Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

"Εσύ θα ζούσες 18 μήνες εκεί;"


"Οι κρατούμενοι παραμένουν άπλυτοι επί δύο μήνες, καθώς στο χώρο δεν υπάρχει σαπούνι ή άλλα είδη προσωπικής φροντίδας: εκατοντάδες κρούσματα ψώρας"

"Η δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομείο για τα βαρύτερα περιστατικά είναι εξαιρετικά περιορισμένη και, όσοι μεταφέρονται, επιστρέφουν χωρίς να έχουν θεραπευτεί"

"Η επικοινωνία με φίλους ή νομικούς συμπαραστάτες μπορεί να γίνει μόνο μέσω καρτοτηλεφώνων, ωστόσο είτε το μόνο καρτοτηλέφωνο που υπάρχει είναι χαλασμένο είτε δεν υπάρχουν χρήματα για τηλεκάρτες"

"Σοβαρές ελλείψεις σε ρούχα και παπούτσια, τα πλυντήρια είναι κλειδωμένα, δεν υπάρχει καν απορρυπαντικό"

"Υπήρξαν άνθρωποι που είχαν άλλα φάρμακα από αυτά που απαιτούσε η πάθησή τους, άνθρωποι με συνταγές φαρμάκων που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν και περιπτώσεις που ήταν φανερό πως έπρεπε να νοσηλεύονται αλλά βρίσκονταν στο Κέντρο Κράτησης"

"Περίπτωση ατόμου με κάταγμα στο χέρι, το οποίο δεν έχει καν λάβει πρώτες βοήθειες"

"Χειμώνας. Δεν υπάρχει ζεστό νερό, επαρκή κλινοσκεπάσματα με αποτέλεσμα να κρυολογούν και να ασθενούν καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής"

"Καλοκαίρι. Καύσωνας. 40 βαθμοί Κελσίου στο προαύλιο. Μπορείς να φανταστείς τι γίνεται στο κοντέινερ"

"Υπάρχουν άνθρωποι που κρατούνται χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να δουν τα παιδιά και τη σύζυγό τους που βρίσκονται στη χώρα μας και οι οποίοι μας εκλιπαρούσαν δείχνοντας φωτογραφίες και έγγραφα να καταφέρουμε να τους βοηθήσουμε να συναντηθούν με την οικογένειά τους"

"Χωρίς δικαίωμα προαυλισμού (δεν υπάρχει χώρος, μιλάμε για κρατητήρια αστυνομικού τμήματος), χωρίς υγιεινή, να έχουν κολλήσει δερματικές και άλλες ασθένειες λόγω των συνθηκών κράτησης, απελπισμένοι, στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Ούτε ποντίκια δεν κρατάς σε τέτοιες συνθήκες, τα λυπάσαι"

"Φανταστείτε τα χειρότερα κρατητήρια που έχετε δει σε ταινία, πολλαπλασιάστε τα επί το άπειρο και πάλι δεν θα έχετε ιδέα. Δεν θα μπορούσε να μείνει άνθρωπος εκεί μέσα όχι 9 μήνες αλλά ούτε 9 ώρες"

"Κατέρρευσα όταν είδα μπροστά στα μάτια μου έναν άνθρωπο να σκίζει τη σάρκα του και να γεμίζει αίματα απο πάνω μέχρι κάτω, ως τη μόνη λύση που ήρθε στο μυαλό του, μόλις μας είδε, για να βγεί από το κολαστήριο που τον κρατάνε και τον βασανίζουν επί 9 μηνες"

"Κάποιοι προτιμούν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Δύο αυτοκτονίες στα Γρεβενά και στην Κοζάνη. Αγνωστος ο αριθμός όσων προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν και δεν τα κατάφεραν"

Νεκρός: "Το Σάββατο 27/7 έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο Αφγανός πρόσφυγας Μοχαμάντ Χασάν που είχε φυλακιστεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου από τις 2/9/2012. Ο Χασάν χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τις 2 Ιουλίου του 2013 για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο έπειτα από έντονες ενοχλήσεις που ανέφερε (μάταια) επί μακρόν στους αστυνομικούς"

*Τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από μαρτυρίες δικηγόρων, μελών ΜΚΟ, βουλευτών, εκθέσεις διεθνών οργανισμών αλλά και των ίδιων των μεταναστών για τις συνθήκες κράτησής τους.

**Η Χρυσή Αυγή προτείνει να απελαθούν οι μετανάστες που κρατούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη θέση τους να πάρουν άποροι Έλληνες. Και στα δικά μας, λοιπόν, οι ντόπιοι..

***Δεκάδες είναι οι καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών. Στις αποφάσεις σημειώνεται ότι το ελληνικό κράτος παραβιάζει τα άρθρα 3, 5 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που αφορούν στην απαγόρευση των βασανιστηρίων και το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής κατά της κράτησης. Με άλλα λόγια, το ελληνικό κράτος ασκεί βασανιστήρια και οι έλληνες πολίτες το πληρώνουν αδρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: