Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Νέος Πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδούρο. Ο νηφάλιος «γιος» του Τσάβες

Νικολάς Μαδούρο: Ο νηφάλιος «γιος» του Τσάβες

Κι ενώ ο Ούγκο Τσάβες είχε χαρακτηριστεί ένας χαρισματικός «ανεμοστρόβιλος», ο διάδοχός του, ο άνδρας που κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα ήταν πάντα το ακριβώς αντίθετο: ένας ήρεμος άνθρωπος.


Ο Τσάβες είχε χρίσει τον 50χρονο αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, Νικολάς Μαδούρο, ως τον εκλεκτό διάδοχό του κατά τη διάρκεια της μάχης του με τον καρκίνο.
«Είναι ένας επαναστάτης, ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία παρότι είναι μικρός σε ηλικία, με μεγάλη αφοσίωση και ικανότητες για δουλειά, ηγεσία και χειρισμό δύσκολων καταστάσεων», είχε πει ο Τσάβες.
Στις 5 Μαρτίου στο Νικολάς Μαδούρο έπεσε ο κλήρος για να ανακοινώσει στο λαό της Βενεζουέλας το θάνατο του ηγέτη της Ούγκο Τσάβες.
Μετά την κηδεία του Τσάβες στις 8 Μαρτίου, ο Μαδούρο την ίδια ημέρα ορκίστηκε ως εκτελών χρέη προέδρου της χώρας.
Ο Μαδούρο, πρώην οδηγός λεωφορείου με το χαρακτηριστικό πυκνό μαύρο μουστάκι, ήταν ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Τσάβες. Διορίστηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Οκτώβριο του 2006 και τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την εκλογική νίκη του Τσάβες επιλέχθηκε για τη θέση του αντιπροέδρου.


Νικολάς Μαδούρο: Ο νηφάλιος «γιος» του Τσάβες


Η φιλία του με τον εκλιπόντα πρόεδρο χρονολογείται από τον καιρό που ο Τσάβες βρισκόταν στη φυλακή για την απόπειρα πραξικοπήματος του 1992. Ο Μαδούρο έκανε εκστρατεία για την αποφυλάκιση του Τσάβες, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος το 1994.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου γνωρίστηκε με τη Σεσίλια Φλόρες, δικηγόρος της ομάδας υπεράσπισης του Τσάβες, η οποία έμελλε να γίνει η σύντροφος της ζωής του.
Ο Μαδούρο θεωρείτο ως ένας από τους λίγους ανθρώπους που είχαν πρόσβαση στις διαγνώσεις για την υγεία του Τσάβες, τις οποίες μεταχειρίζονταν ως κρατικό μυστικό.
Αυτοαποκαλείτο «γιος του Τσάβες» και δήλωσε ότι ο εκλιπών ηγέτης τού είχε εμφανιστεί με μορφή μικρού πουλιού.

Πρόσχαρος, πνευματώδης, διορατικός
Ισόβιος σοσιαλιστής, καθώς και αρχηγός και μέλος της ένωσης εμπορίου, ο Μαδούρο έλαβε μέρος στη Συντακτική Συνέλευση που συνέταξε το νέο σύνταγμα, το οποίο θεσπίστηκε από τον Τσάβες όταν ανέλαβε την εξουσία το 1999.
Μεταγενέστερα έγινε αναπληρωτής ομιλητής και στη συνέχεια ομιλητής της Εθνοσυνέλευσης έως το 2006. Τότε έγινε υπουργός Εξωτερικών, μετά από αιτημα του Τσάβες, εγείροντας επικρίσεις από ορισμένους κύκλους, οι οποίοι τόνιζαν ότι δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση ως οδηγός λεωφορείου και ότι δεν έχει προσόντα.
Οι πρακτικές του ικανότητες ήρθαν στο προσκήνιο όταν οδήγησε το φορτηγό του Τσάβες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Συχνά ο Τσάβες χρησιμοποιούσε την άνοδο του Μαδούρο στην αντιπροεδρία ως παράδειγμα της απευθείας εξουσίας από το λαό.
Το περιβάλλον του Μαδούρο, τον περιγράφει ως έναν ήρεμο άνθρωπο, που έχει πνευματική πλευρά. Ακόμη λέγεται ότι είναι φιλικός και πρόσχαρος, καθώς και δαιμόνιος επιχειρηματίας και ικανός διαπραγματευτής.

«Κατά του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού»
Ως άνθρωπος που βρέθηκε ανάμεσα στα ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Τσάβες, αναλυτές αναφέρουν ότι πιθανώς να μπορούσαν να ελέγχουν μαζί διάφορες φατρίες, όπως παραδείγματος χάρη η στρατιωτική και ομάδες περισσότερο με ιδεολογικό χαρακτήρα.
Η μακροχρόνια σύνδεση του Μαδούρο με την Κούβα -όπου δίδαξε ως διοργανωτής ενώσεων στα νεανικά του χρόνια- αυτό φαντάζει ως ένα ακόμη πλεονέκτημά του.
Ως υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ο Μαδούρο ακολούθησε τη γραμμή Τσάβες «για δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου ελεύθερου από την ηγεμονία ενός "Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού"», σημειώνει αναλυτής.
Στο ρόλο αυτό, ο Νικολάς Μαδούρο ήταν ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας όταν οι αυξήθηκε η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και αναπτύχθηκαν οι δεσμοί με την Κούβα.
Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του θανάτου του Τσάβες, στράφηκε στους εχθρούς της χώρας του, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για συνωμοσία κατά της Βενεζουέλας και αποκαλύπτοντας την απέλαση ενός διπλωμάτη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.
Τώρα η Βενεζουέλα απαριθμεί συμμάχους, όπως η Λευκορωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία, καθώς επίσης η Συρία του Άσαντ και πρότερα η Λιβύη υπό το καθεστώς Καντάφι.

Αλλά ο Νικολάς Μαδούρο, είχε περιγραφεί ως πραγματιστής, τα επιτεύγματα του οποίου περιλαμβάνουν μία ανάκαμψη στις μακροχρόνια τεταμένες σχέσεις με την Κολομβία.
Υπήρξαν στιγμές, ωστόσο, που ο Μαδούρο έχει χάσει την ψυχραιμία του, όπως όταν το 2008 αποκάλεσε «ασήμαντο γραφειοκράτη» τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκρεπόντε, ο οποίος «προσπαθούσε να προκαλέσει τη βία στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: