Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σε λάθος κατεύθυνση οι πολιτικές εξελίξεις δηλώνει το 87% των νέων. Παρουσίαση έρευνας στην Αθήνα και δημοπρασία στο Λονδίνο με πρωτοβουλία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής».

Σε λάθος κατεύθυνση οι πολιτικές εξελίξεις δηλώνει το  87% των νέων

Σε λάθος κατεύθυνση θεωρεί ένα 87% των νέων στη χώρα μας ότι κινούνται οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών. Όπως αποκαλύπτει μεγάλη πανελλαδική έρευνα, που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων V - PRC, για λογαριασμό της «Ελληνογερμανικής Αγωγής», στην ερώτηση «σε γενικές γραμμές πιστεύεις ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;» ένα ποσοστό 87% των νέων, που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, δηλώνει «σε λάθος κατεύθυνση». Ένα 5% ακόμα απαντά «ούτε σωστή, ούτε λάθος» και ένα 3% «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ». Απομένει μόλις ένα 5% που πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Παρόλα αυτά οι νέοι και οι νέες της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς σε ερώτημα που αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ένα 74% του δείγματος, θεωρεί εντελώς απίθανο να μην υπάρχει τα επόμενα πέντε χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ένα 18% το θεωρεί πιθανό.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την «Ελληνογερμανική Αγωγή» στο χώρο Image Gallery, όπου εκτίθενται τα έργα τριάντα δύο Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της. Οι καλλιτέχνες τα προσέφεραν αφιλοκερδώς, θέλοντας να συμβάλλουν με την τέχνη τους στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τα έργα θα δημοπρατηθούν προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν συμβολικά για την αγορά κρατικών ομολόγων και τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Τη δημοπρασία των έργων έχει αναλάβει ο οίκος Bonhams, στο πλαίσιο του εαρινού (24 Απριλίου 2013) Greek Sale, που θα γίνει στο Λονδίνο.

Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα παραδοθούν στο μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «GreeceDebtFree» με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.

Το μήνυμα των καλλιτεχνών
Για την σημασία και τον συμβολισμό της κίνησης των Ελλήνων καλλιτεχνών μίλησαν σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου, από το βήμα της εκδήλωσης της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στα έργα τέχνης και τους δημιουργούς τους αναφέρθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα ότι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να βοηθήσουμε στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας, όπως αυτοί οι καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς προσέφεραν τα έργα τους» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Για μια «πρωτοβουλία που δίνει λόγο στους νέους» μίλησε ο κ. Σταϊκούρας, που τόνισε παράλληλα ότι έγιναν λάθη και η Ευρώπη άργησε να καταλάβει ότι η κρίση ήταν συστημική και να καταλήξει σε αποφάσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «τα επιτεύγματα της Ευρώπης ήταν πάντα αποτέλεσμα κρίσεων» και διαβεβαίωσε ότι «σήμερα είμαστε σε καλό δρόμο και οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο».

«Οι Έλληνες ήταν πάντα εθελοντές μιας ρεαλιστικής ουτοπίας» είπε η κυρία Λαμπράκη Πλάκα. «Η Ελλάδα είναι φως και αισιοδοξία, αυτό αποπνέουν τα έργα των καλλιτεχνών και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα» δήλωσε.

Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα, για να δημοπρατηθούν στο εαρινό Greek Sale είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Όπυ Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρήστος Καρράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Βαγγέλης Μουστάκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Παρμακέλλης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Κωνσταντίνος Ράμμος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει έργο της Όπυς Ζούνη, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2008. Το έργο προσέφερε η οικογένειά της.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, λόγω του συμβολικού χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, ενώ και ο οίκος Bonhams που θα κάνει τη δημοπρασία συμμετέχει αφιλοκερδώς.

Οι ανησυχίες των νέων
Στην έρευνα με τίτλο «Οι νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμμετείχαν 700 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που απάντησαν στα σχετικά ερωτηματολόγια που συντάχθηκαν, στο χρονικό διάστημα από 12 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου του 2012.

Στο σύνολο του δείγματος το 49,3% ήταν κορίτσια και το 50,7% αγόρια. Ως προς τη βαθμίδα εκπαίδευσης το 58.5% ήταν μαθητές Λυκείου και το 41,5% μαθητές Γυμνασίου. Ένα 5% των μαθητών του δείγματος φοιτούν σε ιδιωτικό· όλα τα άλλα παιδιά που απάντησαν στην έρευνα προέρχονται από δημόσια σχολεία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο)

Η «ανεργία» είναι για ένα σημαντικό ποσοστό (29,6%) των μαθητών, το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στην Ελλάδα. Ένα 24,5% του δείγματος πάντως, όπως είναι αναμενόμενο για μαθητές, ιεραρχεί ως σοβαρότερο την «παιδεία/εκπαιδευτικό σύστημα», ενώ ένα 13,9% προκρίνει την «οικονομική κρίση». Ακόμη και σε αυτή την ερώτηση πάντως ένα 8,2% του δείγματος επιλέγει το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Λιγότερα παιδιά επιλέγουν τις άλλες προτεινόμενες απαντήσεις: ένα 6,5% την «έλλειψη στόχων, οραμάτων, ιδεολογίας», ένα 4,4% την «έλλειψη ελεύθερου χρόνου», ένα 3,4% την «κακή ψυχολογία, άγχος, στρες». Έπονται με 2,7% η «κρίση του πολιτικού συστήματος», με 2,0% «η φτώχεια/χαμηλοί μισθοί», ενώ από 1% κερδίζουν οι απαντήσεις «διαπροσωπικές σχέσεις», «χαλάρωση κοινωνικού ιστού/δεσμών με την οικογένεια», «ρατσισμός/ξενοφοβία». Μόλις το 0,7% αξιολογεί ως σοβαρότερο πρόβλημα τα «ναρκωτικά/εξαρτήσεις» και το 0,3% «βία (π.χ. στα σχολεία), ενώ ένα 0,7% επιλέγει την ένδειξη «άλλο».

- Στο ερώτημα «όταν σκέφτεσαι το μέλλον σου τα επόμενα χρόνια, πόσο σίγουρος/η αισθάνεσαι», το 80% απαντάει ότι δεν αισθάνεται σιγουριά με το 30% από αυτό το ποσοστό αυτό, να δηλώνει «καθόλου σίγουρος/η». Το 19% του δείγματος απαντάει ότι αισθάνεται σιγουριά και το 1% «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

- Στο ερώτημα «από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα θα έλεγες ότι είσαι.», το 84% του δείγματος τοποθετείται στην απάντηση «δυσαρεστημένος/η» με το 28% να απαντάει «καθόλου ικανοποιημένος/η». Το 14% απαντάει «ικανοποιημένος/η» και ένα 2% « δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

- Στο ερώτημα «πιστεύεις ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα ασχολούνται με τα προβλήματα της νεολαίας.», ένα 54,1% του δείγματος απαντάει «λιγότερο από όσο πρέπει», ένα 38,4% «καθόλου», ένα 6,8% «περίπου όσο χρειάζεται».

Ευρώπη και κοινό νόμισμα
- Στο ερώτημα «ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση», το 50% των νέων που απάντησαν στα ερωτηματολόγια, αναφέρει «η ελευθερία να μετακινείσαι, να σπουδάζεις, να βρίσκεις δουλειά και να ζεις οπουδήποτε στην ΕΕ». Στην ίδια ερώτηση το 30% απαντάει «το κοινό νόμισμα (το ευρώ), το 10% η κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία (κοινοί νόμοι για όλα τα κράτη-μέλη), το 6% η κοινή χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης και το 4% «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

- Το 36,1% του δείγματος απάντησε ότι ενημερώνεται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «από το σχολείο», το 33% από τα «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπος), το 33,0% από το Ίντερνετ, το 13,7% «από την οικογένεια/συγγενείς/φίλους», το 10,3% απάντησε «δεν ενημερώνομαι», το τοποθετήθηκε στο «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ», το 1.0% «από δημόσιους φορείς (π.χ. δήμους), το 0,3% «από τα πολιτικά κόμματα».

- Στο ερώτημα «μιλώντας γενικά, πιστεύεις ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι.;», το 76% του δείγματος απαντάει «κάτι καλό», το 13% «κάτι κακό», το 8% «ούτε καλό, ούτε καλό» και το 3% «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

- Στο ερώτημα «απ' όσο γνωρίζεις ή έχεις ακούσει, πιστεύεις ότι η Ελλάδα γενικά έχει ωφεληθεί ή δεν έχει ωφεληθεί με το να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το 64% των νέων απαντάει ότι «έχει ωφεληθεί». Ένα 22% απαντάει «δεν έχει ωφεληθεί», ένα 10% του δείγματος στέκεται στην μέση απαντώντας ότι ούτε έχει ωφεληθεί, ούτε δεν έχει ωφεληθεί και ένα 4% τοποθετείται στο «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

- Σε ερώτημα που αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ένα 74% του δείγματος θεωρεί απίθανο να μην υπάρχει τα επόμενα πέντε χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ένα ποσοστό 18% από την αντίθετη πλευρά, το θεωρεί πιθανό. Ένα ποσοστό 51% θεωρεί απίθανο τα επόμενα πέντε χρόνια να μειωθούν οι διακρίσεις εναντίον αλλοδαπών ή ανθρώπων από άλλες κουλτούρες ή εθνικές ομάδες, αλλά και ένα 41% θεωρεί ότι είναι πιθανόν τελικά κάτι τέτοιο να συμβεί.

- Ένα 57% του δείγματος πιστεύει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα κοινωνικά προβλήματα στις χώρες της Ε.Ε. τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή και ένα 57% των νέων πιστεύουν ότι είναι πιθανόν τελικά να επιτύχουν οι άνθρωποι καλύτερη ποιότητα ζωής. Πάντως, ένα 81% του δείγματος πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Νέοι και πολιτική
- Ένα 76% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνουν ότι «η πολιτική δεν τους ενδιαφέρει», ενώ ένα 24% ότι τους ενδιαφέρει.

- Στο ερώτημα «για ένα θέμα που εσύ έχεις άποψη, πόσο συχνά προσπαθείς να πείσεις τους άλλους.», το 87% του δείγματος απαντάει «συχνά/μερικές φορές» και το 12% «σπάνια/ποτέ».

- Το 36,4% του δείγματος θεωρεί ότι η πιο αποτελεσματική ενέργεια για να φτάσει η φωνή των πολιτών στα αυτιά των υπευθύνων που χαράζουν πολιτικές είναι «η συμμετοχή σε διαδηλώσεις, πορείες», το 15,6% «η δημιουργία blogs/ιστοσελίδων όπου οι πολίτες θα εκφράζουν τις απόψεις τους», το 12,9% «η συμμετοχή σε ένα πολιτικό κόμμα», το 12,9% «η συμμετοχή σε απεργίες/στάσεις εργασίας», το 8,8% «η συμμετοχή/οικονομική στήριξη σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση», το 5,4% «η συμμετοχή σε εργατικά σωματεία/συνδικάτα εργαζομένων», το 3,4% «καμία/ τίποτα» και «δεν ξέρω/δεν απαντώ», το 0.7% «όλες» και το 0,3% «μέσω των ΜΜΕ».

Ποιότητα εκπαίδευσης
- Στο ερώτημα «από όσο γνωρίζεις ή έχεις ακούσει, πιστεύεις ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει το ελληνικό σχολείο είναι καλύτερη από αυτή που παρέχουν τα σχολεία στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι χειρότερη ή περίπου η ίδια», το 75% του δείγματος απαντάει «χειρότερη». Το 14% απαντάει «περίπου η ίδια», το 6% «εξαρτάται η χώρα/από άλλες χειρότερη, από άλλες καλύτερη», το 3% «καλύτερη» και το 2% «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

- Στο ερώτημα «πόσο πιθανό θα έλεγες ότι είναι όταν τελειώσεις το σχολείο να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε κάποια χώρα της Ε.Ε.;» το 61% απάντησε «πιθανό», το 35% «μη πιθανό» και το 4% «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Σπουδές και αγορά εργασίας
- Το 61,2% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δήλωσαν ότι μετά το σχολείο θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο Πανεπιστήμιο η ΤΕΙ, το 17,0% ότι δεν έχει σκεφτεί ακόμη τι θα κάνει μετά το σχολείο, το 12,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, το 3,1% ότι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ, το 2,4% ότι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο ΙΕΚ ή ιδιωτικό κολέγιο, το 1,4% ότι θα αναζητήσουν εργασία, το 1,4% (από τον μαθητικό πληθυσμό των αγοριών) ότι θα πάνε στον στρατό.

- Το 97% του δείγματος απάντησε ότι μαθαίνει σήμερα Αγγλικά, το 28,8% ότι μαθαίνει Γερμανικά, το 22,9% ότι μαθαίνει Γαλλικά, το 2,2% ότι μαθαίνει Ιταλικά, το 2,2% ότι μαθαίνει Ισπανικά και από ένα 0,7% των μαθητών του δείγματος μαθαίνουν Ρώσικα, και 0,4% μαθαίνουν Κινέζικα.

- Το 95,6% του δείγματος χρησιμοποιεί υπολογιστή στο σπίτι, το 41,2% στο σχολείο, το 15,6% αλλού, ενώ ένα 2,7% απάντησε ότι δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή και ένα 1,0% έδωσε την απάντηση «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

- Το 92% απάντησε θετικά στην ερώτηση «έχεις κινητό;». Ένα 7% απάντησε αρνητικά και το 1% του δείγματος «δεν ξέρω, δεν απαντώ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: