Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ορισμένοι το νερό στην Πρέβεζα το πληρώνουν σε... «χρυσάφι».

Ορισμένοι το νερό το πληρώνουν σε... «χρυσάφι»

Πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος της Πρέβεζας μετά από συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης και του προέδρου της ΔΕΥΑΠ Βασίλη Κουτρούμπα, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μείωση της τάξης του 5% για τα τέλη του νερού και αντίστοιχα 5% για τα πάγια τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης για όλα τα νοικοκυριά, τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που εξυπηρετούνται από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Πρέβεζας.

Αναμφίβολα αξιόλογη πρωτοβουλία, αλλά κατά πόσο ελαφρύνονται αρκετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εξυπηρετούνται από τη ΔΕΥΑΠ, στην πράξη; Ένας λογαριασμός, ο οποίος έφτασε στα χέρια μας αποδεικνύει ότι ορισμένοι στην περιοχή μας το νερό συνεχίζουν να το πληρώσουν σε «χρυσάφι», καθώς το παράλογο «χαράτσι» στην ύδρευση, αλλά και το «τσιμπημένο» ΦΠΑ, δημιουργούν... εγκεφαλικά σε καταναλωτές.

Το ειδικό τέλος σε ποσοστό 80% επί της αξίας του καταναλισκομένου νερού επιβάλλεται από το άρθρο 11 του Ν. 1069/80 προς το σκοπό μελέτης, κατασκευής ή επέκτασης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης δε δύναται να καλύπτει λειτουργικές ή δαπάνες συντήρησης. Με απλά... ελληνικά, αυτό μεταφράζεται σε «χαράτσι».

Ο καταναλωτής της φωτογραφίας δηλαδή, που καταναλώνει 1849 ευρώ (αξία νερού), θα καταβάλλει άλλα 1486 ευρώ. Σε αυτά προστίθεται το ΦΠΑ και του 13% (!) και του 23% (!), ώστε να φτάσει το συνολικό ποσό κοντά στα 4.000 ευρώ.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις Επιτροπές Πολιτών, έχουν κινητοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο, ζητώντας λογαριασμούς:
*με χρεώσεις 0,25 λεπτά στα πρώτα 100 κ. μ., 0,36 λεπτά μέχρι τα 200 κ. μ., 0,42 λεπτά μέχρι τα 300 κ. μ., κοκ,
*ΧΩΡΙΣ ειδικό τέλος (80%)
*ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ 23% επί του ειδικού τέλους.
Μέχρι τότε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: