Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ο Τουρισμός της Όλγας Κεφαλογιάννη. Ήρθαν, έφαγαν, ήπιαν και μόλυναν τη χώρα μας αφήνοντας πίσω μόλις 78 ευρώ τη μέρα έκαστος. Το να ασχολούμαστε μόνο με τον αριθμό των αφίξεων είναι αστείο!


Ήρθαν, έφαγαν, ήπιαν και μόλυναν τη χώρα μας αφήνοντας πίσω μόλις 78 ευρώ τη μέρα έκαστος!


Έρευνα σοκ για τη "ποιότητα" των τουριστών.

Κλεισμένοι στα ξενοδοχεία φαίνεται ότι έμειναν οι τουρίστες που επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα. Όπως δείχνει η έρευνα της  TNS ICAP και της Quantos, η οποία διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η μέση δαπάνη των ξένων επισκεπτών το φετινό Αύγουστο, μήνα όπου παραδοσιακά καταγράφονται και τα περισσότερα τουριστικά έσοδα, ήταν μόλις 78 ευρώ την ημέρα.

Το ποσό αυτό αφορά στα «καθαρά» χρήματα που έμειναν στους Έλληνες επιχειρηματίες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια, δηλαδή οι δαπάνες για διασκέδαση, φαγητό, αγορές, μεταφορά, αλλά και το κόστος της διαμονής, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο. Αν αυτό αφαιρεθεί, η ημερήσια δαπάνη των ξένων τουριστών πέφτει ακόμη πιο χαμηλά.

Συνολικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η μέση διάρκεια παραμονής κατά το μήνα αυτό ήταν οκτώ ημέρες, ενώ οι συνολικές δαπάνες ανά επισκέπτη δεν ξεπέρασαν τα 632 ευρώ.

«Το να ασχολούμαστε μόνο με τον αριθμό των αφίξεων είναι αστείο». Με αυτήν την έκφραση σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, αναφερόμενος στην αναντιστοιχία που παρατηρείται σε σύγκριση με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, οι προορισμοί της οποίας ήρθαν πρώτοι σε αφίξεις (1,021 εκατ. επισκέπτες) και τελευταίοι σε έσοδα (50,4 ευρώ η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση). Αντιθέτως, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία περιλαμβάνονται οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με τις ίδιες αφίξεις (1,007 εκατ.) είχε τα διπλάσια έσοδα (96,4 ευρώ την ημέρα ξόδεψαν οι τουρίστες).

Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφτεί όμως και του χρόνου. Οι πρώτες προβλέψεις για το 2014 κάνουν λόγο για 18 εκατ. αφίξεις και 13 δισ. έσοδα. Οι εκτιμήσεις όμως δεν συνηγορούν στην αύξηση της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης ανά επισκέπτη, γεγονός που σημαίνει πως ναι μεν θα έχουμε περισσότερους επισκέπτες, αλλά με το ίδιο budget για τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  λίγο πιο κερδισμένοι εκτιμάται να βγουν κάποιες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες εκμεταλλευόμενες το φετινά νούμερα του τουρισμού, πέτυχαν μια αύξηση της τάξης του 3-4% στα συμβόλαιά τους με τους ξένους tour operators.

Παρ΄ όλα αυτά, ο ρυθμός των παρακρατήσεων βαίνει θετικός. Πιο συγκριμένα, για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, διαπιστώνεται ποσοστιαία αύξηση των προκρατήσεων που ξεπερνά το 10%, όμως υπάρχει η αισιοδοξία πως το ποσοστό των Βρετανών που θα προγραμματίσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερος. 

Από τη Ρωσική Ομοσπονδία όλα τα στοιχεία κάνουν λόγο για άνοδο πάνω από 15%. Από τη Γερμανία προς το παρόν παρατηρείται τουλάχιστον σταθεροποίηση στα φετινά επίπεδα με βάσιμες ελπίδες, σύμφωνα με στοιχεία των μεγαλύτερων tour operators, για επανάκαμψη των Γερμανών τουριστών και επανεκκίνηση της γερμανικής αγοράς από το 2014. Από την Σκανδιναβική αγορά αναμένεται επίσης σημαντική αύξηση που θα ξεπεράσει το 10%. Ενδεικτικό των προσδοκιών είναι το γεγονός ότι η SAS προγραμματίζει την ενεργοποίηση 25 νέων δρομολογίων προς την χώρα μας. Τέλος, η γαλλική αγορά, που φέτος παρά τις αντίθετες προβλέψεις πήγε αρκετά καλά, δείχνει ότι θα συνεχίσει να έχει ανοδικές τάσεις  και του χρόνου, με ποσοστό πάνω από 10%.


Από την Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: