Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Σβήνει η «ατμομηχανή» της οικονομίας στην Ήπειρο. Υπό το μηδέν παρέμεινε η οικοδομική δραστηριότητα και τους περασμένους μήνες.


Τεράστια είναι για έναν ακόμη μήνα η πτώση που παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τόσο ως προς τον όγκο των κατασκευών, όσο και ως προς τον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν η πτώση στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου είναι σημαντική και αποτυπώνει για μία ακόμη φορά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της οικοδομής από την ημέρα που ξεκίνησε η κρίση στη χώρα.


Αποτέλεσμα της κρίσης είναι να υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες απούλητα σπίτια στην Ήπειρο και ο χώρος των κατασκευών να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν με τις αλλαγές που έρχονται τον Ιούνιο στις αντικειμενικές αξίες.

Τα στοιχεία που και σήμερα παρουσιάζουμε προοιωνίζουν ότι και τους επόμενους μήνες η πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της οικονομίας θα παραμείνει «υπό το μηδέν». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Ιανουάριο του 2013 εκδόθηκαν στην Ήπειρο μόλις 43 άδειες, όλες στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μία πτώση της τάξης του 35,8% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012 όπου οι εκδοθείσες άδειες είχαν ανέλθει σε 67.

Όμως, η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα είναι πολύ μεγαλύτερη ως προς τον όγκο των κατασκευών, καθώς αγγίζει για τον Ιανουάριο το 64,5% μ το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας να φτάνει στις 18,5 χιλιάδες m3, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο για τον Ιανουάριο σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 παρουσίασε πτώση της τάξης του 50,4% ως προς τον όγκο και πτώση 30,9% ως προς τον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2011-2012.Τους 12 αυτούς μήνες σε ολόκληρη την Ήπειρο εκδόθηκαν μόλις 786 άδειες και κατασκευάστηκαν 434 χιλιάδες m3, ποσοστό που για το συγκεκριμένο 12μηνο είναι το δεύτερο χαμηλότερο σε όλη τη χώρα, μετά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τέλος, με μεγάλη πτώση, κατά 28,1% στον όγκο άρχισε το 2013 για την οικοδομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την επικράτεια με τη μείωση στον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο, να φτάνει στο 35,6%.Συγκεκριμένα, το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας ανήλθε τον Ιανουάριο σε 1406 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 255,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1021,9 χιλιάδες m3 όγκου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: