Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Παρασκευή παραδοσιακού σπιτικού τυριού.



 Επισκεφθήκαμε την οικογένεια Ν.Ε.Παλιούρα τη στιγμή που η Αμαλία έφτιαχνε τυρί με 
πρόβειο γάλα, και όπως μας ενημέρωσε ότι για να έχει επιτυχία το τυρί πρέπει να 
έχουμε: 1) καθαριότητα 2) καλής ποιότητας πυτιά και σωστή θερμοκρασία.
Και αρχίζει τη διαδικασία παρασκευής:

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα αφού το σουρώσουμε σε ψιλό σουρωτήρι η τούλι και το
 βράζουμε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει ελεγχόμενο με θερμόμετρο.
Μετά το αφήνουμε να κρυώσει και να φθάσει στους 35 βαθμούς.

Σε μικρό κατσαρολάκι  βάζουμε λίγο γάλα και διαλύουμε την πυτιά,μετά το προσθέτουμε στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε να πάει παντού
Σκεπάζουμε με ένα πανί και το αφήνουμε 45-50 λεπτά για να πήξει.Το κόβουμε με μια
 κουτάλα και το βάζουμε σε ένα πάνινο σακουλάκι (τσαντίλα) να στραγγίσει.
Μετά το βγάζουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια  και το αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο 
αφού το αλατίσουμε με χοντρό αλάτι.







Η παραπάνω διαδικασία έγινε στο χωριό της γυναίκας μου Μπαμπίνη Αστακού. Ευχαριστούμε πολύ την καλή φίλη Αμαλία Παλιούρα, αλλά και τον διαχειριστή του 
ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΙΝ συνεργάτη (και ξάδερφο) Σπύρο Μπενέκο που μας έστειλαν το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: