Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Σε άνθηση οι «μαϊμού» συντάξεις και στην Ήπειρο.


Σε αρκετά καλή. σειρά, σχετικά ψηλά στη λίστα που κατήρτισε η ειδική «ομάδα κρούσης» για τον έλεγχο των «μαϊμού» συντάξεων του ΙΚΑ, οι νομοί της Ηπείρου.

Οι νομοί Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας βρίσκονται στην πρώτη 20άδα των νομών με τις περισσότερες περιπτώσεις χορήγησης «μαϊμού» συντάξεων, ενώ στις χαμηλές θέσεις βρίσκεται ο νομός Θεσπρωτίας.Συνολικά σε επίπεδο Ηπείρου εντοπίστηκαν από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις 127 περιπτώσεις «μαϊμού» συντάξεων. 
Την πρωτιά όμως σε επίπεδο Ηπείρου την κατέχει η Άρτα με 46 περιπτώσεις, ακολουθεί η Πρέβεζα με 40 περιπτώσεις και τα Ιωάννινα με 37. Στο νομό Θεσπρωτίας εντοπίστηκαν μόλις 4 περιπτώσεις χορήγησης «μαϊμού» συντάξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ, που έχει κινήσει τη σχετική διαδικασία επιστροφής των χρημάτων, που παρανόμως δίνονταν σε μη δικαιούχους.

Τα «λαβράκια» ήρθαν στην επιφάνεια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των συνταξιούχων. Η ομάδα ελέγχου άρχισε να ξεσκονίζει μία προς μία τις περιπτώσεις των μη απογραφέντων και διαπίστωσε, ότι σε σύνολο 4000 περίπου δικαιούχων, που δεν είχαν προσέλθει να καταγραφούν σε 2031 περιπτώσεις, είχε καταγραφεί θάνατος του δικαιούχου με ημερομηνία προγενέστερη τουλάχιστον 6 μήνες από τη διαγραφή τους, ενώ ξεχωρίζουν και περιπτώσεις στις οποίες χορηγούνταν συντάξεις σε δικαιούχους που είχαν φύγει από τη ζωή το 1990!
Εκτός από τις περιπτώσεις που οι πραγματικοί δικαιούχοι είχαν φύγει από τη ζωή και η σύνταξή τους πιστώνονταν κανονικά στους λογαριασμούς τους, αφού δεν είχε δηλωθεί ο θάνατός τους, περίοπτη θέση έχουν οι περιπτώσεις όπου χήροι ή χήρες παρότι οι ίδιοι παντρεύτηκαν μετά το θάνατο του συζύγου τους - δικαιούχου, εξακολούθησαν να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη του θανόντος.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελέγχου, τα στοιχεία θα περάσουν στις αρμόδιες κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, ώστε να κινηθεί η προβλεπόμενη ποινική διαδικασία, ειδικά σε βάρος όσων συνεχίζουν να εισπράττουν τη σύνταξη.
Ενδιαφέρον ωστόσο αποκτά και η διάσταση της διερεύνησης ποινικών ευθυνών για κρατικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ευθύνες πλημμελούς τέλεσης των καθηκόντων τους (στην καλύτερη περίπτωση) ή εάν υπήρξε συνέργεια ή δόλος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην άσκηση διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα.
Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΙΚΑ Ηπείρου - Λευκάδας Γιάννης Μάντζιος κράτησε αποστάσεις από τη συγκεκριμένη πιθανότητα αναζήτησης ποινικών ευθυνών σε βάρος υπαλλήλων.Επίσης αναφερόμενος στον αριθμό των «μαϊμού» συντάξεων τόνισε ότι επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις ότι αυτός είναι πολύ μικρότερος από τις αρχικές αναφορές και προσδοκίες των ελεγκτών.«Κάνουν όλον αυτόν τον θόρυβο για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, ώστε να έχει αρνητική άποψη για τους δημοσίους υπαλλήλους», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: