Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Κάτω τα χέρια απ την παράδοση…!!!


Του Κώστα Μπατσή

Μέρα με τη μέρα η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, όσον αφορά την παραδοσιακή μας μουσική και την ερμηνεία, απόδοση και εκτέλεσή της από πολλά, δυστυχώς, μουσικά «παραδοσιακά» σχήματα.
Γνωρίζουμε ότι στην Ήπειρο οι παραδοσιακές μουσικές «ζυγιές» αποτελούνται από κλαρίνο, λαούτο, βιολί και ντέφι. Τα αρκετά μουσικά σχήματα, ο Θεός να τα ονομάσει έτσι, κράτησαν μόνο το κλαρίνο και αντικατέστησαν τα άλλα όργανα με ηλεκτρική κιθάρα, αρμόνιο, ντραμς κλπ. Όσο για τον ήχο, που προσπαθούν με τις ώρες για να τον πετύχουν «όσο γίνεται καλύτερα», τον γεμίζουν με echo και αλλοιώσεις, έτσι ώστε να μην καταλαβαίνουμε τι ακούμε… ούτε ποιο τραγούδι λένε, ούτε ποιος παίζει, ούτε ποιος τραγουδάει. Όλοι ακούγονται το ίδιο άσχημα…(αυτοί πιθανόν να νομίζουν ότι ακούγονται καλά).
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΠΣΕ) προσπαθεί πάντα στις εκδηλώσεις της να χρησιμοποιεί γνήσιους μουσικούς και τραγουδιστές με τα παραδοσιακά όργανα, όπως τα ξέρουμε. Οι περισσότερες αδελφότητες αποδήμων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κάνουν το ίδιο ακολουθώντας πιστά την παράδοση. Αντιθέτως στην Ήπειρο, στα πανηγύρια πολλών χωριών, χρησιμοποιούν μουσικούς, τραγουδιστές και όργανα που κακοποιούν την παράδοση και τα αυτιά μας.
Η Ήπειρος, δόξα τω Θεώ, έχει μεγάλη ποικιλία μουσικών ρυθμών και τραγουδιών και δεν έχει ανάγκη αυτήν την κακογουστιά, που κάνει όλα τα τραγούδια να μοιάζουν μεταξύ τους. Συνήθως πιάνουν έναν απλό ρυθμό που τραβάει με τις ώρες, τα πωγωνίσια τα κάνουν τσιφτετέλια, τα τσάμικα, που σπάνια παίζονται, εκτελούνται σαν σκυλάδικα και μύρια όσα…
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ορισμένα κανάλια μαγνητοσκοπούν τις κακόγουστες αυτές εκδηλώσεις και τις προβάλλουν συνεχώς. Αυτά κάνουν τη ζημιά. Νομίζει κανείς ότι αυτά είναι τα Ηπειρώτικα;
Η δικαιολογία για τα παραπάνω, είναι: «Αυτά θέλουν οι νέοι μας!» Μεγάλο λάθος. Στην εποχή μας υπάρχουν μουσικά σχολεία και πολιτιστικοί σύλλογοι με χορευτικά τμήματα που τα παρακολουθούν χιλιάδες νέοι και ξέρουν πολύ καλά να ξεχωρίζουν ποιοι είναι οι σωστοί μουσικοί και ποια τα παραδοσιακά τραγούδια.
Το Υπουργείο Πολιτισμού που υποτίθεται πως είναι ο θεματοφύλακας της παράδοσης μας, πρέπει επί τέλους κάτι να κάνει, πριν να είναι αργά!

romiazirou.blogspot.gr

Διάρρηξη στα αλλαντικά ΒΙΚΗ.


Οι αρχές βλέπουν τους ληστές των χρηματοκιβωτίων

Η Ασφάλεια παρέλαβε και εξετάζει καρέ-καρέ το υλικό κλειστού κυκλώματος της βιομηχανίας

Τους «ληστές των χρηματοκιβωτίων» βλέπουν οι αστυνομικοί πίσω από το «χτύπημα»στην αλλαντοβιομηχανία «ΒΙΚΗ» στο Κρυονέρι μέσα στο τριήμερο της Αποκριάς.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαρρήκτες πιθανότατα είχαν παρακολουθήσει και γνώριζαν ότι στις κεντρικές εγκαταστάσεις της αλλαντοβιομηχανίας στην οδό Ασκληπιού, δεν υπήρχε φύλαξη με νυχτοφύλακα ή σεκιούριτι παρά μόνο μια πόρτα ασφαλείας και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
Έτσι, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο, τρύπωσαν μέσα και αφού έφθασαν μέχρι το λογιστήριο, ξήλωσαν το χρηματοκιβώτιο και εξαφανίστηκαν. 
Όλη η «επιχείρηση» κράτησε μερικά λεπτά, έχει καταγραφεί από τις κάμερες και οι αστυνομικοί προσπαθούν μέσα από το υλικό που έχουν στα χέρια τους αλλά και τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας να αποκωδικοποιήσουν το δρομολόγιο των δραστών, προκειμένου να φθάσουν στα ίχνη τους. 

Το γλέντησαν με τη ψυχή τους οι Ηπειρώτες του Δήμου Λαυρεωτικής και οι φίλοι της Ηπείρου, την Κυριακή το μεσημέρι των Αποκριών, 26 Φεβρουαρίου 2017, στο αντάμωμα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής











































Οι Ηπειρώτες του Λαυρίου και της Κερατέας και οι φίλοι της Ηπείρου, γλέντησαν Ηπειρώτικα και παραδοσιακά, μέχρι τις βραδινές ώρες στο κτήμα ''Ωρίων'', στο 45 χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαυρίου, την Κυριακή το μεσημέρι των Αποκριών 26 Φεβρουαρίου 2017


Στην πράξη τελικά αποδεικνύεται το έργο και η προσφορά κάθε Συλλόγου και η αποδοχή που έχει από το κοινωνικό σύνολο, για αυτό.

Και την αποδοχή αυτή την αισθάνθηκαν δυνατά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  του Συλλόγου Ηπειρωτών του Δήμου της Λαυρεωτικής, με την μαζική συμμετοχή των Ηπειρωτών και των φίλων της Ηπείρου της περιοχής, στο Ηπειρώτικο αυτό αποκριάτικο  γλέντι.




Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του κτήματος ''Ωρίων'' οι Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες της περιοχής, αλλά και φίλοι της Ηπείρου, γλέντησαν με την ''ψυχή'' τους, μέχρι τις βραδινές ώρες σε ένα γνήσιο παραδοσιακό αντάμωμα που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την ρήση του ακατάβλητου, Ηπειρομάχου, Ηπειρολάτρη και χαλκέντερου  Πρόεδρου του Συλλόγου των Ηπειρωτών Λαυρεωτικής Μανώλη Λαμπίρη, με καταγωγή από τη Λάκκα Σούλι, ''ότι ηπειρώτικα γλεντάμε και διασκεδάζουμε και ξεπερνάμε την οικονομική κρίση''.



Στο θετικό κλίμα, συνέδραμε και η ηπειρώτικη μουσική ζυγιά του Παρακαλαμιώτη Δημήτρη Χαλιγιάννη, της μεγάλης μουσικής οικογένειας των Χαλιγιάννηδων, με τον ίδιο στο κλαρίνο και τον Γιάννη Κοττά στο τραγούδι, που έπαιζε ακατάπαυστα και ικανοποίησε τις επιθυμίες όλων των παρευρισκομένων που έσυραν τον χορό. Αλλά και η άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, την ευθύνη της οποίας είχαν οι, Mανώλης Λαμπίρης και Γιώργος Καραμπίκας.


Στο Ηπειρώτικο αυτό αντάμωμα παρευρέθησαν, ο  Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, που συνοδευόταν από τους Αντιδημάρχους του και μέλη του Δημοτικού του Συμβουλίου, απ' όλες τις παρατάξεις,ο Ηπειρώτης Περιφερειακός Σύμβουλος Αντώνης Γάκης, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Κωνής, εκπροσωπώντας την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Λάκκας Σουλίου Βαγγέλης Παππάς, η Πρόεδρος Γεωργία Κίσκου και η Γενική Γραμματέας Βασούλα Δημάκη του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας, ο Πρόεδρος Φώτης Τσόγκας και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορωπίου, ο Πρόεδρος Κώστας Οικονόμου και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Παιανίας , ο πρώην Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Αλεξίου, ο Ηπειρώτης λαογράφος και συγγραφέας Μητς Μήτσης,  οι Πρόεδροι και τα Δ.Σ. των Συλλόγων Κυκλαδιτών, Κρητών, Επτανησίων, Θεσσαλών, Θηραίων και Ποντίων Λαυρίου, αντιπροσωπεία της Αδελφότητας Διχομοιδιωτών Άρτας, ως και εκπρόσωποι άλλων πολιτιστικών Συλλόγων που δραστηροποιούνται στο Δήμο Λαυρεωτικής.



Η εκδήλωση άρχισε με ηπειρώτικους χορούς, υπό τους ήχους της παραδοσιακής ζυγιάς του Δημήτρη Χαλιγιάννη, που απέδωσε καταχεροκροτούμενο  το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου.  Ακολούθησε  το  πολυμελές χορευτικό τμήμα των ενηλίκων, χάρμα ιδέσθαι, που στην ''Πίτα του Ηπειρώτη 2017'', πρόσφατα στις 12 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ, κατενθουσίασε τους χιλιάδες των παρευρισκομένων, αποσπώντας παρατεταμένο χειροκρότημα.

Στην συνέχεια έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανώλης Λαμπίρης που έκανε μιά σύντομη περιγραφή των δράσεων του Συλλόγου, αλλά και τον προγραμματισμό για το 2017.



Τον διαδέχθηκε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής  Δημήτρης Λουκάς,  που ευχαρίστησε δημόσια τον Σύλλογο Ηπειρωτών Λαυρεωτικής, για τις πολιτιστικές δράσεις που έχει διοργανώσει στην περιοχή, αλλά και για την τεράστια προσφορά του για τη διατήρηση της παράδοσης,  υποσχόμενος ότι θα είναι αρωγός στην όλη προσπάθεια της διοίκησης του Συλλόγου.




Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, στη συνέχεια, στη σύντομη ομιλία του, συνεχάρει το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο Μανώλη Λαμπίρη για τις δράσεις και το έργο τους,  τονίζοντας την αξία της προσφοράς τους στην δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης. Τους κάλεσε, σε συνεργασία με την ΠΣΕ να προωθήσουν παραπέρα τις δράσεις τους, δηλώνοντας ότι η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών θα είναι δίπλα τους. 

Και βέβαια, μετά την ολοκλήρωσε των ομιλιών, ακολούθησε χορός για όλους, που άνοιξαν, όπως παλιά, ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανώλης Λαμπίρης, συνοδευόμενος από  μέλη του Δ.Σ. και οι Πρόεδροι των άλλων ηπειρώτικων συλλόγων που παρευρίσκοντο στην εκδήλωση.  Χόρεψαν όλοι με την ψυχή τους, μέχρι που νύχτωσε.


Και του χρόνου.

Γιορτή κεφιού στο καρναβάλι Θεσπρωτικού. ΦΩΤΟ.

 













Με πολύ κέφι και δημιουργική έκφραση πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Θεσπρωτικό. Οι καρναβαλιστές με τις εντυπωσιακές τους στολές, τους χορούς και την καλή τους διάθεση, παρέσυραν στους ξέφρενους ρυθμούς, μικρούς και μεγάλους, ενώ τα πληρώματα των αρμάτων με τις ευφάνταστες κατασκευές τους κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα και τα θετικά σχόλια των θεατών της παρέλασης. Την 'τιμητική' τους είχαν ο ...Αρτέμης Σώρρας που μοίραζε 'χαρτονομίσματα' και υποσχέσεις για εξόφληση όλων των χρεών (...) καθώς και η “Ανάπτυξη' που όλο έρχεται και όλο κάπου κολλάει...
Παρέλασαν οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού Θεσπρωτικού, οι Πειρατές Ριζοβουνίου, τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου που ήταν και οι βασικοί διοργανωτές της εκδήλωσης, ο πάντα δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Θεσπρωτικού, τα μέλη της φιλαρμονικής τα οποία καταχειροκροτήθηκαν, οι 'ροκάδες', οι 'Ασυλλόγιστοι' Νικολιτσίου -Ελιάς κ.ά. Η παρέλαση έκλεισε με το καθιερωμένο κάψιμο του καρνάβαλου και με χορό των καρναβαλιστών και των πληρωμάτων μαζί με κόσμο που συμμετείχε στο κέφι.
Παρών στις εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν τη στήριξη του Δήμου Ζηρού, ήταν ο Δήμαρχος κ. Καλαντζής Νικόλαος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γκάρτζιος Χρήστος, o αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Ρεμπής Ζήκος, η πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.ΖΗ. κα Ξώνα Γεωργία, ο πρώην Δήμαρχος Ζηρού και δημοτικός σύμβουλος κ. Γιολδάσης Δημήτριος, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων και φορέων και πλήθος κόσμου.
Με ξεχωριστή επιτυχία εορτάστηκαν και τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας σε όλο τον Δήμο Ζηρού.
Ο Δήμος Ζηρού ευχαριστεί όλους τους συμπολίτες που συνέβαλαν στη διοργάνωση των φετινών αποκριάτικων και καρναβαλικών εκδηλώσεων, ή συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο σ' αυτές και διαβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό συλλόγων και ομάδων πολιτών, για να στηρίζει τις δράσεις τους.