Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου. Απελευθέρωση από την 1η Ιουλίου.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου και απελευθέρωση των τιμών από την 1η Ιουλίου προανήγγειλε χθες στο συνέδριο του Economist ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλό, γιατί έχουμε πετύχει να γίνει ομαλά η μετάβαση προς την απελευθέρωση».

Παράλληλα πρoσέθεσε ότι «η ΔΕΗ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη τη γνώμη της ΡΑΕ. Με τη γνώμη της ΡΑΕ πιστεύω ότι θα υπάρξει ισορροπία, ώστε οι καταναλωτές να είναι ικανοποιημένοι και οι τιμές να αντανακλούν το κόστος παραγωγής».
Αναφορικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας γενικότερα, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison Ανδρέας Τζούρος δήλωσε ότι «μόνο θεωρητικά είναι απελευθερωμένη, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του 2012, στον τομέα της παραγωγής η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο 70% και στον τομέα της προμήθειας το ποσοστό της υπερβαίνει το 98%». Προσέθεσε δε ότι «η αγορά παρουσιάζει σοβαρές στρεβλώσεις, καθώς πρακτικά είναι αδύνατος ο ανταγωνισμός, αφού η ΔΕΗ, αν και παραγωγός, επιδιώκει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή χονδρεμπορικής αγοράς».

Η αγορά ενέργειας
Από την πλευρά του ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής της Protergia (ομίλου Μυτιληναίου) υπογράμμισε ότι «η αγορά της ενέργειας σήμερα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Νομίζουν κάποιοι ότι η ενέργεια που αγοράζουν οι προμηθευτές κάνει 15 ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως κάνει 60 ευρώ, χωρίς τις ΑΠΕ. Μιλάμε για ένα κλινικά νεκρό μοντέλο».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι ιδιώτες χρωστούν σήμερα στη ΔΕΠΑ ποσά άνω των 300 εκατ. ευρώ, διότι τους χρωστούν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ ακόμη περισσότερα από αυτά τα χρήματα. Τόνισε δε με έμφαση ότι «δεν θα κλείσουμε εμείς επειδή κάποιοι μας χρωστάνε», προαναγγέλλοντας την έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος τους.
Οι ιδιώτες παραγωγοί ζήτησαν πρόσβαση στον λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά προκειμένου να ανοίξει ουσιαστικά η αγορά, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός τόνισε ότι «το ελληνικό μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό μοντέλο μέσω των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι «η ΔΕΗ υποστηρίζει τη διάθεση ενέργειας από το χαρτοφυλάκιο λιγνιτικής παραγωγής προς τρίτους, υπό προϋποθέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: