Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καστρίτσας Ιωαννίνων.













Η  Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καστρίτσας είναι ένα από τα γνωστότερα και σημαντικότερα μοναστήρια της Ηπείρου. Βρίσκεται στο λόφο της Καστρίτσας, 12 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 757μ. με εξαιρετική θέα στην πόλη και τη λίμνη.


Ο λόφος της Καστρίτσας αποτελεί σημαντική αρχαιολογική θέση, καθώς στους δυτικούς πρόποδες του βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο στο οποίο μαρτυρείται ανθρώπινη δραστηριότητα από την παλαιολιθική εποχή. Ο χώρος κατοικείται και στους πρώτους ιστορικούς χρόνους όπως επιβεβαιώνεται από τα λείψανα αρχαίας κλασικής οχυρωμένης ακρόπολης με ελληνιστικές και ύστερες φάσεις που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου και η οποία ταυτίζεται με την Τέκμωνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Μολοσσών. Μέσα στην ακρόπολη, σε πλάτωμα στο κεντρικό σημείο του λόφου και πάνω σε τμήμα του αρχαίου τείχους κτίστηκε τον 11ο ή τον 12ο αιώνα, η Ιερά Μονή Καστρίτσας, αφιερωμένη ήδη από το 14ο αιώνα στη Σύλληψη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. 













Το μοναστήρι είχε μεγάλη περιουσία (αμπέλια, μύλους, χωράφια, βοσκοτόπια), που το 18ο αιώνα καταπατήθηκε και λεηλατήθηκε από τους Τούρκους, ενώ το ελληνικό κράτος το 19ο αιώνα απαλλοτρίωσε σημαντικό τμήμα της. Το 1854 χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο των Τούρκων, το 1913 των Ελλήνων, ενώ το 1916 έγινε ορφανοτροφείο. Το 1932 ο ηγούμενος της Δωρόθεος και ο αδερφός του δολοφονήθηκαν από ληστές. Έκτοτε το μοναστήρι ερημώνεται μέχρι το 1972, οπότε εγκαταστάθηκαν εκεί μοναχές που το λειτουργούν μέχρι και σήμερα. Στο καθολικό σώζονται τοιχογραφίες του 17ου. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο με αξιόλογες δεσποτικές εικόνες του Χριστού της Παναγίας και του Προδρόμου. Στα κειμήλια της Μονής συγκαταλέγονται δύο χειρόγραφοι κώδικες με εκκλησιαστικό περιεχόμενο που χρονολογούνται τον 16ο και 18ο αιώνα και μία λειψανοθήκη, με λείψανα της Αγία Φιλοθέης και του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου. 

Δείτε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια: