Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Το μασούρι της γιαγιάς μου...

Μασούρια...

Σπουδαίο πράγμα οι καταθέσεις, ιδίως όταν είναι λιγοστές. Όταν είναι μερικές χιλιάδες ευρώ που τα έχεις μαζέψει σπυρί-σπυρί για μια ώρα ανάγκης, για την ανεργία, την αρρώστια, τον θάνατο. Έχω στην τράπεζα το μασούρι του τάφου μου, παιδί μου, μου έλεγε η γιαγιά μου, και όσο κι αν προσπαθούσα να την πείσω ότι δεν θα το χρειαστεί, ότι θα την θάψουν δημοσία δαπάνη στο Α' Νεκροταφείο, δίπλα στον Μητσοτάκη που ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερός της, δεν πειθόταν με τίποτα. Υποβολιμαία της το έλεγα, μπας και μου πάρει το καινούργιο i-pad, εκείνη όμως έμενε βράχος ακούνητος, γνώριζε άλλωστε, ως Ρεθεμνιώτισα, ότι ο Μητσοτάκης έχει κενοτάφιο στα Χανιά. Το κράτησε η γιαγιά το βιβλιάριο βαθιά στο σεντούκι, μέχρι που της το έφαγε «Ο Αχόρταγος», ο δε Μητσοτάκης τράβηξε μία ακόμη χαρακιά στο ρεβόλβερ του.


Ευτυχώς που πρόλαβε η γιαγιά, γιατί θα της το έτρωγε το μασούρι η εφορία και θα έμενε άταφη. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ τράβηξαν οι Έλληνες τον Σεπτέμβριο από τις καταθέσεις τους, για να πληρώσουν τους φόρους που τους ήρθαν κατακέφαλα και τον Οκτώβριο, που θα έρθουν μαζεμένοι τρεις ΦΑΠ και δέκα εκκαθαριστικά, θα τραβήξουν τόσα κι άλλα τόσα. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι τράπεζες, που βλέπουν το μετρητό να φεύγει τροχάδην από τα βιβλιάρια και τις έχει πιάσει σύγκρυο.
Τρέχουν οι άνθρωποι να βγάλουν και το τελευταίο ευρώ που τους έχει απομείνει, αυτό που το είχανε αφήσει στην άκρη για την κακιά την ώρα. Φοβούνται, τρέμουν, ξέρουν ότι αν δεν πληρώσουν, θα τους πάρουν το σπίτι, θα τους πάρουν το αμάξι, θα τους πάρουν το κεφάλι. Κι όταν δεν πάνε οι ίδιοι στην τράπεζα, πάει ο Στουρνάρας, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, που σύμφωνα με «Τα Νέα» έχει βάλει χέρι σε 50.000 λογαριασμούς οφειλετών. Παίρνουν ό,τι βρίσκουν, καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, μέχρι και επιδόματα ανεργίας που είναι ακατάσχετα κατάσχουν οι φοροεισπράκτορες του Αλή Πασά.

Η εντύπωση ότι η Ν.Δ. μάλλον θα κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου έγινε βεβαιότητα τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες. Τότε μας πήραν και μας ενημέρωσαν από δυο -τρεις μεγάλες τράπεζες ότι αρχίζουν να αποσύρουν μαζικά χρήματα και οι μικροκαταθέτες, αυτοί που έχουν από 1.000 έως 20.000 ευρώ. Το κεντρικό προεκλογικό μήνυμα της Δεξιάς, το μήνυμα του φόβου, είχε φτάσει ακόμη και στους σχετικά φτωχούς, που έτρεξαν να χώσουν στο σεντούκι ό,τι είχαν και δεν είχαν, για να τα σώσουν από τη χρεωκοπία που θα έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα λεφτά μπήκαν στο σεντούκι, η ψήφος μπήκε στην κάλπη, η οικονομία σώθηκε και οι καταθέσεις των φοβισμένων έγιναν καπνός. Τουλάχιστον τους τις πήραν οι δεξιοί που είναι νοικοκυραίοι άνθρωποι και όχι οι κομμουνιστές που είναι του σκοινιού και του παλουκιού. Δόξα τω Θεώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: