Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων παρουσιάζει το νέο βιβλίο ''Ουρανόπετρα'', του Ηπειρώτη συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, τη Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, ώρα 20.30΄, στο βιβλιοπωλείο ''Πρότυπο'', στα Φάρσαλα.


  Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σας προσκαλούν στην παρουσίαση-έκπληξη του νέου μυθιστορήματος του Ηπειρώτη συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου ''ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ-  Η δωδέκατη γενιά'' την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, ώρα 20.30' στο βιβλιοπωλείο ''Πρότυπο'' στα Φάρσαλα.


Βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος, Στράτος Τζώρτζογλου, Κώστας Βουτσάς.


Μετά την παρουσίαση ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση του βιβλίου του.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων ιδρύθηκε το 1959 σύμφωνα με το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου.
Αποτελείτο από μέλη  που κατάγονταν από την Ήπειρο και κατοικούσαν  στην Επαρχία  Φαρσάλων.
Ιδρυτικά μέλη ήσαν : Σκαφιδάς Βασίλειος, Μάρκος Επαμεινώνδας, Τσολάκης Αθανάσιος, Μπαράκος Γεώργιος, Κορλός Χρήστος, Τσούλης Χρήστος, Σιούρης Αντώνιος, Σιούρης Γεώργιος  κ.λ.π.
Πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου εκλέχθηκε ο κ. Σκαφιδάς Βασίλειος από το Μέτσοβο.













Ακολούθησαν  οι κ.κ  Μπαράκος Γεώργιος από το Ηλιοχώρι, Μάρκος Επαμεινώνδας  από την Λάιστα, Μαυρογιώργος Χρήστος από το Μέτσοβο.
 Η πλειοψηφία των μελών του συλλόγου είχαν και έχουν καταγωγή από το Ηλιοχώρι Ζαγορίου.
Στις     δεκαετίες  1950,1960,1970,1980 ο Σύλλογος στην γιορτή του Αγίου Αντωνίου εξ Ιωαννίνων  έκαμε  αρτοκλασία   και διοργάνωνε  Ηπειρώτικο γλέντι  με ορχήστρα που καλούσε από την Ήπειρο  παραμονή και ανήμερα της γιορτής.


Για μια περίοδο περίπου  δέκα ετών μετά το 1994 ατόνησε η δραστηριότητά του ίσως λόγω βουβής συμμετοχής των μελών  στο πένθος για τον άδικο χαμό του Κελευστού του Πολεμικού Ναυτικού Μαυρογιώργου Βασιλείου, στο ατύχημα της Τορπιλλακάτου  «Κωστάκος», που είχε καταγωγή από μητέρα εξ Ηλιοχωρίου (γένος Τσούλη) και πατέρα τον Χρήστο Μαυρογιώργο.
(Σημείωση: Δύο στρατευμένα παιδιά του Ηλιοχωρίου, ο   Στρατιώτης Αθανάσιος Νασιώκας και ο Κελευστής Βασίλειος Μαυρογιώργος έχουν προσφέρει τη ζωή τους στην πατρίδα σε καιρούς ειρήνης).
Μέχρι το 2003 την αρτοκλασία στην μνήμη του Αγ. Γεωργίου  εξ Ιωαννίνων ανελάμβαναν να τελούν οικογένειες  Ηπειρωτών Φαρσάλων στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Φαρσάλων.  
Ο Σ ύλλογος δραστηριοποιήθηκε  πάλι το 2004  με νέους ανθρώπους κυρίως γυναίκες.
Από το 2004 διοργανώνει κάθε χρόνο, με μεγάλη επιτυχία,  χορό με παραδοσιακή Ηπειρώτικη Ορχήστρα, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων.
Κάθε καλοκαίρι συνήθως μήνα Ιούνιο διοργανώνει εκδρομή σε κάποιο μέρος της Ηπείρου. Ζαγοροχώρια, Πρέβεζα-Πάργα-Άρτα, Πάπιγκο - Δωδώνη, Τζουμέρκα είναι κάποιοι από τους προορισμούς των εκδρομών που συνοδεύονται με παραδοσιακό γλέντι  με ντόπιους μουσικούς.
Ακόμη δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς κοινωνικούς και πολιτιστικούς στη πόλη των Φαρσάλων.

Έχει δημιουργήσει δύο χορευτικά τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών της Ηπείρου, (γυναικείο και παιδικό).
Έχει αποκτήσει παραδοσιακές στολές για το γυναικείο χορευτικό τμήμα, το οποίο συμμετέχει τα τελευταία  χρόνια στη  εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας  Ελλάδας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» όπου και βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του.
Ακόμη ο Σύλλογος συμμετείχε στη πολιτιστική εβδομάδα στα πλαίσια της   εκδήλωσης    « Γιορτή χαλβά»  στα Φάρσαλα με ομιλία και προβολή ταινίας για τον Ηπειρώτικο Γάμο,  αναπαράσταση της επιστροφής του ξενιτεμένου και του επαγγέλματος του γανωτή  και πρόσφερε παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες.
Τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποίησε ακόμη:
Προβολή της ταινίας «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Ομιλία της κ. Μαρίας Τσούπη    με θέμα τα ΛΙΘΟΓΛΥΠΤΑ
Παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δεύτου «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ» με προβολή ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: