Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Πανελλήνιο τουρνουά ρακέτας στο Μονολίθι Πρέβεζας!

Πανελλήνιο Τουρνουά Ρακέτας στο Μονολίθι Πρέβεζας!

Με αρκετές συμμετοχές και μεγάλο πάθος ολοκληρώθηκε αργά χθες Σάββατο το απόγευμα η πρώτη ημέρα του διήμερου πανελλήνιου τουρνουά ρακέτας Valetudo που φιλοξενείται στην Πρέβεζα στο camping Monolithi.

IMG 1298


Το ειδικό γήπεδο που έχει στηθεί στην παραλία από το πρωί φιλοξένησε λάτρεις της ξύλινης ρακέτας κάθε ηλικίας και φύλου, οι οποίοι με την απόδοσή τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.
Αναμφίβολα ήταν μια πρωτόγνωρη όσο και πρωτότυπη εικόνα για τους περισσότερους, οι οποίοι έχουν συνηθίσει τις ρακέτες σαν ένα καλοκαιρινό παιχνίδι στην παραλία. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια άνθρωποι που αγαπούν την ξύλινη ρακέτα έχουν περάσει το παιχνίδι σε ένα διαφορετικό επίπεδο στο οποίο υπάρχουν κανόνες και διαιτητές και με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον θεωρείται κανονικό άθλημα.

IMG 1079

Το παιχνίδι παίζεται με δύο παίκτες (δυάδα-ένας απέναντι στον άλλον) ή με τέσσερις ( τετράδα -δύο απέναντι σε δύο).Το παιχνίδι είναι συναγωνιστικό και η δυάδα και η τετράδα θεωρούνται ομάδες ,που οι παίκτες δεν είναι αντίπαλοι αλλά συμπαίκτες στην ίδια ομάδα.
Ο συναγωνισμός γίνεται μεταξύ των ομάδων μέσω της βαθμολογίας που παίρνει η κάθε ομάδα στην διάρκεια του παιχνιδιού της. Το παιχνίδι έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια 20 λεπτά για τις τετράδες ανδρών, 15 λεπτά για τις μικτές τετράδες και 10 λεπτά για όλες τις δυάδες.

IMG 1128

Το Valetudo Racket είναι ένα σχετικά καινούργιο άθλημα, το οποίο παίζεται σε όλες τις επιφάνειες, αλλά κυρίως στην άμμο. Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 5,50 μέτρα πλάτος επί 11,50 μήκος και χαράσσεται με ιμάντες έξι εκατοστών τοποθετημένους στην άμμο. Ως κύριο στοιχείο μέτρησης είναι η ταχύτητα της μπάλας, η οποία μετριέται με μηχάνημα (radar), σε μεταβαλλόμενα λογισμικά, τα οποία επεξεργάζονται και αποτυπώνουν τα εξής στοιχεία:
1) Την ταχύτητα της μπάλας.
2) Το σύνολο των ανταλλαγών της μπάλας μεταξύ των παιχτών.
3) Μέσο όρο ταχύτητας.
4) Πτώσεις της μπάλας (κάθε πτώση σηματοδοτεί και το τέλος του σετ).
5) Την παροχή κινήτρων (bonus), πάνω από ένα όριο ταχύτητας, στην διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά και στο σερβίς

IMG 1097

Μέσα στον χώρο του γηπέδου ο κάθε παίκτης δρα είτε επιθετικά είτε αμυντικά από οποιοδήποτε σημείο ανάλογα με την εξέλιξη της κάθε φάσης. Εάν χρειαστεί μπορεί και εκτός της οριοθέτησης του γηπέδου να δράσει (επιθετικά, αμυντικά) για τις ανάγκες του παιχνιδιού, επιστρέφοντας στη συνέχεια σε αυτό. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραμείνει εκτός γηπέδου μετά την ενέργειά του, καθώς θα τιμωρείται με πτώση τυχόν δεύτερη μπαλιά που θα επιχειρήσει εκτός ορίων.
Η πτώση επιβαρύνεται με την τιμή της αντικειμενικής της αξίας της μπάλας, η οποία αφαιρείται από το σύνολο της βαθμολογίας. Επί παραδείγματι, εάν χαθεί μία μπάλα 100 χιλιομέτρων, όχι μόνο δεν γράφεται στη συνολική βαθμολογία της ομάδας, αλλά της αφαιρεί και 100 βαθμούς. Τα μπόνους, τα οποία έχουν μειωθεί όπως είναι γνωστό, στην πτώση δεν υφίστανται.
Τα μπαλάκια που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με του τένις, τα οποία σε κάθε παιχνίδι θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση καινούργια. 

IMG 1289

Οι παίκτες με πλάτη στο ραντάρ ονομάζονται OUT και αυτοί με πρόσωπο στο ραντάρ ονομάζονται IN. Η πρώτη δυνατή μπάλα του κάθε σετ, είτε προέρχεται από έναν παίκτη, είτε με συνεργασία δυο παικτών, ονομάζεται σερβίς. Και στις δυο περιπτώσεις οι παίκτες το εκτελούν εντός του γηπέδου (και τα δυο πόδια εντός των ορίων). Αν πρόκειται για τετράδα, κάθε πλευρά αποφασίζει για την εκτέλεση του σερβίς κατά βούληση της. Δεν επιτρέπεται αν η μπάλα μετά από πτώση βρίσκεται στον χώρο των IN παικτών να δοθεί προς εκτέλεση στους OUT παίκτες ή και το αντίθετο.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι μια επιθετική ενέργεια ενός παίκτη για να καταγραφεί, θα πρέπει ο συμπαίκτης του που βγάζει άμυνα να επιστρέψει την μπάλα πάνω από το μεταβλητό όριο που θα έχει οριστεί και που σήμερα είναι τα 50 χιλιόμετρα .Εάν δεν τα καταφέρει ,θα πρέπει ο επόμενος παίκτης να το επιδιώξει πριν δημιουργηθεί πτώση που σημαίνει ποινή και απώλεια βαθμών στην αντικειμενική τιμή της επιθετικής ενέργειας .
Εξ αρχής το V.R. καθιέρωσε ήχους που χαρακτηρίζουν δυναμικές περιοχές και αυτό για να βοηθά τους αγωνιζόμενους στην διαχείριση του παιχνιδιού .Στο νέο λογισμικό ο πρώτος ήχος θα ενεργοποιείτε στα 80 χιλιόμετρα (με την είσοδο των μπόνους) και ο δεύτερος στα 93 χιλιόμετρα (με την είσοδο των μπόνους του σερβίς).
Η δεύτερη μέρα του τουρνουά ξεκινά σήμερα Κυριακή το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυν μετά τη δύση του ηλίου... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: