Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Θετική γνωμοδότηση για τη σύνδεση Ε.Ο. Ηγουµενίτσας – Πρέβεζας µε Εγνατία Οδό


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), γνωμοδότησε θετικά στα πλαίσια της διαδικασίας Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίµησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Σύνδεση Ε.Ο. Ηγουµενίτσας – Πρέβεζας µε Εγνατία Οδό (τµήµα Παραµυθιά – Μεσοπόταµος)».
Σύµφωνα µε τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασµού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, προτείνεται η ολοκλήρωση των υποδοµών σύνδεσης της Ηπείρου µε την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και την δυτική Ευρώπη µέσω της Βαλκανικής, έτσι ώστε η Περιφέρεια να αναδειχθεί ως βασική πύλη της χώρας στην δύση και ως εκ τούτου το προτεινόµενο έργο αναµένεται να συµβάλει στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Ο άξονας του έργου αποτελεί τµήµα της Επαρχιακής Οδού Νεοχωρίου – Παραµυθιάς – Καναλακίου – Πρέβεζας – Αρχάγγελου – Ε.Ο. Ηγουµενίτσας – Πρέβεζας, του οποίου προτείνεται η διαπλάτυνση και νέες χαράξεις για την παράκαµψη των οικισµών Παραµυθιάς, Αγίου Γεωργίου, Γαρδικίου, Μανδροτόπου, Γλυκής, Ποταµιάς και ∆αφνούλας.
Το έργο εκτιµάται ότι θα προκαλέσει επιπτώσεις κυρίως κατά την φάση κατασκευής του, σε ότι αφορά στο ακουστικό και ατµοσφαιρικό περιβάλλον ιδιαίτερα στις θέσεις γειτνίασης µε τους παρακείµενους οικισµούς και την απώλεια γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.
Τµήµα του έργου εισέρχεται στην περιφερειακή ζώνη προστασίας περιοχής Κοινοτικού ενδιαφέροντος (SCI – Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) µε την ονοµασία «Εκβολές Αχέροντα και Στενά Αχέροντα» µε αριθµό GR 2140001 του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου. Στο τµήµα αυτό το έργο εµπίπτει σε οικότοπο που δεν περιλαµβάνεται στους προστατευµένους τύπους οικοτόπων.
Επίσης βρίσκεται εκτός των ζωνών προστασίας της ΚΥΑ 36427/2009 (Β’ 396) και εκτός περιοχής αρµοδιότητας του Φορέα ∆ιαχείρισης Εκβολών και Στενών Αχέροντα και Καλαµά.
Το προτεινόµενο έργο πρόκειται να αποτελέσει εναλλακτικό άξονα χερσαίων µεταφορών προς το λιµάνι της Ηγουµενίτσας µέσω σύνδεσης µε την Εγνατία Οδό, για την εξυπηρέτηση των µεταφορών του άξονα Πρέβεζα - Ηγουµενίτσα.
Η οριστική και δεσµευτική άποψη της ∆ιοίκησης επί των προαναφερόµενων και συναφών θεµάτων, θα δοθεί µε την αξιολόγηση της ΜΠΕ και την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, µε την οποία µπορεί να επιβάλλει προϋποθέσεις, όρους, περιορισµούς και διαφοροποιήσεις για την πραγµατοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας ή και να αποφασίσει τη µη υλοποίηση του, σύµφωνα µε τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. 

http://www.atpreveza.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: