Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Μία και μοναδική η Nina Agdal.


Μόλις στα 24, η Δανή Nina Agdal είναι ένα από τα ανερχόμενα «αστέρια» του παγκόσμιου modeling με εμφανίσεις σ' όλες τις πασαρέλες του κόσμου και με editorials μόδας στα πιο δημοφιλή γυναικεία περιοδικά. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κορίτσι από τη Κοπεγχάγη με αγγελικό πρόσωπο και με καταπληκτικά πράσινα μάτια, ύψους 1,76 και μέλος της ομάδας Elite Model Management. H Nina έχει ήδη στο ενεργητικό της αρκετές νεανικές καμπάνιες γνωστών οίκων μόδας (Billabong, Body Central, Calzedonia, Cover Style, Delia's, Ellos, Fredericks of Hollywood, Garage, Gosh κ.ά.) ενώ το 2015 αναμένεται να είναι η χρονιά της αφού είναι πολύ πρόσφατη η έναρξη της συνεργασίας της με τη «Victoria's Secret».


Δείτε τα video




































www.kourdistoportocali.com

Κάτω Ζάλογγο Ιωαννίνων. Απολαύστε τα video






Απολαύστε τα video


















     Το χωριό Ζάλογγο είναι ημιορεινός οικισμός του νομού Ιωαννίνων. Βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νομού, στην πρώην επαρχία Δωδώνης , κοντά στα όρια με το νομό Θεσπρωτίας, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.  Υπάγονταν διοικητικά στο δήμο Μολοσσών, πλέον όμως ανήκει στο δήμο Ζίτσας.

         Κατά τον Vasmer σχηματίζεται από τη σλαβική πρόθεση za «πίσω» και το logъ «το άλσος, το λιβάδι», δηλαδή η δασωμένη περιοχή. Τα όνομα του χωριού με μια πρώτη ματιά φαίνεται ελληνικότατο. Δηλαδή καλό χωριό, καλών και αγαθών ανθρώπων, ίσως και χωριό όμορφο. Από έγραφα εντούτοις δημοσιευμένα από το Αρχείο της μονής Παλιουρής και συγκεκριμένα   Αρβανιτών τσιφλικάδων το 1834 και 1832 δείχνουν πως το όνομα κάθε άλλο παρά έχει σχέση με την παραπάνω έννοια. Ήταν τσιφλίκι της παλιάς και επίσημης οικογένειας Αρβανιτάδων των Κάλι ή Κάλο με την αρβανική και υποκοριστική κατάληξη –ουση έγινε Καλούσης . Έτσι δεν πρέπει να ερμηνεύεται σαν καλό χωριό αλλά χωριό του Κάλο ή του Καλούση Αρβανίτη μπέη, του οποίου ήταν από παλιά τσιφλίκι. Το δεύτερο συνθετικό μπορεί να σχετισθεί και με τις τούρκικες λέξεις ιμποχώρ, σαλαχώρ,Λαχώρ (τούρκικα αξιώματα).

         Πολύ γνωστά έχουν γίνει τα δύο ετούτα χωριά για τη διαμάχη τους όσον αφορά την έδρα ενός δήμου που έγινε με εθελουσία συνένωση οικισμών (τέως Δήμος Βερενίκης). Η υπόθεση έφθασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά, πριν βγει η απόφαση για το αν θα γίνει η έδρα στο Πάνω ή στο Κάτω Ζάλογγο, έγινε η συνένωση των κοινοτήτων με το σχέδιο «Ιω. Καποδίστριας», οπότε όλα τους, συν μερικά ακόμα, ανήκουν στον Δήμο Μολοσσών με έδρα τον Βουτσαρά!
         Ένα πανέμορφο γεφύρι που Χτίστηκε το 1605 χαμένο πλέον μέσα στην κοιλάδα του Ζαλογγίτικου ποταμού. Συνέδεε τα Ιωάννινα με την Παραμυθιά πριν ακόμη χτιστεί το γεφύρι της Βροσίνας. Είναι μια πολύ στενή, επικίνδυνη αλλά συγχρόνως και πολύ τολμηρή αλλά και όμορφη κατασκευή. Ευτυχώς συντηρήθηκε πρόσφατα και έτσι θα μπορούμε να το θαυμάζουμε για πολλά χρόνια ακόμη. Απέναντι από το Κάτω Ζάλογγο, κοντά στην δεξιά όχθη του Ζαλογγίτικου ποταμού σώζεται αρχαία οχυρή θέση από την οποία διακρίνεται η πύλη εισόδου που ενισχύεται από πύργο. Στο εσωτερικό διακρίνεται αρχαία δεξαμενή και τα θεμέλια του οικοδομήματος.
     Οδηγίες Πρόσβασης: 
Πέρνουμε το δρόμο για το χωριό Κάτω Ζάλογγο και μόλις φτάσουμε ρωτάμε για το πως μπορούμε να πάμε στο γεφύρι. Παίρνουμε το χωματόδρομο που οδηγεί την κοιλάδα του Ζαλογγίτικου και μόλις κατέβουμε συνεχίζουμε για 4 χλμ. προς την πλευρά της Βροσίνας.
Στην περιοχή αυτή που το ντούσκο (βελανιδιά) κάνει δυναμική εμφάνιση μπορείς να θαυμάσεις την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (με τη σπάνια αγιογραφία σε ξύλο του Αγίου Δονάτου) 
- See more at: http://zitsaculture.gr/articles/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B6%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%85#sthash.N1mt3qv0.dpuf
Κάτω Ζάλογγο
Το Κάτω Ζάλογγο (Τοπική Κοινότητα Ζαλόγγου - Δημοτική Ενότητα ΜΟΛΟΣΣΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Κάτω Ζάλογγον”. Έδρα του δήμου είναι η Ελεούσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Κάτω Ζάλογγο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ζαλόγγου, του πρώην Δήμου ΜΟΛΟΣΣΩΝ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Το Κάτω Ζάλογγο έχει υψόμετρο 305 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,6108258272 και γεωγραφικό μήκος 20,5312792264. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Κάτω Ζάλογγο θα βρείτε εδώ.










Ζαλογγογέφυρο


Ένα πανέμορφο γεφύρι χαμένο πλέον μέσα στην κοιλάδα του Ζαλογγίτικου ποταμού. Συνέδεε τα Ιωάννινα με την Παραμυθιά πριν ακόμη χτιστεί το γεφύρι της Βροσίνας. Είναι μια πολύ στενή, επικίνδυνη αλλά συγχρόνως και πολύ τολμηρή αλλά και όμορφη κατασκευή. Ευτύχως συντήρηθηκε πρόσφατα και έτσι θα μπορούμε να το θαυμάζουμε για πολλά χρόνια ακόμη.







Οδηγίες Πρόσβασης: 

Πέρνουμε το δρόμο για το χωριό Κάτω Ζάλογγο και μόλις φτάσουμε ρωτάμε για το πως μπορούμε να πάμε στο γεφύρι! Πέρνουμε το χωματόδρομο που οδηγεί την κοιλάδα του Ζαλογγίτικου και μόλις κατέβουμε συνεχίζουμε για 4 χλμ. προς την πλευρά της Βροσίνας.
Νομός: Ιωαννίνων. Δήμος Ζίτσας. Δημοτικό διαμέρισμα: Κάτω Ζάλογγο.Ποταμός: Ζαλογγίτικος
Συντεταγμένες: N 39° 38΄01,2΄΄ E 020° 31΄51,8΄΄ Υψόμετρο: 120 Χρονολογία: 1605 Χορηγός: Μονή Μακραλέξη
Μορφή: Μονότοξο. Άνοιγμα Τόξου: 11,30 μ. Ύψος Τόξου: 8,00 (6,70 + 1,30) μ. Πλάτος Καταστρώματος: 2,00 μ.
Κατάσταση: Πολύ καλή


Ο "Αμερικάνος" Αλέξης Τσίπρας σε 7 κινηματογραφικές σκηνές

Ο

Το αμήχανο "ραντεβουδάκι" Αλέξη-Bill περνάει στην 7η τέχνη.

Δεν έχει συμπληρωθεί καλά-καλά ένα 24ωρο από τo "Bucket List" ταξίδι του Αλέξη στη Νέα Υόρκη και το ελληνικό ιντερνέ κοντεύει να πέσει σύσσωμο από τον καταιγισμό memes, gifs, tweets και κάθε είδους "τρολοκατασκευής".
Λογικό, άλλωστε. Και να σκεφτεί κανείς πως δεν πέρασαν ούτε 3 χρόνια από την πανηγυρική εμφάνιση του τότε υποψηφίου Alexis στο CNN. Μια βραδιά που χιλιάδες ελληνίδες μάνες αισθάνθηκαν ξαφνική ντροπή για το lower του γιου τους.

Φυσικά, αυτή η ιστορία δεν σταματά εδώ. Οι σκέψεις πηγαίνουν σε εκείνα τα μερόνυχτα των Βρυξελλών που θύμισαν Πανελλήνιες εξετάσεις τρίτης Λυκείου και τον Αλέξη που ουδείς γνωρίζει πώς και με ποιον τρόπο κατάφερε να διαπραγματευτεί ή το πιο ευσεβές, να αρθρώσει λόγο. Να πει ένα "γεια" βρε αδελφέ. 

Εδώ μια από τις πολλές τρολο-εκδοχές του επίμαχου -σημερινού- βίντεο. 
  
Δείτε το video



Για να επιστρέψουμε εκεί που αφήσαμε τη κουβέντα, να φέρουμε και μερικά τρολο-παραδείγματα της σημερινής -ντροπιαστικής- Δευτέρας που έπεσαν στα μάτια τα δικά μας και χιλιάδων άλλων και φυσικά δεν έμειναν ασχολίαστα. Γιατί μπορεί η πλάκα να είναι... πλάκα, η εικόνα όμως του πρωθυπουργού της χώρας σε ένα πραγματικό Between Two Ferns με τον Bill Clinton σε ρόλο Ζακ Γαλυφιανάκη, δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Για κανέναν μας. Στη τελική, αν δεν μπορείς ρε κοπέλι, τράβα πάρε έναν μεταφραστή και κάνε τη δουλειά σου.
Στο τέλος της ημέρας, ο Αλέξης ήταν που πριν 16 χρόνια διαδήλωνε χαρακτηρίζοντας τον Clinton "φονιά των λαών" και σήμερα αδυνατεί να απαντήσει -τουλάχιστον- σε αυτό που τον ρωτά. Ντροπή. 
Σε άλλα νέα, λοιπόν, ο κόσμος ξεσάλωσε και... το Luben έκανε την αρχή 




Ο Πάνος Μιχαήλ παρουσίασε το απόλυτο φωτοσοπικό αριστούργημα στο Facebook του



και η LIFO συγκέντρωσε τα καλύτερα της ημέρας σε ένα μοναδικό mash-up. 
Εμείς, ως γνήσιοι Προβοκάτορες, αφού γελάσαμε μέχρι δακρύων (είπαμε, πάντα γεμάτοι ντροπή), αρχίσαμε να θυμόμαστε ταινίες όπου η αμηχανία των διαλόγων μας έκανε να σερνόμαστε στα πατώματα, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ποιον άλλον; "Τον Αλέξη". 
Πάμε να τις δούμε: 
1. Bean. Σας γράφω στα @@ και "wait a minute" να στεγνώσουν κιόλας μιας και δεν καταλαβαίνω Τζίζους. 



2. Bruce Almighty. Ο απόλυτος θεός (Τζιμ Κάρεϊ) στον απόλυτο θεό (για μια βδομάδα) καταστρέφει τον Στιβ Καρέλ τσακίζοντας τα στομάχια της απανταχού εφηβικής (τότε) μάζας. 



3. Analyze This! Αλεξης σε ρόλο Μπίλυ Κρίσταλ απέναντι σε ψαρομάλλη Μπίλυ Κλίντον. 


 4. Borat. Εκεί που η μαγκιά, συναντά τη βλαχιά κι ο Borat προσπαθεί να το παίξει χλιδο-γκόμενος στο Αμέρικα. Κάτι σαν τον Αλέξη στα κυριλέ λημέρια του ΟΗΕ. 



5. Rush Hour. Μοναδικό δίδυμο Jackie Chan - Chris Taker με τον Ασιάτη καρατέκα να μην καταλαβαίνει "γρι". Ο Αλέξης τουλάχιστον γελούσε.  



6. The Dictator. Ποιος άλλος; Σάσα Μπάρον Κόεν σε ένα κρεσέντο που προκάλεσε γέλιο και στον πιο φανατικό τρομολάγνο. Ο δικός μας Αλέξης βέβαια, σε έναν ολόκληρο λαό. 1-0



7. The Dictator. Again. Είναι μοναδικός το είπαμε κι αυτή η σκηνή, "ατόφιος" Αλέξης σε κρίσιμο debate. 



Θα γράφαμε για ώρα, όπως καταλαβαίνετε. Πάσα σε εσάς. Προτείνετε και δώστε συνέχεια σε αυτό το απίθανο compilation. 

Koριτσίστικα τσαλιμάκια από τον Μειμαράκη για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Ν.Δ., βγήκαν μπροστά Αδωνης και Τζιτζικώστας





Αποφασισμένοι να πέσουν μαχόμενοι ως το τέλος είναι οι Αδωνης Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, οι υποψηφιότητες των οποίων πέρασαν σε δεύτερη μοίρα εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Την ίδια στιγμή ο Μειμαράκης με νάζια και τσαλιμάκια σαν κοριτσάκι μπροστά στον καθρέφτη κάνει ότι περνάει από το χέρι του να διαψεύσει το χαρακτηρισμό Ελληνας Ερντογάν που του απενεμήθηκε 
Οι ηγέτες δεν κρύβονται στα δύσκολα και ούτε κάνουν σαν γκόμενες: Eίτε θα είναι υποψήφιος, είτε όχι. Ενώ υποστηρίζει ότι δεν λειτουργεί παρασκηνιακά αφήνει μετέωρη την υποψηφιότητά του.
Είναι σοβαρή στάση αυτή;
Αυτό δεν χαρακτηρίζει τους πραγματικούς ηγέτες.
Σήμερα κιόλας ο Μειμαράκης-στρατηγός Πάτον να ξεκαθαρίσει την θέση του διαφορετικά θα γκρεμίσει ότι έχτιζε.
Ο Αδωνης από την άλλη είναι ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του:
"O Μάκης Bορίδης είναι φίλος μου πολλά χρόνια και είχαμε κοινή πολιτική διαδρομή από το ΛΑΟΣ και μετά, όμως δεν είμαστε το ίδιο πολιτικό πρόσωπο, ούτε πρέπει να μας νοούν διαρκώς ως ομάδα. Δεν είμαστε αναγκαστικά ομάδα. Μπορούμε να συμφωνούμε σε ορισμένα πράγματα και μπορούμε και να διαφωνούμε. Το αν θα υπογράψει δεν το ξέρω. Θέλω να μαζέψω 50 υπογραφές από στελέχη της πολιτικής επιτροπής. Ας ρωτήσετε τον κύριο Βορίδη" . 
 Σημείωσε ότι ο ίδιος «δεν έχει μηχανισμούς». «Είμαι αυτό που βλέπετε» σημείωσε και συνέχισε: «Σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους όχι. Δεν έχω προλάβει να φτιάξω μηχανισμούς, γιατί είχα βιοποριστικά προβλήματα να λύσω για την οικογένειά μου».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δέκα χρόνια καριέρας στον τραπεζικό τομέα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε μεγάλη νίκη στην περιφέρεια Μακεδονίας. Για τον Βαγγέλη τι να πω;» Και συνέχισε τονίζοντας ότι «είναι καλοδεχούμενη υποψηφιότητα Μεϊμαράκη» διευκρινίζοντας: «η ιδέα ότι είναι ο Μεϊμαράκης μεταβατικός είναι λάθος. Εγώ πάντως, αν μαζέψω τις υπογραφές θα είμαι υποψήφιος. Κανένας και πρώτος εγώ δεν θεωρώ ότι αν κερδίσει κάποιος άλλος θα πάει χαμένη η παράταξη. Δεν είμαστε εχθροί».
  Ο κ.Γεωργιάδης κάλεσε τους υποψηφίους για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας σε debate, κάτι που έχει κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «θα έχει ενδιαφέρον να οργανώσουμε ένα debate. Πέρα από τις ταμπέλες, πρέπει να μιλήσουμε για τις πολιτικές. Πιο λογικά και πιο πραγματιστικά, που σημαίνει πιο δεξιά».
Το ίδιο και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος με νέα ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για πολιτική μάχη την οποία έχασε η ΝΔ στην κοινωνία και λιγότερο στο Κοινοβούλιο:
Σήμερα που οι μεγάλες μάχες δίνονται και κερδίζονται στην κοινωνία, καλούμαστε να δουλέψουμε όλοι μαζί για τον δύσκολο στόχο να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της. Με λόγο καθαρό και ελκυστικό. Mε σεβασμό στον Γολγοθά που καθημερινά ανεβαίνουν οι συμπολίτες μας. Mε ιδέες και πειθώ που μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικές συμμαχίες με παραγωγικές δυνάμεις του ελληνικού λαού, την εμπιστοσύνη των οποίων χάσαμε. Με συγκεκριμένο σχέδιο για το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει την κρίση και να μπει ξανά σε δρόμο προόδου.

Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα.

Και κάτι τελευταίο, προς πραγματικά απορούντες αλλά και σε δήθεν ανησυχούντες:

Η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλά και άξια στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Όποιος διαφωνεί, ας βγει να το πει ευθέως.
Εμείς προχωράμε μπροστά.


Οι επιπτώσεις από την εκμετάλλευση των υδρογοανθράκων της Πρέβεζας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι επιπτώσεις από την εκμετάλλευση των υδρογοανθράκων της Πρέβεζας

Αποκαλύπτουμε σήμερα, όλα όσα αναφέρονται στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοανθράκων στις περιοχές Άρτας και Πρέβεζας και τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στις ζωές των κατοίκων του Ν. Πρέβεζας.
Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί το... μπούσουλα για όσα αναμένεται να έρθουν στις ζωές μας και τις δραστικές αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στην καθημερινότητά μας. Είναι ζήτημα βαρύνουσας σημασίας και πραγματικά αξίζει ο κάθε πολίτης να ρίξει μια ματιά στην πραγματικά εμπεριστατωμένη ΣΜΠΕ, που δημισιεύουμε παρακάτω.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο επιστημονικός υπεύθυνος κ. Ευθύμιος Λέκκας και οι επιστημονικοί του συνεργάτες αμείφθηκαν με το ποσό των 20.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη μελέτη, σύμφωνα με τον πίνακα αποδοχών χρηματοδοτήσεων των εξωπανεπιστημιακών φορέων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος / Τομέας Δυναμικής Τεκτονικής - Εφαρμοσμένης Γεωλογίας).
Σε περίπτωση που προχωρήσει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους οικοτόπους, στη χλωρίδα και πανίδα, στο έδαφος, στα ύδατα, στον αέρα και στο τοπίο, κυρίως κατά τη φάση κατασκευής. «Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι προσωρινές και σε πολύ μεγάλο ποσοστό αναστρέψιμες μετά το πέρας των εργασιών, ενώ με την λήψη κατάλληλων μέτρων και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων που θα ορισθούν, δύναται να ελαχιστοποιηθούν», αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη.

Εντός της ΣΜΠΕ τονίζεται επίσης πως:
«Οι δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης Υ/Α ενδέχεται να επιφέρουν μία σειρά επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι κύριες πιθανές πηγές περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι:
. Θόρυβος (ημισυνεχής ή συνεχής), από τη σεισμική έρευνα, τα γεωτρύπανα, τις μονάδες παραγωγής, τις γεννήτριες και το βοηθητικό εξοπλισμό.
. Υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του βιοτικού και αβιοτικού φυσικού περιβάλλοντος, των περιοχών πολιτιστικού ενδιαφέροντος κλπ, από την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για την έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και μεταφορά των Υ/Α.
. Οπτική όχληση από την παρουσία κατασκευών.
. Χημική ρύπανση νερών και εδάφους από πιθανές διαρροές προερχόμενες είτε από το μηχανικό εξοπλισμό, είτε από τα συστήματα μεταφοράς, είτε από γεωτρητικές εργασίες.
. Ατμοσφαιρικές εκπομπές από την καύση και τον εξαερισμό των καυσίμων και τους πυρσούς καύση».

Τα στοιχεία στην ΣΜΠΕ είναι πάρα πολλά για το Ν. Πρέβεζας. 

Αξίζει να τη μελετήσετε προσεκτικά, κλικάροντας ΕΔΩ.

Ο Δήμος Ζηρού δίνει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης,


 Ο Δήμος Ζηρού στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των δημοτών ενεργοποίησε ειδική φόρμα για online εγγραφές στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης το οποίο συνδιοργανώνεται με το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ &  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.
Υπενθυμίζουμε ότι στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ζηρού μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΝΕΕΣ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ
Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η υποβολή φωτοτυπίας της αστυνομικής ταυτότητας.

Ηλεκτρονικά οι δημότες θα βρουν την ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα του Δήμου στην Παρακάτω διεύθυνση: 

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους .



Για πληροφορίες και εγγραφές οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στο Δημαρχείο Ζηρού (Ισόγειο)

 Τηλ. 2683360600

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Τετάρτη – Παρασκευή από 09:00 π.μ. έως 12:00 μ.

Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν από 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας



Ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ "Αμπαλί" στην Πρέβεζα

Ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ "Αμπαλί" στην Πρέβεζα(photos+video)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 2015, το 2ο Φεστιβάλ Αμπαλί (petank), που διοργανώθηκε στην Πρέβεζα από το Σύλλογο Φίλων Αμπαλί Πρέβεζας στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου.


IMG 5967


Για τρεις ημέρες φίλοι του αμπαλί βρέθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Κυανή Ακτή, ανταλλάξανε απόψεις και προβληματισμούς και επισήμαναν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη διάδοση του παραδοσιακού αυτού παιχνιδιού και στις επόμενες και νεότερες γενιές.

IMG 5976

Το πρωί της Κυριακής έγιναν οι ημιτελικοί και οι τελικοί αγώνες και απονεμήθηκαν το κύπελλο και τα μετάλλια στους νικητές καθώς και διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες.

IMG 5985

Πως παίζεται το αμπαλί
Όσοι επιθυμείτε να δείτε από κοντά πως παίζεται το αμπαλί, δεν έχετε παρά να περάσετε μια βόλτα από την Κυανή Ακτή κυρίως τα Σαββατοκύριακα..
Η γέννηση του αμπαλί ή πετάνκ -όνομα που προέρχεται από τη διάλεκτο της Προβηγκίας, ενώ στα ελληνικά μεταφράζεται ως «πόδια ακίνητα» - τοποθετείται κάπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Γρήγορα, κατέκτησε όλη τη Γαλλία και εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορά της, για να φτάσει σήμερα να έχει φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το concept είναι απλό: χωρίς να κινούνται (εξού και το «ακίνητα») οι παίκτες δύο ομάδων ρίχνουν εναλλάξ ατσάλινες μπάλες για να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα μικρό ξύλινο μπαλάκι, τυχαία ριγμένο στο έδαφος. Αν μάλιστα καταφέρει κάποιος να χτυπήσει τις μπάλες του αντιπάλου, ώστε να τις απομακρύνει από το στόχο, ακόμα καλύτερα! Προσοχή, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Απαιτεί συγκέντρωση και βασικές γνώσεις... γεωμετρίας.


Δείτε το video



Οι 5 βόμβες στις συντάξεις.Τι αλλάζει στα ποσά και τα όρια ηλικίας

Οι 5 βόμβες στις συντάξεις - Τι αλλάζει στα ποσά και τα όρια ηλικίας

«Φως» στις γκρίζες ζώνες του νέου Ασφαλιστικού (σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης, επιβολή πρόσθετης ποινής για την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλαγή τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού έως τα 67) θα ρίξει η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφού προηγουμένως υποβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα σχετικά ερωτήματα!

Το υπουργείο Εργασίας απέστειλε έγγραφο σε όλα τα Ταμεία παραθέτοντας τις 5 αλλαγές που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι (ν. 4336/15) χωρίς, ωστόσο, να δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων διατάξεων για όσους δεν είχαν θεμελιώσει έως το καλοκαίρι συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης (πρόωρης ή κανονικής). Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, παρατείνει την αβεβαιότητα πολλών ασφαλισμένων σχετικά με τον προγραμματισμό ζωής και μεταθέτει, αναγκαστικά, τη λήψη αποφάσεων για αργότερα.

Οι 5 αλλαγές
Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος:


Οι 5 βόμβες στις συντάξεις - Τι αλλάζει στα ποσά και τα όρια ηλικίας


1. Με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 προβλέπεται ότι όσων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τα Ταμεία κύριας ή επικουρικής ασφάλισης αρχίζει από την 1/7/2015 και εφεξής, λαμβάνουν μόνο το ποσό της σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών και γενικών διατάξεων (οργανικό ποσό με βάση τις εισφορές). Εάν το προκύπτον οργανικό ποσό σύνταξης είναι κατώτερο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατωτάτου ορίου, τότε χορηγείται το οργανικό αυτό ποσό.
Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010, καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης. Εφόσον το οργανικό ποσό σύνταξης υπερβαίνει το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, τότε εξ' αρχής καταβάλλεται το οργανικό ποσό σύνταξης. Για παράδειγμα, όπως έχει γράψει η «Ημερησία», με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, το οργανικό ποσό είναι 315 ευρώ και δεν διευκρινίζεται αν θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη του προνοιακού τμήματος.
2. Με την περίπτωση 1β της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015, ο υπολογισμός της σύνταξης σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3863/2010 (βασική + αναλογική) ισχύει για τους υπαχθέντες σε οποιοδήποτε ταμείο έως και την 31/12/2010 των οποίων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας αρχίζει από 1/1/2015. Δηλαδή θα λαμβάνουν για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2011 και μετά αναλογία της βασικής σύνταξης και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
3. Με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015, προβλέπεται ότι τα ποσά κατωτάτων ορίων σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που καταβάλλονται από τους οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, διατηρούνται «παγωμένα» μέχρι και 31/12/2021 στο ύψος που ισχύει την 31/7/2015.
4. Με την υποπαράγραφο Ε3 προβλέπεται η σταδιακή, σύμφωνα με τους γνωστούς πίνακες, αύξηση των ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης. Και ορίζεται από την 1/1/2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος θα είναι το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (11,Α). Δηλαδή παραμένει «ανοικτό» το «παράθυρο» για αύξηση, πάνω από τα 67, του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2021, ανάλογα με την μεταβολή του προσδόκιμου ζωής. Επιπλέον, προβλέπεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται για όλους τους ασφαλισμένους το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης. Στις περιπτώσεις που δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά έως την 1/1/2022 με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν.3863/2010 (115, Α΄), σύμφωνα με τους πίνακες του άρθρου αυτού.
5. Από τις αυξήσεις ορίων εξαιρούνται μόνο οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων (δεν διευκρινίζεται για τους βαριά αναπήρους). Από τις αλλαγές, «διασώζονται» μόνο τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (όσοι έχουν συμπληρώσει και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται) και όχι όσοι είχαν «κλειδώσει» δικαίωμα.
Χωρίς διευκρινίσεις
Το υπουργείο Εργασίας απέστειλε έγγραφο σε όλα τα Ταμεία παραθέτοντας τις 5 αλλαγές που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι (ν. 4336/15) χωρίς, ωστόσο, να δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων διατάξεων για όσους δεν είχαν θεμελιώσει έως το καλοκαίρι συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης (πρόω- ρης ή κανονικής).
Εξαιρέσεις
Από τις αυξήσεις ορίων εξαιρούνται μόνο οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων (δεν διευκρινίζεται για τους βαριά αναπήρους).

ΟΓΑ: Μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ασφαλίστρων έρχονται μέσα στον Οκτώβριο.


Μεγάλες αλλαγές έρχονται στις συντάξεις και στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ. Η κρατική χρηματοδότηση, από την οποία ο ασφαλιστικός οργανισμός αντλούσε 3,5 - 4 δισ. ευρώ ετησίως, μειώνεται, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι συντάξεις, από την 1/1/2016, μέχρι και 50%. Επίσης εναρμονίζονται οι εισφορές των αγροτών, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ, γεγονός που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο συνολικότερο «πακέτο» ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αύξηση εισφορών, μειώσεις συντάξεων κ.ά.), από τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, που πρέπει να ψηφιστούν εντός του Οκτωβρίου. 

 Τα παραπάνω έχουν βασικό στόχο τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης η οποία αυξάνεται απειλητικά για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας υπό την πίεση της παρατεινόμενης ύφεσης, της διατήρησης της ανεργίας σε πρωτοφανή υψηλά ποσοστά, της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής, των μειώσεων των μισθών και των εσόδων από εισφορές αλλά και της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων. 
  Ήδη στις συντάξεις Σεπτεμβρίου οι αγρότες αναμένεται να δουν μείωση των ποσών τους. Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει τη βασική σύνταξη ΟΓΑ η οποία, σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος» είναι 432 ευρώ μικτά, είχε ως σήμερα παρακράτηση 17,28 ευρώ μηνιαίως για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης (4% επί του μικτού ποσού). Με την αύξηση κατά 2% (στο 6%) το ποσό που παρακρατείται ανεβαίνει στα 25,92 ευρώ, δηλαδή διαφορά της τάξης των 9 ευρώ. 
 Τις επόμενες ημέρες (μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου) αναμένεται η πρόταση της «Επιτροπής Σοφών» για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μελλοντικά - με βάση τη σημερινή οικονομική κατάσταση - η μεγάλη αύξηση της ανεργίας αλλά και του αριθμού των συνταξιούχων θα απειλήσουν εκ νέου τις καταβαλλόμενες παροχές (συντάξεις). Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από 18,9 δις. το 2010 στο 10,8 δις. ευρώ το 2015 (μεγάλο μέρος από αυτά τα ποσά πήγαινε στον ΟΓΑ). 
Από την άλλη μια δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σαν κι αυτή που επιτάσσουν τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες, πιθανότατα θα οδηγούσε σε διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΓΑ, και αυτό με τη σειρά του, λόγω αδυναμίας έκδοσης ενημερότητας, σε «μπλόκο» κάθε νόμιμης οικονομικής συναλλαγής. 
Σήμερα ένας αγρότης καταβάλλει 600 με 650 ευρώ το εξάμηνο στον ΟΓΑ, δηλαδή το χρόνο 1.200 με 1.300 ευρώ. Οι αλλαγές του μνημονίου αναμένεται να αυξήσουν τις εισφορές. Αφού μιλάμε για οικογενειακές επιχειρήσεις, το κάθε ζευγάρι (άντρας και γυναίκα) που θεωρούνται αγρότες ασφαλίζεται στον ΟΓΑ. Με την αύξηση που αποφασίστηκε στο τρίτο μνημόνιο τα ετήσια ασφάλιστρα για ένα ζευγάρι αναμένεται σταδιακά να τριπλασιαστούν και να φτάσουν στα 7.200 ευρώ.Με δεδομένο ότι το αγοτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια συμπιέζεται όλο και περισσότερο και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους (αύξηση της τιμής των αγροεφοδίων, μειωμένες τιμές παραγωγού, αυξημένη φορολογία, αυξημένη εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ) για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες δημιουργείται πλέον σοβαρό ζήτημα επιβίωσης και συνέχισης του αγροτικού επαγγέλματος.



Το μέντιουμ, ο υπνωτιστής κι ένας κλέφτης που δε χόρτασε...

YPNOTISMOS


Η Ρόδος συγκλονίστηκε από αυτό το βούτηγμα, 17, 5 εκατομμύρια δραχμές είχαν βγάλει φτερά από το γραφείο. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος διάρρηξης και το συρτάρι που βρέθηκε κλειδωμένο, με πρώτη ματιά έμοιαζε απείραχτο.
Ο κλέφτης ήταν αλαφροχέρης και μάστορας, σίγουρα γνώριζε καλά τα κατατόπια.
Η κλοπή στο πρώτο ιδιόκτητο και μεγάλο κεντρικό ξενοδοχείο της Ρόδου το φθινόπωρο του 1953 ήταν γεγονός. Στο «Κάιρο Παλλάς» τα στόματα μιλούσαν σιγά και πολύ προσεκτικά, υποψίες υπήρχαν, όμως αυτές δεν οδηγούν μοναχές τους στους ενόχους και δεν φέρνουν πίσω το ρευστό. Όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις οι κουβέντες θα έκαναν μεγαλύτερη ζημιά στη φήμη του πολυτελούς τετραώροφου ξενοδοχείου από την πραγματική απώλεια των χρημάτων.
Δεν είχαν κλείσει ούτε έναν χρόνο από τα εγκαίνια και ετούτη η επιχείρηση κατάφερε να γίνει απαραίτητη τόσο στους περαστικούς, όσο και στους μόνιμους κατοίκους της Ρόδου.
Τρεις Kαρπάθιοι ήταν οι ιδιοκτήτες, ο Νίκος Καπετανάκης, ο Νίκος Παπαγεωργίου και ο Ιωάννης Γεργατσούλης. Πρώτος ο δάσκαλος Νικόλαος Καπετανάκης χρεώνεται την ιδέα αλλά και ολάκερη την επίβλεψη της κατασκευής, αφού οι άλλοι δυο συνεταίροι, ήταν συγγενείς του στην Αμερική και από εκεί έστελναν χρήματα και είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον δάσκαλο που βάφτισε το ξενοδοχείο σκεπτόμενος τα μέρη που μεγάλωσε.
Ο Καπετανάκης γεννήθηκε στην Κάρπαθο το 1905, από νωρίς βρέθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου, έξυπνος και μεθοδικός δεν έχασε χρόνο. Έμαθε γράμματα, σπούδασε και σύντομα βρέθηκε να διδάσκει στην γνωστή διάσημη Αμπέτειο σχολή του Καΐρου.

Η σχολή ήταν μόνο για αγόρια και μεταξύ άλλων αποφοίτων είναι και ο πατέρας του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και ο διάσημος γενετιστής Αριστείδης Πατρινός.

Στην οδό Φουάντ (σήμερα την 26η Ιουλίου) ο δάσκαλος Καπετανάκης πέρασε τα πρώτα ενήλικα χρόνια του. Ένας από τους μαθητές του, ο Μενέλαος Παυλίδης σήμερα είναι στα 91 και θυμάται τον λίγο παχουλό μα καλό δάσκαλο του. Ο Καπετανάκης δίδασκε στις πρώτες πέντε τάξεις του δημοτικού όλα τα Ελληνικά μαθήματα, όταν οι μαθητές του έφταναν στην έκτη περνούσαν στα χέρια του υποδιευθυντή Σπανίδη. Κάπου εκεί γνώρισε την Ευδοξία Γεργατσούλη, παντρεύτηκαν και έκαμαν 3 παιδιά, τον Γιάγκο, τον Μελιό και τη Μαρίκα.
Η οικογένεια αποκλείστηκε από το αγαπημένο νησί, έμεινε μακριά από την Κάρπαθο, όμως το όνειρο της επιστροφής δεν έφυγε από την καρδιά, ούτε ξεκόλλησε από τους νευρώνες του μυαλού. Με την απελευθέρωση οι δρόμοι άνοιξαν και ένα παλιό σχέδιο του Νικόλα Καπετανάκη μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Από τα μέσα του 1947 με αρωγούς και συμμέτοχους τους δυο συγγενείς του ξεκίνησε την οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου κεντρικού ξενοδοχείου στην καρδιά της Ρόδου. Μέσα στο 1953 οι πόρτες του άνοιξαν, το μεγάλο σαλόνι κάθε βράδυ γέμιζε από κόσμο. Επώνυμοι και λιγότερο γνωστοί ξένοι, Δωδεκανήσιοι, Ροδίτες μα και πολλοί Καρπάθιοι, όλοι έδιναν όλα τα ραντεβού τους στο λόμπι του ξεχωριστού ξενοδοχείου «Κάιρο Παλλάς».
Η ιδέα του πρωτοπόρου Νικόλαου Καπετανάκη είχε κερδίσει ακόμη και τους μεγάλους χορούς του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, του Διαγόρα αλλά και του Ροδιακού ομίλου αντισφαίρισης. Εκεί είχε μια αγαπημένη γωνιά ο φιλόσοφος και πολιτικός Π. Κανελλόπουλος, ο πρώτος πολιτικός διοικητής Δωδεκανήσου Ν. Μαυρή, αλλά και ο γιατρός και βουλευτής Εμ. Ζαννής.
Το καλοκαίρι του 1953 το ξενοδοχείο είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες του δυναμικού δασκάλου, του Καπετανάκη, εκείνοι που τον γνώρισαν όταν περιγράφουν τη φυσιογνωμία του ξεκινούν με μια φράση: «ήταν γεννημένος ηγέτης!». Έτσι το εγχείρημα της ξενοδοχειακής μονάδας αρχικά είχε αναπτυχθεί και δούλεψε μέσα στο μυαλό του.
Η σκοτεινή υπόθεση της αφαίρεσης των 17,5 εκατομμυρίων αναστάτωσε το ξενοδοχείο και στη συνέχεια, όσο δεν πιανόταν ο δράστης, επέτρεπε να βγαίνουν στον αφρό του μυαλού φοβικά αισθήματα. Οι ανακρίσεις δεν σταματούσαν, όμως ο διοικητής του πρώτου Αστυνομικού τμήματος, ο γνωστός Τσεκούρας, κρατούσε σκέψεις και υποψίες κλειδωμένες στα συρτάρια του. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 1953, τότε επισκέφθηκε την Ρόδο ένα τρομερό ζευγάρι, σύμφωνα πάντα με τις φήμες που προηγούνται από την ανθρώπινη παρουσία.

Οι στενοί συγγενείς δεν θυμούνται το γεγονός, ούτε και πιστεύουν λέξη από την απίθανη ιστορία, ωστόσο εκείνα τα χρόνια έγινε πρωτοσέλιδο στον ημερήσιο τύπο.

Το μέντιουμ Στέλλα Καρρά με τον διάσημο υπνωτιστή σύζυγο της έδιναν τις πειραματικές τους παραστάσεις στο δημοτικό θέατρο της Ρόδου και έμεναν στο ξενοδοχείο «Ιαλυσσός». Κάθε μέρα έβγαιναν τρεις φορές στις σκηνή, στις 16:00, στις 19:00 και στις 21:30 και έκαναν τα μοναδικά νούμερα τους.

ypnotismos
ypnotismos

Τα φώτα χαμήλωναν και η παράσταση ξεκινούσε με τον υπνωτισμό της Στέλλας. Έπειτα εκείνη δεν έχανε χρόνο, έβρισκε τους χαμένους συγγενείς των θεατών και έδινε στοιχεία και ιδιαίτερες λεπτομέρειες για τη ζωή τους. Στη συνέχεια ο υπνωτιστής μάγευε τους ανυποψίαστους πελάτες του. Μέχρι να μετρήσει δέκα αριθμούς οι περισσότεροι έπεφταν σε βαθύ ύπνο και ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες του. Σε κάποιους έλεγε πως βρίσκονται στον Βόρειο Πόλο και εκείνοι τουρτούριζαν, ενώ σε κάποιους άλλους, έλεγε ότι περπατάνε στη Σαχάρα και εκείνοι αυτόματα άρχιζαν να ιδρώνουν και να γδύνονται. Σε μια άλλη περίπτωση διέταξε έναν θεατή να αγκαλιάσει και να φιλήσει τον άγνωστο διπλανό του, αφού του είπε πως δίπλα του κάθεται η γυναίκα του!

Η επιτυχία των παραστάσεων έκανε τον Αστυνόμο Τσεκούρα να ξανασκεφτεί την υπόθεση του «Κάιρο Παλλάς». Αυτή ήταν μια χρυσή ευκαιρία για να κλείσει το άλυτο βάσανο. Το ζευγάρι Καρρά δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόκληση και έτσι ξεκίνησε μια πρωτότυπη και μοναδική έρευνα.
Μπροστά στα μάτια του έκπληκτου αστυνόμου και ο Καρράς υπνώτισε τη γυναίκα του. Εκείνη πρώτα πέταξε και με το νου, η αύρα της περιπλανήθηκε στο ξενοδοχείο, χωρίς να χάσει χρόνο έδωσε το όνομα ενός νεαρού υπαλλήλου.

Η μαγεία δεν σταμάτησε εκεί! Την επόμενη μέρα ο υπνωτιστής Καρράς υπνώτισε από απόσταση και τον κλέφτη του Κάιρο Παλλάς! Και τον ανάγκασε να πάει γραμμή στην αστυνομία για να καταθέσει όλη την αλήθεια και να επιστρέψει όσα χρήματα του είχαν απομείνει! Έτσι ακριβώς έγινε και σχεδόν όλο το ποσό, εκτός από 3,5 εκατομμύρια δραχμές που ο δράστης πρόλαβε να σκορπίσει σε ψώνια και διασκεδάσεις, γύρισαν στους ξενοδόχους.

Υποβολή, υπνωτισμός, διόραση, νοομαντεία, μεταβίβαση σκέψης και καταληψία! Σε αυτά τα υπερφυσικά «πειράματα» ειδικευόταν το ζευγάρι Καρρά που γυρνούσαν όλη την Ελλάδα, η Στέλλα και ο υπνωτιστής σύζυγος της έδιναν παραστάσεις για να κερδίσουν δόξα και πάλευαν για το μεροκάματο και την επιβίωση.

ypnotismos

Τα παραψυχολογικά φαινόμενα έχουν αρκετούς φίλους μα δεν λείπουν και εκείνοι που τα χλευάζουν και τα θεωρούν παραμυθάκια. Η ιστορία του «Κάιρο Παλλάς» ενώ γράφτηκε στις τοπικές εφημερίδες πέρασε όπως γίνεται συχνά απαρατήρητη. Η αλήθεια και το ψέμα έχουν ίδιο σώμα μα τόσο διαφορετικά πρόσωπο.
ypnotismos

Οι στενοί συγγενείς δεν θυμούνται το γεγονός, ούτε και πιστεύουν λέξη από την απίθανη ιστορία, ωστόσο εκείνα τα χρόνια έγινε πρωτοσέλιδο στον ημερήσιο τύπο. Μάλιστα η κ. Μαρίκα Γεργατσούλη, κόρη του ενός από τους ιδιοκτήτες του «Κάιρο Παλλάς», θεωρεί ότι πρόκειται για μια ιστορία καθαρής επιστημονικής φαντασίας και όπως η ίδια μας γράφει «δεν υπήρχαν τόσα χρήματα στο συρτάρι του νεόδμητου ξενοδοχείου και ποτέ δεν έγινε τέτοια κλοπή». 
ypnotismos
Τι πραγματικά συνέβη με το μέντιουμ και τον υπνωτιστή;

Πρόκειται για μια ιστορία καλοστημένης διαφήμισης ή υπάρχει κάποια κρυμμένη αλήθεια; Ποιος τελικά ήταν ο μάγος; Μήπως η δίψα για χρήμα; Ή μιλάμε για αληθινό ταλέντο και αναζητούνται οι πιστοί; Λίγα χρόνια αργότερα ο γνωστός πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών Ελλάδας, ο πατέρας της Ελληνικής Παραψυχολογίας Άγγελος Τανάγρας, θα κάνει λόγο για τα μέντιουμ και την βοήθεια που μπορούν να δώσουν στις εγκληματολογικές έρευνες.

ypnotismos

Όσο για τον Καρπάθιο δάσκαλο, τον πρωτοπόρο ξενοδόχο Νικόλαο Καπετανάκη, αυτός κράτησε την επιχείρηση του, το Κάιρο Παλλάς, μέχρι το τέλος της ζωής του, ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά του κλάδου και πέρασε από τη θέση του προέδρου Ξενοδόχων της Ρόδου (1953 & 1965-1968).

Πληροφορίες
Μαρία Καπετανάκη (στοιχεία για τον Νικόλαο Καπετανάκη), Μενέλαος Παυλίδης
Πηγές
Εφημερίδες: Πρωΐα, Ροδιακή, Πρόοδος, Καρπαθιακή (12/1953)


Μανώλης Δημελλάς Headshot