Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Καμία αναστολή λειτουργίας κλιμακίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ήπειρο.


Δ. Αναγνωστάκης: «Ελάχιστες οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο μηχανολογικό εξοπλισμό»


Αντίστοιχος με τον περσινό, θα είναι και ο φετινός αντιπυρικός σχεδιασμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Περιφέρειας Ηπείρου.Το ενδεχόμενο κατάργησης πυροσβεστικών κλιμακίων στην περιφέρεια αστικών κέντρων απασχόλησε έντονα και τη Διοίκηση της Π.Υ. Ηπείρου, αλλά και τους φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως και τους κατοίκους διαφόρων περιοχών.Στη συνάντηση εργασίας που είχε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος με εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο το Σάββατο ζητήθηκε σχετική ενημέρωση, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως δεν αλλάζει το παραμικρό στον αντιπυρικό σχεδιασμό.Το ίδιο ανέφερε και στην υπηρεσιακή συνάντηση με τους Διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηπείρου, οι οποίοι έχουν καταθέσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει μάλιστα εγκριθεί από την κεντρική διοίκηση.Όπως τόνισε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Δημοσθένης Αναγνωστάκης, δεν αναστέλλεται η λειτουργία κανενός κλιμακίου στην Ήπειρο και η απόφαση αυτή ισχύει τουλάχιστον για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.Μακροπρόθεσμες προβλέψεις και δεσμεύσεις δεν μπορούν να δοθούν, αφού εξαρτώνται από διάφορες άλλες παραμέτρους, όπως είναι τα οικονομικά, αλλά και οι αποχωρήσεις πυροσβεστών.Ελάχιστες είναι στο μεταξύ και οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου σε σύνολο 72 υδροφόρων οχημάτων, τα 68 είναι ετοιμοπόλεμα, ενώ τα άλλα τέσσερα είναι προσωρινά σε καθεστώς ακινησίας και θα τεθούν στη διάθεση των υπηρεσιών εντός του επόμενου μήνα.«Και την προηγούμενη χρονιά ήμασταν εντάξει στο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως θα είμαστε και φέτος. Στην Ήπειρο έχουμε 644 πυροσβέστες, μαζί με τους πενταετείς και τους εποχικούς που θα προσληφθούν ξανά αφού εγκρίθηκε η πίστωση από το Υπουργείο Οικονομικών».

Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια
Ο κ. Αναγνωστάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη χρήση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και για το εάν προκύπτει αδήριτη ανάγκη παρουσίας ενός ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργον, όμως το Αρχηγείο καλείται να αποφασίσει σχετικά, ανταποκρινόμενο και στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που εκδηλώνονται από άλλες περιοχές. 
Αποδείχθηκε μάλιστα την περσινή αντιπυρική περίοδο ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής όταν είναι σωστά κατανεμημένες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις και φυσικά όταν διατυπώθηκε σχετικό αίτημα, διατέθηκαν εναέρια μέσα.«Ακόμη και εάν είχαμε ένα ελικόπτερο το καλοκαίρι στο αεροδρόμιο, δεν θα το είχαμε διαθέσιμο για 64 ημέρες που έκαιγαν οι μεγάλες πυρκαγιές στο Άγιο Όρος και στη Χίο. Φυσικά και επιθυμούμε να υπάρχει μία βάση ελικοπτέρων στα Ιωάννινα, όμως το Αρχηγείο είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για ολόκληρη τη χώρα. Προφανώς υπήρχε κατάχρηση τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχαν και ανεξάντλητοι πόροι. Στη δύσκολη συγκυρία όμως, το μόνο που μπορούμε πλέον να εξαντλήσουμε είναι οι ανθρώπινοι πόροι», κατέληξε ο κ. Αναγνωστάκης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: