Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Το ΕΚΑΣ ήταν μόνο η αρχή. Αυτή είναι η πλήρης λίστα με τις μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα

TAXES GREECE

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν βρεθεί ήδη αντιμέτωποι με τις νέες μειώσεις με πρώτους 144.951 δικαιούχους του ΕΚΑΣ πολλοί εκ των οποίων είδαν το επίδομα να περικόπτεται ενώ ακολουθεί το σοκ των επικουρικών συντάξεων που θα καταβληθούν μειωμένες τον Αύγουστο. 

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, και όπως αναφέρει ρεπορτάζ των NEΩΝ, οι μειώσεις αφορούν 250.000 δικαιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1300 ευρώ μεικτά και άνω και θα κυμαίνονται από 5% έως 40% ανάλογα το ύψος των επικουρικών. 

Στο μεταξύ, στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για συνολικά «18 ψαλίδια σε συντάξεις και εισοδήματα». 

Αυτά είναι: 

  1. Μείωση έως 30% στις νέες συντάξεις
  2. Μείωση ως 40% στις αναπηρικές
  3. Μείωση έως 40% στις επικουρικές
  4. Μείωση ως 15% στο εφάπαξ
  5. Μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου
  6. Μείωση ως 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται
  7. Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από από 1/1/2020
  8. Ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας
  9. Εισφορά 7% μισθωτών-εργοδοτών για το ΕΤΕΑΠ από 1/6/2016
  10. Εισφορά 7% αυτοαπασχολούμενων από 1/6/2016
  11. Εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 1/1/2017
  12. Εισφορά 14% επί του εισοδήματος στους αγρότες
  13. Εισφορά 6,9% επί της εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ
  14. Εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ
  15. Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ (κυρίως για συνταξιούχους κάτω των 67ετών)
  16. Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης-2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές συντάξεις
  17. Επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ' έτος για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα
  18. Αύξηση φορολογικών κρατήσεων

Στα... μέσα και στα ...έξω της Ιόνιας Οδού. Αντίρριο-Γιάννενα σε 1ώρα & 40 λεπτά.Εντός του 2016 έτοιμα τα περισσότερα τμήματα

Στα... μέσα και στα ...έξω της Ιόνιας Οδού-Αντίρριο Γιάννενα σε 1ώρα & 40λ.-Εντός του 2016 έτοιμα τα περισσότερα τμήματα- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ  Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου


Την Τρίτη 28 Ιουνίου, η εταιρία παραχώρησης Νέα Οδός υποδέχθηκε στα εργοτάξια κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού τους εκπροσώπους του τύπου, προκειμένου να τους παρουσιάσει το σύνολο του έργου.Με πρώτη στάση τα Ιωάννινα, στο βόρειο δηλαδή άκρο του αυτοκινητοδρόμου, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης, o γενικός διευθυντής της Νέας Οδού κ. Στέλιος Πενθερουδάκης τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο από την εταιρία παραχώρησης όσο και από την εταιρία κατασκευής ΤΕΡΝΑ, ώστε τον Μάρτιο του 2017 ο αυτοκινητόδρομος να βρίσκεται σε λειτουργική κυκλοφορία και λίγους μήνες αργότερα τον Αύγουστο του 2017 σε πλήρη.

Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, η ΤΕΡΝΑ έχει ήδη προχωρήσει σε μίσθωση 1.746 στρεμμάτων γης από 363 ιδιοκτήτες των οποίων οι απαλλοτριώσεις εκκρεμούσαν.
Επιπλέον, η κατασκευάστρια εταιρία προσφέρει κάθε υποστήριξη σε ανθρώπινους πόρους και μηχανήματα, για την επιτάχυνση των αρχαιολογικών ανασκαφών και τη μεταφορά των δικτύων κοινής ωφέλειας.
Σήμερα, συνολικά εκκρεμεί το 14,5% των απαλλοτριώσεων, ενώ σε επίπεδο αρχαιολογίας και μεταφοράς δικτύων η κατάσταση έχει σχεδόν εξομαλυνθεί πλήρως.















Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Στέφος, καθώς και οι δήμαρχοι Ιωαννιτών, Δωδώνης και Νικολάου Σκουφά. «Όταν θέλουμε όλοι οι Έλληνες μαζί, ενωμένοι, κάνουμε θαύματα. Η Ιόνια Οδός είναι ένα έργο μεγάλο για την Ήπειρο και σε συνδυασμό με την Εγνατία δίνει νέες προοπτικές στον τόπο», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.
Η πρόοδος κατασκευής της Ιόνιας Οδού έχει ξεπεράσει σήμερα το 77% , ενώ στα έξι συνολικά εργοτάξια κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, απασχολούνται περισσότερα από 2.200 άτομα και χρησιμοποιούνται 1.530 μηχανήματα.
Μάλιστα, την Τρίτη 28 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η εκσκαφή της σήραγγας της Κλόκοβας, ενός από τα πιο δύσκολα τεχνικά του έργου, η διάνοιξη της οποίας πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, εντός μόλις 13 μηνών! Για να συμβεί αυτό, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του ομώνυμου εργοταξίου εργάζονταν αδιάλειπτα σε 3 βάρδιες, σε 24ωρη βάση, ενώ η εκσκαφή πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα και από τα 4 μέτωπα. (είσοδος, έξοδος και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας).
Οι πρώτες παραδόσεις νέων τμημάτων της Ιόνιας αναμένονται εντός του 2016, με το τμήμα από την έξοδο της σήραγγας της Κλόκοβας (10ο περίπου χιλιόμετρο) μέχρι την Αμφιλοχία (90ο περίπου χιλιόμετρο) - που περιλαμβάνει και την παράκαμψη Αγρινίου που βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία- να αναμένεται να παραδοθεί σε κυκλοφορία περί τα τέλη του έτους.
Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, η απόσταση από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα θα διανύεται με ασφάλεια, σε 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου αντί για σχεδόν τρεισήμισι ώρες που απαιτούνται σήμερα.
Η Ιόνια Οδός , είναι ένας αυτοκινητόδρομος 196 χλμ. από Αντίρριο έως Ιωάννινα με τεράστια σημασία- κοινωνική και αναπτυξιακή, αφού:

  • Συνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα αναβαθμίζοντας σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Άρτα και το Αγρίνιο.
  • Προσφέρει επαρκέστερη σύνδεση των λιμανιών Πάτρας, Αστακού και Ηγουμενίτσας.
  • Συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον,

Πρόκειται για ένα έργο που διασχίζει δύο περιφέρειες και τέσσερις νομούς και έρχεται να καλύψει μια απαίτηση πολλών ετών και να δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του συναντάμε ανάμεσα σε άλλα:
 4 Σήραγγες διπλού κλάδου
. Κλόκοβας μήκους 2.950μ.
. Μακύνειας μήκους 542μ.
. Καλυδώνας μήκους 1.200μ.
. Αμπελιάς μήκους 900μ.
4 Μεγάλες γέφυρες
. Ευήνου ποταμού μήκους 260μ. και ύψους βάθρων 35μ.
. Μενιδίου μήκους 532μ και μέγιστου ύψους βάθρων 33μ.
. Γυμνότοπου μήκους 252μ. και ύψους βάθρων 30μ.
. Τσαγκαρόπουλου μήκους 447μ. και ύψους βάθρων 57μ.
· Κρυφοβού μήκους280 μ
19 Ανισόπεδους Κόμβους
 9 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών
3 Κέντρα Ελέγχου & Συντήρησης
33 Άνω & 100 Κάτω Διαβάσεις

Πλέον στα ζητήματα lgbt, είμαστε επισήμως πιό πίσω και από το Πακιστάν... Ιμάμηδες στο Ισλαμαμπάντ νομιμοποίησαν με φετφά τους γάμους των διεμφυλικών ατόμων





Μια ομάδα μουσουλμάνων ιμάμηδων στο Πακιστάν ανακοίνωσε ότι πλέον θα είναι νόμιμο, σύμφωνα με τους ισλαμικούς θρησκευτικούς νόμους (φάτβα), να παντρεύονται τα διεμφυλικά άτομα και επισης θα δικαιούνται ισλαμικές κηδείες και θα μπορούν να γίνουν κληρονόμοι της οικογενειακής τους περιουσίας.

Silent conversations
Στιγμιότυπο από το "Silent Conversations" / Ντοκιμαντέρ


Παρότι η απόφαση αυτή δεν έχει τυπικά νομική ισχύ, στο Πακιστάν οι αποφάσεις των κληρικών έχουν στην ουσία τεράστια επιρροή.
Όπως διαβάζουμε εδώ, η απόφαση των κληρικών της Λαχώρης ουσιαστικά λέει ότι όσες διεμφυλικές γυναίκες θέλουν να παντρευτούν άλλη γυναίκα μπορούν να το κάνουν ελεύθερα, αρκεί να δείχνουν εξωτερικά σαν άνδρες, και το ανάποδο για τους διεμφυλικούς άντρες που θέλουν να παντρευτούν άλλον άνδρα.
Εν ολίγοις οι κληρικοί επισημάνουν ότι αν κάποιος διεμφυλικός παρουσιάζει "οπτικά σημάδια" και των δυο φύλων, τότε δεν μπορεί να παντρευτεί, πράγμα το οποίο δεν αποτελεί φυσικά καλό νέο, άλλα τουλάχιστον γίνονται μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.
Το φάτβα επισης λέει ότι κάθε προσπάθεια κακής συμπεριφοράς (bullying κλπ)  εναντίον διεμφυλικών ανθρώπων θεωρείται αμαρτία. Επιπλέον αναφέρει ότι και στα τρανς άτομα δεν θα πρέπει τους αρνείται το δικαίωμα να θάβονται με το ισλαμικό τελετουργικό και δεν πρέπει να τους αρνείται η οικογενειακή τους περιουσία. Για να το εμπεδώσει περισσότερο ο κόσμος, οι κληρικοί δήλωσαν ότι όποιος δεν τηρήσει αυτά που προτάσσει το φάτβα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την "οργή του θεού".
Οι ακτιβιστές των lgbtq δικαιωμάτων στο Πακιστάν ζητούν να επικυρωθεί και απ' το κράτος νομική ισχύς των παραπάνω δικαιωμάτων.




Αυτό ειναι ενα μεγάλο βήμα για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ανθρώπων στο Πακιστάν, ειδικά μετά το πρόσφατο συμβάν, στο οποίο ένα διεμφυλικό άτομο πυροβολήθηκε και πέθανε στο νοσοκομείο, διότι οι γιατροί δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν εάν έπρεπε να νοσηλευτεί σε μονάδα ανδρών ή γυναικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πακιστάν δεν επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων και επίσης οι gay άντρες έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί στο παρελθόν με την κατηγορία του σοδομισμού. Μετα τις τελευταίες εξελίξεις, πάντως, φαίνεται ότι τα πράγματα στο θεοκρατικό Πακιστάν σιγά-σιγά μπαίνουν σε έναν πιο ανθρωπιστικό δρόμο ως προς την lgbtq κοινότητα.




Δείτε τη Δανέζικη ταινίαGlen or Glenda (1953) 


Διεμφυλικοί: Μια περιθωριοποιημένη ομάδα που διεκδικεί να ακουστεί

Απευθύνοντας έκκληση προς την Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα διεμφυλικά άτομα «να μπορούν να έχουν μία αξιοπρεπή ζωή στο φως της ημέρας όπως όλοι οι άνθρωποι», καταρτίζοντας το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που θα απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος τους, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών κατέθεσε αυτή την εβδομάδα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης τις δικές του παρατηρήσεις αναφορικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Κώδικα». Η πρόεδρος του Σωματείου, κ. Μαρίνα Γαλανού μιλά στο tvxs.gr για τις διακρίσεις που υφίστανται σήμερα οι διεμφυλικοί, την πρωτοβουλία του υπουργείου, αλλά και τις προτάσεις των ίδιων των διεμφυλικών σχετικά με το νομικό πλαίσιο προστασίας τους.


Η περιθωριοποίηση αποτελεί το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διεμφυλικοί. «Σκεφτείτε πόσα τρανς άτομα έχετε συναντήσει στην ζωή σας να έχουν εργασία, όπως όλοι οι άνθρωποι, στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Τα διεμφυλικά άτομα είναι αποκλεισμένα από τον χώρο εργασίας (δυστυχώς οι πιο πολλές τρανς γυναίκες κάνουν -καταναγκαστική στην ουσία- πορνεία), ως εκ τούτου έχουν περιορισμένα έως ανύπαρκτα ασφαλιστικά δικαιώματα, υπάρχει δυσκολία ακόμη και στην εύρεση στέγης, στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που δύο τρανς γυναίκες δεν είχαν γίνει δεκτές σε νυκτερινό σχολείο και πολλά ακόμη», τονίζει η κ. Γαλανού.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα που επικαλείται είναι ότι το Μάιο του 2010, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, έβαλε χρηματικό πρόστιμο σε τηλεοπτική εκπομπή γιατί φιλοξένησε μία τρανς γυναίκα, την Μπέτυ Βακαλίδου, συγγραφέα και ηθοποιό, απλά γιατί ήταν τρανς, σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ταυτότητα Κοινωνικού Φύλου» Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών κατάθεσε σειρά παρατηρήσεων υπόψιν του υπουργού και του υφυπουργού Δικαιοσύνης, που εστιάζονται σε πέντε άρθρα του υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου. 
Βασική του ένσταση είναι το γεγονός πως δεν περιλαμβάνεται καθόλου η ταυτότητα κοινωνικού φύλου. Η κ. Γαλανού επισημαίνει: η έννοια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς γιατί είναι αυτή που χαρακτηρίζει τα διεμφυλικά άτομα, όσα άτομα δηλαδή η εσωτερική εμπειρία τους για το φύλο μπορεί να μην βρίσκεται σε αντιστοιχία με το βιολογικό τους φύλο, ή για να γίνω πιο κατανοητή εννοούμε τα τρανς άτομα, άντρες ή γυναίκες. Η έννοια της ταυτότητας κοινωνικού φύλου εσωκλείει την κοινωνική ομάδα των διεμφυλικών ατόμων (παρενδυτικών, τραβεστί, τρανσέξουαλ/διαφυλικών, μεσοφυλικών, ερμαφρόδιτων, ατόμων μη καθορισμένου φύλου), ατόμων που υφίστανται αποκλεισμό από την ιδιωτική και δημόσια σφαίρα με έναν απαράδεκτο τρόπο, προσθέτει.
«Θεωρούμε λοιπόν ότι στα Άρθρα 3,4 και 7 που ο νομοθέτης ορίζει ποιες είναι οι κοινωνικές ομάδες κατά των οποίων πρέπει να τιμωρείται ο δημόσιος ρατσιστικός λόγος, πρέπει να προστεθούν και τα διεμφυλικά άτομα, με την προσθήκη της ταυτότητας κοινωνικού φύλου, όπως συμβαίνει σε μία σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην απόφαση 7646/ 2010, αναγνώρισε την ταυτότητα φύλου ως πεδίο που πρέπει να απαγορεύονται οι διακρίσεις (κάνοντας ερμηνεία του Άρθρου 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), παρότι η ΕΣΔΑ δεν την αναφέρει ρητά. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην υπόθεση P.V. κατά Ισπανίας, εξέδωσε απόφαση που υποστηρίζει επίσης ότι η ταυτότητα κοινωνικού φύλου πρέπει να προστατεύεται από τις διακρίσεις. «Επομένως, έχουμε και ελληνική και κοινοτική νομολογία που υποδεικνύει ότι η ταυτότητα κοινωνικού φύλου, πρέπει να εισαχθεί από τον νομοθέτη ως παράμετρος που πρέπει να απαγορεύονται οι διακρίσεις και ως εκ τούτου και οι ρατσιστικές συμπεριφορές», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

«Ρητορική μίσους» έναντι της αόριστης «εχθροπάθειας» Μία δεύτερη ένστασή του Σωματείου είναι ο αόριστος όρος «εχθροπάθεια», που ορίζεται στο Άρθρο 2. Αντ' αυτού προτείνει «τον πιο απλό και κατανοητό "ρητορική μίσους" (σε μετάφραση του συνήθους που χρησιμοποιείται στις πιο πολλές νομοθεσίες κρατών "hate speech")». Συγκεκριμένα, προτείνουν την εξής ορολογία: «ο όρος "ρητορική μίσους" θα πρέπει να νοηθεί ως αναφερόμενος στην δημόσια προσβολή που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας». Άλλωστε αυτός είναι και πρέπει να είναι ο σκοπός ενός αντιρατσιστικού νομοσχεδίου: να περιορίζει και να τιμωρεί την προσβλητική ή υβριστική συμπεριφορά σε βάρος κοινωνικών ομάδων, επισημαίνει η κ. Γαλανού.
Επιπλέον, ενώ το σχέδιο νόμου είναι η ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Απόφασης-Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 28.11.2008, ο νομοθέτης στο σχέδιο νόμου, παραλείπει την αναφορά ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να τιμωρούν μόνον συμπεριφορά με (...) απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα» και κρατάει μόνο την έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας τάξης, γεγονός που στην εφαρμογή του είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοστεί, επισημαίνει το Σωματείο. «Μοιάζει δηλαδή εδώ, ο νομοθέτης να κρατάει μόνο τα στοιχεία της Απόφασης-Πλαίσιο που κάνουν τον νόμο ανεφάρμοστο. Και αυτό είναι κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντικό».
Τέλος το σχέδιο νόμου, στο Άρθρο 8, αποκλείει την δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, δίνοντας το δικαίωμα αυτό μόνο σε αυτές που έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν καθεστώς συμβουλευτικού χαρακτήρα από τον ΟΗΕ, «αποκλείει δηλαδή τις περισσότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκπροσωπούν κοινωνικές ομάδες να υπερασπιστούν θύματα ρατσιστικού μίσους. Είναι η πρώτη φορά που τίθεται ένας τέτοιος περιορισμός - ακόμη και ο νόμος κατά των διακρίσεων (ο 3304/2005) δεν έχει τέτοιον αποκλεισμό. Ακόμη δέ, και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν θέτει έναν τέτοιο περιορισμό. Θεωρούμε ότι πρέπει να αρθεί».
Στο σύνολό του το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών χαρακτηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης ως μια «κατ' αρχήν θετική πρωτοβουλία», που χρειάζεται, ωστόσο, κάποιες απαραίτητες διορθώσεις, τις οποίες και θέτουν υπόψη του υπουργείου.



Δείτε την ταινία ''Η ιστορία του Ρένε,ενός τράνς άνδρα''.


Ανακοίνωση πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων αγροτών


Άμεσες και βαριές είναι οι επιπτώσεις στους αγρότες με το ξεκίνημα της εφαρμογής των νέων, σκληρών μέτρων τα οποία περιλαμβάνονται στο νόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό που ψήφισε, στις αρχές του περασμένου Μάη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως συνέχεια και συνέπεια της ψήφισης των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, πέρσι το καλοκαίρι, από την κυβέρνηση, αλλά και τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, τους 222 βουλευτές.
Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν, ήδη, κατά 3% από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θ' ακολουθήσουν, απανωτές, αυξήσεις στα επόμενα χρόνια, ώστε το 2022 οι εισφορές για την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία να φτάσουν στο 27,20% του εισοδήματός μας.
Φέτος, για το εισόδημα του 2015, συνεχίζουμε να πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13%. Από του χρόνου θα ισχύει και για τους αγρότες αφορολόγητο όριο εισοδήματος - το πετύχαμε με τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα μας στα μπλόκα, τον περασμένο χειμώνα, που κράτησε 40 μερόνυχτα - που, όμως, είναι χαμηλό, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δέχτηκε τις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί που διεκδικούσαμε στα μπλόκα, αλλά κουτσούρεψε κι αυτό που ίσχυε για τους εργατοϋπάλληλους και τους συνταξιούχους κι από τις 9.500 ευρώ που ήταν το κατέβασε στις 8.670 ευρώ. Δεν δέχτηκε, επίσης, να ικανοποιήσει τα άλλα, δίκαια, αιτήματά μας για το φορολογικό, όπως να μην ισχύει η φορολόγηση με τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης, να μην κρατούν λογιστικά βιβλία - και, άρα, να μην πληρώνουν λογιστή κι άλλα

Ετήσιο αποχαιρετιστήριο γλέντι της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, ώρα 21.00', στο οίκημα του


Aνακοίνωση της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου

Αγαπημένα μας μέλη, φίλες και φίλοι της Ένωσής μας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε είθιστε κάθε χρόνο να κλείνουμε την χορευτική μας χρονιά με χορό. Έτσι και φέτος. Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016 στα γραφεία μας θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο αποχαιρετιστήριο γλέντι μας με τη συνοδεία παραδοσιακής κομπανίας. Ας χορέψουμε όλοι μαζί με τους ήχους του κλαρίνου για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι, να ξαποστάσουμε και να ξανανταμώσουμε το Σεπτέμβρη πια, για να συνεχίσουμε ανανεωμένοι από εκεί που σταματήσαμε. .. Αν και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η Ένωσή μας δεν σταματά ΠΟΤΕ !!!!!!!!!!!!

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου

Η 'Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου διοργανώνει ''ένα ταξίδι από τις αστικές μουσικές της Σμύρνης και της Πόλης, στο Σαιταν Παζάρ της Πρέβεζας και την αστική μουσική των Ιωαννίνων'', την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016, ώρα 19.00', στο θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου.









Ανακοίνωση της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι΄, η φετινή μας εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016,  ώρα 19.00', στο θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου.
Είναι ''ένα ταξίδι από τις αστικές μουσικές της Σμύρνης και της Πόλης, στο Σαιταν Παζάρ της Πρέβεζας και την αστική μουσική των Ιωαννίνων''.
Μας οδηγούν οι Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος,Γιώργος Μαρινάκης, Ηλίας Μαυρίκης,Μάνος Κουτσαγγελίδης και Ανδρέας Μερετάκης,
 Φυσικά, το χορευτικό μας  θα αποδόσει χορούς, της Σμύρνης, της Πόλης και Ηπειρώτικους της πόλης της Πρέβεζας και αστικούς των Ιωαννίνων.
 Η χορωδία μας, με τον δάσκαλο μας Παναγιώτη Σδούκο, πάνω στο πνεύμα αυτό, θα μας αποδόσει χορωσιακά, τραγούδια των προαναφερόμενων περιοχών.
Σας περιμένουμε όλους σε ένα ταξίδι διαφορετικό ,όπου τα μακαμ κυριαρχούν.
Ευχαριστούμε πολύ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αστυνομικών διοργανώνει Ηπειρώτικο Πανηγύρι, την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016, ώρα 21.30', στην Πανεπιστημούπολη Ζωφράφου, είσοδος Ούλοφ Πάλμε


Ισλανδικό θαύμα... Η κάθοδος των Βίκινγκς










Δείτε τα video






Η ρυθμική κίνηση των χεριών συνοδεύει το "geyser-sound" τα "uuhh" των χιλιάδων Ισλανδών που για εβδομάδες έχουν «εισβάλει» στη Γαλλία και τα στάδια της. Ο γενειοφόρος  Αρον Γκούναρσον, που επέλεξε αυτήν την εμφάνιση «Βίκινγκ» για να παλέψει για την κατάκτηση της Ευρώπης, οδηγώντας τους «πιστούς του στον χορό του τελικού», εμπνευσμένο από την περίφημη χορογραφία των All Blacks, κρατώντας όλους κολλημένους στην τηλεόραση. Είναι η εικόνα της Ισλανδίας, που απέκτησε περισσότερους φίλους από τους 330.000 κατοίκους της.


«Η χώρα που έχει περισσότερα ηφαίστεια  από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές,» σύμφωνα με τον αγανακτισμένο Γκάρι Λίνεκερ, μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας, έστειλε ένα ισχυρό μέλος της G8 στην Ευρώπη, στο σπίτι. «Αν κερδίσουμε, η ζωή θα αλλάξει για όλους μας», είχε πει ο Χέιμιρ Χάλγκριμσον, την παραμονή του αγώνα με τους Αγγλους. Λοιπόν, η ζωή τους έχει ήδη αλλάξει.

Ο Εϊντούρ Γκούντγιονσεν, ιδρυτής της ισλανδικής αναγέννησης, που ήδη παίξει στο Champions League με τη φανέλα της Τσέλσι, όταν συμπαίκτες του δεν είχαν καν γεννηθεί, είπε ο ιστορικός αρχηγός των «μπλε» Φρανκ Λάμπαρτ, του έστειλε ένα μήνυμα πριν από λίγες ημέρες: «Είπε ότι ήθελε να γελάσει, όταν έμαθε ότι η Αγγλία θα αντιμετωπίσει την Ισλανδία». Ο Γκούντγιονσεν πρόσθεσε ότι δεν κατάλαβε τι ήταν εκείνο που τον έκανε να γελάσει, αλλά σίγουρα χθες ήταν εκείνος που γέλασε με την καρδιά του.

Η Ισλανδία έχει παίξει τέσσερα παιχνίδια σε αυτό το ευρωπαϊκό, παρουσιάζοντας δύο ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες. Προφανώς ο Λάμπαρντ, στο ταξίδι του από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν είχε προλάβει να έχει σωστές και έγκαιρες πληροφορίες. Ισως δεν έφτασε στα δικά του αυτιά η κραυγή, του διάσημου πια, εκφωνητή, Τραούστασον, στο παιχνίδι με την Ουγγαρία. Μία κραυγή πάθους, ενός ανθρώπου, μίας ομάδας, μιας χώρας.

Πως η Ισλανδία κατάφερε αυτό τον θρίαμβο είναι μία ιστορία γνωστή: το κράτος, πολύ πριν με την κρίση του 2008, έχει επενδύσει στο ποδόσφαιρο (και την οικοδόμηση κλειστών γηπέδων με συνθετικό χόρτο) για να βρίσκουν καταφύγιο τα παιδιά , ξεφεύγοντας  από τον «αλκοολισμό και τον εθισμό στη νικοτίνη». Η αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων ποδοσφαιριστών έχει αναπτυχθεί με πάθος: έτσι φτάσαμε  σε μια εθνική ομάδα που έχει 23 παίκτες που όλοι τους παίζουν σε ομάδες του εξωτερικού. Αυτή η ομάδα έχει ήδη αγγίξει την ιστορική πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά το όνειρο γκρεμίστηκε στα πλέι-οφ εναντίον της Κροατίας. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έφθασε, πετώντας έξω τους Ολλανδούς, με δύο θριάμβους. Βρέθηκε σε ένα όμιλο, που ακόμη και αν θεωρηθεί προσιτός, δεν μπορούσε κανείς να περιμένει πως θα μπορεί να γίνει η μεγάλη αποκάλυψη της Γαλλίας.

Ο Γκίλφι Σίγκουρσον, έχει σημειώσει  11 γκολ με την Σουόνσι, ο Μπιρκίρ Μπιάρνασον, που κάνει τις φιλάθλους της Ισλανδίας να τρελαίνονται, αγωνίστηκε στο Champions League με την Βασιλεία, ενώ ο Χάλφρεντσον ήταν από τους βασικούς συντελεστές της Βερόνα του Μαντορλίνι. Ο Λάρς Λάγκερμπακ που έφτασε από την Σουηδία, μαζί με τον Σόντερμπεργκ, πήρε μόλις 30 ψήφους στις προεδρικές εκλογές πριν από δύο ημέρες, στην Ισλανδία, χωρίς να είναι καν υποψήφιος.


Προς το παρόν θα εξακολουθήσει να κάνει τον προπονητή, καθοδηγώντας ένα λαό που δεν είναι δικός του, σε ένα παραμύθι. Στη Γαλλία, επίσης, έφτασε ο νέος πρόεδρος, που μόλις εξελέγη,  ο Γούντνι Γιοχάνεσον, ένας «έξω από τα πολιτικά παιχνίδια των κομμάτων», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει. Η Ισλανδία του, είναι μέσα στο παιχνίδι ποδοσφαίρου των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης. Η Γαλλία, η επόμενη αντίπαλος, είναι καλύτερα να μην γελάσει προκαταβολικά...



ΑΠΕ - ΜΠΕ

''Ηπειρώτικο πανηγύρι 2016'', από την Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, ώρα 21.00', στο Άλσος Αργυρούπολης στη θέση παλιό τραινάκι




Το πανηγύρι στους Αγίους Αναργύρους στη Ρωμιά και οι άρχοντες του δημοτικού τραγουδιού!!

Τον πατριάρχη Πέτρο - Λούκα Χαλκιά  είπα να μην τον ταλαιπωρήσω, ο δε Αντώνης Κυρίτσης Θα είναι 5-6 και 16 Αυγούστου στα χωριά της Φιλιππιάδας

Όταν μάθανε όλοι οι κορυφαίοι της δημοτικής ( παραδοσιακής ) μουσικής για το πανηγύρι στους Αγίους Αναργύρους στη Ρωμιά την Πέμπτη 30 Ιουνίου, θέλανε να λάβουν μέρος και  να μας , τιμήσουν με την παρουσία τους. Φυσικά ευγενικά τους ανακοίνωσα ότι μας τιμά η προσφορά τους αλλά επειδή  το πρόγραμμά τους είναι επιβαρυμένο ,ας μην ανησυχούν για την επιτυχία θα τους αντικαταστήσουν επάξια ο Κώστας Κάκκος, ο Κώστας Κωσταγιώργος και οι συνεργάτες τους .
Μετά την διαβεβαίωση αυτή συν και το ότι το πανηγύρι είναι Πέμπτη και έπρεπε να γυρίσουν εσπευσμένα στην Αθήνα, πείστηκαν και δώσαμε την υπόσχεση ότι θα το συζητήσουμε το θέμα για του χρόνου

Οπότε φίλε Κώστα Κάκκο το έργο σου βαρύ, γι' αυτό προσπάθησε να με βγάλεις ασπροπρόσωπο. Εσύ ξέρεις ότι σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και απέραντη εκτίμηση γιατί είσαι πραγματικός παραδοσιακός κλαρινίστας ( και όχι κλαριτζής).

 Ο Νίκος Φιλιππίδης και ο Κώστας Μήτσης  ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Πρέβεζα και θα είναι και πάλι 1-2- 3 Ιουλίου σε Κανάλι και Καστρί Φαναρίου. Τους έπεισα να ξεκουραστούν λίγο.

 Κώστας Τζίμας και Γιάννης Καψάλης θα έρθουν Αύγουστο

 Ο μπαρμπα - Σταύρος  Καψάλης υποσχέθηκε για άλλη χρονιά. 

Υ.Γ. Φυσικό είναι να μην πιστεύετε όλα τα παραπάνω, αλλά ο φίλος άρχοντας του δημοτικού τραγουδιού Αντώνης Κυρίτσης  μας ευχήθηκε ολόψυχα καλή επιτυχία.

Για το παραμύθι: Χριστόφορος Ευθυμίου

Ο «ρουκετοπόλεμος» του Μηταράκη, η offshore της «Αυγής» και τα... αντίποινα του




Η πολιτική μπορεί να είναι η «τέχνη του εφικτού» κατά τον Οττο Φον Μπίσμαρκ (γερμανός καγκελάριος του 19ου αιώνα)  αλλά έχει σίγουρα και τα ευτράπελά της. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ο. πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, που άρχισε με την τροπολογία του βουλευτή για τον «ρουκετοπόλεμο» στον Βροντάδο της Χίου. Είχε κατατεθεί την προηγούμενη εβδομάδα και είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Αλλά επειδή ο κ. Μηταράκης την Τρίτη επιτέθηκε στην εφημερίδα «Αυγή» για τη συμμετοχή κυπριακής offshore στο μετοχικό της κεφάλαιο, την Τετάρτη σε μία κίνηση. αντιποίνων, αποσύρθηκε η τροπολογία.

Το χρονικό έχει ως εξής:


Την Τρίτη προκλήθηκε «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του κ. Μηταράκη και της «Αυγής» σχετικά με τη συμμετοχή offshore εταιρείας στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η εφημερίδα αναγνώρισε την είσοδο εταιρείας κυπριακών συμφερόντων στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου το 2014 σημειώνοντας ότι στη διαδικασία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά

Άμοιρη Ευρώπη, έρμαιο σπιθαμιαίων ηγετών

BRITISH PARLIAMENT CAMERON

Το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία εξέπληξε την κοινή γνώμη στη γηραιά ήπειρο και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών επειδή μέχρι και την τελευταία στιγμή οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν την -έστω και οριακά- επικράτηση του «Ναι», δηλαδή της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι όμως έχουν μια ουσιαστική εμπειρία από τη βρετανική και ιδιαίτερα την αγγλική νοοτροπία και εθνική ταυτότητα δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται από το τελικό αποτέλεσμα. 

Οι Άγγλοι δεν αισθάνθηκαν ποτέ «Ευρωπαίοι» σε αυτές τις 4 δεκαετίες συμβίωσης με τους υπερπόντιους γείτονές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έννοια «Ευρωπαίος» στην καθομιλουμένη αγγλική δεν συμπεριλαμβάνει τους κατοίκους του «νησιού» αλλά απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν φτάσει από την άλλη όχθη του καναλιού. Το Ευρώ ήταν για τους Άγγλους κάτι εντελώς αδιάφορο, το οποίο το αντιμετώπιζαν μάλλον υποτιμητικά λόγω της χαμηλότερης αξίας του σε σχέση με τη λίρα. Παράλληλα, ακαδημαϊκοί όλων των ρευμάτων και πολιτικοί απ' όλο το φάσμα ήταν ανέκαθεν επιφυλακτικοί προς τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης ενώ την περίοδο των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, το ενδιαφέρον τους ήταν στραμμένο κατά βάση στην διατλαντική συνεργασία παρά στην ευρωπαϊκή συνεννόηση. 
Αυτές οι εντυπώσεις δεν μπορούν να τεκμηριωθούν σε μία επιφυλλίδα, αποτελούν ωστόσο μία σαφή εμπειρική γνώση που επιτρέπει στον ερευνητή να βρει

Kαλοκαιρινό πανηγύρι από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κορωπίου, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, ώρα 21.00' στο στάδιο Γ.Παπασιδέρη στο Κορωπί.


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κορωπίου, διοργανώνει καλοκαιρινό πανηγύρι το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, ώρα 21.00' στο στάδιο Γ.Παπασιδέρη στο Κορωπί, με την ηπειρώτικη κομπανία του Ηλία Πλαστήρα.

Στο τραγούδι θα τον συνοδεύει και ο Δημήτρης Αχνούλας, με συμμετοχή της Ιωάννας Λεγάκη στα νησιώτικα.

Προπώληση εισιτηρίων έως τη 1 Ιουλίου 3 ευρώ, ενώ την ημέρα της εκδήλωσης η είσοδος θα είναι 5 ευρώ. Τα παιδιά μέχρι τα 18 θα μπαίνουν ελεύθερα.

Οι τιμές των φαγηρών και των ποτών είναι, καλαμάκι χοιρινό 1,5 ευρώ, πρόβατο λαδόκολλα 20 ευρώ το κιλό(χωρίς κόκκαλο), μπύρα 330ml 2 Ευρώ, κρασί χύμα 5 ευρώ το κιλό, αναψυκτικά 1,5 ευρώ, ουίσκυ 50 ευρώ το απλά, 60 το σπέσιαλ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944989336-6944743325

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Αλλάζει η Ελλάδα;


Η χώρα μας έχει έντονα συμπτώματα αυτού που ονομάζουμε «κούραση από τις μεταρρυθμίσεις». Δεδομένου όμως ότι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει ελάχιστες, αναρωτιέται κανείς γιατί να υπάρχουν τόσες αντιστάσεις και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό

Εδώ και έξι χρόνια μιλάμε για μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι καταρχήν αυτό που απαιτούσε η τρόικα και τώρα οι «θεσμοί». Οι μεταρρυθμίσεις ήταν αυτό που υποσχόταν κάθε κυβέρνηση από τον Παπανδρέου μέχρι τον Τσίπρα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που συστηματικά τις συγχέουν με τα δημοσιονομικά μέτρα (δηλ. τις περικοπές και την αύξηση της φορολογίας) οι αριβίστες αντιμνημονιακοί αλλά και οι οικονομικά αναλφάβητοι.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές για τις οποίες ξέρουμε τόσο πολλά και τόσο λίγα. Εκτός από κάτι για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι: δεν πραγματοποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό το εξής: Η Ελλάδα, έχει έντονα συμπτώματα αυτού που ονομάζουμε «κούραση από τις μεταρρυθμίσεις» (reform fatigue). Δεδομένου ότι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει ελάχιστες, αναρωτιέται κανείς γιατί να υπάρχουν τόσες αντιστάσεις και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό.


Αυτές τις ημέρες διάβασα ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που σας το συστήνω. Πρόκειται για το νέο βιβλίο του Δημήτρη Σκάλκου με τίτλο Αλλάζει η Ελλάδα; Η Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων (εκδόσεις Επίκεντρο, 2016). Ο Σκάλκος είναι ένας νέος πολιτικός επιστήμονας αλλά έχει ταυτόχρονα και αρκετή εμπειρία καθώς έχει διατελέσει σύμβουλος σε τρία υπουργεία. Το βιβλίο του προσπαθεί να απαντήσει στο καυτό ερώτημα: γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και γιατί είναι ακόμα πιο δύσκολο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα; Ο Σκάλκος δεν ενδιαφέρεται τόσο να παρουσιάσει, για άλλη μια φορά, τη θεσμική παθογένεια της Ελλάδας. Αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να καταγράψει τη διεθνή εμπειρία αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία πάνω στους τρόπος υπέρβασης των αντιστάσεων και των εμποδίων. Eτσι μέσα σε δύο περίπου ώρες, όσο χρειάζεται για να διαβάσει κανείς τις 120 σελίδες του βιβλίου (που περιλαμβάνει και έναν πολύ ενδιαφέροντα πρόλογο του Καθηγητή Πάνου Καζάκου), θα μάθετε σχεδόν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη θεωρία και τη διεθνή εμπειρία των μεταρρυθμίσεων. Και με πολύ απλά λόγια, διότι το βιβλίο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο και πολύ καλά οργανωμένο.
Με αφορμή λοιπόν αυτό το βιβλίο θα ήθελα να προσθέσω και κάποιες δικές μου σκέψεις που αφορούν την Ελλάδα.
Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αιτίες της κρίσης που περνάμε εδώ και 7 χρόνια είναι κυρίως θεσμικές. Η παγκόσμια κρίση του 2008, η παθογένεια μιας Ευρωζώνης με σαθρό θεσμικό υπόβαθρο και εγγενείς αντιφάσεις, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας, το προβληματικό εμπορικό ισοζύγιο, η μυωπική συμπεριφορά των εταίρων και τα λάθη στα προγράμματα διάσωσης, αποτελούν βέβαια σοβαρές αιτίες ή αφορμές που οδήγησαν στην ασφυξία του 2010 και στην αποτυχία που ακολουθεί την εφαρμογή κάθε Μνημονίου. Oμως το ελληνικό πρόβλημα είναι κυρίως θεσμικό (με την ευρεία έννοια). Γι' αυτό δεν λύνεται αν δεν υιοθετήσουμε επειγόντως τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.




Και ποιες είναι αυτές, θα με ρωτήσετε εύλογα. Καταρχήν θα πρέπει να ανοίξει η αγορά. Αν θεωρείτε ότι αυτό έχει γίνει, ότι η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη αγορά ή, ακόμα χειρότερα, αν θεωρείτε την Ελλάδα «παράδεισο του νεοφιλελευθερισμού» είστε ή αδαής, ή ιδεοληπτικός ή άθλιος πολιτικάντης. Γιατί η Ελλάδα πριν από την κρίση, στη διάρκεια της κρίσης και σήμερα που διαβάζετε αυτό το κείμενο, ήταν, είναι κι από ό,τι φαίνεται θα παραμείνει η λιγότερο ανοικτή οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Και, μαζί με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία μια από τις πιο κλειστές στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Μην αναρωτιέστε λοιπόν γιατί δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, γιατί δεν βρίσκετε δουλειά (ποιος να σας την προσφέρει;), γιατί οι τιμές πολλών προϊόντων δεν λένε να πέσουν παρά τη μείωση της ζήτησης και τον αποπληθωρισμό, γιατί δεν γίνονται ξένες επενδύσεις ενώ έχει μειωθεί τόσο το εργατικό κόστος. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν αμέσως ριζικές δομικές μεταρρυθμίσεις που να ανοίγουν τις αγορές στον ανταγωνισμό. Μόνο έτσι θα έχουμε επενδύσεις, θα ανοίξουν επιχειρήσεις, θα υπάρξουν επιτέλους θέσεις εργασίας.
Αυτοί που θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα μια κλειστή κορπορατιστική οικονομία είναι οι ισχυροί ολιγάρχες που υπερασπίζονται τα καρτέλ τους, οι ισχυρές επαγγελματικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα κλειστά επαγγέλματά τους και βέβαια τα ισχυρά σωματεία του δημόσιου τομέα
Μα ποιος κρατά κλειστή την αγορά; Θα μπορούσε να απαντήσει κανείς ότι φταίει η ιδεοληψία της παρούσας κυβέρνησης. Είναι αλήθεια, οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος. Θα το παλέψουν μέχρι το τέλος. Αλλά, κακά τα ψέματα, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιπαθούσαν τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά. Oμως όλα αυτά είναι μάλλον προσχήματα. Γιατί στην πραγματικότητα αυτοί που θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα μια κλειστή κορπορατιστική οικονομία (και εξασφαλίζουν την σιωπηρή συνενοχή των πολιτικών) είναι οι ισχυροί ολιγάρχες που υπερασπίζονται τα καρτέλ τους, οι ισχυρές επαγγελματικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα κλειστά επαγγέλματά τους και βέβαια τα ισχυρά σωματεία του δημόσιου τομέα που υπερασπίζονται τα εξοργιστικά προνόμιά τους. Η πολιτική δύναμή αυτών των ομάδων είναι τόσο μεγάλη και η άγνοια των υπολοίπων τόσο αξιοθρήνητη που οι πρώτοι δεν κινδυνεύουν από τη λαϊκή κατακραυγή και οι δεύτεροι ενίοτε είναι τόσο ανόητοι ώστε να τους υπερασπίζονται κιόλας!
Από εκεί και πέρα χρειάζονται επειγόντως μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και στο ασφαλιστικό. Αν διαβάζετε συνεπώς το Protagon δεν χρειάζεται να προσθέσω πολλά. Θα σημειώσω μόνο τα εξής (για μια αναλυτική παρουσίαση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, κατεβάστε δωρεάν από εδώ την έκθεση του ΟΟΣΑ):
(α) για το Φορολογικό: πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο η λιτότητα στραγγαλίζει μια οικονομία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα πρόγραμμα λιτότητας δεν είναι απαραίτητο - ειδικά σε περιπτώσεις δημοσιονομικού εκτροχιασμού, όπως η δική μας. Oμως υπάρχουν, χοντρικά, δύο ειδών προγράμματα. Από τη μια αυτά που βασίζονται στη μείωση των κρατικών δαπανών και από την άλλη τα φορομπηχτικά. Τα δεύτερα δεν στραγγαλίζουν απλώς αλλά εξοντώνουν μια οικονομία. Τα πρώτα αντίθετα έχουν πολύ λιγότερο καταστροφικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα όταν επικεντρώνονται στο «λίπος» του κρατικού μηχανισμού και οι περικοπές γίνονται με διάκριση και με κριτήρια αποτελεσματικότητας. Στην Ελλάδα από τη μια φορολογούμε ανηλεώς ό,τι αναπνέει και από την άλλη οι περικοπές αντί να στοχεύσουν το κρατικό «λίπος» διέλυσαν την υγεία και την παιδεία και ισοπέδωσαν ό,τι απέμεινε από την αγορά. Πετύχαμε δηλαδή τον συνδυασμό που σκοτώνει - κυριολεκτικά. Προσθέστε στα παραπάνω ότι το σύστημα αυτό είναι εξαιρετικά άδικο (καθώς η φοροδιαφυγή από μεγάλες ομάδες συνεχίζει να οργιάζει) και βέβαια αναποτελεσματικό - τα έσοδα μειώνονται.
(β) για το Ασφαλιστικό: αυτή είναι η βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί καθώς ο συνδυασμός της υπογεννητικότητας με ένα σύστημα που δεν μπορεί να επιβιώσει, διότι είναι ταυτόχρονα (και αυτό) άδικο και αναποτελεσματικό, πυροδοτείται από την ανυπαρξία υγιούς οικονομικής δραστηριότητας που να εξασφαλίζει τουλάχιστον μια παράταση στη ζωή του. Η πρόσφατη ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης ήταν το αντίστοιχο ενός τσιρότου πάνω σε μια πληγή που αιμορραγεί. Η αντίστροφη μέτρηση όμως συνεχίζεται.
Τι χρειάζεται για να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις; Δυστυχώς αρκετές προϋποθέσεις. Απαντήστε μόνες/οι σας αν υπάρχουν:

  1. Εναν λαό που να έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο και να έχει κατανοήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, ακόμα κι όταν είναι επώδυνες.
  2. Μια πολιτική ηγεσία έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος αλλά που να διαθέτει επίσης τη λαϊκή στήριξη.
  3. Μια ομάδα τεχνοκρατών που να έχει θεωρητική επάρκεια αλλά και να γνωρίζει καλά τη διεθνή εμπειρία. Θα πρέπει η ομάδα αυτή βέβαια να στηρίζεται πλήρως από την πολιτική ηγεσία.
  4. Οσο γίνεται περισσότερη διαφάνεια σε όλα τα στάδια. Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγεί με σαφήνεια τους στόχους, τις μεθόδους, τα βήματα και να αξιολογεί τα αποτελέσματα με ειλικρίνεια.
  5. Τέλος, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι δίκαιες και αμερόληπτες. Πρέπει δηλαδή να επιλεγούν εκείνες που μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος και όχι εκείνες που ελαχιστοποιούν το πολιτικό κόστος. Και μετά την επιτυχία τους το κοινωνικό πλεόνασμα πρέπει να μοιράζεται όσο δικαιότερα γίνεται. Αν δεν συνοδευτούν από έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη θα υπονομευθούν πολιτικά και δεν θα έχουν συνέχεια.

Γνωρίζω ότι η παραπάνω λίστα δεν ακούγεται καθόλου ρεαλιστική. Σε μια καθημαγμένη, διχασμένη, απογοητευμένη κοινωνία που δεν λειτουργεί καν ως τέτοια αλλά ως συνονθύλευμα ατομικών στρατηγικών και δράσης ισχυρών δικτύων αυτές οι προϋποθέσεις ακούγονται ανεδαφικές. Oμως αυτή είναι η μοναδική διέξοδος. Κουτσά-στραβά έστω, αυτά περίπου πρέπει να κάνουμε. Μέχρι να το πάρουμε απόφαση θα συνεχίσουμε να συζητάμε τη μιζέρια μας, μοιραίοι, άβουλοι και βέβαια αναμένοντας το θαύμα.

 Ο Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Δυο νέοι από την Αμαλιάδα, κέρδισαν τον τίτλο του καλύτερου νέου αγρότη της Ευρώπης


Το πρώτο βραβείο στον 3ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την Ανάδειξη του Καλύτερου Νέου Αγρότη της Ευρώπης που διεξήχθη στις 7 Απριλίου στο Ευρωκοινοβούλιο έλαβε η Ελλάδα. 


Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τους νέους αγρότες Θοδωρή Βασιλόπουλο του Γεωργίου και Γιώργο Βασιλόπουλο του Τρύφωνα, οι οποίοι εξελέγησαν ύστερα από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. 


Κατάφεραν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο καλύτερου έργου στο σύνολό του, παρά το γεγονός ότι λόγω των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν αυτοπροσώπως τη δουλειά τους…. 



Ρομπότ… ραβδιστής
Οι δυο νέοι αγρότες παράγουν και μεταποιούν μαζί με την οικογένειά τους έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, βιολογικής καλλιέργειας, βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο από άγριες ελιές βιολογικής γεωργίας, ενώ δραστηριοποιούνται σε αροτριαίες καλλιέργειες και σε κηπευτικά. 

Στο διαγωνισμό οι Έλληνες συμμετείχαν με το καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα συγκομιδής ελαιοκάρπου ποικιλίας Κορωνέϊκη, το οποίο μπορεί να καταστήσει το ελαιόλαδο ανταγωνιστικό σε ολόκληρο τον κόσμο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξηση παραγωγής του εθνικού προϊόντος μας, του ελαιολάδου. 
«Ταιριάξαμε την παράδοση με την καινοτομία και πετύχαμε την μείωση του λειτουργικού κόστους, του χρόνου συγκομιδής, ενώ προστατεύσαμε και τα ελαιόδεντρα από την «κακοποίηση» που υφίστανται από άλλους μηχανικούς τρόπους μαζέματος της ελιάς. Το 2009 χρησιμοποιήσαμε το μηχάνημα με εκπληκτικά αποτελέσματα», τονίζει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος. 


Στα Τσαφλέϊκα
Οι πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία οι οποίες ξεκίνησαν από τα κτήματα τους κατέστρεψαν όλες τις γεωργικές τους εκτάσεις. Δεν εγκατέλειψαν όμως το τόπο τους. Ξαναδημιούργησαν από το μηδέν την αγροτική τους επιχείρησή.

Δημιούργησαν τις κατάλληλες υποδομές στη συνοικία Τσαφλέϊκα- Πανόραμα που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Δήμου Ήλιδας δίπλα στο αρχαίο μονοπάτι που ενώνει την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία. Αποτελείται από 2.200 στρέμματα πευκοδάσους με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. 
Φύτεψαν νέες ελιές. Ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν τον συνεταιρισμό βιοκαλλιεργητών για την παραγωγή, τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, βρώσιμων ελιών και μιας σπάνιας ποικιλίας αγριελιάς. Το 2007 κατοχύρωσαν την επωνυμία τους «Βιοήλις» και το 2008-2013 φύτεψαν χιλιάδες ελαιόδεντρα με την παραδοσιακή μέθοδο, χρησιμοποιώντας δίχτυα και πανιά μέσω του ρομποτικού μηχανήματος. 

«Η αναζήτηση λύσεων για την γρήγορη συγκομιδή των ελιών μας οδήγησε στο να σχεδιάσουμε πάνω σε ένα πρότυπο μηχάνημα τύπου unimog, ένα καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα, το οποίο κατασκεύασε τοπική εταιρία. 

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 αγρότες από 17 διαφορετικά κράτη μέλη στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία των πορτογαλικών Αγροτών (ΚΓΠ) και την Οργάνωση των ισπανικών Αγροτών (ASAJA). 

Συγχαρητήρια από ευρωβουλευτές
«Το συνέδριο είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να γιορτάσουμε το ζωτικής σημασίας έργο που επιτελούν οι νέοι ευρωπαίοι γεωργοί για τη γεωργία, όχι μόνο για σήμερα αλλά και για το μέλλον, δεδομένης της τάσης γήρανσης από την οποία υποφέρει ο αγροτικός πληθυσμός», δήλωσε η ισπανίδα ευρωβουλευτής Esther Herranz.
Την ικανοποίηση του για το βραβείο που απέσπασαν οι έλληνες νέοι αγρότες εξέφρασε και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης Έλληνας πρέσβης των Νέων Αγροτών στο Ε.Κ, ο οποίος θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας και οι νέοι άνθρωποι θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά. 
Τα υπόλοιπα βραβεία που δόθηκαν είναι: καλύτερο έργο: Βουλγαρία: Petko Simeonov (ισοψήφησε με την Ελλάδα) πιο καινοτόμο έργο: Πορτογαλία: Henrique Silvestre Ferreira, πιο βιώσιμο έργο: Ισπανία: Alicia Pardo García.