Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου “Πετροπουλάκη” επέστρεψε και με τη ‘βούλα’ στον Δήμο Ζηρού





Μετά από πολύμηνη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και του ΤΕΘΑ, ο κύκλος των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και από σήμερα το πρώην στρατόπεδο “Πετροπουλάκη” επέστρεψε και πάλι στους κατοίκους της Φιλιππιάδας και στον Δήμο Ζηρού. Το μεσημέρι στο γραφείο του Δημάρχου στο δημοτικό κατάστημα Φιλιππιάδας, παρουσία αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων του Τύπου και εκπροσώπων του Ταμείου Στρατού υπογράφηκε η συμβολαιογραφική πράξη επιστροφής της κυριότητας της έκτασης του πρώην στρατοπέδου στον Δήμο Ζηρού, οποίος αποτελεί τον διάδοχο, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, του πρώην Δήμου Φιλιππιάδας από τον οποίο και είχε γίνει η παραχώρηση. Το συμβόλαιο συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος και ο αξιωματικός Στρατού κ. Κονδύλης Αντώνιος.

Καλαντζής: “Είμαστε ικανοποιημένοι από την επιστροφή του χώρου και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα”

Ο Δήμαρχος Ζηρού, κ. Καλαντζής, εμφανώς ικανοποιημένος από την ευόδωση των ενεργειών και την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης, σημείωσε: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επισημοποιείται με τη μορφή συμβολαιογραφικής πράξης η επιστροφή της κυριότητας της έκτασης του πρώην στρατοπέδου “Πετροπουλάκη” στο Δήμο και στους κατοίκους της Φιλιππιάδας, έπειτα από μισό και πλέον αιώνα.
Να υπενθυμίσω ότι ο χώρος είχε παραχωρηθεί από τον πρώην Δήμο Φιλιππιάδας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη λειτουργία στρατοπέδου σε δύο στάδια. Το πρώτο το 1961 με την παραχώρηση 40 στρεμμάτων και τον Μάρτιο του 1967 με την παραχώρηση άλλων 78 στρεμμάτων.
Σήμερα και μετά από κάποιες απαλλοτριώσεις για τις ανάγκες διαπλάτυνσης δρόμων κλπ. το μέγεθος της έκτασης είναι περίπου 110 στρέμματα. Όπως γνωρίζετε ο χώρος του πρώην στρατοπέδου “Πετροπουλάκη’ βρίσκεται σε ένα από τα πλέον κομβικά σημεία και μέσα από την αξιοποίησή του θα επιδιώξουμε να το μετατρέψουμε σε ένα από τα ομορφότερα και πιο ζωντανά σημεία όχι μόνο για την πόλη της Φιλιππιάδας αλλά και ολόκληρου του Δήμου Ζηρού, ακόμη και για ολόκληρη την Ήπειρο.
Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη για την οποία θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα στελέχη του ΤΕΘΑ, το νομικό σύμβουλο του Δήμου μας τον κ. Τούση και όλους όσοι συνέδραμαν για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.
Τώρα καλούμε την Πολιτεία να βαδίσουμε από κοινού στα επόμενα βήματα, που είναι η μετεγκατάσταση των προσφύγων, ώστε να κλείσει η δομή και να προχωρήσει η αξιοποίηση του χώρου.
Έτσι θα ολοκληρωθεί στο ακέραιο η επιστροφή της έκτασης στον Δήμο και στην τοπική κοινωνία.
Να σημειωθεί τέλος, ότι όσον αφορά την αξιοποίηση του χώρου έχουν δοθεί κατευθύνσεις στις υπηρεσίες του Δήμου και έχει ήδη εκπονηθεί προμελέτη”.



''Πρέβεζα - Σαν ταινία παλιού σινεμά''. Κατασυγκίνησε τους απόδημους Πρεβεζάνους και Ηπειρώτες, η παρουσίαση του αξιόλογου βιβλίου του Γιάννη Νικολαϊδη, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα!


Μια μοναδική δουλειά, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την ιστορία της Πρέβεζας και των Πρεβεζάνων, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πολλοί Πρεβεζάνοι, αλλά και Ηπειρώτες, που βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών στην Αθήνα, τη Δευτέρα 29 Μαίου 2017,  όπου και έγινε η παρουσίαση του  λευκώματος του Πρεβεζάνου Γιάννη Νικολαίδη, με τίτλο: "Πρέβεζα-Σαν  ταινία παλιού σινεμά".  Ένα εικονογραφημένο πανόραμα της Πρέβεζας και των ανθρώπων της, αφιερωμένο σε πρόσωπα και γεγονότα στις δεκαετίες του '50, ΄60 και ΄70. Παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου προβλήθηκε σπάνιο οπτικό υλικό και βίντεο της Πρέβεζας και των Πρεβεζάνων. Η εκδήλωση  διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Πρεβεζάνων της Αθήνας, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.





 Από το μοναδικό και αξεπέραστο αρχείο που διαθέτει ο Γιάννης Νικολαίδης, ζωντάνεψαν μνήμες, γεγονότα, στιγμές, αλλά και άνθρωποι που έχουν φύγει. Η δουλειά που έκανε ο δημιουργός στο λεύκωμα-βιβλίο του, τόσο από υλικό, όσο και από ποιότητα, είναι πραγματικά αξεπέραστη και είναι ίσως η καλύτερη δουλειά που έχει γίνει ποτέ, για την Πρέβεζα, στον συγκεκριμένο τομέα.


Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απήυθηναν ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεβεζάνων της Αθήνας Αγγελική Τσόλκα και  ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Γιαμάς. 






Το βιβλίο παρουσίασαν, ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Μιχάλης Λουκάς, η ηθοποιός και αρχιτέκτων Γεωργία Ζώη και ο συγγραφέας ΄Όθων Τσουνάκος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, η πρώην βουλευτής Μερόπη Καλδή, ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Γιαννούλης, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκτός του Προέδρου, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Ταμίας Διονύσης Τσούτσης και τα μέλη του Δ.Σ. Μαίρη Καραγιώργου και Μαρίνα Τζάκου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Αλέξης Τσέκας, αντιπροσωπεία από την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χρήστο Γκόνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζιάγκα, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Αθήνας Κώστας Τσιριβήλας, εκπρόσωποι, από την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, την Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, το Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Αττικής, τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά, την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, καθώς και από Αδελφότητες του Νομού Πρέβεζας


 Η Ηπειρώτισσα ηθοποιός και αρχιτέκτων Γεωργία Ζώη,  συντόνισε και παρουσίασε με μοναδικό και υποδειγματικό τρόπο την εκδήλωση, όπως αυτή ξέρει να κάνει και λόγω της κινηματογραφικής και θεατρικής εμπειρίας της, αλλά και λόγω του χαρίσματος της στην υποκριτική τέχνη και το τραγούδι , ενώ μελωδικά την διάνθισαν οι, Χρίστος Χουβαρδάς και  Βασίλης Τριανταφυλλίδης, από το Ωδείο Πρωτοπορία, που τραγούδησαν παράλληλα και μαζί με την Γεωργία Ζώη, τραγούδια παλαιότερων εποχών. Υπέροχο ήταν και το χορευτικό  της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου. 
Τα videos του Γιάννη Νικολαϊδη, με εικόνες και σκηνές της Πρέβεζας και των ανθρώπων της, που προβλήθηκαν κατά την παρουσίαση, κατασυγκίνησαν τον κόσμο, που σχολίασαν θετικότατα την κινηματογραφική δουλειά του δημιουργού.


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Δόσης είπε.

''Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, δίνοντας μεγάλη σημασία στη πατρώα γη και ότι έχει σχέση με αυτή,  στην παράδοση, σε πρόσωπα και γεγονότα που συνθέτουν τον ντόπιο πολιτισμό, δέχθηκε με ικανοποίηση τη πρόταση του Συλλόγου Πρεβεζάνων της Αθήνας, να θέσει υπό την αιγίδα της την παρουσίαση στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών το λεύκωμα του Γιάννη Νικολαϊδη, που συζητούμε σήμερα.
Ένα λεύκωμα που στοιχειοθετείται από τον Νικολαϊδη με αγάπη για την Πρέβεζα, ευαισθησία και μέσα από ένα μεγάλο πλήθος φωτογραφιών, όπως άλλωστε και ο ίδιος αναφέρει, σπάνιων φωτογραφιών, με τις οποίες ξετυλίγονται εικόνες, ήθη, έθιμα και αναμνήσεις της νοσταλγικής εποχής των δεκαετιών του 50, 60 και 70, του περαμένου αιώνα. Από το μοναδικό και αξεπέραστο αρχείο που διαθέτει ο Γιάννης Νικολαίδης, ζωντανεύουν μνήμες, γεγονότα, στιγμές, αλλά και άνθρωποι που έχουν φύγει. Μια μοναδική δουλειά, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την ιστορία της Πρέβεζας. Ένα βιβλίο με οπτικό υλικό, που στη σημερινή παρουσίαση συνοδεύεται από βίντεο της Πρέβεζας και των Πρεβεζάνων. Τέτοιες δουλειές σπάνιας ομορφιάς και καλαισθησίας, όπως αυτή του Γιάννη Νικολαίδη, προβάλλουν την περιοχή και είναι ανεκτίμητης αξίας. Πρόκειται για δουλειές που ενδυναμώνουν την ιστορία της Πρέβεζας και είναι κατάλληλες για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι πιο παλιοί
Εικόνες της Πρέβεζας μιάς άλλης εποχής, που καταγράφουν την πολιτιστική της ανάπτυξη, το εμπόριο που είχε σχέση με το λιμάνι της, το μεγαλύτερο τότε εμπορικό της Ηπείρου, πυλώνας εξόδου της Ηπείρου στην άλλη Ελλάδα και

Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη με το Αρδευτικό Αμμοτόπου της Π.Ε. Άρτας


Με απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλεξ. Χαρίτσης, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, (ΣΑΕ 030 της Περιφέρειας Ηπείρου) το Αρδευτικό Έργο του Κάμπου Αμμότοπου στη θέση "Μπούφος" του Δήμου Αρταίων με το ποσό του 1.200.000 ευρώ.
Η ένταξη του έργου στο Π.Δ.Ε. , ήταν ο μοναδικός τρόπος για την υλοποίηση του, καθώς όπως αναλύθηκε σε συνεργασία του Περιφερειάρχη με τους εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής κ. κ. Βαγγέλη Σκανδάλη- Χρήστο Γκόγκα, αυτό δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Μετά από επιτόπια επίσκεψη του Περιφερειάρχη, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθά και τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Ι. Κατέρη, υποβλήθηκε αίτημα στον Αναπληρωτή Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο έγινε δεκτό καθώς είχε τη σύμφωνη γνώμη της Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ολ. Γεροβασίλη, των τοπικών βουλευτών και βεβαίως του Δήμου Αρταίων, ο οποίος είχε εκπονήσει τη μελέτη. Μετά την απόφαση χρηματοδότησης του έργου, ο Περιφερειάρχης έδωσε ήδη εντολή στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να επικαιροποιήσουν τη μελέτη, ώστε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή του.

"Η ένταξη του έργου στο Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι μια θετική κατάληξη, απόρροια της συνεργασίας που υπήρξε σε όλα τα επίπεδα", δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι με την υλοποίησή του θα μπορέσουν να αρδευτούν περί τα 650 στρέμματα γης, δίνοντας ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. "Θέλω να συγχαρώ τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους κ. κ. Σκανδάλη και Γκόγκα για τη συνεργασία που είχαμε, να ευχαριστήσω την Υπουργό κ.Ο. Γεροβασίλη, το Δήμο Αρταίων, βουλευτές και τοπικούς φορείς για τη συμβολή τους και βέβαια τον Αν. Υπουργό κ. Αλεξ. Χαρίτση, ο οποίος ανταποκρίθηκε με ταχύτητα στο αίτημά μας. Τώρα πλέον ξεκινά το δεύτερο στάδιο της προσπάθειας, που είναι η προετοιμασία της δημοπράτησης του έργου, που ευελπιστώ να γίνει πολύ σύντομα", κατέληξε ο Περιφερειάρχης. 

«Τα τής Πανηπειρωτικής…» Η αιγίδα και η εμπορία


Γράφει ο βουκόλος των Αθαμανικών 

Η λέξη αιγίδα σημαίνει ασπίδα από αιγόδερμα. Με την πάροδο του χρόνου πήρε την έννοια της υποστήριξης, της επίσημης κάλυψης.
Ως γνωστόν ως εμπορία ορίζεται κάθε είδους εμπορική συναλλαγή, το εμπόριο.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας υπηρετεί σκοπούς που ορίζονται στο Καταστατικό της και καθορίζονται από την ηθική της ηπειρώτικης αποδημίας.
Δεν εμπορεύεται…
Όσο γρηγορότερο το καταλάβουν, εκεί κατά Κλεισθένους μεριά, τόσο το καλύτερο… 

Επισήμως από αύριο στην κυκλοφορία το τμήμα Γέφυρα-Κλόκοβα της Ιόνιας Οδού


Η Νέα Οδός ανακοινώνει πως την Πέμπτη 1η Ιουνίου, θα παραδοθεί σε κυκλοφορία το υπολειπόμενο νότιο τμήμα της Ιόνιας Οδού και θα ολοκληρωθεί η σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου με τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης».....

Το νέο υπό παράδοση τμήμα, συνολικού μήκους 6,5 χιλιομέτρων, ξεκινά από το σημείο σύνδεσης με τη Γέφυρα στο Αντίρριο και καταλήγει στην είσοδο της σήραγγας της Κλόκοβας. Στο εν λόγω τμήμα περιλαμβάνονται σημαντικά τεχνικά όπως ο Ανισόπεδος Κόμβος Αντιρρίου, καθώς και η σήραγγα της Μακύνειας, μια σήραγγα διπλού κλάδου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, συνολικού μήκους 500 μέτρων.
Με την παράδοση αυτού του τμήματος, δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο τμήμα 102 χιλιομέτρων, ασφαλούς σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου με 2 λωρίδες κυκλοφορίας & ΛΕΑ σε όλο του το μήκος. Επιπλέον, η διαδρομή από το Αντίρριο έως την Αμφιλοχία, μειώνεται στα 50 περίπου λεπτά, αντί 1 ώρας και 35 λεπτών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης Εθνικής Οδού. Υπενθυμίζουμε πως σε κυκλοφορία βρίσκεται επίσης και το τμήμα της Ιόνιας Οδού, από Σελλάδες Άρτας έως Πέρδικα Ιωαννίνων, συνολικού μήκους 53 χλμ.
Πλέον, το ταξίδι από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, μέσω των λειτουργούντων τμημάτων της Ιόνιας Οδού, θα διαρκεί λίγο περισσότερο από 2 ώρες, αντί σχεδόν 3,5 ωρών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης Εθνικής Οδού. Με την πλήρη ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου , η διάρκεια του ταξιδιού θα μειωθεί σε μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά.
Υπενθυμίζουμε πως μέχρι την παράδοση του νέου τμήματος την Πέμπτη και την άρση των υφιστάμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η κυκλοφορία διεξάγεται από την υφιστάμενη Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων με περιπορεία του όρους Κλόκοβα, μέχρι το ύψος της Καλαβρούζας, όπου μέσω προσωρινού κυκλικού κόμβου δίνεται η δυνατότητα στους οδηγούς να εισέλθουν στα εν λειτουργία τμήματα της Ιόνιας Οδού. Την Πέμπτη η παράδοση θα γίνει σε δυο φάσεις. Αρχικά, θα δοθεί σε κυκλοφορία το ρεύμα με κατεύθυνση προς Αντίρριο προκειμένου να εκτελεσθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες (τροποποίηση σήμανσης, αποκλεισμός προσωρινών εισόδων, διαγραμμίσεις  κλπ), ενώ περί το μεσημέρι θα δοθεί σε κυκλοφορία και το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Ιωάννινα. Για κάθε επιπλέον πληροφορία, οι οδηγοί μπορούν να καλούν την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της Ιόνιας Οδού στο 2641 306 306.
Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών έχουν ληφθεί, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις έχουν τοποθετηθεί µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους. Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη  σχετική σήμανση και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

Τα Ελληνικά Κάστρα σε Γραμματόσημα


Ι.    1998


















ΙΙ.   1996













ΙΙΙ.    1992-1994



IV.    1990




V.    Δεκαετία 1980




VΙ.    Δεκαετία 1970





(Σούλι, 11979)

VΙΙ.   Παλαιότερα από το 1970

(Μυστράς, 1935)

(Μυστράς, 1940)


(Κέρκυρα, 1939)


(Ηράκλειο, 1942)


(Ηράκλειο, 1958)


(Μπούρτζι Ναυπλίου, 1942)


(Καστελόριζο,1950)


(Σάμος, Πυθαγόρειο, 1912)



Τέλος κάτι λιγάκι πιο άσχετο. Η Καρύταινα και το κάστρο της στα παλιά πεντοχίλιαρα.

www.kastrologos.blogspot.gr