Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

''Η ειδυλλιακή Ελλάδα του Α. Σαμαρά''. Μαγική εικόνα για τη χώρα φιλοτέχνησε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα μετά τη συμφωνία με την τρόικα.


Μια μαγική εικόνα για την κατάσταση της Ελλάδας και τις προοπτικές της παρουσίασε ο πρωθυπουργός με αφορμή το τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Στο άκουσμα του τηλεοπτικού μηνύματος του Αντώνη Σαμαρά, αν δεν επρόκειτο για απόπειρα ψυχολογικής τόνωσης των απογοητευμένων και απελπισμένων πολιτών, θα πίστευε κανείς ότι ο πρωθυπουργός κατοικεί σε άλλη χώρα και αναφέρεται σε μια ειδυλλιακή συγκυρία.


Σχετικά δε με τη συμφωνία με τους δανειστές, λαμβάνοντας υπόψη τους διθυραμβικούς τόνους που χρησιμοποίησε, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως μέγιστο επίτευγμα και πρότυπο διαπραγμάτευσης για τις πολιτικές ηγεσίες που θα ακολουθήσουν.

Kλίμα γενικευμένης αισιοδοξίας

Το εγχείρημα, που εκ προοιμίου φαντάζει ακατόρθωτο, το λιγότερο που απαιτεί είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος γενικευμένης αισιοδοξίας και η μετάδοση της εντύπωσης προς την κοινωνία ότι τα πράγματα βελτιώνονται και οι προσπάθειες δεν πάνε χαμένες. Οπως ακριβώς δήλωσε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο, η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει και σε λίγο η βελτίωση θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους».

Μέρος αυτής της επικοινωνιακής τακτικής αποτελεί ασφαλώς το μακιγιάρισμα της επώδυνης συμφωνίας με την τρόικα, που ήδη παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό και τους άλλους δύο εταίρους του, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, αψεγάδιαστη και ως το επιστέγασμα εξαντλητικών διαβουλεύσεων, με την καλύτερη και πιο επωφελή κατάληξη για τη χώρα και τους πολίτες.

Ενδεικτικά τα όσα -μεταξύ άλλων- επισήμανε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο κ. Σαμαράς: «Η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται, άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης του Μαΐου των 6 δισεκατομμυρίων, προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία, για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών, ενεργοποιούνται προγράμματα για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων.».

Για τη «σφαγή» που επίκειται στο Δημόσιο, απαντώντας στις αιχμές της αντιπολίτευσης, διέψευσε πως πρόκειται για «ανθρωποθυσία» και τόνισε ότι πρόκειται για «ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου» κατ' απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Καταλήγοντας, ο Αντώνης Σαμαράς θυμήθηκε το αντιμνημονιακό του παρελθόν και σε αντίθεση με την αυστηρή προσήλωσή του στις περιοριστικές πολιτικές περιέγραψε ως στόχο την έξοδο της χώρας από τα «μνημόνια», προβλέποντας μάλιστα ότι αυτό θα συμβεί. σε λίγο χρόνο.

Η «απελευθέρωση» από το πολυήμερο καθημερινό άγχος της τρόικας φέρνει πλέον πιο κοντά τον πολυζητημένο ανασχηματισμό σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου που καλλιεργεί εντέχνως ένα τέτοιο κλίμα.

Επικοινωνιακό άλλοθι

Πιθανή πραγματοποίησή του θα αποτελέσει ακόμη ένα επικοινωνιακό άλλοθι της κυβέρνησης στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αφού ενώ η πολιτική θα παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη, το μήνυμα που θα αξιοποιηθεί θα αναφέρεται σε ανασύνταξης δυνάμεων της κυβερνητικής μηχανής, μέσω ανάδειξης των πιο «ικανών» και «πρόθυμων» να παλέψουν για την αντιμετώπιση των εκατοντάδων προβλημάτων της καθημερινότητας. Πολύ δε περισσότερο απλά και μόνο η φημολογία, θεωρείται σίγουρο χαρτί για να κατευνάσει γκρίνιες και δυσαρέσκειες τόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και των άλλων κυβερνητικών εταίρων, αν και όσοι βλέπουν ψύχραιμα την πραγματικότητα θεωρούν ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά για θεαματικές κινήσεις.

Αρκετοί πάντως από τους συνομιλητές του πρωθυπουργού εισηγούνται εκ νέου την αναβολή του, εκτιμώντας ότι θα επέλθει αποσυντονισμός στη λειτουργία της κυβέρνησης και οι ρυθμοί εφαρμογής των μνημονιακών επιταγών θα καθυστερήσουν περαιτέρω, με συνέπεια τον Ιούνιο η τρόικα να «τιμωρήσει» με την επιβολή πρόσθετων μέτρων.

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: