Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Σταυροδρόμι (Βομπλό) Πωγωνίου. Απολαύστε τα videoΑπολαύστε τα video


Το Σταυροδρόμι (Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου - Δημοτική Ενότητα ΆΝΩ ΚΑΛΑΜΑ), ανήκει στον δήμο ΠΩΓΩΝΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "το Σταυροδρόμιον". Έδρα του δήμου είναι το Καλπάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Σταυροδρόμι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Παρακαλάμου, του πρώην Δήμου ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Το Σταυροδρόμι έχει υψόμετρο 399 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,853980001 και γεωγραφικό μήκος 20,5714715298. 
Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Σταυροδρόμι θα βρείτε εδώ.
H παλαιά ονομασία του χωριού ήταν Βομπλό. Ημερομηνία μετονομασίας σε Σταυροδρόμι: 2/12/1929. Το χωριό Σταυροδρόμι του δήμου Πωγωνίου είναι χτισμένο σε ύψωμα 666 μέτρα αμφιθεατρικά μέσα σε καταπράσινο τοπίο, απέχει από τα Ιωάννινα 58,5 χιλ. Παλαιά ονομαζόταν Βομπλό. [Ημερομηνία μετονομασίας σε Σταυροδρόμι: 2/12/1929] Είναι κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολείτο με την κτηνοτροφία, γεωργία, και υλοτομία. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί την κεντρική εκκλησία του χωριού Παναγιά [1839] [Πανηγύρι 8 Σεπτεμβρίου] με το χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο,τον "Αγιο Δημήτριο, το Εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που ιδρύθηκε 1183 και γιορτάζει στις 24 Ιουνίου με το πατροπαράδοτο πανηγύρι, επίσης την Πέτρινη πλατεία με το παραδοσιακό πηγάδι. 
Η Ιστορία του σχολείου του Χωριού: 
Το σχολείο χτίστηκε το 1935 κάηκε από τους Γερμανούς 10-8-1944 με ολοσχερή καταστροφή του χωριού. Το 1952 λειτούργησε εκ νέου μέχρι το 1969 και φοίτησαν σε σύνολο 60 μαθητές. Aνακαινίστηκε πλήρως από το δήμο Δελβινακίου και την Αδελφότητα Σταυρδρομιτών.
Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Βομπλού
Ιερά Μονή "Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου βρίσκεται σε λόφο με μοναδική θέα, κοντά στο ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και περιβάλλεται από δάσος με αιωνόβιες βελανιδιές. Είναι μονόχωρος ναός με νάρθηκα στα Δυτικά και πλάγιους χώρους (αθωνίτικου τύπου). Την εποχή Ανδρόνικου του Κομνηνού 1183-1185 ο τότε αρχιερέας Αθανάσιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη να προσκυνήσει τον Αυτοκράτορα και Πατριάρχη. Στον επίσκοπο αυτόν χάρισε τα εισοδήματα που προερχόντουσαν από ενοίκια των εργαστηρίων της αγοράς από τη πανήγυρη που γινόταν στο Ζάβροχο 8 Ιουνίου. Επίσης του έδωσε Και τόπο στο Σταυρόδρομι-Βομπλό όπου και έκτισε το μοναστήρι του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.Στο εσωτερικό του ναού οι αγιογραφίες σώζονται φθαρμένες. Διακρίνονται Άγιοι ολόσωμοι και σε στηθάρια, σκηνές από το Δωδεκάορτο και τον Ακάθιστο Ύμνο. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στον περίβολο του μοναστηριού σώζονται, στη βόρεια πλευρά, κελιά, και στην εσωτερική πύλη υπάρχει στέρνα. Η μονή όπως και άλλα μοναστήρια της Ηπείρου, λάμβανε χορηγία 354 αργυρά ρούβλια από τον αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρο. Η χορηγία ήταν ετήσια και δινόταν έως το έτος 1843.

Δεν υπάρχουν σχόλια: