Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Το «θαύμα» της Γερμανίας γκρεμίζει το μύθο της Βραζιλίας. «Η ντροπή των ντροπών» για τους Βραζιλιάνους.


Η ήττα της Βραζιλίας με 7-1 από τη Γερμανία δεν είναι απλά μια ήττα για τη χώρα που θεωρείται - και κυρίως θεωρεί και η ίδια τον εαυτό της -  ψυχή του ποδοσφαίρου. Σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση η ήττα αυτή ίσως ήταν ένα χτύπημα στην ποδοσφαιρική κληρονομιά των Βραζιλιάνων. Ήρθε όμως μια ανάσα πριν τον τελικό στο μουντιάλ που διοργάνωσε η ίδια και το οποίο επικρίθηκε σφοδρά από τους Βραζιλιάνους που διαδήλωναν για πάνω από ένα χρόνο ενάντια στο υπέρογκο κόστος που θα μπορούσε να έχει καλύψει κοινωνικές ανάγκες. Η Βραζιλία που δεν έχει χάσει εντός έδρας παιχνίδι διοργάνωσης από το 1975, όδευε προς τον Παράδεισο σύμφωνα με τον προπονητή Λουίς Φελίπε Σκολάρι καθώς έβλεπε στον ορίζοντα τον έκτο τίτλο της. Ενενήντα λεπτά αργότερα, ο Σκολάρι, οι παίκτες του, και τα εκατομμύρια των οπαδών τους κατρακυλούσαν στην κόλαση του Δάντη.


Όμως οι ειδικοί παρατηρητές περίμεναν την ήττα. Η σύνθεση της ομάδας ήταν τέτοια που δεν θα μπορούσε να πετύχει μακροπρόθεσμα.
Όπως περιγράφει το CNN, έπαιζαν σαν παιδιά σχολείου - όπου και όποτε μπορούσαν. Μέχρι να έρθει ο δάσκαλος να τους βάλει σε τάξη. Οι αγώνες με την Κροατία και την Κολομβία βοήθησαν, αλλά πάντα υπάρχει αυτός ο δάσκαλος που με ένα μόνο βλέμμα του, χωρίς να πει κάτι, μπορεί να επιβάλει την ησυχία σε όλη την τάξη. Για την Βραζιλία αυτός ο δάσκαλος ήταν η Γερμανία.

Ο τραυματισμός του Νεϊμάρ στον αγώνα με την Κολομβία έριξε την χώρα στην μιζέρια. Εκτός από τον ίδιο, τραυματίστηκε και η ελπίδα της νίκης. Αλλά ακόμη και αν ήταν εκεί, απλά θα είχε καθυστερήσει το αναπόφευκτό. «Αυτό θα είχε συμβεί ακόμη και αν ήταν εδώ ο Νεϊμάρ», δήλωσε μετά τον αγώνα ο Σκολάρι.






Κλάματα στο γήπεδο
Τόσο οι ποδοσφαιριστές της «σελεσάο» όσο και οι φίλαθλοι στις κερκίδες αντέδρασαν με κλάματα για τη μεγαλύτερη σε έκταση ήττα στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας.
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους, απολογούμαι σε όλον τον βραζιλιάνικο λαό» δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ο Νταβίντ Λουίζ. «Θα προτιμούσα το σκορ να έληγε, με 1-0 και ας ήταν λάθος δικό μου παρά με αυτόν τον τρόπο που είδαμε σήμερα» τόνισε ο τερματοφύλακας της ομάδας Ζούλιο Σέζαρ.


«Ποιος είναι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα; Εγώ είμαι αυτός, εγώ» ήταν η δήλωση του τεχνικού της Βραζιλίας, Λουίζ Φελίπε Σκολάρι μετά τη βαριά ήττα αλλά και την υποδειγματική του αντίδραση στο γήπεδο απέναντι στην ομάδα του αλλά και την νικήτρια Γερμανία. «Το μήνυμά μου προς τον βραζιλιάνικο λαό είναι αυτό... Παρακαλώ συγχωρέστε μας για αυτήν την εμφάνιση. Συγγνώμη που δεν ήμασταν ικανοί να πάμε στον τελικό και θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε την τρίτη θέση. Έχουμε ακόμη κάτι για να παίξουμε».





«Όπως όλοι οι Βραζιλιάνοι, έχω στενοχωρηθεί παρά πολύ από την ήττα. Είμαι πολύ λυπημένη για όλους μας, για τους οπαδούς, για τους παίκτες», έγραψε η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, στο Twitter. «Ωστόσο δεν πρέπει να πτοηθούμε» πρόσθεσε ζητώντας από τους Βραζιλιάνους να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά, αναφέροντας τους στίχους της πασίγνωστης σάμπα "Volta Por Cima", του Βραζιλιάνου συνθέτη Πάουλο Βαντζολίνι.
Σημειώνεται ότι η Ρούσεφ είχε δει δημοσκοπική άνοδο τις ημέρες του Μουντιάλ, σχεδόν κατά 4%, παρά την σφοδρή κριτική το προηγούμενο διάστημα. 
Πάντως, μετά το άδοξο τέλος της ποδοσφαιρικής γιορτής για τη Βραζιλία η πραγματικότητα επανέρχεται.
Στις μνήμες των οπαδών ήρθαν αμέσως όλα τα γεγονότα που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες. Οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της διοργάνωσης εξαιτίας του κόστους των υποδομών, την ώρα που οι κοινωνικές δομές καταρρέουν. Οι δολοφονίες διαδηλωτών στις φαβέλες. Οι εξώσεις από γειτονιές και κτίρια προκειμένου να γίνουν αυτά εμπορικά κέντρα και πάρκινγκ.

(μετ.: Σκοτώσαμε όλα αυτά τα παιδιά στις φαβέλες για αυτό;)




Επεισόδια
Μετά το αποτέλεσμα εκατοντάδες οπαδοί έτρεχαν πανικόβλητοι στην παραλία της Κόπα Καμπάνα στο Ρίο. Σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας σημειώθηκαν ληστείες και συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών. 


Επεισόδια ξέσπασαν και στο Σάο Πάολο μετά την συντριπτική ήττα. Τουλάχιστον 13 λεωφορεία πυρπολήθηκαν. Στη Βραζιλία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πυρπόληση λεωφορείων είναι ένας συνήθης τρόπος διαμαρτυρίας του φτωχού πληθυσμού.
Αναφορές για περιορισμένα περιστατικά έντασης υπάρχουν και σε άλλες πόλεις. Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορεία στην Κουριτίμπα, σύμφωνα με την ισπανική El Pais. Ο δήμαρχος της πόλης υποβάθμισε τα επεισόδια μιλώντας για μεμονωμένα περιστατικά.
Στο Μπέλο Οριζόντε, ένταση αναφέρθηκε μετά από συγκέντρωση φιλάθλων. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλά για τέσσερις τραυματίες και δώδεκα άτομα υπό κράτηση. Η βραζιλιανική Globo μιλά για πετροπόλεμο και μολότοφ από μικρή ομάδα κατά της αστυνομίας, για τα οποία τρία άτομα τέθηκαν υπό κράτηση.




«Ντροπή και εξευτελισμός»
Συγκλονισμένος ο βραζιλιάνικος Τύπος από το διασυρμό της «σελεσάο» στον ημιτελικό από τη Γερμανία μιλάει ευθέως για ντροπή και εξευτελισμό. Η Globoesporte μιλά για τη «ντροπή των ντροπών» και «την απελπισία», η Jornal do Brasil παραθέτει φωτογραφία του έβδομου γκολ της Γερμανίας και έχει τίτλο: «Η Γερμανία εξευτέλισε τη Βραζιλία με 7-1 και πάει στον τελικό», και η μεγαλύτερη εφημερίδα του Σάο Πάουλο Folha de Sao Paulo έχει φωτογραφία του Μάικον στα δίχτυα κάνοντας λόγο για το προφανές: «Μινεϊράσο... η Βραζιλία εξευτελίζεται ξανά προσπαθώντας να κερδίσει ένα Μουντιάλ». Η Gazzeta esportiva δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και το κεντρικό της θέμα τιτλοφορείται ως εξής: «Έπεσε η μάσκα», με τη μάσκα του Νεϊμάρ να πέφτει από τα χέρια ενός οργισμένου φιλάθλου.

Η βραζιλιάνικη έκδοση του Espn βγαίνει ίσως με τον τίτλο που αποτυπώνει πιο πιστά την πραγματικότητα. Η εικόνα του Φελίπε Σκολάρι στο πάγκο αποσβολωμένος συνοδεύεται από τη λεζάντα: «Το Μαρακανάζο ήταν τραγικό, το Μινεϊράζο η μεγαλύτερη ντροπή».


Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: