucony” που πρόσφερε στους πρώτους της Γενικής Κατάταξης
Τους αδελφούς Μελισσοκόμους Καλδάνη που πρόσφεραν μέλι της παραγωγής τους στους πρώτους της Γενικής Κατάταξης.
Τους φωτογράφους της Διοργάνωσης, οι οποίοι ακούραστα και εθελοντικά αποθανάτισαν τις καλύτερες στιγμές των αθλητών
Τέλος ευχαριστούμε όλους τους αθλητές, Έλληνες και ξένους, που συμμετείχαν και στα τρία αγωνίσματα, και έδωσαν ένα πολυπολιτισμικό χρώμα στη Διοργάνωση και ζωντάνια στις φυσικές ομορφιές της Πάργας.



Ναυτικός Όμιλος Πάργας

Κυκλοφορεί το νέο διπλό τεύχος των ''Πρεβεζάνικων Χρονικών''

                 
O Δήμος Πρέβεζας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας και η Συντακτική Eπιτροπή των Πρεβεζάνικων Χρονικών, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν την έκδοση του 51ου- 52ου τεύχους του περιοδικού.
   Το νέο διπλό τεύχος των Πρεβεζάνικων Χρονικών που  κυκλοφόρησε, περιέχει εργασίες και  μελέτες για την ιστορία, την αρχαιολογία, τη δημογραφία, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, το περιβάλλον και την τέχνη της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής. Το τεύχος είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Φιλάρετου Βιτάλη για την προσφορά του στην έκδοση των Πρεβεζάνικων Χρονικών και τη συμβολή του στη μελέτη της ιστορίας της Πρέβεζας και την ανάδειξη του πολύτιμου αρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται εργασίες των:
π. Ηλία Καραλή, Δημοσθένη Δόνου, Νίκου Δ. Καράμπελα,  Γιώργου Μουστάκη, Emmanuelle Pujeau, Νικόλαου Α. Αναστασόπουλου, Chris Goss, Δημητρίου Κατηνιώτη, Φιλάρετου Βιτάλη, Nίκου Κουμπέτσου, Ιωσήφ Ζιώγα, Σπύρου Νταλαούτη, Δημητρίου. Τσουμελέκα, Στέφανου Αγάθου, Αλέξανδρου Γ. Τζούρου, Νεκτάριου Θάνου, Δημητρίου Κολιού, Ιωάννας Αθανασοπούλου, Σπύρου Ντρίκου, Κοσμά Κοψάρη, Ελισάβετ Σαρρή, Μίλτου Καρκαζή, Γρηγόρη Βλασσά, Νικολάου Δ. Γιαννούλη, Ρούλας Γαλάνη, Θέμη Κατωγιάννη, Βασιλείου Μπότσιου, Αναστασίας Νικολάου, Παντελή Β. Πάσχου,  Λευτέρη Χατζηθεοδώρου. 



    Καλούμε τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την έκδοση του περιοδικού μας, που παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες συνεχίζει την εκδοτική του πορεία (σε αντίθεση με πολλά ηπειρωτικά περιοδικά που έχουν διακόψει την έκδοσή τους), καταγράφοντας και αναδεικνύοντας σημαντικές και άγνωστες πολλές φορές πτυχές της ιστορικής, κοινωνικής, λαογραφικής και πολιτιστικής παράδοσης της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής. Θεωρούμε ότι αποτελεί απαραίτητο όσο και χρήσιμο εργαλείο βιβλιογραφικών πηγών για τους ερευνητές και μελετητές της τοπικής ιστορίας αλλά και για κάθε πολίτη της Πρέβεζας.
  
   H εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πρέβεζας                        Η Συντακτική Επιτροπή των                 
                       σε θέματα Πολιτισμού                                                 Πρεβεζάνικων Χρονικών
            Ελευθερία Αγγέλη-Παπαϊωαννίδη

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Tριήμερες εκδήλωσεις μνήμης στις μαρτυρικές Λιγκιάδες Ιωαννίνων



Η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Τοπική Κοινότητα Λιγκιάδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιγκιάδων διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα του ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων τον Οκτώβριο του 1943 σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017
Πολυχώρος «Δ. Χατζής», Γιάννενα
20.00 Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Μπαλκόνι Μνήμες Κατοχής»
διάρκεια: 97΄ | Σκηνοθεσία: Χρύσανθος Κωνσταντινίδης
Η ταινία «Το Μπαλκόνι Μνήμες Κατοχής» χρηματοδοτήθηκε
από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών
από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017
Αμφιθέα
10.00 Επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων
Λιγκιάδες, χώρος μνημείου
19.00 Λαμπαδηφορία
20.30 Μουσική εκδήλωση
Σύνολο εγχόρδων με συνοδεία πιάνου του δημοτικού ωδείου Ιωαννίνων θα ερμηνεύσει έργα των Albinoni, Bach, Shostakovich και Χατζιδάκι

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017
Λιγκιάδες
10.30 Επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου
10.45 Άφιξη στο χώρο του Ηρώου
11.00 Ομιλία από τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Παντελή Κολόκα
11.15 Προσκλητήριο νεκρών
11.30 Κατάθεση στεφάνων
Ενός λεπτού σιγή
11.45 Λήξη Τελετής

Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου. Έναρξη νέας χορευτικής περιόδου και μαθημάτων εκμάθησης χορών


Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας γνωρίζουμε ότι οι εγγραφές και τα μαθήματα των Παραδοσιακών χορών, των χορευτικών μας τμημάτων, όλων των ηλικιών, συνεχίζονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις και γι' αυτή τη χρονιά (2017-2018) και λειτουργούν στη μεγάλη αίθουσα του Πρώτου (Α') Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου (απέναντι από την Εκκλησία του Αγ. Θεράποντα), κάθε Δευτέρα και Πέμπτη κατά τις απογευματινές ώρες.
Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι λειτουργεί και τμήμα χορωδίας καθώς και πολυφωνικού Ηπειρώτικου σχήματος.
Καλούμε όλους τους Ηπειρώτες και τους Φίλους του Ηπειρώτη της Περιοχής Ζωγράφου να στηρίξουν, όπως μέχρι σήμερα, και αυτή την προσπάθεια του Τομέα Εκδηλώσεων και Χορευτικών Τμημάτων του Συνδέσμου μας.
Πληροφορίες παρέχονται από τους κ. Αλέξανδρο Γκούμα (6937137250) , Λάμπρο Γούμενο (6972477327), την κ. Γρίβα Γεωργία σύζ. Κων/νου Γιαγιάκου (6973331096), Καραγιάννη Βάσω συζ. Κων/νου (6977496181) και Γιώτη Σπύρο (6942084209).

Σημειώνουμε ότι:
1)Ο Σύνδεσμός μας ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1963, με πρώτο Πρόεδρο και για 20 χρόνια, τον Μεγάλο Ευεργέτη του Δήμου Ζωγράφου Αθανάσιο Τσεκούρα,
2)Είναι ο αρχαιότερος Εθνικοτοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Ζωγράφου και
3) Είναι μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΣΕ) από ιδρύσεως του.
Ο Πρόεδρος   Ο Γεν. Γραμματέας
Γκούμας Αλέξανδρος         Σπυράκος Μενέλαος

Τα μέλη του Δ.Σ.
Παπακωνσταντίνου Νικόλαος, Γούμένος Λάμπρος, Σπύρου Αλέξανδρος, Γρίβα Γεωργία, Γαλαζούλα Ειρήνη, Μπαλωμένος Αλέξανδρος-Ιωάννης, Παρτάλης Γεώργιος.

Υπεύθυνοι Νεολαίας και Πολιτισμού
Γιώτης Σπυρίδων,Γεωργίου Απόστολος, Καραγιάννη-Πλαστήρα Βασιλική, Σοφία Τσουκαλά,Γιαννάκης Μάκης, Τάσσης Γεώργιος,Λιάγκος Βασίλειος,Τζώρτζης Αντώνιος

Παρέλαση με την βασική στην τσέπη. 27 Οκτωβρίου οι πληρωμές στους παραγωγούς


ΣΤΙΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
  • Αυξάνεται το ποσοστό της προκαταβολής
  • Πώς κλείνουν οι µεταβιβάσεις δικαιωµάτων
  • Καλά τα νέα για τους νεοεισερχόµενους
Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα βρει τους παραγωγούς µε γεµάτες τσέπες, καθώς θα τους έχει η καταβληθεί η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης για το 2017. Όπως είχε γράψει εδώ και καιρό η ΥΧ, ο προγραµµατισµός πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά οµαλά και έτσι τα χρήµατα της προκαταβολής των Δικαιωµάτων θα έχουν πιστωθεί στον λογαριασµό των δικαιούχων έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο που κυκλοφορεί.



Έκτακτη ανακοίνωση.Αλλαγή χώρου διεξαγωγής της επίσης έναρξης της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών


Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου , δεν μας επιτρέπεται να πραγματοποιήσουμε το γλέντι μας σε εξωτερικό χώρο. 
Γι'αυτό και μεταφέρεται σε κλειστό χώρο και συγκεκριμένα στο 3ο ΚΑΠΗ Αχαρνών 
στην συμβολή των οδών Φιλαδελφείας 217 & Κεφαληνίας (Κόκκινος Μύλος) . 

Ξαναστεριώνει το ιστορικό γεφύρι της Άρτας!

Χρειάστηκαν 45 μάστορες, εξήντα μαθητάδες και η θυσία της πανώριας γυναίκας του πρωτομάστορα.. Το γεφύρι της Άρτας θεμελιωμένο με τον μύθο και τραγουδισμένο όσο κανένα άλλο...
Κι αν τότε χρειάστηκαν μάστορες και μαθητάδες για να το στεριώσουν, σήμερα χρειάστηκε η θέληση, τα χρήματα και η τεχνογνωσία της εποχής, προκειμένου να το... ξαναστεριώσουν!
Έτσι η ΔΕΗ έκλεισε το φράγμα στο Πουρνάρι, ο Άραχθος στέγνωσε και τα συνεργεία έπιασαν δουλειά.
Πρόκειται για την δεύτερη και κύρια φάση του έργου που εκτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με σκοπό τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και την προστασία του ιστορικού γεφυριού.
Το έργο έχει συνολικό προυπολογισμό 700 χιλιάδων ευρώ. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, ψηλότερα από το γεφύρι, κοντά στο Ιμαρέτ, όπου έγινε διαπλάτυνση και εξομάλυνση της κοίτης του Αράχθου για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Συνάμα κατασκευάστηκε ανάχωμα μήκους άνω των 1200 μέτρων.
Από την Πέμπτη οι εργασίες επικεντρώνονται στο ιστορικό γεφύρι, στην κύρια φάση δηλαδή. Σκοπός είναι η προστασία και η θωράκιση των βάθρων του ιστορικού γεφυριού.
Στο σημείο της γέφυρας αυξάνεται η ορμητικότητα του νερού σε μεγάλες παροχές με αποτέλεσμα την υποσκαφή του πυθμένα της κοίτης και την απογύμνωση των βάθρων της γέφυρας.
Έτσι θα κατασκευασθούν λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (σαρζανέτ) στην κοίτη του ποταμού καθ΄ όλο το πλάτος και σε μήκος τρία μέτρα ανάντη των βάθρων της γέφυρας και 50 μέτρων κατάντη αυτών και για πλάτος περίπου 100 μέτρων.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο αποτέλεσε προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν βλάβες και στο γεφύρι.

Ανοίγοντας μονοπάτια (τουρισμού) στα ελληνικά βουνά: Η ιστορία του Αποστόλη Τσιμπανάκου

Ανοίγοντας μονοπάτια (τουρισμού) στα ελληνικά βουνά: Η ιστορία του Αποστόλη Τσιμπανάκου

Φανταστείτε οι (περισσότερες) ελληνικές παραλίες να μην είχαν εύκολη πρόσβαση, να μπορούσες να τις θαυμάσεις από μακριά αλλά όχι και να κατέβεις μέχρι την άκρη της θάλασσας. Θα ήταν μια άβολη αλλά και παράλογη κατάσταση. Και μετά σκεφτείτε πόσες φορές βρεθήκατε να διασχίζετε τον ασφαλτοστρωμένο (ή χωμάτινο) δρόμο καταμεσής ενός εντυπωσιακού δάσους αλλά δεν υπήρχε τρόπος να περπατήσετε στην «ενδοχώρα» του- και να χαρείτε την ορεινή φύση με την ψυχή σας. Εξίσου άβολη, παράλογη κατάσταση, που, όμως, δεν αποτελεί σχήμα λόγου αλλά πραγματικότητα, τόσο διαχρονική, τόσο καθολική στον ελλαδικό χώρο, ώστε έχουμε κιόλας εκπαιδευτεί να την θεωρούμε φυσική κατάσταση.

Ο Αποστόλης Τσιμπανάκος- Βολιώτης που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μετοικήσει στην Ήπειρο, πρώτα στα Τζουμέρκα και, πλέον, στο Δίστρατο, κοντά στο βαθίσκιωτο, αιωνόβιο δάσος της Βάλια Κάλντα- προσπαθεί να καταστήσει επισκέψιμα τα ελληνικά βουνά.

archive

Σηματοδότηση πεζοπορικής διαδρομής στον πυρήνα του δρυμού της Βάλια Κάλντα.


Πολυσχιδής προσωπικότητα της ορεινής φύσης και των δραστηριοτήτων εντός της- οδηγός βουνού και από τους πιο έμπειρους Έλληνες στο canyoning, έχει διασχίσει, χαρτογραφήσει και «ασφαλίσει» πολλά φαράγγια της χώρας. «Πως πρέπει να σε συστήσω;», τον ρωτάω. «Μπορώ να με χαρακτηρίσω σαν “ορεσίβιο” πλέον», απαντάει γελώντας.


Τα τελευταία χρόνια ο Αποστόλης αποκαθιστά μονοπάτια στην Πίνδο, «σε ένα πλούσιο οικοσύστημα όπου συναντάς τα πατήματα και τα ίχνη της αρκούδας», μου λέει. «Ψάχνω τα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να μετακινηθούν, όταν η πεζοπορία δεν ήταν αναψυχή, αλλά μόχθος και προσπάθεια επιβίωσης. Και προσθέτω νέες «γραμμές», ώστε να ολοκληρωθεί ένα ανεξάντλητο πεζοπορικό δίκτυο στη βόρεια Πίνδο, από το Μέτσοβο έως τη Σαμαρίνα», λέει ο ίδιος.

«Ο πεζοπορικός τουρισμός είναι ένας εύκολος, βιώσιμος τρόπος ορεινής ανάπτυξης. Η δημιουργία υποδομών πεζοπορίας και η συντήρησή τους απαιτούν πενιχρά ποσά. Αλλά με την επισκεψιμότητα που φέρνουν, μπορούν να αναστήσουν μια απομακρυσμένη περιοχή».


Γιατί επέλεξες το Δίστρατο, ένα σχετικά άγνωστο, μη διαφημισμένο χωριό;

Το Δίστρατο το είχα «βάλει στο μάτι» από καιρό. Μια δυσπρόσιτη τοποθεσία με άπειρο φυσικό πλούτο και φοβερή δυναμική, αλλά παντελώς αναξιοποίητη. Η ευρύτερη περιοχή, το Δίστρατο και τα γύρω χωριά, ερημώνει όλο και περισσότερο. Μοναδικά σχεδόν αντικείμενα εργασίας στην περιοχή είναι η κτηνοτροφία και η υλοτομία. Ξεκίνησα μια προσπάθεια ιδιωτική, χωρίς την στήριξη κάποιου φορέα, με το δικό μου βαλάντιο και την δική μου τεχνογνωσία.


huffpost

Κάθε αρχή και δύσκολη;
Βρήκα μεγάλη υποστήριξη από τον Γιώργο Παφίλη- νέος άνθρωπος κι αυτός, ζει κι εργάζεται στο Δίστρατο και έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης. Θέλει να γίνει κάτι σε αυτόν τον τόπο για να μπορέσει να παραμείνει. Και γενικά οι ντόπιοι μας βοήθησαν πολύ- μας παραχώρησαν ένα μέρος της πλατείας για να κατασκηνώνουμε, αρκετοί ήρθαν εθελοντές στην αποκατάσταση των μονοπατιών, αλλά και μας τάϊσαν, μας πότισαν, όχι μια, πολλές φορές, μας έβαλαν πλυντήριο τα ρούχα μας, κάναμε ντουζ στα σπίτια τους. Η τοπική κοινωνία συντελεί ενεργά στην προσπάθεια, αν δεν ήταν σύμφωνη, δε θα μπορούσα να σταθώ εδώ.


Είσαι 3 ½ μήνες στην περιοχή. Τι έχεις δουλέψει;
Αποκαταστήσαμε πλήρως το μονοπάτι από τη Βωβούσα στο Δίστρατο και από εκεί στη Σαμαρίνα. Το ανάπτυγμα του μονοπατιού είναι 32 χμ. αλλά θα προστεθούν και νέα τμήματα που θα το επιμηκύνουνε. Πλέον, έχω μπει στη Βάλια Κάλντα και δουλεύω. Τελείωσα περισσότερα από 40 χμ. μονοπατιού στο Αρκουδόρεμα (ποταμός), τα 8 από αυτά μέσα στο δάσος της Βάλια Κάλντα. Τώρα θα ανέβω στις λίμνες Φλέγγα που είναι στην κορυφή του βουνού της Βάλια Κάλντα (Μαυροβούνι) και πίσω από αυτό θα «πέσω» στο Μέτσοβο.


chrissy teigen john legend

Χτίζοντας κούκους (παραδοσιακή τεχνοτροπία ορειβατικής σήμανσης) στην κορυφογραμμή της Κακαρδίτσας.


Πως συνολικά προσεγγίζεις την αποκατάσταση ενός μονοπατιού, ποιος είναι ο τρόπος δουλειάς σου;
Πρώτα γίνεται η μελέτη, χωρίς βιασύνη. Θέλει ψάξιμο, διορατικότητα και υπομονή. Διάβασα το ανάγλυφο του βουνού, την υδρολογία του, την γεωλογία του, τις πηγές και τα πετρώματα. Πέρσι έκανα μια προεργασία- περπάτησα όλο το μονοπάτι, το κλάδεψα, ίσα ίσα για να μπορούμε να περάσουμε. Όταν φτιάχνεις ένα μονοπάτι δεν πρέπει να σκέφτεσαι τον εαυτό σου, αλλά τον πιο αδύναμο πεζοπόρο και τις δικές του ανάγκες, αναλόγως βέβαια τις διαδρομές που αναλαμβάνουμε να αποκαταστήσουμε. Αν είναι μια δασική πεζοπορία φροντίζουμε να είναι καλά σκαμμένο το μονοπάτι, να έχει σκάλες στα σημεία όπου οι κλίσεις είναι απότομες, η σήμανσή του να είναι άρτια και να περνάει κοντά από δασικούς δρόμους. Κατά τη διάρκεια της εργασίας επιλέγουμε εποχές χωρίς έντονη ξηρασία- για να σκάβεται το χώμα- εποχές που η τριγύρω βλάστηση είναι ήδη αναπτυγμένη για να ξέρουμε το μάξιμουμ της απόδοσής της. Πρώτη κίνηση είναι το κλάδεμα, ώστε να γίνει η διάνοιξη, να «δώσουμε τη γραμμή» του μονοπατιού. Μετά το σκάβουμε, ύστερα το «σημαδεύουμε» και τέλος καταγράφεται η διαδρομή του με GPS- αυτή δημοσιεύεται και προωθείται ηλεκτρονικά, ενώ την μοιράζουμε και στις εταιρείες που κάνουν χαρτογραφήσεις. Ο ίδιος γράφω και άρθρα σε μπλογκς και σάιτς για το βουνό, όπου περιγράφω τη διαδρομή: που είναι η αφετηρία, από που θα περάσεις, τι θα συναντήσεις, τι είδους βλάστηση, τι ζώα υπάρχουν, αν είναι βιότοπος. Και καταγράφουμε όλες τις πηγές, είναι σημαντικό στη διάρκεια της πεζοπορίας να γνωρίζεις που μπορείς να βρεις νερό.


Από τη Βάλια Κάλντα περνάει το περίφημο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6;
Ναι, το μονοπάτι Βωβούσα- Σαμαρίνα είναι τμήμα του Ε6, που ξεκινάει από το Γιβραλτάρ, διασχίζει την Ευρώπη από δύση προς ανατολή και μπαίνει στην Ελλάδα από την Ηγουμενίτσα, περνάει τη βόρεια Πίνδο και καταλήγει στη Σαμοθράκη. Όμως, ενώ το ανάπτυγμα του Ε6 στον ελληνικό χώρο είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα, σχεδόν 900 από αυτά είναι χαμένα. Με την πάροδο των χρόνων το ανάγλυφο του βουνού αλλάζει, το δάσος επεκτείνεται και τελικά το μονοπάτι ακυρώνεται, γίνεται ερμητικά κλειστό ή το ίχνος της διαδρομής χάνεται. Σκέφτηκα ότι το Ε6 είναι ένα εμβληματικό μονοπάτι, που μπορεί να προσελκύσει κόσμο όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά απ’ όλον τον κόσμο. Έπρεπε όμως να συντηρηθεί και να γίνουν προσθήκες, χωρίς να αλλάξει τελείως η γραμμή του, ώστε να του δώσουμε μια νέα προοπτική. Πλέον το έχω αποκαταστήσει κατά 95% και έχω προτείνει στον Δήμο της περιοχής να τοποθετήσει καινούργια σήμανση- να το κάνουμε ολοκαίνουργιο το μονοπάτι και να το προωθήσουμε.


huffpost

Περνώντας από τις Λίμνες Φλέγγα Μαυροβουνίου στα πλαίσια 7ήμερης διάσχισης της Ηπείρου.


Ποιο είναι το συνολικό πλάνο σου;
Εδώ τα μονοπάτια δεν είναι «αλέ- ρετούρ», η διαδρομή Δίστρατο- Βωβούσα π.χ. είναι 6-7 ώρες και άλλες τόσες να γυρίσεις, δεν βγαίνει σε μία μέρα. Τα μονοπάτια εδώ είναι «διασχίσεων»- θα πρέπει στο τέλος της διαδρομής να σε περιμένει αμάξι που θα σε γυρίσει πίσω.

Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, θα προσφέρουμε υποστήριξη σε κάθε τομέα της περιήγησης και διαμονής τους εδώ, στην πεζοπορία, στο φαγητό, στη διαμονή.
Εγώ, παράλληλα, έχω στο νου μου και άλλες γραμμές: ανάβαση για τη Βασιλίτσα, ή για το Σμόλικα. Μονοπάτια ορειβατικά δηλαδή, με υψομετρικές διαφορές έως και 1.100 μέτρα εντός της διαδρομής τους, όταν τα δασικά μονοπάτια έχουν 300 μέτρα μέγιστη υψομετρική διαφορά. Οι δασικές εκτάσεις περπατιούνται πολύ εύκολα και απευθύνονται στο ευρύ κοινό, τα ορειβατικά μονοπάτια είναι για τους πιο μυημένους. Και προσπαθώ να συνδέσω κορυφές με κορυφές, μέσω μονοπατιών πάνω στις κορυφογραμμές. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μονοπατιών που θα ξεπεράσει τα 150 χιλιόμετρα. Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ που για την ώρα στηρίζουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Σύντομα θα βρεθώ με τον Περιφερειάρχη για να τον ενημερώσω ο ίδιος για όλα αυτά, μπορεί να μην ξέρει καν τι προσπαθούμε να κάνουμε. Ελπίζουμε στην υποστήριξη των φορέων, έχουν δείξει ένα, έστω, προκαταρκτικό ενδιαφέρον

Επαγγελματικά για σένα πως συνδυάζονται όλες αυτές οι δράσεις, το μεράκι που βγάζεις, ο κόπος σου;
Η αποκατάσταση των μονοπατιών γίνεται εθελοντικά. Το μόνο όφελος για μένα είναι η γραμμή που έσκαψα να πατηθεί από όσους περισσότερους ανθρώπους για να διατηρηθεί. Και έχε υπόψη ότι έχουνε δοθεί υπέρογκα ποσά, της τάξης των 600.000 ευρώ, για την αποκατάσταση μονοπατιών από ανειδίκευτους εργολάβους- που δεν έχουν καμιά τεχνογνωσία στο πεζοπορικό κομμάτι και τοποθετούν inox κουπαστές, λες και είσαι σε κρουαζιερόπλοιο, σε μονοπάτια που σμίλεψε ο χρόνος και οι πατημασιές των προηγούμενων ανθρώπων.


archive

Παράλληλα, σαν επαγγελματίας στο χώρο του βουνού, άνοιξα το Exp.Trekking, μια καινοτομική πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα, αφού υποστηρίζουμε μόνο πολυήμερες διασχίσεις- δεν κάνουμε ημερήσιες εκδρομές. Υπάρχει αυτοκίνητο μετακίνησης/ υποστήριξης που μεταφέρει τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό και τα σακίδια των πεζοπόρων σε προεπιλεγμένους σταθμούς κατασκήνωσης, ενώ παρέχουμε και φαγητό. Πέρσι κάναμε το Discovery Epirus Trekking: ξεκινήσαμε από Μελισσουργούς στα Τζουμέρκα, περάσαμε από Καλαρρύτες και Συρράκο, όλο το βουνό του Περιστερίου, μετά Μέτσοβο, Βάλια Κάλντα, Βωβούσα και από εκεί Σαμαρίνα, διάσχιση του Σμόλικα και βγήκαμε στην Κόνιτσα. Οκτώ ημέρες, απόλαυση. Προσφέρουμε παροχές υψηλού επιπέδου, βέβαια θα λιώσεις στο περπάτημα (γελάει), αλλά οι ρυθμοί μας είναι ήπιοι, περιηγητικοί. Κάνουμε γεωγραφική τοποθέτηση, πολλές στάσεις σε όμορφα σημεία, μιλάμε για τα βότανα και τα φυτά των περιοχών που διασχίζουμε, την ιστορία και την παράδοσή τους, την γεωλογία και την υδρολογία τους. Είναι μια βιωματική εμπειρία στα «άγρια», στα άδυτα του βουνού.

chrissy teigen john legend

Οργανωμένη διάσχιση του φαραγγιού Πύλη Παραδείσου στα Τζουμέρκα.
Επίσης κάνουμε river trekking, διασχίσεις και πεζοπορία ποταμών. Π.χ. «πιάνω» τον Αώο στη Βωβούσα και καταλήγω στην Κόνιτσα μετά από 3- 4 μέρες. Το river trekking δεν γίνεται με πλωτό μέσο- φοράμε καταδυτική στολή, κράνος και ακολουθούμε τη ρότα του ποταμού, αλλού περπατάμε, σε άλλα σημεία πρέπει να κολυμπήσεις. Το river trekking γίνεται κυρίως στον Αώο, που για μένα είναι ο βασιλιάς των ποταμών στην Ελλάδα. Βάλλεται άσχημα τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας του φράγματος στο Μέτσοβο έχει χάσει τεράστιο όγκο νερών, παραμένει, όμως, ένα όμορφο, άγριο ποτάμι, εξαιρετικά καθαρό γιατί δεν περνάει από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ακούγεται και για άλλο φράγμα μέσα στη Βάλια Κάλντα.
Όντως, «κυκλοφορούν» τέτοιες προθέσεις και σχέδια. Αυτό αν γίνει θα είναι αποτρόπαιο και θα ακυρώσει τουριστικά όλη την περιοχή. Η ΔΕΗ και κάποιες μεγάλες κατασκευαστικές έχουνε κάνει «μαγαζάκι» την βόρεια Πίνδο και την βιάζουνε συστηματικά. Αν φέρουν μηχανήματα και μέσα στη Βάλια Κάλντα, θα γίνω «Ταλιμπάν», κάθε βράδυ δε θα μένει σωληνάκι άκοπο. Στο λέω στο λόγο της τιμής μου, ας μπω και φυλακή.


Πόσο ξεχωριστό και πολύτιμο είναι το φυσικό περιβάλλον της περιοχής; Πως θα μπορούσε να περιγραφεί αυτός ο τόπος και στην ανθρωποκεντρική, κοινωνική του διάσταση; 
Η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται Λάκκα Αωού, είναι η κοιλάδα που δημιουργεί ο Αώος και τα χωριά που την περιβάλλουν. Στα ρέματα υπάρχουν πολλά πλατάνια, βλέπεις έλατα διάσπαρτα, αλλά κυριαρχεί το πεύκο, ο κοινός πεύκος και η μαύρη πεύκη, που ειναι πιο εντυπωσιακό σαν δέντρο και σχηματίζει καλαίσθητες συστάδες μέσα στο δάσος. Ψηλά στις κορυφές κυριαρχεί το ρόμπολο (λευκόδερμη πεύκη), αιωνόβιο, πανύψηλο δέντρο. Η περιοχή είναι επίσης γεμάτη άγρια καρποφόρα δέντρα, άπειρες κορομηλιές, αχλαδιές, μηλιές, κερασιές. Η βλάστηση είναι πολύ πυκνή και από τις κορυφές των βουνών, από τον Σμόλικα, τη Βασιλίτσα, τη Γομάρα, πηγάζουν πολλά και καθαρά νερά. Υπάρχει το Σαμαρινιώτικο ποτάμι, υπάρχει η Βάλια Κίρνα, που στα βλάχικα σημαίνει «Κοιλάδα του Διαβόλου». Η κορυφή του Σμόλικα είναι η δεύτερη ψηλότερη στην Ελλάδα και έχει και την Δρακόλιμνη, που την καθιστά ακόμα πιο ελκυστική. Οι περισσότεροι επισκέπτονται το βουνό από την πλευρά της Κόνιτσας, ενώ από τη Σαμαρίνα- που έχει κι εκεί δρακόλιμνες αλλά άγνωστες ευρέως- είναι μάλλον ακόμα πιο ενδιαφέρον, πιο απόκοσμο, με μέρη ελάχιστα περπατημένα.

Έχει μεγάλη ιστορία η περιοχή, έχουν καεί τα χωριά από τους Γερμανούς, μαρτυρικά χωριά, όπως το Δίστρατο. Κατεξοχήν κτηνοτροφικός τόπος, υπάρχουν και συνεταιρισμοί υλοτομίας- δεν κόβουν οι άνθρωποι ασύστολα τα δέντρα και θα βρεις Διστρατιώτες να κάνουν μεροκάματα ως υλοτόμοι και στην Κόνιτσα και στην Καστοριά.


Πόσους ανθρώπους «κρατάει» το χωριό;
Στο Δίστρατο ζούνε μόνιμα 190 άνθρωποι- υπάρχει δημοτικό σχολείο με 12 παιδάκια, ενώ τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου μένουν κατά τη διάρκεια της βδομάδας στην Εστία της Κόνιτσας, «κάνουν» εκεί σχολείο και επιστρέφουν το σαββατοκύριακο.


Ο χειμώνας εδώ πάνω;
Βαρύς, δυνατός. Χωρίς 4×4 αυτοκίνητο και τον κατάλληλο εξοπλισμό δεν επιβιώνεις εδώ. Το χωριό είναι ψηλά, στα 1.100 μέτρα, κάτω από ακριβώς από τις κορφές. Το χειμώνα θα κάνω ορειβατικές διασχίσεις σε χιονισμένο τοπίο… Δίπλα μας είναι το Χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, όπως και κάποια σαλέ, ή καταφύγια. Υπάρχει αντικείμενο εργασίας και το χειμώνα- όταν πέφτει το χιόνι, χάνεται το μονοπάτι και πρέπει να «διαβάζεις» το ανάγλυφο του βουνού και να αξιολογείς επι τόπου το πέρασμα που θα κάνεις. Παίζουν μεγάλο ρόλο οι συνθήκες, αν έβρεξε την προηγούμενη μέρα, π.χ.. Το χειμερινό βουνό δεν είναι για όλους και χρειάζεται κάποιος πολύ έμπειρος μπροστά.


chrissy teigen john legend
Τυχαία συνάντηση στις κορυφές του Περιστερίου με βλάχο κτηνοτρόφο των Καλαρρυτών.

«Εδώ οι ντόπιοι», λέει ο Αποστόλης στο τέλος της κουβέντας μας, «χαίρονται να βλέπουν επισκέπτες αλλά είναι προσιτοί μόνο σε ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, δεν θέλουν πλήθη να κατακλύσουν την πλατεία του χωριού τους. Είμαι κι εγώ αυτής της λογικής- αγαπώ αυτό που κάνω και είμαι ολιγαρκής σαν άνθρωπος, κάθομαι σε ένα τραπέζι, κοιτάω το βουνό και δε θέλω ούτε μπύρα να πιω. Τα μονοπάτια τα φτιάχνω με μεγάλη δόση ανιδιοτέλειας, αλλά δεν είμαι ούτε κονομημένος, ούτε «αραχτός» για να φτιάχνω μονοπάτια επειδή έτσι γουστάρω, όπως κάποιοι μπορεί να νομίζουνε. Στους πεζοπόρους και στους ορειβάτες που επισκέπτονται την περιοχή δεν προσφέρω απρόσωπες υπηρεσίες, «δώσε μου 50 ευρώ» και τελειώσαμε- ζω από αυτό που κάνω αλλά δεν εκπορνεύομαι».

Από τον Αλέξη Γαγγλία