Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Οι πηγές χρηματοδότησης της ''χρυσής αυγής''



Ολόκληρο το υπόμνημα της πολιτικής αγωγής

Τις πηγές χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, πριν και μετά την είσοδο στη Βουλή, παρουσιάζει η πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, μέσα από στοιχεία της δικογραφίας και μαρτυρίες πρώην στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ο ρόλος των νεοναζί βουλευτών, οι κυπριακές off-shore της Χ.Α. και οι κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Εκτός των βουλευτικών επιχορηγήσεων βασική πηγή εσόδων ήταν η προστασία σε μαγαζιά, η εκβίαση καταστηματαρχών, η πώληση ρούχων και αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν ως όπλα από τα τάγματα εφόδου, οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας με στόχο τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, η «παροχή υπηρεσιών» σε μεγαλοεργοδότες για διάσπαση του σωματειακού χώρου και μείωση μισθών κ.α. 
Η πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, η οποία δημιουργήθηκε από δικηγόρους με στόχο την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής όχι μόνο στους δρόμους και τις γειτονιές, αλλά και στο πεδίο της δικαστικής δίωξης που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Διαβάστε ολόκληρο ΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ το υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής


(σελ. 103) Χρηματοδότηση: η αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από τον εκάστοτε τομέα ευθύνης. 

Η Χρυσή Αυγή μετά την είσοδό της στη Βουλή απέκτησε πρόσβαση σε παχυλή κρατική χρηματοδότηση, την οποία αξιοποίησε για να εντείνει τις εγκληματικές της δραστηριότητες. Εκτός της τακτικής χρηματοδότησης με βάση τα εκλογικά της ποσοστά, διέθετε τις βουλευτικές αποζημιώσεις και πλήθος προνομίων που συνδέονται με τις βουλευτικές έδρες, δηλαδή πέντε μετακλητούς υπαλλήλους και επιστημονικούς συνεργάτες ανα βουλευτή, μετακλητούς αστυνομικούς ως συνοδούς ασφαλείας των βουλευτών, δωρεάν τηλέφωνα, οχήματα (τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και σε επιθέσεις ταγμάτων εφόδου, όπως στην περίπτωση της επίθεσης στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, κλπ). Στον κατάλογο των εργαζόμενων στη Χρυσή Αυγή που περιέχεται στη δικογραφία (αρχείο 2414), εμφανίζονται ως μισθοδοτούμενοι απευθείας από την οργάνωση οι πλέον κατηγορούμενοι Γεώργιος Πατέλης και Ιωάννης Καζαντζόγλου (υπεύθυνοι Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας και Πολιτικής Δράσης Νίκαιας αντίστοιχα, οι οποίοι συμμετείχαν στο τάγμα εφόδου που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα), ο Θωμάς Μπαρέκας (υπεύθυνος Τοπικής Οργάνωσης Πειραιά) και η Νικολέττα Μπενέκη.

Ωστόσο, η Χρυσή Αυγή είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τη δράση της και τις εγκληματικές της ενέργειες πριν ακόμα μπει στη Βουλή. Αλλά και ακόμα και όταν εισήλθε σε αυτή, κάθε τοπική οργάνωση και κάθε μέλος (ιδιαίτερα υψηλόβαθμο) ήταν επιφορτισμένοι να αξιοποιούν ευκαιρίες χρηματοδότησης της οργάνωσης που προέκυπταν από τον εκάστοτε τομέα ευθύνης (τοπικό, κλαδικό, κλπ). Αναφέρουμε ενδεικτικά τις ακόλουθες περιπτώσεις:



α. Σημαντική πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης ήταν η πώληση ρούχων και υλικών που θεωρούνταν συνδεδεμένα με την στράτευση στη Χρυσή Αυγή. Η εμπορία αυτών των ειδών διεξαγόταν κεντρικά, με υπεύθυνο τον βουλευτή της οργάνωσης και ήδη κατηγορούμενο Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος διέθετε κατάστημα με την επωνυμία "Φάλαγγα" που τροφοδοτούσε με είδη ένδυσης, σήματα, μπρελόκ, κλπ, μέλη της Χρυσής Αυγής, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και οπαδικούς συνδέσμους που ήταν και οι βασικοί "πελάτες" της οργάνωσης...

β. Βασική πηγή χρηματοδότησης αποτελούσε επιπλέον η πώληση υπηρεσιών προστασίας από μέλη της οργάνωσης, σε καταστήματα, bar, κλπ. Η παροχή υπηρεσιών προστασίας ήταν βασική πτυχή της δράσης της οργάνωσης στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και ιδιαίτερα στον Αγιο Παντελεήμονα, πραγματοποιούταν δε σε συνεργασία με το αρμόδιο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα και τον υποδιευθυντή του (ήδη υπόδικο) Αθανάσιο Σκάρα. Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Χρήστος Ρήγας, ιδιοκτήτης ο ίδιος του bar "Πύλες" στον Άγιο Παντελεήμονα και επικεφαλής της παρέμβασης της Χρυσής Αυγής στην περιοχή το επίμαχο χρονικό διάστημα, εμπορευόταν την πώληση προστασίας...
γ. Η πώληση προστασίας σε καταστήματα εξαπλώθηκε πέραν του Αγίου Παντελεήμονα, σε άλλες συνοικίες και από άλλα μέλη της οργάνωσης. Από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του μέλους της Χρυσής Αυγής και πλέον κατηγορούμενου Νικόλαου Αποστόλου, που είχε διατελέσει υπεύθυνος ασφαλείας της οργάνωσης του Πειραιά, προκύπτει ότι ο ίδιος πωλούσε προστασία σε καταστήματα, τους ιδιοκτήτες των οποίων εξεβίαζε (αναφέρονται τα καταστήματα "Καραμέλα", "ZicZac", κλπ). Χαρακτηριστικά σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη αναφέρει ο Αποστόλου: ".πήγαμε σε έναν μαλάκα που χρώσταγε λεφτά και τέτοια με τον άλλο και δεν είχε τίποτα και ήταν σε μαγαζί, αυτός ρε με διάφορα και του λέω τι δώρο θα μας κάνεις, του λέω για να μην έχουμε προβλήματα. Λέει παιδιά πάρτε ότι θέλετε και του πήρα εγώ το καλάμι κ.λ.π. και ένα ψαροντούφεκο γιατί λεφτά δεν είχε", βλ. Αρχείο 920)...




 δ. Η πώληση προστασίας σε καταστήματα, σε συνδυασμό με την εκβίαση των ιδιοκτητών τους, δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά επεκτείνονταν σε τοπικές οργανωσεις, όπως προκύπτει από το παράδειγμα της Νίκαιας, όπου μέλη της Χρυσής Αυγής εκβίαζαν αλλοδαπούς κυρίως καταστηματάρχες ότι θα τους καταστρέψουν τις επιχειρήσεις τους αν δεν πληρώσουν χρήματα στην οργάνωση (καταγγελία που επιβεβαιώνεται από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Νικόλαου Αποστόλου και άλλων μαρτύρων).

ε. Πηγή εσόδων αποτελούσε ακόμα η διάθεση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγης για τη διεξαγωγή ελέγχων στην αγορά εργασίας, με κύριο στόχο την "εθνική προτίμηση" η οποία συνέπιπτε και με τα ιδεολογικά πιστεύω της οργάνωσης. Έτσι, μέλη της Χρυσής Αυγής διενεργούσαν, κατόπιν "μίσθωσής" τους από επιχειρηματίες στον κλάδο των μεταφορών, ελέγχους σε φορτηγά με οδηγούς από τη Βουλγαρία, κλπ. Ο τέως υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής Νίκαιας και μάρτυρας Βασίλειος Χανδρινός περιγράφει μια τέτοια εξόρμηση της οργάνωσης στην από 29/04/2014 κατάθεσή του (αρχείο 2971)...

στ. Μέλη του πυρήνα του Περάματος και της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής πρωταγωνίστησαν κατόπιν εντολής των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης και συνεννόησης με εργοδότες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στη δημιουργία διασπαστικού Σωματείου, με σκοπό την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, σε αντιπαράθεση με τα υπάρχοντα Σωματεία και την πάγια θέση τους για μη-μείωση των ημερομισθίων. Σύμφωνα με πληροφορίες που κατέθεσε ο Σωτηριος Πουλικόγιαννης, πρόεδρος των Σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και μέλος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, στην από 02/10/2013 συμπληρωματική ένορκη εξέτασή του (βλ. ΦΑΚΕΛΟ ΠΑΜΕ-ΜΑΡΤΥΡΕΣ): "λίγες μέρες πριν [τον Ιούνιο του 2012] πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε νυκτερινό κέντρο της Συγγρού στην οποία συμμετείχαν από πλευράς Χρυσής Αυγής οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός και από πλευράς εργολάβων οι Αθανασόπουλος Αντώνης, Δελής Παναγιώτης, Πυρινής Θανάσης, Μεταξάς Δημήτριος, Βουδούρης Ευάγγελος και ακόμη ένας. Από πλευράς εργολάβων είχε συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 300.000-400.000 ευρώ περίπου το οποίο δόθηκε ως οικονομική ενίσχυση στο κόμμα της Χρυσής Αυγής με αντάλλαγμα την ανάληψη δράσης ενάντια στους πρωτοπόρους συνδικαλιστές των σωματείων μας, την εκκαθάριση της Ζωνης από εμάς, τη δημιουργία Σωματείου της Χρυσής Αυγής, το οποίο θα ερχόταν σε συμφωνία με τις ενώσεις των εργολάβων (οι συγκεκριμένοι εργολάβοι εκτός από επιχειρηματίες ήταν και παραμένουν μέχρι σήμερα εκπρόσωποι εργοδοτικών ενώσεων)."




OFF-SHORE

(σελ. 112) Η Χρυσή Αυγή και οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι τα ανωτέρω αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης δεν ευσταθούν, φέρνοντας ως επιχείρημα ότι το ΣΔΟΕ που διενήργησε σχετικούς ελέγχους δεν εντόπισε τα χρηματικά αυτά ποσά στους λογαριασμούς της οργάνωσης που τηρούνται στην Τράπεζα "EUROBANK". Πέραν της αυτονόητης παρατήρησης ότι το τελευταίο σημείο στο οποίο θα ανευρίσκονταν τα παραπάνω ποσά θα ήταν οι νόμιμοι τραπεζικοί λογαριασμοί της οργάνωσης, από τις Εκθέσεις του ΣΔΟΕ προκύπτει (βλ. ιδίως αρχείο 5432) ότι, μέσω του οικονομικού διευθυντή του "κόμματος" Βλαχόπουλου Δημήτριου και της συζύγου του και λογίστριας του "κόμματος" Γεννατά Αγγελικής, αμφοτέρων μελών της Χρυσής Αυγής και εξ απορρήτων συνεργατών της οικογένειας Μιχαλολιάκου (η Γεννατά Αγγελική είναι ήδη διορισμένη κοινοβουλευτή συνεργάτης του Νικόλαου Μιχαλολιάκου), η οργάνωση είχε ήδη φροντίσει να οικοδομήσει παράνομες διόδους για την φυγάδευση μαύρου χρήματος που έρρεε στα ταμεία της. Έτσι, ο Βλαχόπουλος Δημήτριος, οικονομικός διευθυντής του "κόμματος" με έδρα τα γραφεία του στην Λεωφόρο Μεσογείων αρ. 131, διατηρεί δύο ασφαλιστικές εταιρείες, την "Εξέλιξη ΕΠΕ" και την "Κίνηση SubAgent ΕΠΕ", με τις φερόμενες ως έδρες τους να είναι ανύπαρκτες, και με συμμετοχή στα κεφάλαιά τους δύο κυπριακών off-shore εταιρειών: της PalmsunHoldingsLtd (στο κεφάλαιο της "Εξέλιξη ΕΠΕ") υπό διεύθυνση της Γεννατά Αγγελικής και της StormiaInvestmentsLtd (στο κεφάλαιο της ""Κίνηση SubAgent ΕΠΕ") ομοίως. Αμφότερες οι κυπριακές αυτες εταιρείες off-shore με φερόμενη εγκατάσταση στη χώρα μας βρέθηκαν ανύπαρκτες σε επιτόπιο έλεγχο. 

Πρόκειται δηλαδη για εταιρείες φαντάσματα που αποτελούν κλασικό όχημα φυγάδευσης μαύρου χρήματος. Κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών προς την Κυπριακή Διοίκηση να συνδράμουν τον έλεγχο των ανωτέρω εταιρειών, τέθηκε υπόψιν στο ΣΔΟΕ η πληροφορία ότι οι δύο κυπριακές εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Άνευ περαιτέρω πληροφοριών για τις off-shore κυπριακές εταιρείες συμφερόντων των δύο ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, κάθε ισχυρισμός ότι οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ απαλλάσσουν την οργάνωση από υπόνοιες μαύρου χρήματος και παρανομων ενεργειών είναι απλά ανυπόστατος. 



  

Δεν υπάρχουν σχόλια: