Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Παγκόσμιο δέος.Tι γράφουν FT, Guardian, Times, Reuters για την μεγάλη ληστεία στην Κύπρο.


Σαρωτική σε κλίμακα και άνευ προηγουμένου στα τρία χρόνια της κρίσης χαρακτηρίζουν οι Financial Times την απόφαση επιβολής κουρέματος στις κυπριακές καταθέσεις, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα ορισμένων, όπως ιδίως του ΔΝΤ, για πλήρους κλίμακας συμμετοχή στο πακέτο διάσωσης όλων των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.


«Ακόμα και η Ιρλανδία, της οποίας ο τραπεζικός τομέας ήταν σχεδόν τόσο μεγάλος σε σχέση με την εθνική οικονομία όσο της Κύπρου, ποτέ δεν εξέτασε ένα τέτοιο μέτρο», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα. Τόσο οι Financial Times όσο και οι υπόλοιπες βρετανικές εφημερίδες στις πρώτες αντιδράσεις τους υπενθυμίζουν την ανησυχία που διατυπωνόταν ότι ενδεχόμενο κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων θα προκαλούσε πανικό σε άλλες τράπεζες της ευρωζώνης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξάλλου δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα ότι καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας διαδραμάτισε ο Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ.

Η ανάρτηση του Guardian στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μεταφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters που φιλοξενεί δηλώσεις οργισμένων Κυπρίων πολιτών. Όπως σημειώνεται, την αρχική δυσπιστία έχει διαδεχθεί ο θυμός.

Οι Times κάνουν λόγο στο ρεπορτάζ τους για πανικόβλητη προσέλευση των Κυπρίων καταθετών στα συνεργατικά ταμεία, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ελήφθη ενόψει ενός τριήμερου αργίας.

Οικονομικοί αναλυτές εξάλλου με σχόλιά τους επισημαίνουν ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένδειξη ότι οι πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης είναι πλέον πολύ πιο επιφυλακτικές ως προς το ύψος της συμμετοχής τους σε ανάλογες διασώσεις εταίρων και ότι ενισχύεται το στρατόπεδο εκείνων που τάσσονται υπέρ της επιφόρτισης των πιστωτών με το κόστος της διάσωσης. Αναφέρεται επίσης ότι οι αντιδράσεις θα ήταν σαφώς ηπιότερες αν από το μέτρο της επιβάρυνσης των καταθετών εξαιρούνταν οι μικροκαταθέτες.

Οι πρώτες αναλύσεις υπογραμμίζουν δε ότι κερδισμένοι των αποφάσεων είναι μεταξύ άλλων τα hedge funds, που το τελευταίο διάστημα έχουν ποντάρει στο κυπριακό κυβερνητικό χρέος.

Σχολιάζεται τέλος ότι οι αντιδράσεις πιστωτών και καταθετών σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και ιδίως στην Ισπανία θα δείξουν κατά πόσο η φάση της οξείας κρίσης στη νομισματική ένωση έχει παρέλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: