Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Αδιάθετα κονδύλια από την Ε.Ε. ύψους 14 εκ. ευρώ. Στα. συρτάρια του ΥΠΕΚΑ η προστασία περιοχών Natura. Η χώρα απειλείται με πρόστιμα λέει ο Κρ. Αρσένης, Ευρωβουλευτής.


Κλειδωμένη ερμητικά στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ φαίνεται πως είναι η προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000, στο οποίο εντάσσεται σχεδόν καθ' ολοκληρίαν το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, ο Αμβρακικός κόλπος, οι εκβολές του Αράχθου, του Λούρου, του Αχέροντα και του Καλαμά, κλπ, ή αν θέλετε καλύτερα, σχεδόν όλη η Ήπειρος.

Και αυτό, γιατί όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει αξιοποιήσει για πάνω απο δυο χρόνια κονδύλια της Ε.Ε. ύψους 13,8 εκ. ευρώ, που προορίζονται για την προστασία οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθώς και για την προστασία πουλιών! 
Έτσι, η χώρα μας, εάν δεν έχει συντάξει έως τον Ιούνιο φέτος την προβλεπόμενη εξαετή έκθεση αναφοράς κινδυνεύει με επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. για αθέτηση των περιβαλλοντικών της υποχρεώσεων. 

Καθυστερήσεις. 
Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, που ανέδειξε το θέμα, η χώρα, μετά από πολλές καθυστερήσεις στα. γρανάζια της γραφειοκρατίας, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να υποβάλει την έκθεση εγκαίρως, αλλά «φρενάρει» διαρκώς την έναρξη της υλοποίησής της. 
Την ίδια στιγμή, λόγω αδράνειας της διαχειριστικής αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), η ίδια κατάσταση ισχύει και για τα αντίστοιχα έργα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας για την πλειοψηφία των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, όπου έχουν παγώσει κονδύλια της τάξεως των 200.000-500.000 ευρώ ανά Φορέα Διαχείρισης! Σημειωτέον, βέβαια, ότι οι Φορείς Διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ηπείρου, περνούν δύσκολες ώρες, με την βιωσιμότητά τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να κρέμεται από μια κλωστή! 

«Να δοθεί παράταση.»
«Πόσα ακόμη πρόστιμα αντέχει η Ελλάδα; Πόσους μισθούς και συντάξεις θα κόψουμε για να τα πληρώσουμε;» διερωτήθηκε ο κ. Αρσένης και κάλεσε την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα και να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού δικτύου Natura 2000. «Να προβεί έστω και τώρα σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να δοθεί επαρκής παράταση προκειμένου η χώρα μας να είναι σε θέση να παραδώσει την εξαετή έκθεση αναφοράς αξιοπρεπώς και να αποκαταστήσει το κύρος της τηρώντας τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις» καταλήγει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: