Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ο εφιάλτης της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης Πωγωνίου έρχεται. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι΄ αυτό.


«.Οι ΕΟΖ θα φρενάρουν την Ελλάδα. Αυτό το μοντέλο δεν δημιουργεί σε αναπτυγμένες οικονομίες και καταστρέφει την κοινωνική συνοχή. Αυτή η ανάπτυξη θα φρενάρει τον εργασιακό της πολιτισμό.» Ράλφ Βρόμπε (Γερμανός του Παν/μίου Θουρυγγίας).


Η δημιουργία της ΕΟΖ που διερευνά η Περιφέρεια Ηπείρου με τον Δήμο Πωγωνίου, οι οποίοι προτίθενται να την χωροθετήσουν στον ομώνυμο Δήμο, δηλαδή στην διασυνοριακή περιοχή με την Αλβανία, αποτελεί μετεξέλιξη των ζωνών ελεύθερης λειτουργίας και δράσης των πολυεθνικών κυρίως αμερικάνικων λόμπις (στις περιοχές του Μεξικού που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, τις περιβόητες maguilladoras) ή «στρατόπεδα εργασίας» στα καθ' ημάς.Οι ΕΟΖ δεν εγγυώνται μακροπρόθεσμη ανάπτυξη γιατί υπάρχουν κίνδυνοι, όπως η ξαφνική αναχώρηση μιας εταιρίας από την ΕΟΖ, μόλις παρέλθει ο χρόνος προνομιακής μεταχείρισης.

Το Μνημονιακό «Τοπικό Κοινοβούλιο» η Περιφέρεια Ηπείρου «σταθερή αξία» στις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, μοιράζει λευκές επιταγές, γιατί δεν μπορεί να στερήσει από την περιοχή, επενδύσεις μεγέθους που προσδίδουν υπεραξία, δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεισφέρουν στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου μ' όλες τις θετικές συνέργειες που συνεπάγονται.Η ίδια μεθοδευμένη αυτοκτονική πολιτική περιβαλλοντικής αποσάθρωσης που μας εξωθεί βίαια σε βιομηχανοποίηση. Το έργο το ξαναείδαμε με την θετική γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος για την εγκατάσταση Γεώτρησης και ανεύρεσης πετρελαίου, στον ίδιο Δήμο Πωγωνίου είναι κομμάτι του ίδιου παζλ. 

Η παροιμιώδης αυτή κυνικότητα απαξίωσης του μοναδικού Ηπειρωτικού φυσικού περιβάλλοντος, θα «εξαγνισθεί» βαπτιζόμενη ως τομή ανάπτυξης στην «κολυμπήθρα» μιας νέας «τάξης» οικονομικής μεγέθυνσης και γεωστρατηγικής σκοπιμότητας.Η εγκληματική ολιγωρία (όλων των προηγούμενων ετών για την ανάδειξη των προοπτικών του τόπου κάνει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Περιφέρειας. Το φυσικό κεφάλαιο και ο πολιτισμός με την αρχιτεκτονική κληρονομιά αποτελούν το μόνο «αειφόρο κοίτασμα» μακροπρόθεσμης ανάπτυξης που διαθέτουμε.Όσα αλαζονικά πολιτικά υποκείμενα γίνουν συνεργοί της πολυεθνικής κυριαρχίας και των οικονομικών «προτεκτοράτων» πρέπει να καταδειχτούν, ως θλιβερά σύμβολα, του κοινοβουλευτικού και αυτοδιοικητικού μας οικοδομήματος, να καταστούν υπεύθυνοι στην καθυπόταξη όλης της Ηπειρωτικής ιστορικής μας διαδρομής, σε μια λογική εφήμερων χρηματιστηριακών αξιών όπως τα σπρέντ πετρελαίου.

Σ' ένα ανίκανο κράτος όπου ανθούν η έλλειψη πίστης στους θεσμούς και στις ηγεσίες και το μόνο που παράγει είναι πολιτικές χάους, δεν μπορεί να προτείνονται από επίσημους αξιωματούχους οι ΕΟΖ, ως βάση επενδυτικών διδαγμάτων. Κλείνουμε κιόλας τρία πέτρινα χρόνια εθνικής κατάθλιψης, πεινασμένα παιδικά πρόσωπα πίσω από τα σχολικά κάγκελα, ανθρώπινα φαντάσματα νεόπτωχων στο κέντρο της Αθήνας, συσσίτια, συναυλίες αλληλεγγύης, γενιά 120.000 νεομεταναστών από το 2010 σε 70 χώρες ανά τον κόσμο.η Ελλάδα του Αύριο.Είναι αυτή η Ελλάδα που ονειρευόμαστε;Είναι αυτό το μέλλον που θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα του θέματος, ζητούμε:
α) Την διενέργεια Δημοψηφίσματος στους 4 Νομούς της Ηπείρου για την ΕΟΖ Πωγωνίου, η οποία εάν χωροθετηθεί άρδην θα αλλάξει τον προσανατολισμό ολόκληρης της οικονομίας της περιοχής σε βιομηχανική κατεύθυνση και θα διασαλεύσει την κοινωνική και εργασιακή ειρήνη.
β) Την δημοσιοποίηση της πολιτικής θέσης, όλων των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων των 4 νομών της Ηπείρου, ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ στο επίμαχο ζήτημα, όπως ενδεχομένως θα τους τεθεί από την Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά της ΕΟΖ Πωγωνίου.

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: